Δεύτερη ημέρα κακοκαιρίας στις ΗΠΑ: 1.300 ακυρώσεις πτήσεων λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων

Δεύτερη ημέρα κακοκαιρίας στις ΗΠΑ: 1.300 ακυρώσεις πτήσεων λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων Facebook Twitter
Φωτογραφία: Χ
0

Περισσότερες από 1.300 πτήσεις ακυρώθηκαν μόνο για σήμερα Δευτέρα στις ΗΠΑ, καθώς σφοδρή κακοκαιρία με ισχυρές χιονοπτώσεις και πολικό ψύχος πλήτει κεντρικές πολιτείες και την ανατολική ακτή για δεύτερη ημέρα.

Η κακοκαιρία φέρνει ισχυρές χιονοπτώσεις και παγωμένες θερμοκρασίες στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα σε επτά πολιτείες να έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στην Ουάσιγκτον, οι απομονωμένες περιοχές θα μπορούσαν να δουν έως και μισό μέτρο χιονόπτωσης, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ενώ το Μέριλαντ αντιμετωπίζει επίσης σημαντικές επιπτώσεις από το συσσωρευμένο χιόνι. Η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να φιλοξενήσει σήμερασ Δευτέρα τη συνεδρίαση του αμερικανικού Κογκρέσου για την επίσημη πιστοποίηση της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου, με το αεροδρόμιο της πόλης να έχει περι τους δέκα πόντους χιόνι. 

Οι μετεωρολόγοι λένε ότι ο ακραίος καιρός προκαλείται από μια πολική δίνη - μια περιοχή ψυχρού αέρα που κυκλοφορεί γύρω από την Αρκτική - που φέρνει κρύο καιρό στις ΗΠΑ. Η τεράστια «χειμερινή καταιγίδα» όπως ονομάζεται, έχει φέρει χιόνι, πάγο και και θερμοκρασίες υπό το μηδέν σε μια ευρεία περιοχή, με περισσότερους από 60 εκατομμύρια Αμερικανούς να βρίσκονται υπό συναγερμό. Στα ανατολικά δύο τρίτα των ΗΠΑ σημειώνονται θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν από σήμερα Δευτέρα, με μερικές από τις πιο κρύες συνθήκες να αναμένονται στο Κάνσας, ενώ η περιοχή της Ουάσιγκτον περιμένει έντονη χιονόπτωση. Οι μετεωρολόγοι λένε ότι ο ακραίος καιρός - που ονομάζεται καταιγίδα Μπλερ - προκαλείται από την πολική δίνη, μια περιοχή ψυχρού αέρα που κυκλοφορεί γύρω από την Αρκτική.

Επτά πολιτείες σε έκτακτη ανάγκη

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί σε επτά πολιτείες των ΗΠΑ, με μεγάλο μέρος του Καναδά να βρίσκεται επίσης υπό συναγερμό, καθώς οι συνθήκες χιονοθύελλας έχουν ρίξει περίπου 30 εκατοστά χιόνι, κατά τόπους. Τριάντα πολιτείες των ΗΠΑ, που εκτείνονται από το μέσο της χώρας έως την ανατολική ακτή - συμπεριλαμβανομένων μεγάλων πόλεων όπως η Ουάσιγκτον DC και η Φιλαδέλφεια - βρίσκονται υπό συναγερμό για τον καιρό, ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS). Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί στις πολιτείες Κάνσας, Μιζούρι, Κεντάκι, Βιρτζίνια, Δυτική Βιρτζίνια, Αρκάνσας και τμήματα του Νιου Τζέρσεϊ.

Πάγωσαν οι αυτοκινητόδρομοι - Προβλήματα στις πτήσεις

Την Κυριακή -που προβλεπόταν να είναι η πιο έντονη μέρα της καταιγίδας- οι άνθρωποι στις πληγείσες πολιτείες είδαν την κυκλοφορία να διακόπτεται, ενώ σήμερα τα σχολεία έκλεισαν στη Βιρτζίνια, το Μέριλαντ, την Ιντιάνα και το Κεντάκι. Εκατοντάδες τροχαία ατυχήματα και εγκλωβισμένοι οδηγοί αναφέρθηκαν το Σαββατοκύριακο σε αρκετές μεσοδυτικές πολιτείες - συμπεριλαμβανομένου του Κάνσας καθώς και της Ιντιάνα, του Κεντάκι και της Βιρτζίνια.

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, 1.300 πτήσεις στις ΗΠΑ είχαν ακυρωθεί για την ημέρα και 600 είχαν καθυστερήσεις, σύμφωνα με το FlightAware.com. Περίπου 8.300 πτήσεις καθυστέρησαν την Κυριακή, ανέφερε ο ίδιος ιστότοπος παρακολούθησης. Προειδοποιήσεις για χιονοθύελλα έχουν εκδοθεί στο Κάνσας, το Μιζούρι και τη Νεμπράσκα.

Το Κάνσας Σίτι βλέπει την πιο σφοδρή χιονόπτωση εδώ και 32 χρόνια, με πάνω από 30 έως 40 εκατοστά να έχουν πέσει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Μάθιου Καπουτσί, ανώτερο μετεωρολόγο στην εφαρμογή καιρού MyRadar. Σε τμήματα του βόρειου Μιζούρι έχει ήδη χιονίσει 36 εκατοστά.

Η καταιγίδα άρχισε να κινείται προς την ανατολική ακτή των ΗΠΑ την Κυριακή, με περιοχές της Βιρτζίνια, του Μέριλαντ, της Ουάσιγκτον DC και του Ντέλαγουερ να δέχονται το μεγαλύτερο βάρος.

