Η Κέιτ Μπλάνσετ πάει για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ του Τόκιο με πέντε ταινίες για τον εκτοπισμό

Η Κέιτ Μπλάνσετ πάει για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ του Τόκιο με πέντε ταινίες για τον εκτοπισμό Facebook Twitter
φωτογραφία: Coco Capitán
0

Η ηθοποιός θα παρουσιάσει στην Ιαπωνία τις πέντε πρώτες μικρού μήκους ταινίες που δημιουργήθηκαν με τη στήριξη του Displacement Film Fund και θα συζητήσει με τους σκηνοθέτες Μοχάμαντ Ρασούλοφ και Shahrbanoo Sadat.

Η Κέιτ Μπλάνσετ θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τόκιο, όπου θα παρουσιαστούν στην Ιαπωνία οι πέντε πρώτες ταινίες που δημιουργήθηκαν με τη στήριξη του Displacement Film Fund.

Η 39η διοργάνωση του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου. Η προβολή των πέντε ταινιών έχει προγραμματιστεί για τις 30 Οκτωβρίου και θα ακολουθήσει συζήτηση με την Μπλάνσετ, τον Ιρανό σκηνοθέτη Μοχάμαντ Ρασούλοφ και την Αφγανή σκηνοθέτιδα Shahrbanoo Sadat. Μια δεύτερη προβολή θα γίνει στις 3 Νοεμβρίου.

Η Κέιτ Μπλάνσετ πάει για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ του Τόκιο με πέντε ταινίες για τον εκτοπισμό Facebook Twitter
Οι δημιουργοί και οι συντελεστές του Displacement Film Fund σε συνέντευξη Τύπου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, όπου παρουσιάστηκαν οι πρώτες ταινίες που χρηματοδότησε η πρωτοβουλία.

Το Displacement Film Fund δημιουργήθηκε για να στηρίζει κινηματογραφιστές που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, αλλά και δημιουργούς που έχουν ασχοληθεί συστηματικά με ιστορίες εκτοπισμού και προσφυγιάς. Η Μπλάνσετ, η οποία είναι Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ανακοίνωσε την πρωτοβουλία το 2025 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, μαζί με το Hubert Bals Fund.

Στην πρώτη διοργάνωση επιλέχθηκαν πέντε σκηνοθέτες, καθένας από τους οποίους έλαβε 100.000 ευρώ για την παραγωγή μιας μικρού μήκους ταινίας. Οι ταινίες έκαναν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στο Ρότερνταμ στις αρχές του 2026, μπροστά σε γεμάτες αίθουσες, και στη συνέχεια άρχισαν να ταξιδεύουν σε άλλες διοργανώσεις. Το φθινόπωρο θα παρουσιαστούν και στο Film Forum της Νέας Υόρκης, σε κινηματογραφικές προβολές που θα τους επιτρέψουν να διεκδικήσουν συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ.

Ο Ρασούλοφ παρουσιάζει το Sense of Water, την ιστορία ενός Ιρανού συγγραφέα που βρίσκεται στην εξορία και έρχεται αντιμέτωπος με μια ξένη γλώσσα. Η Shahrbanoo Sadat υπογράφει το Super Afghan Gym, το οποίο εκτυλίσσεται σε ένα γυμναστήριο στο κέντρο της Καμπούλ, την ώρα της ημέρας που προορίζεται αποκλειστικά για γυναίκες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης το Allies in Exile του Hasan Kattan, για δύο Σύρους κινηματογραφιστές που περιμένουν άσυλο, το Rotation της Ουκρανής Maryna Er Gorbach, με μια νεαρή γυναίκα που έχει περάσει από την πολιτική ζωή στη στρατιωτική υπηρεσία, και το Whispers of a Burning Scent του Mo Harawe, με κεντρικό πρόσωπο έναν μουσικό γάμων στη Σομαλία.

Το Displacement Film Fund έχει ήδη προχωρήσει στη δεύτερη φάση του. Στο Φεστιβάλ των Καννών τον περασμένο Μάιο ανακοινώθηκαν οι πέντε επόμενοι δημιουργοί που θα χρηματοδοτηθούν: Mohammed Amer, Annemarie Jacir, Akuol de Mabior, Bao Nguyen και Rithy Panh. Καθένας θα λάβει επίσης 100.000 ευρώ, ενώ οι νέες ταινίες προγραμματίζεται να κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα στο Ρότερνταμ το 2027.

«Το γεγονός ότι κάποιος έχει εκτοπιστεί δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψει τη δημιουργικότητά του», ανέφερε η Μπλάνσετ στην ανακοίνωση του φεστιβάλ, προσθέτοντας ότι σε μια περίοδο πολέμων και διώξεων οι ιστορίες αυτών των δημιουργών γίνονται ακόμη πιο επείγουσες.

Η παρουσία της στο Τόκιο συμπίπτει με ακόμη μία διάκριση. Στις 28 Οκτωβρίου η Μπλάνσετ θα τιμηθεί με το Praemium Imperiale για την προσφορά της στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

Με στοιχεία από Variety, Tokyo International Film Festival

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Κέιτ Μπλάνσετ κερδίζει το Praemium Imperiale 2026

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ τιμάται με το Praemium Imperiale 2026

Η Αυστραλή ηθοποιός βρίσκεται ανάμεσα στους πέντε φετινούς νικητές του μεγάλου ιαπωνικού βραβείου για τις τέχνες. Βραβεύονται επίσης η Τζένι Χόλζερ, ο Ντάνιελ Λίμπεσκιντ, ο Άντι Γκολντσγουόρθι και ο Χέρμπερτ Μπλόμστεντ.
THE LIFO TEAM
Τι κάνει η Κέιτ Μπλάνσετ μέσα σε μια συμμορία εξωγήινων μηχανόβιων;

Πολιτισμός / Τι κάνει η Κέιτ Μπλάνσετ μέσα σε μια συμμορία εξωγήινων μηχανόβιων;

Στο «Alpha Gang» των Ντέιβιντ και Νέιθαν Ζέλνερ, εξωγήινοι φτάνουν στη Γη μεταμφιεσμένοι σε συμμορία μηχανόβιων της δεκαετίας του 1950. Η Κέιτ Μπλάνσετ συμμετέχει στην ταινία, κάνει παραγωγή και την περιγράφει ως «alien Chekhovian».
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΑΤΑΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΛΕΛΑ ΠΙΑΤΑ ΘΕΑΤΡΟ

Πολιτισμός / Δημήτρης Πιατάς: Έφυγε από τη ζωή η σύζυγος του Λέλα Πιατά - Ο ίδιος έπαιξε κανονικά στην παράσταση

Μετά το τέλος της παράστασης «Μάρτυρας Κατηγορίας» η εξέλιξη των γεγονότων συγκίνησε τους θεατές οι οποίοι έμαθαν για την προσωπική απώλεια του ηθοποιού
THE LIFO TEAM
Ο Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ έπρεπε να βουτήξει γυμνός στο νερό. Μόνο που ήταν φτιαγμένος από λυγαριά

Πολιτισμός / Ο Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ έπρεπε να βουτήξει γυμνός στο νερό. Μόνο που ήταν φτιαγμένος από λυγαριά

Δεκαοκτώ μήνες δουλειάς, δεκάδες προσθετικά κομμάτια και μια λύση υψηλής ραπτικής της τελευταίας στιγμής. Το σώμα του πιο αλλόκοτου κινηματογραφικού εραστή της χρονιάς.
THE LIFO TEAM
Η άγνωστη ιστορία των γυναικών του «Γαλάζιου Καβαλάρη»

Πολιτισμός / Πέρα από τον Καντίνσκι: Οι 12 γυναίκες του «Γαλάζιου Καβαλάρη» σε μια μεγάλη έκθεση στη Γερμανία

Από την Γκαμπριέλε Μύντερ και τη Μαριάνε φον Βερέφκιν μέχρι την Έρμα Μπόσι, που επί δεκαετίες δεν αναγνωριζόταν ούτε στην αυτοπροσωπογραφία της, η έκθεση στο Βισμπάντεν φωτίζει μια παραγνωρισμένη ιστορία του εξπρεσιονισμού.
THE LIFO TEAM
Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ έμαθε να ζει στις ιστορίες των άλλων. Τώρα αναρωτιέται σε ποιον ανήκουν

Πολιτισμός / Πέδρο Αλμοδόβαρ: Σε ποιον ανήκουν οι ιστορίες που ζήσαμε μαζί;

Ο σκηνοθέτης που έκανε τις ιστορίες των άλλων δικές του παραδέχεται ότι η συγγραφή μπορεί να πληγώσει ακόμη και τους ανθρώπους που αγαπά. Και αποκαλύπτει γιατί άργησε τόσο να γράψει το πρώτο του μυθιστόρημα.
THE LIFO TEAM
Η Πάτι Σμιθ αιφνιδίασε την τελετή των Βραβείων Αστουριών τραγουδώντας α καπέλα το «Wing»

Πολιτισμός / Η Πάτι Σμιθ αιφνιδίασε την τελετή των Βραβείων Αστουριών τραγουδώντας α καπέλα το «Wing»

Η 79χρονη μουσικός και ποιήτρια παρέλαβε το Βραβείο Πριγκίπισσα των Αστουριών για τις Τέχνες και έκλεισε την ομιλία της με ένα τραγούδι από το «Gone Again», τον δίσκο που κυκλοφόρησε μετά τον θάνατο του συζύγου και του αδελφού της.
THE LIFO TEAM
Δύο μουσεία στοιχηματίζουν πίνακες του Μονέ για το μπέιζμπολ — Ο χαμένος θα δανείσει τον δικό του στον νικητή

Πολιτισμός / Δύο μουσεία στοιχηματίζουν πίνακες του Μονέ για το μπέιζμπολ — Ο χαμένος θα δανείσει τον δικό του στον νικητή

Δύο αμερικανικά μουσεία βάζουν έναν πρωτότυπο όρο στην αναμέτρηση των πόλεών τους στο World Series. Το έπαθλο είναι ένας προσωρινός δανεισμός έργου του Κλοντ Μονέ.
THE LIFO TEAM
Το βιβλίο που αποκάλυψε 5.000 νόμους κατά των Κινέζων στην Αμερική κέρδισε βραβείο 75.000 δολαρίων

Πολιτισμός / Η ιστορικός που εντόπισε 5.000 νόμους κατά των Κινέζων στις ΗΠΑ κέρδισε βραβείο 75.000 δολαρίων

Η Μπεθ Λιου-Γουίλιαμς αναζήτησε τις ξεχασμένες ιστορίες Κινέζων μεταναστών στα αμερικανικά αρχεία. Το βιβλίο της τιμήθηκε με το Cundill History Prize των 75.000 δολαρίων.
THE LIFO TEAM
Ο πίνακας που αγαπούν σχεδόν όλοι οι Βρετανοί πρωθυπουργοί επιστρέφει στην Ντάουνινγκ Στριτ

Πολιτισμός / Ο πίνακας που αγαπούν σχεδόν όλοι οι Βρετανοί πρωθυπουργοί επιστρέφει στην Ντάουνινγκ Στριτ

Από τον Χάρολντ Ουίλσον μέχρι τη Μάργκαρετ Θάτσερ και τον Άντι Μπέρναμ, το έργο του Λ. Σ. Λόουρι έχει ξεχωριστή θέση στην πρωθυπουργική κατοικία. Μόνη εξαίρεση υπήρξε ο Τόνι Μπλερ.
THE LIFO TEAM
Ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του LEFFEST – Μεγάλο αφιέρωμα στον Λαρς φον Τρίερ

Πολιτισμός / Ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του LEFFEST – Μεγάλο αφιέρωμα στον Λαρς φον Τρίερ

Το LEFFEST γιορτάζει τα 20 χρόνια του με τον Κρόνενμπεργκ πρόεδρο της κριτικής επιτροπής και ένα από τα μεγαλύτερα αφιερώματα που έχουν γίνει στον Λαρς φον Τρίερ.
THE LIFO TEAM
Ο Πολ Σρέιντερ τιμάται 50 χρόνια μετά τον «Ταξιτζή» — Η νέα ταινία με τον Μάρτιν Σκορσέζε στην παραγωγή

Πολιτισμός / Ο Πολ Σρέιντερ τιμάται 50 χρόνια μετά τον «Ταξιτζή» — Η νέα ταινία με τον Μάρτιν Σκορσέζε στην παραγωγή

Ο 80χρονος σκηνοθέτης και σεναριογράφος θα παραλάβει το πρώτο Storyteller Award του Φεστιβάλ Ojai στις 7 Νοεμβρίου, την ίδια ημέρα που θα προβληθεί η νέα του ταινία, «The Basics of Philosophy».
THE LIFO TEAM