Κύπρος: Για «ανέφικτα» αιτήματα των Ελληνοκυπρίων μιλά ο Ακιντζί

Κύπρος: Για «ανέφικτα» αιτήματα των Ελληνοκυπρίων μιλά ο Ακιντζί Facebook Twitter
0

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε πως η προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς -«να μην μείνει ούτε ένας στρατιώτης και να τερματιστούν εξολοκλήρου οι εγγυήσεις»- δεν βοηθά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά "δεν κάνει το λάθος να προβάλει ανέφικτα αιτήματα, τότε θα είναι δυνατό να υπάρξει κατάληξη σε ένα λογικό πλαίσιο συμφωνίας", ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του στην Κύπρο από την Κωνσταντινούπολη, όπου παρέστη στα εγκαίνια της τρίτης γέφυρας του Βοσπόρου, ο Ακιντζί είπε ότι συζήτησε λεπτομερώς το Κυπριακό με τον πρόεδρο Ερντογάν. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι οι προσεχείς έξι συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, είναι κρίσιμης σημασίας και ευχήθηκε να ξεπεραστούν οι διαφορές στα κεφάλαια της οικονομίας, ΕΕ, διακυβέρνησης και διαμοιρασμού των εξουσιών, ασφάλειας και εγγυήσεων.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα συνεχιστεί η ανταλλαγή ιδεών στα κεφάλαια του εδαφικού και της ασφάλειας και εγγυήσεων, έτσι ώστε να προκύψει ένα κοινά αποδεχτό πλαίσιο, το οποίο και οι δύο κοινότητες θα εγκρίνουν στα δημοψηφίσματα. Ακολούθως, είπε ότι το θέμα των εγγυήσεων θα συζητηθεί διεξοδικά στο τελικό στάδιο (των διαπραγματεύσεων) στο πλαίσιο πενταμερούς συνάντησης.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε σχετικά με το εδαφικό πως μπορεί να γίνει ανταλλαγή ιδεών σε ό,τι αφορά στα κριτήρια, υποδεικνύοντας, ωστόσο, πως οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να συζητήσουν χάρτες και ποσοστά στο τελευταίο στάδιο, αμέσως πριν συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων. Ο κ. Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, προβαίνει σε δηλώσεις, που έχουν το στοιχείο της υπερβολής, και πως ο ίδιος αναμένει από την ελληνοκυπριακή πλευρά να επιδείξει «ορθολογιστική και ρεαλιστική στάση».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Πάνω από 80 νεκροί από ξαφνικές πλημμύρες στο Τέξας - Ανεπαρκείς ειδοποιήσεις, ανεπαρκές σύστημα προειδοποίησης και καθυστερημένη αντίδραση οδήγησαν σε τραγωδία στην πιο επιρρεπή σε πλημμύρες περιοχή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

Διεθνή / Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

«Δεν είμαστε κυβερνήσεις. Είμαστε άνθρωποι που δρουν εκεί που οι θεσμοί έχουν αποτύχει. Δεν θα υποχωρήσουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση του διεθνή συνασπισμού Freedom Flotilla Coalition
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

Διεθνή / Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

«Είναι σαν την Άγρια Δύση. Κάποιοι διοικητές μπορούν πραγματικά να αποφασίσουν να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου και κακές πράξεις χωρίς να αντιμετωπίσουν συνέπειες»
LIFO NEWSROOM