Η Ουάσιγκτον προετοιμάζεται για ισχυρό χιόνι και τσουχτερό κρύο σήμερα τη Δευτέρα, την ίδια ημέρα που το Κογκρέσο των ΗΠΑ πρόκειται να συνεδριάσει και να επικυρώσει επίσημα την εκλογή του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον είπε ότι ο καιρός δεν θα εμποδίσει τους νομοθέτες να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους. Ωστόσο, αξιωματούχοι έχουν ανακοινώσει ότι τα ομοσπονδιακά γραφεία στην πρωτεύουσα της χώρας θα κλείσουν.

Το NWS είπε ότι η χειμερινή καταιγίδα θα μπορούσε να φέρει «τη μεγαλύτερη χιονόπτωση σε τουλάχιστον εδώ και μια δεκαετία», ενώ ο προγνώστης της AccuWeather Dan DePodwin είπε: «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στον πιο κρύο Ιανουάριο για τις ΗΠΑ από το 2011». Πρόσθεσε ότι «οι θερμοκρασίες που είναι πολύ κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο» θα μπορούσαν να παραμείνουν για μια εβδομάδα. Προβλέπονται θερμοκρασίες 7-14°C κάτω από τις κανονικές.

Καναδάς: Ακόμα και στους -40°C το θερμόμετρο

Πιο βόρεια, οι Καναδοί αισθάνονται επίσης τις επιπτώσεις της πολικής δίνης. Μεγάλο μέρος του Καναδά έχει τεθεί υπό συναγερμό για ακραία καιρικά φαινόμενα, με χαμηλές θερμοκρασίες να καλύπτουν τη χώρα. Σε ορισμένες περιοχές παρατηρούνται επίσης χιονοπτώσεις - μια ξαφνική δυνατή χιονόπτωση που συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους. Στην κεντρική επαρχία της Μανιτόμπα, ο κρύος αέρας θα μπορούσε να ρίξει τις θερμοκρασίες έως και τους -40 βαθμούς Κελσίου.

Εν τω μεταξύ, έως και 38 εκατοστά χιόνι αναμενόταν σε περιοχές του Οντάριο την Κυριακή. Η Amtrak έχει επίσης ακυρώσει πολλές σιδηροδρομικές υπηρεσίες.


Με πληροφορίες από BBC


 

 
 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Χάος» σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία, Νότια Κορέα λόγω κακοκαιρίας – Προβλήματα σε αεροδρόμια και δρόμους

Διεθνή / «Χάος» σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία, Νότια Κορέα λόγω κακοκαιρίας – Προβλήματα σε αεροδρόμια και δρόμους

Το ύψος του χιονιού ενδέχεται να φθάσει τα 30 εκατοστά σε κάποιες περιοχές - Την ώρα που χιονοθύελλες και καταιγίδες πλήττουν διάφορες χώρες, καύσωνας σαρώνει την Αυστραλία
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Διεθνή / Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον υπερτουρισμό και πώς εξηγείται το φαινόμενο; Πώς (και αν) επιχειρούν να το αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις και πώς οι τοπικές κοινωνίες;
LIFO NEWSROOM
Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Διεθνή / Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Η 29χρονη φέρεται να προσπάθησε να πραγματοποιήσει προσπέραση ενώ κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, πριν καταλήξει σε έναν γκρεμό ύψους περίπου 107 μέτρων
LIFO NEWSROOM
Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Διεθνή / Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Πρόθεση των ελληνικών αρχών είναι να επανεξετάσει το χορηγηθέν καθεστώς «πρόσφυγα» σε Σύρους πολίτες και να ανακαλεί για όσα από αυτά έχουν εκλείψει οι λόγοι χορήγησής τους
LIFO NEWSROOM
Σύγχυση με τους δασμούς Τραμπ: Μετατίθενται για 1η Αυγούστου, αλλά ξεκινούν οι προειδοποιητικές επιστολές

Διεθνή / Σύγχυση με τους δασμούς Τραμπ: Μετατίθενται για 1η Αυγούστου, αλλά ξεκινούν οι προειδοποιητικές επιστολές

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι «τα γράμματα και οι συμφωνίες» ξεκινούν σήμερα, ενόψει της λήξης του αρχικού 90ήμερου διαστήματος – Αναστάτωση στις αγορές της Ασίας
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο για τη «Ριβιέρα» στη Γάζα και η εμπλοκή του Τόνι Μπλερ

Διεθνή / Το σχέδιο για τη «Ριβιέρα» στη Γάζα και η εμπλοκή του Τόνι Μπλερ

Ένα φιλόδοξο σχέδιο που παρουσιάστηκε σε ΗΠΑ και διεθνείς εταίρους προτείνει την ανασυγκρότηση της Γάζας με οικονομικές ζώνες, τεχνολογικές επενδύσεις και μετακίνηση μέρους του πληθυσμού, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM
Στο Κατάρ ο Νετανιάχου για συνομιλίες με Τραμπ - Ελπίδες για κατάπαυση πυρός με Χαμάς εντός της εβδομάδας

Διεθνή / Στο Κατάρ ο Νετανιάχου για συνομιλίες με Τραμπ - Ελπίδες για κατάπαυση πυρός με Χαμάς εντός της εβδομάδας

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών στην πρωτεύουσα του Κατάρ δεν απέδωσε αποτελέσματα, καθώς η ισραηλινή αντιπροσωπεία δεν είχε εξουσιοδότηση για την επίτευξη τελικής συμφωνίας
LIFO NEWSROOM