Μπήκαμε στο βιομηχανικό και ενεργειακό κέντρο της Βοιωτίας Facebook Twitter
Μπαίνοντας στις πρότυπες εγκαταστάσεις που απλώνονται σε έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων, είναι αδύνατο να μην εκπλαγεί κανείς από το μέγεθος και τον συνδυασμό υψηλής τεχνολογίας και λειτουργικότητας της μονάδας. Φώτο.: METLEN

Μπήκαμε στο βιομηχανικό και ενεργειακό κέντρο της Βοιωτίας

0

Κατηφορίζοντας τον φιδογυριστό δρόμο που οδηγεί στον όρμο του Γραμματικού στη Βοιωτία, είναι αδύνατο να μην προσέξει κανείς τις επιβλητικές εργοστασιακές εγκαταστάσεις που δεσπόζουν στον ορίζοντα. Παρατηρώντας τα μεγάλα κτίρια με τις ψηλές καμινάδες, που είναι ευδιάκριτες ακόμα και από αρκετά χιλιόμετρα μακριά, και έπειτα το απέραντο γαλάζιο του βόρειου Κορινθιακού Κόλπου που απλώνεται πίσω τους, συμπεραίνει κανείς πόσο εύστοχο είναι το όνομα της πρότυπης εργοστασιακής μονάδας αλουμινίου.

Το «Αλουμίνιον της Ελλάδος» είναι το μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα για την παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου, ένα ζωντανό μνημείο της ελληνικής βιομηχανικής ιστορίας, αλλά συγχρόνως και ένα πρότυπο τεχνολογικής εξέλιξης. Θεμελιώθηκε το 1963 από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1965. Ιδρυτής του ήταν η γαλλική εταιρεία Pechiney, ενώ το 2005 πέρασε στη METLEN Energy & Metals (τότε Όμιλος Επιχειρήσεων Μυτιληναίου). Σήμερα αποτελεί τον πυρήνα του κλάδου Μετάλλων της METLEN, διατηρώντας την ιστορική του σημασία ως βασικού πυλώνα της ελληνικής βιομηχανίας, αλλά έχοντας πλέον αναβαθμιστεί μέσα από μια σειρά επενδύσεων.

Το ιστορικό «Αλουμίνιον της Ελλάδος» είναι η μοναδική πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και αλουμινίου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αριθμοί του εργοστασίου είναι εντυπωσιακοί: η ετήσια δυναμικότητα παραγωγής της μονάδας ξεπερνά τους 196.000 τόνους σε αλουμίνιο και τους 860.000 τόνους σε αλουμίνα, ενώ πλέον εντάσσει στη βιομηχανική του παραγωγή και το γάλλιο, ένα κρίσιμο υλικό για το μέλλον της Ευρώπης. Μπαίνοντας στις πρότυπες εγκαταστάσεις που απλώνονται σε έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων, είναι αδύνατο να μην εκπλαγεί κανείς από το μέγεθος και τον συνδυασμό υψηλής τεχνολογίας και λειτουργικότητας της μονάδας.

Στη μια πλευρά βρίσκονται τεράστιες αποθήκες που φιλοξενούν προσωρινά τα αποθέματα του βωξίτη τα οποία συλλέγονται από τα ορυχεία της εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή και στην άλλη οι χώροι παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου που δουλεύουν ασταμάτητα για να παραγάγουν το χρήσιμο μέταλλο.

Το εργοστάσιο πλαισιώνεται επίσης από ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην ακτή του κόλπου και διασφαλίζουν τον αδιάκοπο εφοδιασμό του εργοστασίου με τις βασικές πρώτες ύλες που χρειάζεται για τη λειτουργία του. Ταυτόχρονα, το λιμάνι είναι και το σημείο από το οποίο η METLEN ξεκινά το ταξίδι της εξαγωγής του αλουμινίου και της αλουμίνας στις αγορές της Μεσογείου με βασικό προορισμό την Ιταλία, συμπληρώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις οδικές μεταφορές.

