Συνάντηση λογοτεχνίας και μουσικής: Αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα

Συνάντηση λογοτεχνίας και Μουσικής: Ένα αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα Facebook Twitter
Ο Καλδάρας υπήρξε εξέχουσα καλλιτεχνική προσωπικότητα πανελλήνιας εμβέλειας με πολυδιάστατο και σημαίνον συνθετικό έργο.
0

Μεγάλο τιμητικό αφιέρωμα στο έργο και την τέχνη του εμβληματικού Τρικαλινού συνθέτη Απόστολου Καλδάρα θα γίνει το Σάββατο 13 Ιουλίου, ώρα 9 μ. μ., στα πλαίσια της καθιερωμένης εδώ και 14 χρόνια συνάντησης «Λογοτεχνίας και Μουσικής», στο κτήμα του συγγραφέα και τραγουδοποιού Θωμά Κοροβίνη, στα Πλατανίδια Μαγνησίας.

Ο Καλδάρας υπήρξε εξέχουσα καλλιτεχνική προσωπικότητα πανελλήνιας εμβέλειας με πολυδιάστατο και σημαίνον συνθετικό έργο και αφήνει ανεκτίμητη κληρονομιά με πολλά, εμβληματικά, πολυαγαπημένα απ’ τον λαό μας τραγούδια, σε μια ευρύτατη γκάμα ευρηματικού και διαφορετικού κατά περιόδους ύφους, βαριά ρεμπέτικά, βυζαντινότροπα, λαϊκά, ανατολίτικα, «έντεχνης» νοοτροπίας, κ. α. με δισκογραφία  που ξεκινάει αμέσως μετά την Κατοχή, το 1946,  ως το τέλος της ζωής του, το 1990.

Συνεργάστηκε με σημαντικούς λαϊκούς ποιητές, όπως η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, ο Κώστας Βίρβος, ο Τσάντας, ο Πυθαγόρας, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Σώτια Τσώτου, κ. α. και με σπουδαίους τραγουδιστές, όπως ο Παγιουμτζής, ο Τσαουσάκης, η Χασκίλ, η Νίνου, η Μπέλλου, ο Μπιθικώτσης, ο Καζαντζίδης, η Καίτη Γκρέυ, η Πόλυ Πάνου, η Γιώτα Λύδια, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Μενιδιάτης, ο Διονυσίου, ο Αγγελόπουλος, ο Γαβαλάς, ο Νταλάρας, η Αλεξίου, κ. α. 

Ως εισηγητές στην εργοβιογραφία του συνθέτη παίρνουν μέρος: Γιώργος Αλεξάτος, συγγραφέας, Θεόφιλος Αναστασίου, φιλόλογος-συγγραφέας, ερευνητής του έργου του Καλδάρα, Κώστας Καλδάρας, μουσικοσυνθέτης, γιος του Απόστολου, Θωμάς Κοροβίνης, συγγραφέας-τραγουδοποιός, Νίκος Χατζηνικολάου, συγγραφέας-μουσικός, μελετητής του έργου του συνθέτη.  

Τραγουδούν: Ανδρέας Καρακότας - από τους τελευταίους συνεργάτες εν ζωή του Καλδάρα -, Μαρία Φωτίου και ο Θωμάς Κοροβίνης.

Την ορχήστρα αποτελούν οι μουσικοί: Ηρακλής Βαβάτσικας, ακορντεόν, Σταύρος Κρομμύδας, κιθάρα και Γιάννης Χατζηιωάννου, μπουζούκι. 

Την βραδιά επιμελείται και συντονίζει η δημοσιογράφος Ρωσσάνα Πώποτα.

Η εκδήλωση γίνεται ιδίοις αναλώμασιν από τον οικοδεσπότη χωρίς οποιαδήποτε οικονομική  κάλυψη με την φιλότιμη συνδρομή των καλλιτεχνών και των εισηγητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Θερμή παράκληση οι προσερχόμενοι φίλοι  να έχουν μαζί τους καθίσματα, γιατί τα διατιθέμενα δεν επαρκούν –και να έχουν προμηθευτεί τρόφιμα και ποτά.

 
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μάθαμε από την πολυαναμενόμενη συνέντευξη podcast της Τέιλορ Σουίφτ στον Τράβις Κέλσι

Πολιτισμός / Τι μάθαμε από την πολυαναμενόμενη συνέντευξη podcast της Τέιλορ Σουίφτ στον Τράβις Κέλσι

Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια θεατές συντονίστηκαν ζωντανά για την εκπομπή, καθώς η Τέιλορ Σουίφτ μίλησε για τη σχέση της με τον Τράβις, τα «κρυμμένα στοιχεία» που ενσωματώνει στα τραγούδια της, αλλά και για την ενασχόλησή της με το... ψωμί
LIFO NEWSROOM
Kοσμοπολιτισμός, τρόμος και σκοτεινές αλληγορίες από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Kοσμοπολιτισμός, τρόμος και σκοτεινές αλληγορίες από αύριο στους κινηματογράφους

Οι επανεκδόσεις της πρώτης περιπέτειας του Τζέιμς Μποντ, του «Dr. No», και του εξαιρετικού ψυχολογικού θρίλερ του Ρόμαν Πολάνσκι «The Tenant» ξεχωρίζουν εύκολα από το πρόγραμμα της εβδομάδας του Δεκαπενταύγουστου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Έντεκα χρόνια από την ημέρα που ο Ρόμπιν Γουίλιαμς έβαλε τέλος στη ζωή του

Πολιτισμός / Ρόμπιν Γουίλιαμς: 11 χρόνια από την ημέρα που έβαλε τέλος στη ζωή του

Το «θαλάσσιο τέρας με τα 50 πλοκάμια», όπως χαρακτήρισε η σύζυγός του τη σπάνια μορφή άνοιας που τον βασάνιζε, και το τελευταίο τους βράδυ, λίγο πριν ο ηθοποιός βάλει τέλος στη ζωή του
LIFO NEWSROOM
Πέδρο Πασκάλ, Λίντσεϊ Λόχαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Πέδρο Πασκάλ, Λίντσεϊ Λόχαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Το «Μaterialists» της Σελίν Σονγκ, με τον ευφάνταστο ελληνικό τίτλο «Ταιριάζουμε;», το sequel «Freakier Friday», η αναβίωση των περιπετειών της «Red Sonja» και ο χιτσκοκικός κοσμοπολιτισμός του «To Catch a Thief» ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Πολιτισμός / Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Το Ειδικό Βραβείο «Honorary Heart of Sarajevo» θα απονεμηθεί στον σπουδαίο ηθοποιό στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, όπου θα δώσει και masterclass για την τέχνη της υποκριτικής
LIFO NEWSROOM
Το Fondation Louis Vuitton υποδέχεται 270 έργα του Gerhard Richter σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση

Εικαστικά / Gerhard Richter: «Τώρα που δεν απέμειναν ιερείς ή φιλόσοφοι, οι καλλιτέχνες είναι οι σημαντικότεροι άνθρωποι στον κόσμο»

270 έργα ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή ζωγράφους θα εκτεθούν το φθινόπωρο στο Fondation Louis Vuitton σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