Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Meigma Facebook Twitter
Το νέο μαγαζί της Μαρίνας Χρονά είναι ένα μιξ πραγμάτων. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Είτε αρέσει είτε όχι, ο όρος «γαστροταβέρνα» έχει εδραιωθεί πια στην Αθήνα, και το νεο-καφενείο παίζει πολύ, όμως πόσο συχνά ακούτε πια για νέες αφίξεις-μεζεδοπωλεία; Όχι πολύ, γιατί είναι μια κατηγορία παρεξηγημένη. Προσωπικά, όταν ακούω μεζεδοπωλείο σκέφτομαι τηγανιές που κολυμπούσαν στο λάδι, κεφτεδάκια που είχαν αρπάξει, κρασί που δεν πινόταν αλλά έρεε άφθονο γιατί πολύ απλά δεν μας ένοιαζε, ήμασταν φοιτητές όταν βγαίναμε σε τέτοια μέρη και η μόνη μας έννοια ήταν να φάμε φθηνά, ούτε καν οικονομικά.

Έχουν περάσει χρόνια από τότε, τα πράγματα έχουν αναβαθμιστεί σε όλες τις κατηγορίες φαγητού που προσφέρει αυτή η πόλη, και οι νεότεροι της μαγειρικής δείχνουν να έχουν την όρεξη να επαναπροσδιορίσουν πράγματα που είχαμε αφήσει πίσω. Στη γενιά αυτή ανήκει η Μαρίνα Χρονά, που έχει αποδείξει ότι ξέρει πώς να κάνει κάτι comfort, νόστιμο και προσιτό, και κυρίως κάτι που να ξεχωρίζει χωρίς να φωνάζει πολύ.

Το δικό της Ρίνι (δίπλα στο Μουσείο), με το οποίο μας συστήθηκε, έχει πάρει τον ελληνικό δημιουργικό του δρόμο και δεν ήθελε να παρεκκλίνει από αυτόν, μια και αγαπήθηκε αμέσως και έχει το δικό του σταθερό κοινό. Στο επόμενό της βήμα, όμως, ήθελε να μπλέξει εικόνες, γεύσεις και αναφορές, να σερβίρει συνταγές που της αρέσουν κι ας μοιάζουν με μια πρώτη ματιά ετερόκλητες – μου αρέσουν και μένα πολύ αυτά τα μενού, αν και λίγοι τα τολμούν, δεν είναι και εύκολο να τα πετύχεις.

Και κάτι σημαντικό, που ξέρω ότι σας καίει: το Meigma δεν εφαρμόζει το δίωρο seating που έχει επικρατήσει πια στην έξοδο της Αθήνας. 

Κρατώντας τους παλιούς του κατοίκους και φιλοξενώντας και νέους, με πολλούς καλλιτέχνες να έχουν βρει το στούντιό τους εκεί, ο Κεραμεικός έχει εξελιχθεί σε ένα μείγμα εικόνων και πραγμάτων. Είναι η γειτονιά που έχει πολλά και γεμάτα καφενεία, ενώ αποτελεί και προορισμό για fine dining εμπειρίες. Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και το έργο του Luca Zamoc, του street artist από το Μιλάνο που έχει ζωγραφίσει και το Food For Soul στη Μόντενα, το κοινωνικό εστιατόριο του διάσημου Ιταλού σεφ Massimo Bottura.

Meigma Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Meigma Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Η Mαρίνα γνώρισε τον Luca μέσω μιας κοινής παρέας και όταν εκείνη του περιέγραψε τι θέλει να κάνει, ότι το μαγαζί της θα είναι ένα μιξ πραγμάτων, εκείνος της έφτιαξε σε έναν τοίχο του εξωτερικού χώρου τη Μεσόγειο ως γυναίκα, πλαισιωμένη από μια φραγκοσυκιά και ένα καραφάκι στο κάδρο – σε μεζεδοπωλείο βρισκόμαστε, άλλωστε.

Έπειτα μπήκε στο εσωτερικό του Meigma και συνέχισε το έργο του, του είχε δώσει καρτ μπλανς, όπως έδωσε και στον Αχιλλέα Χαρίσκο από το Παπιγιόν Project με τα φυτά από δεύτερο χέρι, προκειμένου να μπει μέσα και να κάνει αυτόν τον σκληρό χώρο, τον φτιαγμένο από τσιμέντο και πολύ μέταλλο, ζούγκλα. Στο βάθος στέκεται και ένα έργο του Κωνσταντίνου Πάτσιου, ο οποίος έχει παραχωρήσει και ένα σχέδιο που θα βρίσκουμε στα σουπλά στα οποία θα τρώμε. 

Τι θα τρώμε όμως; Μεζέδες κλασικούς και μη, συνταγές ντόπιες και παραδοσιακές με ένα twist, οι οποίες παντρεύονται με εκείνες που έχει συναντήσει η Μαρίνα στα ταξίδια της. Η ρώσικη σαλάτα της είναι συνταγή που της έδωσε η μαμά ενός από τους μάγειρες της κουζίνας της, μόνο που αντί για παριζάκι τής βάζει μια ελληνική πανσέτα που την καπνίζουν σε ξύλα.

