Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 28η Οκτωβρίου - Το «μπέρδεμα» μιας ψευδοπαράδοσης

Σ/ Κ Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 28η Οκτωβρίου; - Το διαχρονικό… γαστρονομικό μπέρδεμα Facebook Twitter
Το διαχρονικό… γαστρονομικό μπέρδεμα με τον μπακαλιάρο την 28η Οκτωβρίου / Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Παρότι πολλοί έχουν συνδέσει την 28η Οκτωβρίου με τον μπακαλιάρο σκορδαλιά, η αλήθεια είναι πως η συνήθεια αυτή δεν έχει καμία ιστορική ή θρησκευτική βάση. Πρόκειται για ένα διαχρονικό γαστρονομικό μπέρδεμα που γεννήθηκε μέσα στα ελληνικά σπίτια και τα σχολεία.

Κανονικά, το πιάτο «μπακαλιάρος σκορδαλιά» ανήκει αποκλειστικά στην 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Εκείνη την περίοδο, που πέφτει μέσα στη νηστεία της Σαρακοστής, η Εκκλησία επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού, και ο μπακαλιάρος —ένα φτηνό και εύκολο στη συντήρηση ψάρι— καθιερώθηκε ως το πιο λαϊκό πιάτο της ημέρας.

Αντίθετα, η 28η Οκτωβρίου δεν σχετίζεται με καμία νηστεία ούτε με συγκεκριμένο έθιμο της Εκκλησίας. Ωστόσο, από τα μέσα του 20ού αιώνα και μετά, η εικόνα του μπακαλιάρου πέρασε και στην εθνική επέτειο του «Όχι», κυρίως μέσα από σχολικές γιορτές, ομαδικά γεύματα και οικογενειακές συνήθειες που επαναλήφθηκαν κάθε χρόνο. Έτσι, η παράδοση της 25ης Μαρτίου μεταφέρθηκε άτυπα και στην άλλη μεγάλη εθνική γιορτή.

Η εμμονή των μαγειρικών περιοδικών και τηλεοπτικών εκπομπών να παρουσιάζουν «τον παραδοσιακό μπακαλιάρο της 28ης Οκτωβρίου» βοήθησε να παγιωθεί αυτή η συνήθεια

 

It's Viral
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