Ένας Ολλανδός τουρίστας έζησε μια ιδιαίτερα δυσάρεστη εμπειρία στο Μεξικό, όταν κατέβαλε 31.000 πέσος, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 1.485 ευρώ, για δύο ποτά και ένα σακουλάκι πατατάκια, αντί για τα 310 πέσος (14 ευρώ), που ήταν η κανονική τιμή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είχε ελέγξει το ποσό στο POS προτού πληκτρολογήσει τον κωδικό του και θεωρεί πως είτε προέκυψε τεχνικό σφάλμα είτε εξαπατήθηκε από τον πωλητή. Ωστόσο, η τράπεζά του, η Rabobank, αρνήθηκε να του επιστρέψει τα χρήματα, επικαλούμενη το γεγονός ότι είχε ολοκληρώσει τη συναλλαγή εισάγοντας το PIN του.
Το περιστατικό έφτασε στην Kifid, τη ρυθμιστική αρχή χρηματοοικονομικών διαφορών στην Ολλανδία, η οποία τελικά δεν δικαίωσε τον πελάτη. Όπως αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης που δημοσιοποίησε η εφημερίδα De Telegraaf, ακόμη και αν ο καταναλωτής δεν είχε επίγνωση του τελικού ποσού, η συναλλαγή παραμένει έγκυρη αφού ολοκληρώθηκε με δική του ενέργεια.
Ο πελάτης υποστήριξε επίσης ότι η τράπεζα όφειλε να τον είχε προειδοποιήσει για την ασυνήθιστα υψηλή χρέωση, δεδομένου ότι βρισκόταν στο εξωτερικό. Ωστόσο, η Kifid απάντησε πως η Rabobank δεν είχε την υποχρέωση να αξιολογήσει αν η συγκεκριμένη συναλλαγή ήταν ύποπτη.
Το περιστατικό αυτό είναι ενδεικτικό των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι ταξιδιώτες στο εξωτερικό, ακόμη και όταν είναι προσεκτικοί. Από «πειραγμένα» POS και φουσκωμένες τιμές, μέχρι ψεύτικες εκδρομές και ανύπαρκτους οδηγούς, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν επιτήδειοι για να εκμεταλλευτούν τουρίστες είναι ποικίλες.
Με πληροφορίες από De Telegraaf