Οι εγκαταστάσεις παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου λειτουργούν με έναν συνδυασμό αυτοματοποιημένων διαδικασιών, τεχνολογιών αιχμής και σκληρής δουλειάς από το προσωπικό του εργοστασίου. Η παραγωγή της αλουμίνας ξεκινά με τη χημική επεξεργασία του βωξίτη, ο οποίος αναμειγνύεται με διάλυμα καυστικής σόδας (ένα διάλυμα υδροξειδίου του νατρίου) σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασία, περίπου στους 250°C. Από τη διαδικασία αυτή παράγεται η ένυδρη αλουμίνα, που στη συνέχεια ψήνεται σε φούρνους που αγγίζουν πλέον τους 1.000°C, προκειμένου να μετατραπεί στην άνυδρη μορφή της, γνωστή και ως άνυδρη αλουμίνα. Η άνυδρη αλουμίνα, λευκή στο χρώμα, σε στερεά μορφή, πηγαίνει για την παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου στο εργοστάσιο αλουμινίου που βρίσκεται μέσα στο βιομηχανικό συγκρότημα του «Αλουμίνιον της Ελλάδος», δίπλα στο εργοστάσιο της αλουμίνας. Με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, σε ειδικές λεκάνες, το στερεό προϊόν μετατρέπεται αρχικά σε ρευστό αλουμίνιο μέσω ηλεκτρόλυσης και στη συνέχεια μορφοποιείται σε κολόνες και πλάκες αλουμινίου και κραμάτων αυτού στο Χυτήριο του εργοστασίου.

Με την πρώτη ματιά, γίνεται σαφές ότι το «Αλουμίνιον της Ελλάδος» δεν είναι μόνο ένας χώρος παραγωγής αλλά και ένα περιβάλλον όπου η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα. Μια ταμπέλα στην είσοδο του εργοστασίου υπενθυμίζει σε επισκέπτες και εργαζόμενους τις μέρες που έχουν περάσει από την τελευταία φορά που συνέβη κάποιο ατύχημα εντός των χώρων του εργοστασίου. Ταυτόχρονα, σε κάθε γωνιά των εγκαταστάσεων βρίσκονται διάσπαρτα μηνύματα και αφίσες που υπενθυμίζουν τις πρακτικές ασφαλείας. Τα σύγχρονα μέτρα προστασίας συμπληρώνονται από τακτική εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία για τη σωστή διαχείριση των κινδύνων. Την ημέρα της επίσκεψής μας στο εργοστάσιο διεξαγόταν ένας ακόμα κύκλος σεμιναρίων για τους εργαζόμενους με θέμα τις ασφαλείς συνθήκες εξόρυξης βωξίτη και της παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου.

Διάχυτη στο «Αλουμίνιον της Ελλάδος» είναι και η αίσθηση μιας αέναης, αδιάλειπτης και ανθεκτικής διαδικασίας που εξελίσσεται συνεχώς. Το εργοστάσιο, άλλωστε, λειτουργεί κυριολεκτικά κάθε μέρα, 24 ώρες το 24ωρο, μια αυστηρή συνθήκη που απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και διαρκή τεχνολογική προσαρμογή. Παρά τις συνεχείς παρωδικές προκλήσεις των τελευταίων δεκαετιών, όπως η οικονομική κρίση του 2008, η επιδημιολογική κρίση του Covid-19 το 2020 και η ενεργειακή κρίση του 2022, το «Αλουμίνιον της Ελλάδος» συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία του.

