0
NOWNESS

Τα online σχόλια είναι ένας γιγάντιος σκουπιδοτενεκές που στροβιβλίζεται· όχι από υπέρ- ευφυΐα αλλά από υπέρ-βλακεία

Ο Βρετανός κινηματογραφιστής Fyzal Boulifa που βραβεύτηκε πρόσφατα για την ταινία μικρού μήκους Rate Me μας διηγείται την ιστορία μίας έφηβης συνοδού όπως αυτή ξεδιπλώνεται μέσα από τα σχόλια 12 online χρηστών. Η ταινία κέρδισε το βραβείο Illy στο φεστιβάλ Καννών το 2015 και προτάθηκε για το βραβείο Short Film Grand Jury Prize στο φετινό Sundance Film Festival. Ο σκηνοθέτης μας μιλάει για την κεντρική ιδέα που κρύβεται πίσω από την ταινία:

«Η τεχνοφοβία στο σινεμά είναι συχνά υπερβολική: Ζοφερά sci-fi αστικά τοπία και ξεκάθαρα οριοθετημένο, υπερ-ορθολογικό μέλλον. Τις περισσότερες φορές δεν ταυτίζομαι. Η ιδέα ότι η τάξη και η υπερβολική περιπλοκότητα θα μας καταστρέψουν είναι υπερβολικά αισιόδοξη· μια υπερεκτίμηση της ίδια μας της φύσης.

»Φιλοδοξία μας ήταν το Rate Me να παρουσιάσει το internet όπως το αντιλαμβάνομαι: σαν ένα γιγάντιο σκουπιδοτενεκέ που στροβιλίζεται· όχι σαν υπέρ- ευφυΐα αλλά σαν υπέρ-βλακεία. Στο 2016 ίσως αυτή η εναλλακτική οπτική είναι πιο κοντά στην αλήθεια.

»Οι ταινίες μου μέχρι τώρα σχετίζονται όλες κατά κάποιο τρόπο με την πραγματική βία που υπάρχει στο να βρίσκεσαι σε κοινή θέα. To Rate Me εξετάζει αυτή την κεντρική ιδέα όσο περισσότερο γίνεται – η ταινία σχεδιάστηκε σαν ένα πορτρέτο χωρίς περιεχόμενο- μέχρι το σημείο που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα τίποτα για να δεις.

©Nowness

Nowness

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