Συνάντηση λογοτεχνίας και μουσικής: Αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα

Συνάντηση λογοτεχνίας και Μουσικής: Ένα αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα Facebook Twitter
Ο Καλδάρας υπήρξε εξέχουσα καλλιτεχνική προσωπικότητα πανελλήνιας εμβέλειας με πολυδιάστατο και σημαίνον συνθετικό έργο.
0

Μεγάλο τιμητικό αφιέρωμα στο έργο και την τέχνη του εμβληματικού Τρικαλινού συνθέτη Απόστολου Καλδάρα θα γίνει το Σάββατο 13 Ιουλίου, ώρα 9 μ. μ., στα πλαίσια της καθιερωμένης εδώ και 14 χρόνια συνάντησης «Λογοτεχνίας και Μουσικής», στο κτήμα του συγγραφέα και τραγουδοποιού Θωμά Κοροβίνη, στα Πλατανίδια Μαγνησίας.

Ο Καλδάρας υπήρξε εξέχουσα καλλιτεχνική προσωπικότητα πανελλήνιας εμβέλειας με πολυδιάστατο και σημαίνον συνθετικό έργο και αφήνει ανεκτίμητη κληρονομιά με πολλά, εμβληματικά, πολυαγαπημένα απ’ τον λαό μας τραγούδια, σε μια ευρύτατη γκάμα ευρηματικού και διαφορετικού κατά περιόδους ύφους, βαριά ρεμπέτικά, βυζαντινότροπα, λαϊκά, ανατολίτικα, «έντεχνης» νοοτροπίας, κ. α. με δισκογραφία  που ξεκινάει αμέσως μετά την Κατοχή, το 1946,  ως το τέλος της ζωής του, το 1990.

Συνεργάστηκε με σημαντικούς λαϊκούς ποιητές, όπως η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, ο Κώστας Βίρβος, ο Τσάντας, ο Πυθαγόρας, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Σώτια Τσώτου, κ. α. και με σπουδαίους τραγουδιστές, όπως ο Παγιουμτζής, ο Τσαουσάκης, η Χασκίλ, η Νίνου, η Μπέλλου, ο Μπιθικώτσης, ο Καζαντζίδης, η Καίτη Γκρέυ, η Πόλυ Πάνου, η Γιώτα Λύδια, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Μενιδιάτης, ο Διονυσίου, ο Αγγελόπουλος, ο Γαβαλάς, ο Νταλάρας, η Αλεξίου, κ. α. 

Ως εισηγητές στην εργοβιογραφία του συνθέτη παίρνουν μέρος: Γιώργος Αλεξάτος, συγγραφέας, Θεόφιλος Αναστασίου, φιλόλογος-συγγραφέας, ερευνητής του έργου του Καλδάρα, Κώστας Καλδάρας, μουσικοσυνθέτης, γιος του Απόστολου, Θωμάς Κοροβίνης, συγγραφέας-τραγουδοποιός, Νίκος Χατζηνικολάου, συγγραφέας-μουσικός, μελετητής του έργου του συνθέτη.  

Τραγουδούν: Ανδρέας Καρακότας - από τους τελευταίους συνεργάτες εν ζωή του Καλδάρα -, Μαρία Φωτίου και ο Θωμάς Κοροβίνης.

Την ορχήστρα αποτελούν οι μουσικοί: Ηρακλής Βαβάτσικας, ακορντεόν, Σταύρος Κρομμύδας, κιθάρα και Γιάννης Χατζηιωάννου, μπουζούκι. 

Την βραδιά επιμελείται και συντονίζει η δημοσιογράφος Ρωσσάνα Πώποτα.

Η εκδήλωση γίνεται ιδίοις αναλώμασιν από τον οικοδεσπότη χωρίς οποιαδήποτε οικονομική  κάλυψη με την φιλότιμη συνδρομή των καλλιτεχνών και των εισηγητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Θερμή παράκληση οι προσερχόμενοι φίλοι  να έχουν μαζί τους καθίσματα, γιατί τα διατιθέμενα δεν επαρκούν –και να έχουν προμηθευτεί τρόφιμα και ποτά.