Μπήκαμε στο βιομηχανικό και ενεργειακό κέντρο της Βοιωτίας Facebook Twitter
Πέραν του βωξίτη, η καθετοποίηση γίνεται ορατή και από τη δυνατότητα παραγωγής αλουμίνας, αλουμινίου, τόσο πρωτόχυτου όσο και δευτερόχυτου, αλλιώς ανακυκλωμένου αλουμινίου, μέσα στο ίδιο βιομηχανικό συγκρότημα. Φώτο.: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO
Μπήκαμε στο βιομηχανικό και ενεργειακό κέντρο της Βοιωτίας Facebook Twitter
Μπαίνοντας στις πρότυπες εγκαταστάσεις που απλώνονται σε έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων, είναι αδύνατο να μην εκπλαγεί κανείς από το μέγεθος και τον συνδυασμό υψηλής τεχνολογίας και λειτουργικότητας της μονάδας. Φώτο.: SPYROSHOUND photography

Όπως προδίδει και η έκτασή του, το εργοστάσιο είναι καθετοποιημένο σε εντυπωσιακό βαθμό. Στο «Αλουμίνιον της Ελλάδος» φθάνει ο βωξίτης που παράγει η ίδια η εταιρεία μέσω των θυγατρικών της μεταλλευτικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στη Φωκίδα, περίπου μία ώρα μακριά από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Ο ελληνικός βωξίτης που εξορύσσει η εταιρεία, από υπόγεια εργοτάξια, ξεπερνά το ένα εκατομμύριο τόνους ετησίως και οδηγείται αποκλειστικά για την παραγωγή αλουμίνας στο εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος», επιτρέποντας στην εταιρεία να ελέγχει αποτελεσματικά το κόστος παραγωγής αλουμίνας. Πέραν του βωξίτη, η καθετοποίηση γίνεται ορατή και από τη δυνατότητα παραγωγής αλουμίνας, αλουμινίου, τόσο πρωτόχυτου όσο και δευτερόχυτου, αλλιώς ανακυκλωμένου αλουμινίου, μέσα στο ίδιο βιομηχανικό συγκρότημα.

Η ευελιξία και ανθεκτικότητα του εργοστασίου ενισχύεται με την παρουσία, στον ίδιο χώρο, δίπλα στο ιστορικό εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος», του Ενεργειακού Κέντρου του Αγίου Νικολάου της METLEN που φιλοξενεί τρεις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, οι δύο από τις οποίες δίνουν στα εργοστάσια αλουμίνας και αλουμινίου την ενέργεια που χρειάζονται για την παραγωγή των προϊόντων του.

Ειδικότερα, στο Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου από το 2008 λειτουργεί Σταθμός Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης ισχύος 334 MW που τροφοδοτεί το εργοστάσιο της αλουμίνας με ατμό υψηλής πίεσης, ενέργεια απαραίτητη για την αντίδραση του βωξίτη με τη σόδα, ενώ από το 2024 η νέας τεχνολογίας Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, ισχύος 826 MW, η οποία κατασκευάστηκε το 2022 και ενίσχυσε το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας με πρόσθετη ισχύ, μπορεί να τροφοδοτήσει όλο το βιομηχανικό συγκρότημα του «Αλουμίνιον της Ελλάδος» με ηλεκτρική ενέργεια. Η μονάδα αυτή των 826 MW είναι από τις μεγαλύτερες, αποδοτικότερες και πλέον σύγχρονες στην Ελλάδα και ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη.

Τέλος, στο ενεργειακό κέντρο της METLEN στον Άγιο Νικόλαο λειτουργεί από το 2011 μία ακόμη Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, ισχύος 444,48 MW, κατατάσσοντας τη ΜETLEN μεταξύ των μεγαλύτερων ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Μαζί με τις φλόγες που χρησιμοποιούνται στην τήξη και επανάτηξη των μετάλλων, στο «Αλουμίνιον της Ελλάδος» διακρίνει κανείς και μια σπίθα ευρηματικότητας και πειραματισμού. Στη μονάδα, άλλωστε, λειτουργεί και το πολυμήχανο τμήμα Έρευνας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Κλάδου Μετάλλων της METLEN, το οποίο συμμετέχει συνολικά σε περισσότερα από 15 ερευνητικά προγράμματα. Καταπιάνεται με την αντιμετώπιση κάθε λογής καίριων ζητημάτων, από την αξιοποίηση καταλοίπων βωξίτη για την παραγωγή σκανδίου, σιδήρου, αλουμίνας και προσθέτων τσιμέντου ή άλλων δομικών προϊόντων μέχρι τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παραγωγή αλουμινίου, και φιλοξενεί συχνά στις εργοστασιακές μονάδες ομάδες φοιτητών και ερευνητών που συμμετέχουν ενεργά στα ερευνητικά προγράμματα και στην παραγωγή καινοτομίας.

Πίσω από τις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις, τη δυναμική παραγωγή και την τεχνολογική καινοτομία του ενεργειακού και βιομηχανικού κέντρου της METLEN Energy & Metals βρίσκονται, φυσικά, οι άνθρωποί του, μια στενά δεμένη κοινότητα –ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων, άλλωστε, κατοικεί εδώ και χρόνια στον κοντινό οικισμό Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου– η οποία ζει και εργάζεται σε ένα περιβάλλον σπάνιας συνεργασίας και αφοσίωσης. Και αυτή η ολοζώντανη κοινότητα ανθρώπων είναι ίσως το πιο αφοπλιστικά όμορφο χαρακτηριστικό της επίσκεψής μας στον εντυπωσιακό εργοστασιακό χώρο του «Αλουμίνιον της Ελλάδος» και του Ενεργειακού Κέντρου.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην ειδική έκδοση της LiFO, [ΜΕ].

Το ειδικό τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O παιδοκτόνος της Αιτωλοακαρνανίας: Η άγνωστη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη

Αληθινά εγκλήματα / O παιδοκτόνος της Αιτωλοακαρνανίας: Η άγνωστη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ξεχασμένη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη στην Ελλάδα, που στήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα δύο μήνες πριν από τον Βασίλη Λυμπέρη, το 1972.
Υπάρχουν μυστικά για να πετύχεις στις Πανελλήνιες;

Ζωή στα καλύτερά της / Υπάρχουν μυστικά για να πετύχεις στις Πανελλήνιες;

Mια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου για το πώς μπορούν οι έφηβοι να διαχειριστούν καλύτερα το άγχος τους και να αναπτύξουν στρατηγικές μελέτης την περίοδο των Πανελληνίων, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
«Το να λες “σε φτάνω στα όριά σου για το καλό σου” είναι κακοποιητικό»

Lifo Videos / «Το να λες “σε φτάνω στα όριά σου για το καλό σου” είναι κακοποιητικό»

Η ηθοποιός Ελεάνα Στραβοδήμου μιλά για την πορεία της από τη θεατρική ομάδα του πανεπιστημίου μέχρι την τηλεόραση, για τα όρια που χρειάστηκε να θέσει, τις κακοποιητικές συμπεριφορές που αντιμετώπισε και την ανάγκη για αυτοπροστασία που καλλιέργησε.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ο Αναγνώστης Καβάφης (Μέρος Β’)

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο αναγνώστης Καβάφης (Μέρος Β’)

Πώς το αρχείο υποδεικνύει τα αναγνώσματα του ποιητή. Η προσωπική του βιβλιοθήκη, τα ενδιαφέροντά του, η ανάγνωση στην ποίηση του Καβάφη και η θέση του στην «Ιστορία της Ανάγνωσης». Μια συζήτηση με τον Γιάννη Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο της σειράς podcasts «Ο Καβάφης ανάμεσά μας» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Αρχείο Καβάφη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ο δαίμονας του τραυλισμού δεν φεύγει ποτέ – αλλά στη σκηνή σωπαίνει»

Lifo Videos / «Ο δαίμονας του τραυλισμού δεν φεύγει ποτέ – αλλά στη σκηνή σωπαίνει»

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας Στέφανος Κακαβούλης μιλά για το τραύλισμα που τον σημάδεψε από παιδί, το bullying και την απομόνωση που βίωσε, και για το πώς η υποκριτική τον απελευθέρωσε, βοηθώντας τον να το ξεπεράσει.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Υπόθεση Γερωνυμάκη: Ο δικηγόρος από την Κρήτη που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της γυναίκας του και της πεθεράς του

