Βρετανία: Νέα εξοπλιστικά προγράμματα με 12 επιθετικά υποβρύχια και 1,5 δισ. λίρες σε νέες εργοστασιακές μονάδες

Βρετανία: Νέα εξοπλιστικά προγράμματα με 12 επιθετικά υποβρύχια και 1,5 δισ. λίρες σε νέες εργοστασιακές μονάδες Facebook Twitter
φωτ.: Wikipedia
0

Η Βρετανία θα κατασκευάσει περίπου δώδεκα νέα επιθετικά υποβρύχια, καθώς προχωρά σε μια κατάσταση «ετοιμότητας για πόλεμο», όπως θα ανακοινώσει τη Δευτέρα ο Κιρ Στάρμερ, ξεκινώντας το λεγόμενο πρόγραμμα «επανεξοπλισμού» της χώρας.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά την παρουσίαση μιας πολύ αναμενόμενης στρατηγικής ανασκόπησης άμυνας, θα υποσχεθεί σημαντική επένδυση σε υποβρύχια, πυραύλους μακράς εμβέλειας, κυβερνοάμυνα και 1,5 δισ. λίρες για τουλάχιστον έξι νέες εργοστασιακές μονάδες πυρομαχικών.

Ωστόσο, την Κυριακή, ο υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι αρνήθηκε να δηλώσει αν η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς είχε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για να επιτευχθεί ο στόχος του 3% του ΑΕΠ της Βρετανίας για την άμυνα στην επόμενη βουλή.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι προσπαθεί να σταματήσει την καθοδική πορεία του στρατού της Βρετανίας, παρά την απειλή από τη Ρωσία, μετά από μια «κρίση πρόσληψης και διατήρησης» που διαρκεί 15 χρόνια στις ένοπλες δυνάμεις.

Βρετανία: Νέα επιθετικά υποβρύχια και ενίσχυση του ναυτικού

Η επέκταση του στόλου υποβρυχίων της Βρετανίας, ο οποίος θα φτάσει τα «12 υποβρύχια» μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2030, έρχεται στο πλαίσιο της συμμαχίας Aukus με την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, και θα αποτελέσει το κέντρο των προσπαθειών της χώρας για επανεξοπλισμό εν όψει νέων απειλών.

Τα νέα επιθετικά υποβρύχια αναμένονται να αντικαταστήσουν τα επτά υποβρύχια τύπου Astute μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2030 και θα συνοδευτούν από επένδυση 15 δισ. £ στο πρόγραμμα πυρηνικών κεφαλών του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Στάρμερ θα υποστηρίξει ότι η στρατιωτική αυτή δαπάνη θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ευημερία σε όλη τη χώρα.

Η στρατηγική ανασκόπηση άμυνας (SDR), που διεξήχθη από τον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Λόρδο Γιώργο Ρόμπερτσον, αναμένεται να προτείνει τη «μετάβαση σε ετοιμότητα για πόλεμο» και τη συνέχιση της υπόσχεσης για αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού στο 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2027.

Ο Στάρμερ σκοπεύει να φτάσει το 3% στην επόμενη βουλή, ύστερα από την έκκληση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προς τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, αν και η προτεραιότητα της Ρέιβς είναι να ελέγξει τις κρατικές δαπάνες.

Βρετανία: Αντιδράσεις και προγραμματισμένες δαπάνες

Ο Σκιώδης Υπουργός Άμυνας Τζέιμς Κάρτλιτζ τόνισε ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης πρέπει να ληφθούν «με επιφυλάξεις», εκτός αν μπορούν να αποδείξουν ότι υπάρχει πραγματική χρηματοδότηση για να καλυφθούν.

Σύμφωνα με τη στρατηγική ανασκόπηση, ο βρετανικός στρατός θα επικεντρωθεί πλέον στην άμυνα της χώρας, στην κυβερνοπολέμου και στους ανταγωνιστές όπως η Ρωσία και η Κίνα. Οι υπουργοί έχουν δεσμευτεί να αποκτήσουν έως και 7.000 όπλα μακράς εμβέλειας κατασκευασμένα στη Βρετανία, καθώς και να επενδύσουν 1,5 δισ. £ στην κατασκευή τουλάχιστον έξι νέων εργοστασίων πυρομαχικών.

