«Το τέλειο smash burger πρέπει καταρχάς να είναι απλό. Ο κιμάς πρέπει να είναι dry aged και να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Επίσης, όσο λιγότερο ‘δουλεμένος’ τόσο το καλύτερο -δεν θέλει αλάτια και μπαχαρικά, ούτε δεύτερο πέρασμα στη μηχανή. Θέλεις ένα καλό, ποιοτικό μπιφτέκι πατημένο σε πολύ δυνατή φωτιά μέχρι να γίνει crispy. Και αλάτι βάζεις μετά. Έτσι τα φτιάχνουμε εδώ -με 100% μοσχαρίσιο κιμά angus και πολύ δυνατή φωτιά. Είναι κάτι πολύ απλό στην πραγματικότητα -αλλά πρέπει να ξέρεις ακριβώς πώς να το φτιάχνεις», λέει ο σεφ και ιδιοκτήτης του F*Smashing, Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος.
Ο ίδιος, άλλωστε, ξέρει καλά από smash burgers -ήταν από τους πρώτους που ξεκίνησαν τη «φάση» με τα smash burgers στην Αθήνα, όταν άρχισε να τα μαγειρεύει σε μία μικροσκοπική ghost kitchen στο Μαρούσι πριν 3 χρόνια.
Tην πρώτη μέρα μας ήρθαν
10 παραγγελίες - ένιωσα εκατομμυριούχος. Γιατί μέχρι τότε δεν ήμασταν τίποτα, ήμασταν απλώς μια μικρή κουζίνα με ένα λογότυπο και ένα μενού. Εκείνη την πρώτη μέρα, λοιπόν, ένιωσα ότι αυτό που ονειρευτήκαμε πήρε μπρος.
Τότε, είχε μόλις επιστρέψει από το Λονδίνο, όπου για περίπου 7 χρόνια δούλεψε ως chef σε fine dining με μια ιδιαίτερη αγάπη για την ασιατική κουζίνα. Από αυτήν ήταν άλλωστε επηρεασμένο και το δικό του project που ξεκίνησε εκεί λίγο πριν επιστρέψει στην Ελλάδα -ένα pop up σε pubs και κοκτέιλ μπαρ που σέρβιρε smash burgers μέσα σε bao buns.
«Αποφάσισα να επιστρέψω στην Ελλάδα για να δοκιμάσω να κάνω κάτι δικό μου, με αυτό το μενού. Δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να ανοίξω κανονικό μαγαζί οπότε ξεκίνησα με μια ghost kitchen στο Μαρούσι. Ήμουν εγώ με μια φριτέζα, ένα μικρό γκριλ και ένα ψυγείο και η γυναίκα μου έκανε το ταμείο. Το φτιάξαμε οι δυο μας, με εξαιρετικά χαμηλό budget, για να δούμε αν θα έπιανε. Δούλευα άπειρες ώρες στην κουζίνα. Την πρώτη μέρα μας ήρθαν 10 παραγγελίες -ένιωσα εκατομμυριούχος. Γιατί μέχρι τότε δεν ήμασταν τίποτα, ήμασταν απλώς μια μικρή κουζίνα με ένα λογότυπο και ένα μενού. Εκείνη την πρώτη μέρα, λοιπόν, ένιωσα ότι κάτι συμβαίνει. Ότι αυτό που ονειρευτήκαμε πήρε μπρος».
Facebook Twitter
Facebook Twitter Πράγματι, το πρότζεκτ μεγάλωσε γρήγορα και μέσα σε περίπου ένα χρόνο το F*Smashing είχε πλέον το δικό του σπίτι για να υποδέχεται το κοινό στον Χολαργό. Με δύο εξωτερικούς χώρους και ένα μεγάλο, ψηλοτάβανο «σαλόνι», το μαγαζί συνδυάζει ατμόσφαιρα με το coolness ενός στριτφουντάδικου. Η διακόσμηση είναι προσεγμένη στη λεπτομέρεια, με ετερόκλητα στοιχεία και γωνιές με easter eggs: βελούδινοι καναπέδες και καρέκλες, χρυσές κορνίζες με quotes και γκράφιτι στους τοίχους, παλιές αμερικάνικες πινακίδες και νέον φώτα, μια ρετρό κονσόλα παιχνιδιών, ένας vintage πίνακας με το μενού αλλά και ένα merch corner δημιουργούν ένα μικρό σύμπαν που γίνεται ιδανικό σκηνικό για χαλαρή βραδινή έξοδο αλλά και μεσημεριανό άραγμα με φίλους.
«Η επιχείρηση μεγάλωσε 100% χάρη στο delivery. Από τις παραγγελίες του efood μάς έμαθε ο κόσμος και θέλαμε σιγά σιγά ένα μέρος για να μπορούμε να τον γνωρίζουμε από κοντά, να συναντάμε τα πρόσωπα πίσω από τα πακέτα και τις σακούλες. Βρήκαμε τον χώρο, η γυναίκα μου ανέλαβε τη διακόσμηση και το αισθητικό κομμάτι, η ομάδα μας μεγάλωσε και μπόρεσα κι εγώ να βγω λίγο από την κουζίνα. Μας έμαθε σιγά σιγά η γειτονιά, αλλά ήδη από την αρχή, άρχισε να έρχεται κόσμος από όλη την Αθήνα. Ήταν εκείνοι που μας έπαιρναν τηλέφωνο τον πρώτο χρόνο να μας πουν πόσο τους άρεσε το φαγητό -τώρα, εκτός από να μπαίνουμε εμείς στο σπίτι τους, μπορούσαν να έρθουν κα εκείνοι σε εμάς», λέει ο Κωνσταντίνος.
Κλασικά αμερικάνικα πιάτα με Asian αναφορές
Το όνομα του μαγαζιού το κάνει ήδη σαφές: το signature πιάτο είναι τα smash burgers. «Επέλεξα το smash burger γιατί μου άρεσε περισσότερο προσωπικά και αυτό θα παραμένει πάντα ο πυρήνας μας», λέει ο Κωνσταντίνος.
Facebook Twitter
Facebook Twitter Γι’ αυτό και τα smash burgers είναι σταθερά κορυφαία στις προτιμήσεις του κοινού, με δύο από τα best sellers να αποτελούν το G.O.A.T. burger, 2 smashed dry aged μοσχαρίσια μπιφτέκια, διπλό American cheese, κρεμμύδι, ψιλοκομμένο iceberg, μαρμελάδα μπέικον, μαγιονέζα καμένου σκόρδου και το G, με 2 smashed dry aged μπιφτέκια μοσχαρίσια, διπλό American cheese, ψημένο κρεμμύδι, πίκλες αγγουριού, ψιλοκομμένο iceberg και F* sauce. Τώρα μάλιστα, ετοιμάζεται να προσθέσει στο μενού μερικά καινούρια smash burgers αποκλειστικά με Martin’s Potato Bun, το ψωμί που θεωρείται το καλύτερο για burger παγκοσμίως επειδή είναι πιο αφράτο, πιο μαλακό και κρατά τη σάλτσα καλύτερα, δίνοντας σε κάθε μπουκιά πιο γεμάτη γεύση.
Εκτός από τα λίγα και καλά burgers, ωστόσο, ο Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος έστησε from day one ένα πολύ ενδιαφέρον και «προσωπικό» μενού, συνδυάζοντας κλασικά αμερικάνικα πιάτα με τις δικές του αγαπημένες Asian αναφορές από το παρελθόν του στις fusion κουζίνες. Έτσι, τα Buffalo wings, δηλαδή οι τραγανές φτερούγες κοτόπουλο με αυθεντική Frank`s Red Hot Buffalo sauce, ελαφριά blue cheese sauce και sticks πίκλας σέλερυ βρίσκονται δίπλα στα Korean wings με γλυκιά και καυτερή gochujang sauce, καβουρδισμένα peanuts, φρέσκια πιπεριά chili και φύτρες κόλιανδρου αλλά και στα Tokyo wings με γλυκιά sauce γλασαρισμένης σόγιας και καπνιστή πούδρα σουσαμιού.
Facebook Twitter Στα ορεκτικά θα βρει κανείς κροκέτες Mac και Cheese με σάλτσα kimchi, Asian slaw δηλαδή σαλάτα με κόκκινο και κινέζικο λάχανο, καρότο, τραγανό κρεμμύδι, φύτρες κόλιανδρου, σχοινόπρασο, sesame oil και japanese mayo ενώ ανάμεσα στα πιο δημοφιλή πιάτα είναι και τα Sando με Pulled Beef και Truffle Chicken Katsu. «Έχουμε το ίδιο μενού από τότε που ανοίξαμε, γιατί θέλω ο κόσμος να έρχεται σε εμάς για συγκεκριμένα πράγματα. Δεν ήθελα έναν κατάλογο που να μπερδεύει. Όσο για το Asian στοιχείο, πράγματι μου αρέσει πολύ να παίζω με τις διάφορες κουλτούρες στην κουζίνα -αλλά το όλο θέμα είναι να το πειράζεις σωστά. Δεν θα έβαζα ας πούμε σούσι, δεν ταιριάζει στο υπόλοιπο μενού», λέει.
Ωστόσο, η αγάπη του για πειραματισμό και η όρεξή του να δοκιμάζει νέα πράγματα τον οδήγησε και σε ένα νέο εγχείρημα -το F*Smashing District που μόλις άνοιξε στο κέντρο της Αθήνας. Το concept είναι ένα Street Food Bistrot, ένα εστιατόριο που συνδυάζει το casual στοιχείο του street food με τα γαλλικά στοιχεία και τον ελαφρώς πιο βραδινό χαρακτήρα ενός bistrot. Ο σκελετός του μενού παραμένει αρκετά κοντά στο μενού του F*Smashing, αλλά με νέες προσθήκες όπως ένα smashed burger με σως ένα Café de Paris, ένα chicken burger με τυρί raclette αλλά και πιάτα όπως στρείδια και ψωμί με σκορδοβούτυρο και καπνιστό αλάτι.
Facebook Twitter
Facebook Twitter Πού αποδίδει ο ίδιος όμως την τόσο γρήγορη εξέλιξη του εγχειρήματός του, από μία μικρή κουζίνα σε δύο μαγαζιά μέσα σε τρία χρόνια; «Αυτό οφείλεται 100% στις online παραγγελίες, χωρίς αυτές δεν θα ήμουν εδώ. Βάλαμε efood από την πρώτη κιόλας μέρα -ανοίξαμε για αυτό. Αυτή τη στιγμή είναι μεσημέρι καθημερινής, έχω γεμάτα 3-4 τραπέζια. Όμως η κουζίνα μέσα δουλεύει φουλ γιατί γίνεται χαμός με τις παραγγελίες. Έχουμε 2025, όλος ο κόσμος παραγγέλνει από τις πλατφόρμες, αυτή είναι η πραγματικότητα πλέον», εξηγεί.
«Αν κάποιος φίλος μου άνοιγε τώρα εστιατόριο, θα του έλεγα να βάλει κατευθείαν efood, να δουλέψει μαζί τους. Γιατί; Μπαίνεις κατευθείαν στα σπίτια του κόσμου που δεν έχει άλλο τρόπο να σε μάθει τόσο γρήγορα. Ο κόσμος που ερχόταν στο μαγαζί στην αρχή, ήταν ο κόσμος που μας έμαθε από το efood. Είναι μια τεράστια πλατφόρμα και όλοι παραγγέλνουν από αυτήν, είναι ένας «γίγαντας» τον οποίο κάνεις συνέταιρο. Και όσο δουλεύεις μαζί της, σου δίνει πίσω. Μας έχουν βοηθήσει πολύ και όλες οι extra ενέργειες που κάνει και στις οποίες πάντα συμμετέχουμε, όπως το 1+1. Μέσα από μια τέτοια συνεργασία πάντα κερδίζεις!».
Όσο για το μεγάλο όνειρο; «Το ζούμε τώρα. Κάνουμε αυτό που αγαπάμε και προχωράμε μπροστά».
Βρες το F*Smashing στο efood:
www.e-food.gr/delivery/menu/f-smashing
F*Smashing
Λεωφ. Μεσογείων 206, Χολαργός 155 61
F*Smashing District
Μιλτιάδου 11, Αθήνα, 10560