Τυλίγει και ντολμαδάκια μικρά, κασιώτικα, τα σερβίρει με πρόβειο γιαούρτι και σουμάκ. Έχει και χόρτα με αχνιστές γαρίδες και ντοματίνια, αλλά και ψητά μαρουλάκια με σπιτική Caesar's sauce. Αν έχετε αδυναμία στη φουρνιστή φάβα του Ρίνι που φτιάχτηκε τυχαία, από ανάγκη, να ξέρετε ότι θα τη βρείτε και στο Meigma με λουκάνικο Τζουμαγιάς.

Meigma Facebook Twitter
Ravioloni με ανθότυρο και αυγό. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Σε αυτό το μεζεδοπωλείο έχει και μοσχαρίσιο καρπάτσιο και μελιτζάνα παναρισμένη με σάλτσα ιμάμ, τηγανίζουν και κεφτεδάκια με πατάτες αλλά και τέλεια ντόνατ μανιταριών, που η Μαρίνα τα πρωτοδοκίμασε στο Rich Table του Σαν Φρανσίσκο, έπαθε πλάκα και θέλησε να τα φτιάξει και η ίδια. Αναβαθμίζει ποιοτικά όλες αυτές τις «βρομιές» που ψάχναμε κάποτε στα μεζεδοπωλεία· ας πούμε, κάνει λουκουμάδες μπακαλιάρου με μια σκορδαλιά δυνατή, δεν τη σηκώνουν όλοι.

Το άψογο ravioloni με το ανθότυρο είναι η εξέλιξη της χυλοπίτας με αυγό και καμμένο βούτυρο που έχουμε απολαύσει στο Ρίνι, ενώ τα κανελόνια της τα γεμίζει με ραγού κόκορα και προσθέτει την μπεσαμέλ και αρσενικό Νάξου. Με το ναξιώτικο τυρί και αρνίσιο κιμά φτιάχνει και τη δική της εκδοχή της πίτας του βοσκού. Και για όσους έχετε αδυναμία στο σνίτσελ, εκεί θα το συναντήσετε με αντζούγια Καλλονής, κάππαρη και κρεμμύδι.

Την έχουν ενθουσιάσει τα συριανά τυριά, και όταν δοκίμασε το ξινοτύρι σκέφτηκε ότι θα του πήγαινε ένα μανεστράκι που φτιάχνεται με τα ζουμιά του σιδηρόδρομου που ψήνουν στο Meigma. Όσο για τα ζουμιά που δίνει το κοκοράκι ελευθέρας βοσκής που βάζουν στα κάρβουνα με λαδολέμονο, αυτά βγάζουν μια τέλεια παπάρα (ναι, έτσι αναγράφεται στο μενού) που θα σας τη σερβίρουν.

Ήδη από το Ρίνι, η Μαρίνα έχει συνδέσει το φαγητό που προσφέρει με το κρασί και έχει αποκτήσει στενή σχέση με τους Έλληνες παραγωγούς που φιλοξενεί, μια και είναι ένα κομμάτι που την ενδιαφέρει πολύ. Στην οινική λίστα του Meigma φιλοξενεί 70 ετικέτες, με τις περισσότερες από αυτές να είναι ήπιων παρεμβάσεων, με πολλά πιστοποιημένα βιολογικά και βιοδυναμικά κρασιά, ενώ έχει φροντίσει να έχει παραπάνω από μια-δύο οικονομικές ετικέτες για να δοκιμάζουμε συνέχεια κάτι καινούργιο και να μην κολλάμε στο μοναδικό κρασί που σηκώνει η τσέπη μας. Έχει και αρκετά αποστάγματα, αλλά μια και πρόκειται για ένα διαφορετικό και φρέσκο μεζεδοπωλείο, έχει και κλασικά κοκτέιλ από τον Παναγιώτη Γκούμα που έχει περάσει από τη μπάρα του Naked Athens. 

Meigma Facebook Twitter
Με ναξιώτικο τυρί και αρνίσιο κιμά η Μαρίνα φτιάχνει τη δική της εκδοχή της πίτας του βοσκού. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Meigma Facebook Twitter
Ντόνατ μανιταριών. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Meigma Facebook Twitter
Μοσχαρίσιο καρπάτσιο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Τα Σαββατοκύριακα και μέχρι τη 13:30 τρέχει και ένα brunch μενού που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, προτείνοντας pancakes μπομπότας με φέτα και φρέσκα φρούτα, τραχανά με κατσικίσιο γάλα και καβουρδισμένα φουντούκια, μελάτα αυγά με κρέμα γάλακτος και ελληνικό προσούτο, μεταξύ άλλων.

Και κάτι σημαντικό, που ξέρω ότι σας καίει: το Meigma δεν εφαρμόζει το δίωρο seating που έχει επικρατήσει πια στην έξοδο της Αθήνας. 

Μεγ. Αλεξάνδρου 114, Κεραμεικός, 210 3452094

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM