Το «deal» Τραμπ - Nvidia για τις πωλήσεις μικροτσιπ στην Κίνα: Το κράτος θα παίρνει το 15% των εσόδων

Το «deal» Τραμπ - Nvidia για τις πωλήσεις μικροτσιπ στην Κίνα: Το κράτος θα παίρνει το 15% των εσόδων Facebook Twitter
Τραμπ και Χουάνγκ σε παλαιότερη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο / Φωτογραφία: EPA
0

Το «deal» Τραμπ - Nvidia για τις πωλήσεις μικροτσιπ στην Κίνα, κατά το οποίο το κράτος θα παίρνει το 15% των εσόδων των τεχνολογικών εταιρειών, χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά ασυνήθιστη συμφωνία» από τους New York Times. 

Ενώ η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε δημόσια πριν από ένα μήνα ότι έδωσε το πράσινο φως στην Nvidia να πουλήσει το τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται H20 στην Κίνα, στην πραγματικότητα δεν εξέδωσε τις απαραίτητες άδειες που καθιστούν δυνατές αυτές τις πωλήσεις.

Την Τετάρτη, ο Jensen Huang, διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο και συμφώνησε να δώσει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση το 15% των πωλήσεων αυτών, καθιστώντας ουσιαστικά την ομοσπονδιακή κυβέρνηση «συνεταίρο» στις δραστηριότητες της Nvidia στην Κίνα, ανέφεραν οι άνθρωποι που γνωρίζουν τη συμφωνία. Πράγματι, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου άρχισε να χορηγεί άδειες για πωλήσεις τσιπ τεχνητής νοημοσύνης δύο ημέρες αργότερα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Αν και ο Huang ηγήθηκε διαπραγματεύσεων με τον Λευκό Οίκο, η Nvidia δεν είναι η μόνη εταιρεία που πουλάει τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα. Η AMD διαθέτει τσιπ που ονομάζεται MI308 και τον Απρίλιο η κυβέρνηση Τραμπ απαγόρευσε επίσης τις πωλήσεις του στους Κινέζους.

Υπάρχουν λίγα προηγούμενα ανάλογων συμφωνιών, δηλαδή να χορηγούνται άδειες για εξαγωγές με αντάλλαγμα ένα μερίδιο των εσόδων των ιδιωτικών εταιρειών που τις πραγματοποιούν. Ωστόσο, οι ανορθόδοξες πληρωμές συνάδουν με τον ολοένα και πιο παρεμβατικό ρόλο του Τραμπ σε διεθνείς επιχειρηματικές συμφωνίες που αφορούν αμερικανικές εταιρείες. 

Τον Ιούνιο, η κυβέρνηση ενέκρινε επένδυση από την Nippon Steel, μια ιαπωνική εταιρεία, στην U.S. Steel σε μια συμφωνία που περιελάμβανε μια λεγόμενη χρυσή μετοχή στην εταιρεία, μια επίσης σπάνια πρακτική όπου η κυβέρνηση συμμετέχει σε μια επιχείρηση.

Οι δύο κατασκευαστές τσιπ συμφώνησαν στην οικονομική συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση, αφού αυτό τέθηκε ως προϋπόθεση για την απόκτηση αδειών εξαγωγής για την κινεζική αγορά, όπως επισημαίνουν στο ρεπορτάζ τους και οι Financial Times.

«Η συμφωνία quid pro quo είναι πρωτοφανής. Σύμφωνα με ειδικούς στον έλεγχο των εξαγωγών, καμία αμερικανική εταιρεία δεν έχει συμφωνήσει ποτέ να καταβάλει μέρος των εσόδων της για την απόκτηση αδειών εξαγωγής», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.

Η AMD δεν απάντησε σε δημοσιογραφικά αιτήματα για σχολιασμό. Η Nvidia δεν αρνήθηκε ότι είχε συμφωνήσει στη συμφωνία: «Ακολουθούμε τους κανόνες που ορίζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη συμμετοχή μας στις παγκόσμιες αγορές».

Οι αναλυτές της Bernstein εκτιμούν ότι, με βάση τις οδηγίες της Nvidia πριν από την έναρξη των ελέγχων στις αρχές του έτους, θα είχε πουλήσει περίπου 1,5 εκατομμύριο τσιπ H20 στην Κίνα το 2025, δημιουργώντας έσοδα περίπου 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε ότι θα απαγορεύσει τις εξαγωγές H20 στην Κίνα. Ωστόσο, ο Τραμπ άλλαξε πορεία τον Ιούνιο μετά τη συνάντηση με τον Χουάνγκ της Nvidia στον Λευκό Οίκο. Τις επόμενες εβδομάδες, η Nvidia ανησύχησε επειδή το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας (BIS), ο βραχίονας του υπουργείου Εμπορίου που διαχειρίζεται τους ελέγχους εξαγωγών, δεν είχε εκδώσει καμία άδεια.