Επιπλέον, θα ενοποιηθούν οι δραστηριότητες κυβερνοάμυνας και ηλεκτρονικών επιχειρήσεων υπό μία ενιαία διοίκηση, με στόχο την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα του υψηλής τεχνολογίας πολέμου.

Ο Χίλι παραδέχθηκε ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να φτάσει τον στόχο των 73.000 στρατιωτών, με τα νούμερα να υστερούν κατά περίπου 2.000. Ερωτηθείς για τις δυνατότητες της Βρετανίας να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, τα οποία θα μπορούν να εκτοξεύουν τακτικά πυρηνικά όπλα, ο Χίλι δεν αρνήθηκε τις αναφορές. Η ανασκόπηση άμυνας, που ξεκίνησε πέρυσι από τον Στάρμερ, υποστηρίχθηκε από σημαντικές προσωπικότητες, όπως η πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου Φιόνα Χιλ και ο πρώην αναπληρωτής αρχηγός του προσωπικού άμυνας, στρατηγός Σερ Ρίτσαρντ Μπάρονς. Η τελική εκδοχή της ανασκόπησης παραδόθηκε στις αρχές Μαρτίου.

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Royal Lodge: Ο βασιλιάς Κάρολος πιέζει τον πρίγκιπα Άντριου να φύγει από την πολυτελή κατοικία

Διεθνή / Royal Lodge: Ο βασιλιάς Κάρολος πιέζει τον πρίγκιπα Άντριου να φύγει από την πολυτελή κατοικία

Ο πρίγκιπας Άντριου βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το παλάτι για να εγκαταλείψει το Royal Lodge στο Γουίντσορ, εν μέσω νέων πιέσεων και αναζωπύρωσης του σκανδάλου Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM
Κυρώσεις σε Rosneft-Lukoil: Γιατί οι ΗΠΑ «χτυπούν» τις δύο μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες πετρελαίου

Διεθνή / Κυρώσεις σε Rosneft-Lukoil: Γιατί οι ΗΠΑ «χτυπούν» τις δύο μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες πετρελαίου

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. επεκτείνουν σημαντικά τις κυρώσεις εναντίον της ρωσικής πετρελαϊκής βιομηχανίας — από τις εταιρείες Rosneft και Lukoil μέχρι το υγροποιημένο φυσικό αέριο
LIFO NEWSROOM
Το Ισλαμικό Κράτος επιστρέφει στη Συρία – Οι ΗΠΑ αποχωρούν, οι Κούρδοι μένουν μόνοι

Διεθνή / Το Ισλαμικό Κράτος επιστρέφει στη Συρία – Οι ΗΠΑ αποχωρούν, οι Κούρδοι μένουν μόνοι

Η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία δίνει χώρο στο Ισλαμικό Κράτος να ξανασηκώσει κεφάλι - Οι Κούρδοι του SDF δέχονται αυξανόμενες επιθέσεις, ενώ η αστάθεια απειλεί να ανατρέψει μια δύσκολα κερδισμένη ειρήνη
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και Αυστραλία υπογράφουν ιστορική συμφωνία για σπάνια μέταλλα – Τέλος στην εξάρτηση από την Κίνα

Διεθνή / ΗΠΑ και Αυστραλία υπογράφουν ιστορική συμφωνία για σπάνια μέταλλα – Τέλος στην εξάρτηση από την Κίνα

ΗΠΑ και Αυστραλία ανακοίνωσαν επενδύσεις άνω των 3 δισ. δολαρίων για τη δημιουργία εναλλακτικής αλυσίδας σπάνιων μετάλλων, απομακρυνόμενες από την κυριαρχία της Κίνας
LIFO NEWSROOM