Παγιδευμένος σε έναν ενδιάμεσο τόπο — ούτε ζωντανός ούτε νεκρός — ξεκινά ένα ταξίδι στο Όρος του Καθαρτηρίου, ξαναζώντας τα πάντα από το τέλος προς την αρχή.
Ο Λευτέρης Μαργιόλας ανασυνθέτει την εμβληματικότερη σαιξπηρική τραγωδία σε διάλογο με το έργο Φαίδρας Έρως της Σάρα Κέιν. Στη δεύτερη ενασχόλησή του με τον Σαίξπηρ, μεταφράζει, διασκευάζει και σκηνοθετεί την παράσταση Άμλετ: σώμα σε αναίρεση — μια σκηνική κατάβαση στον πυρήνα της μνήμης, της βίας και της ψυχικής διάλυσης. Η παράσταση τοποθετεί τον Άμλετ σε έναν θεολογικό εφιάλτη: η ψυχή του υποτάσσεται στη Μοίρα. Το έργο συνομιλεί με τη νιτσεϊκή φιλοσοφία απέναντι στη θρησκεία: ο Θεός έχει πεθάνει, αλλά το βάρος Του παραμένει μέσα στα σώματα. Η κάθαρση δεν είναι σωτηρία· είναι η στιγμή που η ψυχή συνειδητοποιεί πως δεν υπάρχει τίποτα να σωθεί.
Ο Άμλετ δεν είναι πια ο δανός πρίγκιπας της αναβλητικής σκέψης, αλλά ένας άντρας που σαπίζει στο ίδιο του το σώμα — παγιδευμένος ανάμεσα στη σεξουαλική κενότητα και την ηθική αποσύνθεση. Οι τρεις μοιραίες αναμετρήσεις του με τη μητέρα, την Οφηλία και τον Κλαύδιο μετατρέπουν τη σκηνή σε αδυσώπητο πεδίο βίας, επιθυμίας και ενοχής, όπου οι ρόλοι θύματος και θύτη αναστρέφονται συνεχώς. Ένα δράμα βίας, πένθους και αθυροστομίας, γραμμένο με την ωμότητα μιας γενιάς που δεν γνωρίζει θεούς ούτε σωτήρες.
Λίγα λόγια για το έργο: Μετά τον θάνατό του, ο Άμλετ ξυπνά σε έναν ενδιάμεσο τόπο — ούτε των ζωντανών ούτε των νεκρών. Για να λυτρωθεί, πρέπει να ανέβει στο Όρος του Καθαρτηρίου και να ξαναζήσει όλα όσα τον οδήγησαν στην πτώση. Η ταφή της Οφηλίας ανοίγει τον κύκλο της μνήμης. Το φάντασμα του πατέρα αποκαλύπτει τον φόνο του από τον Κλαύδιο, που σφετερίστηκε τον θρόνο και τη μητέρα του, Γερτρούδη. Από εκείνη τη στιγμή, ο Άμλετ ορκίζεται εκδίκηση, μα εγκλωβίζεται σε μια ατέρμονη επανάληψη βίας, επιθυμίας και ενοχής. Οι μορφές επιστρέφουν σαν σκιές μνήμης — ο Λαέρτης, η Πολώνια, η Οφηλία, ο Κλαύδιος, η Γερτρούδη — όλοι τον κυκλώνουν, επαναλαμβάνοντας τα εγκλήματά τους. Στο τέλος, η συνάντηση με τη μητέρα γίνεται τελετουργία καταστροφής· τα σώματά τους ενώνονται και συντρίβονται. Ο Άμλετ καταρρέει υπό το βάρος των Ερινύων του· και ενώ μοιάζει να αγγίζει τη λύτρωση, ο εφιάλτης ξαναρχίζει.
Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Σάββατο στις 21:00
Τιμές εισιτηρίων
Από 13 ευρώ







- Facebook
- Twitter
- E-mail
0