Ο Χουάνγκ έθεσε το ζήτημα στον Τραμπ την Τετάρτη, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την ανταλλαγή, και η BIS άρχισε να εκδίδει άδειες την Παρασκευή - αφού η Nvidia συμφώνησε να κάνει «συνεταίρο» το κράτος.

Η συμφωνία εσόδων από το H20 έρχεται καθώς η Nvidia και η κυβέρνηση Τραμπ αντιμετωπίζουν κριτική για την απόφαση να πουλήσουν το τσιπ στην Κίνα. Αμερικανοί ειδικοί ασφαλείας λένε ότι το H20 θα βοηθήσει τον κινεζικό στρατό και θα υπονομεύσει την ισχύ των ΗΠΑ στην τεχνητή νοημοσύνη: «Το Πεκίνο πρέπει να καυχιέται που βλέπει την Ουάσινγκτον να μετατρέπει τις άδειες εξαγωγής σε ροές εσόδων», δήλωσε η Λίζα Τόμπιν, ειδικός σε θέματα Κίνας που υπηρέτησε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην πρώτη κυβέρνηση Τραμπ και τώρα βρίσκεται στο Ίδρυμα Jamestown.

«Τι ακολουθεί; Να αφήσουμε την Lockheed Martin να πουλήσει F-35 στην Κίνα με προμήθεια 15%;», συνέχισε.

Οι ανησυχίες ότι ο Τραμπ μπορεί να χαλαρώσει τους ελέγχους για να ευχαριστήσει την Κίνα έρχονται καθώς το Πεκίνο πιέζει για χαλάρωση των ελέγχων στα τσιπ μνήμης υψηλού εύρους ζώνης (HBM), ένα κρίσιμο στοιχείο για την κατασκευή προηγμένων τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.

Με πληροφορίες από New York Times, Financial Times

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Explainer: Γιατί η Nvidia αξίζει περισσότερο από την Apple και την Tesla μαζί

Explainer / Γιατί η Nvidia αξίζει περισσότερο από την Apple και την Tesla μαζί

Η Nvidia δεν έχει oρατή παρουσία στην καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων, όμως χωρίς την τεχνολογία της, πολλές από τις συσκευές και τις υπηρεσίες που σήμερα αποκαλούμε «έξυπνες» δεν θα ήταν εφικτές
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΝΑΡΚΕΣ ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Τραμπ: «Εάν το Ιράν δεν αφαιρέσει τις νάρκες από τα Στενά του Ορμούζ, θα υπάρξουν συνέπειες άνευ προηγουμένου»

Η προειδοποίηση Τραμπ, το μήνυμα Νετανιάχου «προς τον λαό του Ιράν» και η στάση της Τεχεράνης εν μέσω των κλιμακούμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΝΤΡΙΟΥ

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Η πρώην βοηθός του Άντριου ετοιμάζεται να καταθέσει στην Αστυνομία

Η Σάρλοτ Μάνλεϊ φέρεται να οργάνωσε την επίσκεψη μιας μασέζ – φίλης της Μάξγουελ – στο Παλάτι για λογαριασμό του Άντριου, με έξοδα που χρεώθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του Μπάκιγχαμ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΠΟΥ ΒΡΟΧΗ

Διεθνή / Ιράν: Προειδοποίηση ΠΟΥ για τη «μαύρη βροχή» και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία

Πώς συνδέονται οι χημικές ενώσεις που απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα μετά τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων και ίσως ορισμένων μορφών καρκίνου
THE LIFO TEAM
ΚΥΠΡΟΣ ΓΑΛΛΙΑ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Πληροφορίες ότι το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» φτάνει ανοικτά της Κύπρου

Παράλληλα, φέρεται να ακολουθεί και ελικοπτεροφόρο τελευταίας τεχνολογίας που μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 35 ελικόπτερα και έως 450 στρατιώτες, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εκκενώσεις πολιτών
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΟΥΙΛΙΑΜ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Βίντεο από τα γιουχαΐσματα συγκεντρωμένου πλήθους εναντίον τους

Το πριγκιπικό ζεύγος δέχθηκε έντονες αποδοκιμασίες με αφορμή τη μεγαλύτερη βασιλική συγκέντρωση στο Λονδίνο μετά τη σύλληψη του Άντριου - Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Αββαείο του Ουέστμινστερ
THE LIFO TEAM
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Διεθνή / Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μεταξύ των βραβευθέντων του Ευρωπαϊκού Τάγματος Αξίας

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων μελών που τιμήθηκαν με το Ευρωπαϊκό Τάγμα Αξίας, αναγνωρίζοντας τη σημαντική του προσφορά και την επιρροή του ως κορυφαίος αθλητής διεθνώς
THE LIFO TEAM