Το όντως καλύτερο σαντουιτσάδικο της Αθήνας άνοιξε στην Πραξιτέλους

Το όντως καλύτερο σαντουιτσάδικο της Αθήνας άνοιξε στην Πραξιτέλους Facebook Twitter
0
Το όντως καλύτερο σαντουιτσάδικο της Αθήνας άνοιξε στην Πραξιτέλους Facebook Twitter
Ο πρώτος μήνας πήγε πολύ καλύτερα από ότι περιμέναμε. Ο κόσμος που έρχεται μας έχει κάνει τρομερή εντύπωση είναι όλοι πολύ φιλικοί, μας μιλάνε όλοι και μας λένε καλά λόγια, σε άλλες περιοχές δεν γίνεται αυτό... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Το τέλειο σάντουιτς είναι αυτό που έχει πολύ καλό ψωμί σε πολύ μικρή ποσότητα, ώστε όταν το τρως, να νιώθεις τα υλικά πιο πολύ απ' ό,τι το ψωμί. Φρυγανισμένο ψωμί με λίγες σταγόνες ελαιόλαδου. Φρέσκα λαχανικά, μαριναρισμένο ψάρι, αλλαντικά και κρέας και ποτέ, τίποτα προψημένο. Το ωμό κρέας ψήνεται στην πλάκα. Οι σάλτσες πρέπει να είναι σπιτικές και από αγνά υλικά. Η φιλοσοφία του σάντουιτς είναι η εξής: έχω κάποια υλικά και χρησιμοποιώ το ψωμί για να με βοηθήσει να τα φάω και όχι το αντίθετο. Από κει και πέρα, τα υλικά και οι ποσότητές τους είναι θέμα δοκιμής και εμπειρίας, δεν διδάσκονται πουθενά και δεν θα σου τα πει ποτέ κανένας». Έτσι φτιάχνεται το τέλειο σάντουιτς σύμφωνα με τον Νίκο και τον Κώστα που πριν από έναν μήνα άνοιξαν στην Πραξιτέλους το Big Mouth. Εκεί σερβίρουν το καλύτερο σάντουιτς της πόλης.

Ο Κώστας και ο Νίκος είναι αδέλφια και σκέφτονταν για καιρό να ανοίξουν ένα τέτοιο μαγαζί, όταν ακόμη δούλευαν στην οικογενειακή επιχείρηση επεξεργασίας χάρτου. «Ο Κώστας μαγείρευε πάντα από χόμπι. Μάζευε συνέχεια στο σπίτι φίλους και οικογένεια και τους έκανε το τραπέζι», λέει ο Νίκος, ενώ βάζει τα ψωμιά στην ψηστιέρα για να φρυγανιστούν. «Επιλέξαμε το σάντουιτς γιατί είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο. Θέλαμε κάτι που να πιάνει πολλές ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας να είναι υγιεινό, να μην έχει πολλά τηγάνια και άλλα ανθυγιεινά να ικανοποιεί τα γούστα πολύ κόσμου. Σε ένα σάντουιτς μπορείς να κάνεις πάρα πολλά μέχρι και φαγητό μπορείς να βάλεις. Σκοπός μας είναι συνέχεια να ανανεώνουμε το μενού να βάζουμε νέες γεύσεις και νέα υλικά», λέει ο Κώστας που έχει βγάλει τις περισσότερες συνταγές των σάντουιτς. «Πριν ανοίξουμε ο Κώστας πειραματίστηκε πολύ με τις συνταγές, δοκίμαζε υλικά, έφτιαχνε σάντουιτς, καλούσε φίλους να έρθουν να δοκιμάσουν να πούνε την γνώμη τους. Γενικά πέρα από εμάς τους δύο όλη η προσπάθεια είναι συλλογική. Είναι και λίγο οι εποχές οπότε θέλει βοήθεια η κατάσταση», λέει ο Κώστας.

Το σάντουιτς είναι πρόκληση. Όσο εύκολο και να φαίνεται, τελικά είναι δύσκολο. Πρέπει να ικανοποιήσεις όλα τα γούστα ανάμεσα σε δύο ψωμιά. Έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το να φτιάξεις μια καρμπονάρα.

«Το Street Gourmet (€4,60 - παστράμι, τυρί λιωμένο, πίκλες, κρεμμύδια σοτέ, garlinese), που είναι δύσκολο γιατί πρέπει να έχεις σωστό παστράμι με την ιδανική ποσότητα λίπους. Το Tuna Luna (€4,00 - τόνος μαριναρισμένος, τυρί, μαρούλι, πίκλες, μαγιονέζα, βινεγκρέτ), μας αρέσει πολύ και το τρώμε συνέχεια». Εκτός από τις συνταγές του Κώστα στο Big Mouth έχει και κλασικές συνταγές για σάντουιτς: BLT (€2,80 - bacon, ντομάτα, μαρούλι, garlinese έξτρα αβοκάντο), Italiano (€3,60 - κεφτεδάκια με ιταλική σάλτσα, τυρί λιωμένο, πίκλες, κρεμμύδι και dijonnaise).

Το όντως καλύτερο σαντουιτσάδικο της Αθήνας άνοιξε στην Πραξιτέλους Facebook Twitter
Street Gourmet με παστράμι, τυρί λιωμένο, πίκλες, κρεμμύδια σοτέ και garlinese... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Το σάντουιτς είναι πρόκληση. Όσο εύκολο και να φαίνεται, τελικά είναι δύσκολο. Πρέπει να ικανοποιήσεις όλα τα γούστα ανάμεσα σε δύο ψωμιά. Έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το να φτιάξεις μια καρμπονάρα. Είναι και παιδικό απωθημένο και ποιος δεν έτρωγε σάντουιτς μικρός», λέει ο Νίκος.

«Αν και μέναμε πάντα στην Νέα Σμύρνη έχουμε μία αγάπη για το κέντρο και θέλαμε το μαγαζί να το ανοίξουμε εδώ. Θέλουμε τα γραφεία την μέρα, το βράδυ τον κόσμο που περνάει και ότι και να γίνει το κέντρο δεν πεθαίνει. Η γειτονιά αυτή έχει πολύ ανάπτυξη και ανοίγουν συνέχεια καινούρια και ενδιαφέροντα μαγαζιά. Ανοίγουμε 11 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και το Σάββατο 11 με 11 για να εξυπηρετούμε και τους πρώτους ξενύχτηδες. Το ωράριο θα το δούμε πως θα πάει είναι ακόμη η αρχή. Ο πρώτος μήνας πήγε πολύ καλύτερα από ότι περιμέναμε. Ο κόσμος που έρχεται μας έχει κάνει τρομερή εντύπωση είναι όλοι πολύ φιλικοί, μας μιλάνε όλοι και μας λένε καλά λόγια, σε άλλες περιοχές δεν γίνεται αυτό», λέει ο Κώστας και μου δείχνει το ψωμάκι με το λιωμένο τυρί πάνω από το μπέικον. «Αυτός είναι ο τρόπος που φτιάχνουν το σάντουιτς στην σχολή του Σικάγο. Το Chicago's Best διοργανώνει κάθε χρόνο διαγωνισμούς που αναδεικνύουν τα καλύτερα σάντουιτς. Το στυλ του ψωμιού, το φρυγάνισμα και ο τρόπος που χρησιμοποιούνται τα υλικά είναι της φιλοσοφίας τους».

«Κάθε πρωί αγοράζουμε τα λαχανικά. Παίρνουμε ψωμί χωριάτικο μοναστηριακό από την Πνύκα. Το Παστράμι από τον Αραπιάν, με ψάξιμο, γιατί πρέπει να είναι ζουμερό. Τον παστουρμά και το σαλάμι από τον Ζαρκαδιάν. Δεν πρέπει να το δουλεύει κάποιος άλλος τον παστουρμά στην Αθήνα και θέλει και αυτό ψάξιμο πρέπει να έχει το λιπάκι του. Το κοτόπουλο μαρινάρεται στην σάλτσα πριν το ψήσουμε. Τα κεφτεδάκια τα φτιάχνουμε με κιμά από τον χασάπη μας, τα μαρινάρουμε σε δική μας σάλτσα μυρωδικών και μετά τα ψήνουμε». Πώς να μην θέλεις να φας ένα τέτοιο σάντουιτς;

Το όντως καλύτερο σαντουιτσάδικο της Αθήνας άνοιξε στην Πραξιτέλους Facebook Twitter
BLT. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Το όντως καλύτερο σαντουιτσάδικο της Αθήνας άνοιξε στην Πραξιτέλους Facebook Twitter
Pink Fish με καπνιστό σολωμό. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Big Mouth, Πραξιτέλους 20, Αθήνα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