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Γερωνυμάκη: Ποιος σκότωσε τη γυναίκα και την πεθερά του δικηγόρου από την Κρήτη;

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται το θρίλερ της διπλής δολοφονίας της συζύγου και της πεθεράς γνωστού δικηγόρου, που συγκλόνισε και δίχασε την τοπική κοινωνία του Ηρακλείου το φθινόπωρο του 1996.
Η σκληρή αλήθεια για τον Στράτο Διονυσίου

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τον Στράτο Διονυσίου

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την συναρπαστική, κινηματογραφική ζωή του αμφιλεγόμενου τραγουδιστή και την προσπάθειά του, μέσα από συνεχείς περιπέτειες, να παραμείνει στην κορυφή
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Μπορεί η Αθήνα να λύσει το κυκλοφοριακό;

Αθήνα / Μπορεί η Αθήνα να λύσει το κυκλοφοριακό;

Ποιοι είναι οι μύθοι και οι αλήθειες γύρω από το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αθήνας και πόσο σωτήριο μπορεί να είναι το όριο των 30 χιλιομέτρων; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον συγκοινωνιολόγο, καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιώργο Γιαννή για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Αθηναίοι.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παίζουν video games τα τυφλά άτομα;

Ζούμε, ρε! / Παίζουν video games τα τυφλά άτομα;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συνομιλούν με τον τυφλό gamer Μιχάλη Αλεξίου, ο οποίος μοιράζεται την εμπειρία του και ρίχνει φως στις προκλήσεις και τις προοπτικές που υπάρχουν για μια κοινότητα παικτών που μέχρι πρόσφατα έμενε στο περιθώριο.
THE LIFO TEAM
«Αν έχω αληθινούς φίλους; Ρώτα με ένα λεπτό πριν πεθάνω»

Lifo Videos / «Αν έχω αληθινούς φίλους; Ρώτα με ένα λεπτό πριν πεθάνω»

Ο Monozim, κατά κόσμον Ορέστης Μπαρσάκης, μιλά για τους δύο άξονες της δημιουργίας του –τη μουσική και το animation– και τη μοναχική πορεία που ακολουθεί, για τη δυσπιστία του απέναντι στις δισκογραφικές, καθώς και για τη δυσκολία βαθιάς σύνδεσης με τους ανθρώπους γύρω του.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ο «δράκος της Θράκης»: Mια υπόθεση που έμεινε στο σκοτάδι

Αληθινά εγκλήματα / Ο «δράκος της Θράκης»: Mια υπόθεση που έμεινε για πάντα στο σκοτάδι

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ιστορία του ανθρώπου που για τουλάχιστον δύο χρόνια, στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και αρχές του ’90, σκόρπιζε τον τρόμο και τον θάνατο στη βόρεια Ελλάδα, κατά μήκος του οδικού άξονα Καβάλα–Έβρος. Του ψυχρού δολοφόνου που, παρά το ανθρωποκυνηγητό από όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, παρέμεινε ασύλληπτος.
«Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Lifo Videos / «Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Υιοθετήθηκε στα 5 της χρόνια, διαγνώστηκε με το σπάνιο σύνδρομο stiff person και κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, χρυσή παραολυμπιονίκης στο Παρίσι, μιλά για την έλλειψη αναγνώρισης και την απογοητευτική υποδοχή μετά το μετάλλιο: «Κανείς δεν ήταν εκεί να με χειροκροτήσει».
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
«Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω ένα άλυτο μυστήριο ενός αιώνα σε αγγλικό μουσείο»

Ζούμε, ρε! / «Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω το μυστήριο των εικόνων του Μπράιτον»

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με την ηθοποιό και σεναριογράφο Ανδριανή Ρέλλου, η νευροδιαφορετικότητα της οποίας υπήρξε καθοριστικής σημασίας στην επίλυση ενός μυστηρίου που παρέμενε άλυτο επί εκατό περίπου χρόνια.
THE LIFO TEAM