Ο Ροχανί απαντά στον Τραμπ και δηλώνει πως η Τεχεράνη θα συνεχίσει το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων

Ο Ροχανί απαντά στον Τραμπ και δηλώνει πως η Τεχεράνη θα συνεχίσει το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων Facebook Twitter
0

Μεγαλώνει ακόμη περισσότερο το χάσμα μεταξύ Τεχεράνης, από τη μία πλευρά, και Ουάσινγκτον και Ριάντ από την άλλη, έπειτα από τις εκκλήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κάλεσε από την Σαουδική Αραβία την διεθνή κοινότητα να «απομονώσει» το Ιράν με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί να απαντά, κάνοντας λόγο για ένα «σόου» των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πρόεδρος Τραμπ από το Ισραήλ όπου βρίσκεται δήλωσε τη Δευτέρα πως το Ιράν πρέπει να σταματήσει αμέσως την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη που παρέχει σε «τρομοκράτες και μαχητές» και επανέλαβε πως δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί στη χώρα αυτή να αποκτήσει ατομικά όπλα. Χθες, μάλιστα, είχε καλέσει «όλα τα έθνη» «να συνεργαστούν για να απομονώσουν το ιρανικό καθεστώς» έως ότου δείξει «προθυμία να αποτελέσει ένα σύμμαχο για την ειρήνη».

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά η σαουδαραβική εφημερίδα Al-Ryad, η σύνοδος που διοργανώθηκε στο Ριάντ έστειλε ένα «ισχυρό μήνυμα» στο Ιράν, «τον κύριο χορηγό της τρομοκρατίας παγκοσμίως».

Σήμερα, ο μετριοπαθής πρόεδρος Ροχανί, που επανεξελέγη για δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές της Παρασκευής, πέρασε στην αντεπίθεση δηλώνοντας ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει το πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων.

«Το ιρανικό έθνος αποφάσισε να είναι ισχυρό. Οι πύραυλοι που διαθέτουμε προορίζονται για ειρηνικούς και αμυντικούς σκοπούς. . . Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όποτε χρειαστεί να προβούμε σε μια δοκιμή, θα το πράξουμε και δεν θα τους ζητήσουμε την άδεια», τόνισε ο Ροχανί σε μια συνέντευξη Τύπου, που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.

Άσκησε κριτική στην Σαουδική Αραβία – άσπονδο εχθρό του Ιράν – κάνοντας λόγο για έλλειμμα δημοκρατίας του βασιλείου, καλώντας το Ριάντ να επιτρέψει στον λαό του να αποφασίσει για την μοίρα της χώρας, μέσα από την διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.

Ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας διεμήνυσε πως η σταθερότητα στην Μέση Ανατολή δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την βοήθεια της Τεχεράνης, ενώ τόνισε πως η σύνοδος που συμμετείχε ο πρόεδρος Τραμπ στην Σαουδική Αραβία δεν είχε «καμία πολιτική αξία, που δεν θα οδηγήσει σε κανένα αποτέλεσμα».

«Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι η σταθερότητα στην περιοχή μπορεί να αποκατασταθεί χωρίς το Ιράν; Ποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι η περιοχή θα κατορθώσει απόλυτη σταθερότητα χωρίς το Ιράν;» τόνισε ο Ροχανί.

Ο Ιρανός πρόεδρος, σήμα κατατεθέν της πρώτης του προεδρικής θητείας του οποίου, αποτέλεσε η πυρηνική συμφωνία με την Ομάδα 5+1, επισήμανε πως η αμερικανική κυβέρνηση στερείται γνώσης για την Μέση Ανατολή.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι Αμερικάνοι δεν γνωρίζουν την περιοχή μας και εκείνοι που συμβουλεύουν τους Αμερικανούς αξιωματούχους τους παραπλανούν».

«Το όνειρο των Αμερικάνων για τον τερματισμό του προγράμματος κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα», επέμεινε ο Ροχανί.

Σε επίπεδο διεθνών αντιδράσεων, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε το Παρίσι επιθυμεί να εξελίξει τον πολιτικό διάλογο με την Τεχεράνη, με την ελπίδα ότι αυτός θα οδηγήσει στην επίλυση των περιφερειακών κρίσεων.

Από την πλευρά του Βερολίνου ο Γερμανός ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επισήμανε ότι το Ιράν, αν επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις με την Δύση, θα πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει ένοπλες οργανώσεις στην Συρία και το Ιράκ που συντελούν στην αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νορβηγία: Έκλεισε η πρεσβεία της Βενεζουέλας «χωρίς εξήγηση»

Διεθνή / Νορβηγία: Έκλεισε η πρεσβεία της Βενεζουέλας «χωρίς εξήγηση» - Πώς εμπλέκεται η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης

«Ενημερωθήκαμε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας ότι θα κλείσει τις πόρτες της, χωρίς να δώσει εξήγηση», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του νορβηγικού υπουργείου Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Οι αραβικές χώρες συνεργάζονταν με το Ισραήλ κρυφά παρά τις καταδίκες

Διεθνή / Γάζα: Οι αραβικές χώρες συνεργάζονταν με το Ισραήλ κρυφά παρά τις καταδίκες

Διαρρεύσαντα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ενώ τα αραβικά κράτη καταδίκασαν δημόσια τον πόλεμο στη Γάζα, ενίσχυσαν κρυφά τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ – μια συνεργασία που μπορεί να διαμορφώσει τη μελλοντική εκεχειρία
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Οικονομίας 2025: Στους πρωτοπόρους της καινοτομίας που εξηγούν πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο

Διεθνή / Νόμπελ Οικονομίας 2025: Στους πρωτοπόρους της καινοτομίας που εξηγούν πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο

Η ανακοίνωση έγινε σε μια εποχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογική επανάσταση επανακαθορίζουν την παραγωγικότητα, τη βιωσιμότητα και τις κοινωνικές ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου αποθεώνει Τραμπ: «Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε τέτοιο σθένος και αποφασιστικότητα»

Διεθνή / Νετανιάχου αποθεώνει Τραμπ: «Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε τέτοιο σθένος και αποφασιστικότητα»

«Ο Θεός να ευλογεί εσάς, την οικογένειά σας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και τη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες της Επαγγελίας» σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM