Η καινούρια άνοδος της Χρυσής Αυγής και η αδιαφορία των κυβερνώντων για την νέα βία

Facebook Twitter
25

 Σκηνή απο την ταινία "American History X"

Αναρωτιούνται μερικοί ακόμα και σήμερα γιατί η Χρυσή Αυγή πήρε διψήφιο ποσοστό στην τελευταία δημοσκόπηση. Η απάντηση είναι απλή: «Δούλεψαν» το καλοκαίρι.

Δυστυχώς για τους φαφλατάδες πολιτικούς είναι μια εποχή που επιβραβεύει τις πράξεις. Ακόμα και τις βίαιες πράξεις. Έτσι όσο ο ένας επιδιδόταν σε λεκτικές ακροβασίες για να κάνει πιο υποφερτό το δράμα μας, όσο ο άλλος σκεφτόταν πόσες ακτίνες να βγάλει από τον ήλιο για να γίνει πιο «χαι-τεκ» και όσο ο τρίτος προσπαθούσε να δείχνει «μια από όλα», η Χρυσή Αυγή αλώνιζε ανενόχλητη κρυμμένη πίσω από τα κράνη.

Καθάριζε τον τόπο όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά στους ψηφοφόρους της. Απειλούσε, έδειχνε την δύναμη της, πετούσε μερικά ψίχουλα «φιλανθρωπίας» με την αστυνομία να παρακολουθεί όλο αυτό χωρίς να έχει συλλάβει κανέναν.

Την ίδια στιγμή τα κανάλια προσπαθούσαν να βρουν την κατάλληλη φωνή για τις ανακοινώσεις του κόμματος. Ποιος αποκλεισμός; Σε κάθε δελτίο είχαμε και την ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής με τον εκφωνητή να προσπαθεί να δείχνει λίγο αυταρχικός στον τόνο της φωνής του και τον σκηνοθέτη να φωνάζει από το κοντρολ «μην το παρακάνουμε τόσο όσο».

Αυτά τον Αύγουστο. Και τώρα η Χρυσή Αυγή επιστρέφει. Και κοίτα να δεις που κάτω από τα κράνη κρύβονται οι γνωστοί-άγνωστοί. Και πηγαίνουν σε πανηγύρια χωρίς κράνη πια. Μην μου πεις ότι οι εικόνες σοκάρουν; Εδώ είδαμε «λαιβ κλωτσομπουνίδι» στην Κανέλλη, στις κλωτσιές του πάγκου θα κολλήσουμε;

Και σήμερα βγαίνουν στα κανάλια και μου λένε τα άρθρα του νόμου που έχει παραβιάσει η Χρυσή Αυγή. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να ακούς στην τηλεόραση αυτό το σύμφωνα με το «νούμερο τάδε κάθετος τάδε του ΦΕΚ τάδε» και να μην έχεις δει ούτε έναν νόμο να εφαρμόζεται σε αυτή την χώρα.

Τι να το κάνω άνθρωποι αν ξέρω ποιος νόμος παραβιάζεται; Χειροπέδες θα μπούνε ποτέ σε αυτούς τους ανθρώπους; Η αστυνομία θα συλλάβει κανέναν; Τι άλλο πια πρέπει να ανέβει στο youtube για πειστεί η κυβέρνηση ότι υπάρχει θέμα; Βίντεο με φόνο;

Αυτή η κυβέρνηση πέρα από τα πακέτα, τα κόψε-ράψε, το «σε δυο χρόνια θα αλλάξουν όλα», το «πως μας βλέπουν οι ξένοι» έχει να αντιμετωπίσει και ένα άλλο θέμα: Την άγρια βία.

Δεν με νοιάζει πόσοι αστυνομικοί έφυγαν από την Βουλή για να επιστρέψουν στην ενεργό δράση. Λόγια για τον κόσμο. Αυτό που με καίει είναι ότι βλέπω να υποκαθιστά την αστυνομία η Χρυσή Αυγή στα πανηγύρια των χωριών.

Όσο μένουν ατιμώρητοι και όσο δεν εφαρμόζονται οι νόμοι στην επόμενη δημοσκόπηση θα έχουμε μεγαλύτερες εκπλήξεις. Είπαμε είναι μια εποχή που επιβραβεύει αυτούς που κάνουν πράξη αυτά που υπόσχονται προεκλογικά. Ή θα κόψουν το φίδι από το κεφάλι ή θα συνεχίσει ανενόχλητο να δηλητηριάζει τους πάντες. Ας αποφασίσουν.

25

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

12 σχόλια
Εύστοχες παρατηρήσεις αν μη τι άλλο. Όλοι με τρόμο μοιραζόμαστε τις ανησυχίες σας. Δε θα σχολιάσω τους λόγους ανόδου της ναζιστικής αυτής οργάνωσης. Άλλοι είναι προφανείς, άλλοι είναι πολλοί βαθύτεροι και δομικοί. Άλλωστε μια αναδρομή στην πλούσια ιστοριογραφία (ενδεικτικά Ο. Paxton, Pein κ.α.) γύρω από τα πολιτικά συστήματα του φασισμού και του ναζισμού, που άνθισαν μέσα σε παρόμοιες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες κατά την περίοδο του μεσοπολέμου από μια πληθώρα αξιόλογων ιστορικών, πέρα από την κατανόηση των αιτιών, φωτίζει πολύ και το πως φτάσαμε μέχρι εδώ σήμερα και δεν εννοώ μόνο την άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο μια παρατήρηση: αναφέρεστε σε κυβερνώντες (γενικά και αόριστα) που αδιαφορούν. Έχετε και (έχουμε) ποτέ σας (μας) αναρωτηθεί ότι ίσως δεν αδιαφορούν αλλά, αντίθετα, πολύ απολαμβάνουν για διάφορους λόγους τη δράση αυτών των υπανθρώπων; Και επίσης τι εννοείτε με το κυβερνώντες; Έχετε ποτέ αναρωτηθεί ποιες κοινωνικές τάξεις και τα συμφέροντά τους ουσιαστικά εκπροσωπούν αυτοί οι γενικά και αόριστα κυβερνώντες; Στο μεσοπόλεμο τα αστικά κόμματα και η αστική τάξη, όπως πολλοί ιστορικοί (και μη μαρξιστές μάλιστα) έχουν υπογραμμίσει, άντλησαν πολλαπλά οφέλη και στήριξαν έμμεσα και άμεσα τους εκπροσώπους των πολιτικών αυτών (πρωτίστως βέβαια ως αντίβαρο στην άνοδο της αριστεράς εκείνη την περίοδο), με τις επευφημίες μάλιστα της μεσαίας τάξης, η οποία λίγο πολύ όπως η σημερινή μεσαία τάξη στην Ελλάδα έβλεπε να καταρρέει το status quo της και να "γκρεμίζεται". Όχι αγαπητέ δεν αδιαφορούν οι "κυβερνώντες". Παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τη δράση της οργάνωσης και με τη δική τους ανοχή την ανεβάζουν εκεί που ακριβώς τη θέλουν, οδηγώντας σταδιακά στον εκφασισμό μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας βαθύτατα ταξικής στην οποία έχουν κηρύξει τον πόλεμο και συμπιέζουν προς τα κάτω προσπαθώντας οι ίδιοι να σώσουν ο καθένας το δικό του τομάρι -φευ! σε συνθήκες κρίσεις μέρος του κεφαλαίου θα χαθεί, άλλωστε αυτή η κρίση από την κατάρρευση ενός κολοσσού ξεκίνησε. Να αντισταθούμε αγαπητέ και αγαπητοί και να μην περιμένουμε από τους κυβερνώντες γιατί δεν αδιαφορούν αλλά ενδιαφέρονται και πολύ μάλιστα. Ας αντισταθούμε σε ρατσιστικά επεισόδια που συναντούμε στο δρόμο, στην καθημερινότητά μας. Όσο στεκόμαστε και κοιτάμε είμαστε καταδικασμένοι. Η λογική και η κριτική σκέψη είναι οι καλύτερες σύμβουλοι στις κρίσιμες αυτές στιγμές.
Αναρωτιέμαι... τι σημασία έχει αν οι μισοί, όπως λέτε, αστυνομικοί είναι χρυσαυγίτες εφόσον οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι δεν είναι. Κάνω λάθος ή όχι. Η κυβέρνηση δίνει τις εντολές. Και η κυβέρνηση αποτελείται από 3 άλλα κόμματα, ανταγωνιστικά της ΧΑ. Γιατί λοιπόν δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την καταστολή της τυφλής αυτής βίας; Και αν δεν μπορούν να συλλάβουν τους βουλευτές της λόγω ασυλίας γιατί δεν συλλαμβάνουν τους τραμπούκους οπαδούς της. Δεν υπάρχει λογική. Γιατί αυτή η ανοχή; Τι εξυπηρετεί;
Κοίτα ρε τί πάθαμε με τους κωλοχρυσαυγίτες. Μα να ζω στην πιο τέλεια, την πιο ευνομούμενη χώρα, να μη γνωρίζω τί θα πει βία, αγριότητα, τραμπουκισμός, προβοκάτσια, φόνος, Μαρφίν, παρακράτος, καφρίλα, αίσχος, λαμογιά, προδοσία, έγκλημα, παιδεμπορία, σφαγές γερόντων, εισβολές στα σπίτια, χάος, ασυδοσία, ανηθικότητα, ατιμία, θρασυδειλία, εξαχρείωση, άγρια ήθη, καταδυνάστευση των πιο αδύναμων, επικράτηση του νόμου της ζούγκλας, κράτος εν κράτει, νταβαντζήδες, ρουφιάνοι, λυμεώνες, πράκτορες, κλπ, να με προστατεύει η παράδοση δημοκρατίας και η Αριστερά απ' όλ' αυτά, και να έρχεται στο τέλος μια οργάνωση να κηλιδώνει το αριστούργημα; Κρίμα κι άδικο. Έχω πάθει σοκ. Νιώθω και τύψεις. Γιατί επέτρεψα σ' αυτά τα μιάσματα να μιάνουν την αψεγάδιαστη Ελλαδίτσα μας; Αχ, σ' έναν παράδεισο ζούσα, σ' ένα όνειρο και μου τα χάλασε όλα ο κασιαδιαροκασιδιάρης κακό χρόνο να' χει...
μα ακριβώς επειδή είναι το κερασάκι στην τούρτα, είναι και οι πιο σιχαμεροί, θυμίζουν σε όλους μας πώς ΔΕΝ πρέπει να είμαστε, μπας και αλλάξει κάτι από όσα -εν μέρει- σωστά είπες, αν και εγώ προσωπικάβλέπω και πολλά καλά στοιχεία που, σε όσο αντίξοεες συνθήκες κι αν είμαστε, πρέπει να τα βγάζουμε, αυτή είναι η παρακαταθήκη και ο πολιτισμός μας εξάλλου.
Ας δούνε κάποιοι απο αυτούς τους ''Προστάτες των πάντων'' το American History, έστω και ας είναι απλά μια ταινία, τα μηνύματα που περνάει είναι εξαιρετικά, ας βγούν λίγο απο τον σκοταδισμό τους..Φοβάμαι-πολύ φοβάμαι πως τα βήματα μας στην Ιστορία είναι τεράστια προς τα πίσω..Απεχθάνομαι και λυπάμαι οτιδήποτε ακραίο...
Ποια αστυνομία να τους συλλάβει ρε φίλε; Αφού η μισή αστυνομία χρυσαυγήτες είναι. Αλλά τι λέω... "μεμονωμένες περιπτώσεις" όπως λέει και ο εκάστοτε υπουργός "προστασίας πολίτη".
Δεν αδιαφορει μονο η κυβερνηση αλλα ανεχομαστε και εμεις τετοιες συμπεριφορες γιατι ακομα εμας δεν μας αγγιζουν. Αγγιζουν τους αλλους τους παρακατιανους, ειναι μακρια απο μας δεν μας αφορα το θεμα. Ας ξεβρωμισουμε επιτελους απο τους βρωμικους κακους ξενους....Αληθεια ποσο αργα θα ειναι οταν πλεον θα αφορα και εμας...οταν το καταλαβαν οι γερμανοι ο Χιτλερ ειχε ισοπεδωσει τη μιση Ευρωπη. Η ιστορια επαναλαμβανεται ΜΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ....
Η Χρυσή Αυγή είναι εδώ! Η πολιτεία την βλέπει;;; Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι εδώ, η πολιτεία την βλέπει;;; Οι τραμπούκοι των ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ είναι εδώ, η πολιτεία τους βλέπει;;; Οι νταβατζήδες του ΠΑΜΕ είναι εδώ, η πολιτεία τους βλέπει;;; ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ από όλο τον τρίτο κόσμο είναι μαζεμένοι εδώ, η πολιτεία τους βλέπει;;; Ασχοληθήκατε πότε με κάποιο αντικοινωνικό στοιχείο εκτός από τους πρώτους?ΟΧΙ!Γιατί λοιπόν να σας πιστέψω ότι ειλικρινά κόπτεστε για το κοινό καλό?Για το κάλο μου?Έχετε χάσει προ πολλού την εμπιστοσύνη μου οτι νοιάζεστε για οτιδήποτε άλλο εκτός από τον ιδεολογικό σας χώρο και μόνο. Αν πάρετε το ΟΚ από τον καθοδηγητή σας δημοσιεύστε το....
Ο καθένας βλέπει τον κόσμο ανάλογα με το πως βλέπει τον εαυτό του.Συνεπώς όσοι μισούν, είναι κομπλεξικοί και ανάξιοι άνθρωποι.Αν είμαστε δημοκράτες και έννομοι, θα καταδικάσουμε οποιονδήποτε κάνει εγκληματικές πράξεις, ανεξάρτητα φυλής, ράτσας και ιδεολογικού υπόβαθρου, το έγκλημα και έγκλημα. Η διαφορά με τη ΧΑ είναι ότι εγκληματεί με πρόσχημα την πάταξη του εγκλήματος, τρομοκρατεί και τραμπουκίζει κατά -συνήθως- των πιο αδύναμων και μετά ως θρασύδειλο παιδάκι, κρύβεται. Δεν έχει καμία λογική, παρά μόνο του φασισμού και του ρατσισμού.
Δε μας είπες ποιοι να μείνουν όμωςοι κλέφτες;οι προδότες;οι φονιάδες;οι τοκογλύφοι;οι υπεύθυνοι 3000 αυτοκτονιών;οι δολοφόνοι των ονείρων μας;έγραφαν στο μήνυμα που έστειλαν στη Μποφίλιου. Βαρέστε κανέναν απ'τους παραπάνω ρε θρασύδειλοι που βαράτε τους πιο αδύναμους και ανυπεράσπιστους...
Άντε και τους βαρέσουν (επειδή πολλοί τους ψήφισαν με αυτό το όνειρο) νομίζεις ότι θα αλλάξει κάτι;;; Θα φάει δηλαδή μπουκέτο ο Σαμαράς (πχ) και θα πάει αύριο στην Μέρκελ και θα της ρίξει άκυρο;; Ή μήπως τώρα που το έφαγε η Κανέλλη έγινε πήγε ξαφνικά "δεξιά";;; Και εγώ θα 'θελα να δω πολλούς από δαύτους να τρώνε ξύλο, δεν ευελπιστώ όμως ότι με αυτόν τον τρόπο θα βρούνε ξαφνικά 1,5 εκατομμύρια άνεργοι δουλειά.Ας σκεφτόμαστε (και ας ψηφίζουμε) πιο ώριμα και πιο υπεύθυνα κύριε...
Δυστυχώς τα πράγματα είναι δύσκολα. Οσο τα άλλα κόμματα είχανε την εκλογική και μετεκλογική τους φαγωμάρα, τις γκρίνιες και τις μυξοπαρθενιές τους, η ΧΑ έκανε ομάδες πυροπροστασίες, καθάριζε δάση και έπαιρνε μέρος σε κατασβέσεις. Το πάνε καλά, και γρήγορα θα καταλάβουν ότι το να υποκαθιστούν την αστυνομία είναι φάουλ. Εύχομαι να μην συμβεί αυτό. Προς το παρόν με τα ντου και τις φασιστικές χοντράδες τους αρκετός κόσμος τους φοβάται. Αν τα σταματήσουν αυτά και γίνουν πιο κοινοβουλευτικά όντα διατηρώντας την πιασάρικη συνθηματολογία τους τη βάψαμε. Γιατί μετά θα πάνε στο 20% και δε μας βλέπω καθόλου μα καθόλου καλά.
Ναι βρε. Ξέρω τι εννοείς και συμφωνώ. Καθαρίζουν όμως και τα δάση. Και κανείς δε μπορεί να τους κατηγορήσει γι'αυτό. Κι έτσι καθαρίζοντας γενικώς, χτίζουν προφίλ.
Δεν προκειται να γινουν πιο κοινοβουλευτικά όντα, γιατι μισουν τη δημοκρατια και τον κοινοβουλευτισμο. Οσο ανεβαινουν θα δειχνουν πιο πολυ το ολοκληρωτικο και φασιστικο τους προσωπο. Αλλα τοτε μαλλον θα ειναι αργα.