 
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί όλοι ξαναμιλούν για τον Μαρσέλ Ντυσάν

Πολιτισμός / Γιατί όλοι ξαναμιλούν για τον Μαρσέλ Ντυσάν

Η μεγάλη αναδρομική του Μαρσέλ Ντυσάν που ανοίγει στις 12 Απριλίου στο MoMA δεν φέρνει απλώς ξανά στο προσκήνιο έναν από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Φέρνει μαζί της και το παλιό ερώτημα που δεν σταμάτησε ποτέ να τον ακολουθεί: τι ακριβώς είναι τέχνη και ποιος το αποφασίζει;
THE LIFO TEAM
Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς μετατρέπει μια φιάλη κρασιού σε περφόρμανς

Πολιτισμός / Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς μετατρέπει μια φιάλη κρασιού σε περφόρμανς

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν σχεδίασε απλώς τις συλλεκτικές φιάλες της σοδειάς 2023 της Ornellaia. Για τη μοναδική 9λιτρη φιάλη έδωσε μια οδηγία-έργο: να πιεις το κρασί αργά, με κλειστά μάτια, ακούγοντας το θέμα του Νίνο Ρότα από το La Dolce Vita.
THE LIFO TEAM
Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ χρησιμοποιεί AI στο νέο ντοκιμαντέρ του για τον Τζον Λένον

Πολιτισμός / Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ χρησιμοποιεί AI στο νέο ντοκιμαντέρ του για τον Τζον Λένον

Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ αποκάλυψε ότι χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη στο νέο του ντοκιμαντέρ για τον Τζον Λένον και τη Γιόκο Όνο, κυρίως για να δημιουργήσει σουρεαλιστικές εικόνες εκεί όπου δεν υπάρχει οπτικό αρχειακό υλικό.
THE LIFO TEAM
Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ λέει ότι το Interstellar έγινε καλύτερη ταινία στα χέρια του Κρίστοφερ Νόλαν

Πολιτισμός / Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ λέει ότι το Interstellar έγινε καλύτερη ταινία στα χέρια του Κρίστοφερ Νόλαν

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ αποκάλυψε ότι δούλεψε περίπου έναν χρόνο πάνω στο Interstellar πριν αποχωρήσει από το πρότζεκτ, το οποίο ανέλαβε στη συνέχεια ο Κρίστοφερ Νόλαν.
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Αφρίκα Μπαμπάατα, από τις πιο καθοριστικές και πιο αμφιλεγόμενες μορφές της πρώιμης hip-hop

Πολιτισμός / Πέθανε ο Άφρικα Μπαμπάατα, από τις πιο καθοριστικές και αμφιλεγόμενες μορφές της πρώιμης hip-hop

Ο DJ και παραγωγός από το Μπρονξ, που ταυτίστηκε με το Planet Rock, πέθανε στα 68 του από καρκίνο. Η υστεροφημία του, ωστόσο, είχε ήδη σκιαστεί από καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.
THE LIFO TEAM
Iδού το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2026- με Αλμοδόβαρ, Φαραντί και Παβλικόφσκι

Πολιτισμός / Iδού το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2026, με Αλμοδόβαρ, Φαραντί και Παβλικόφσκι

Η φετινή ανακοίνωση του 79ου Φεστιβάλ Καννών δείχνει σαφή στροφή προς το διεθνές σινεμά δημιουργών, με 21 ταινίες στο διαγωνιστικό και αισθητά μικρότερη παρουσία αμερικανικών στούντιο. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν ακόμη νέες ταινίες των Παβέλ Παβλικόφσκι, Ριουσούκε Χαμαγκούτσι, Κριστιάν Μουντζίου και Αϊρα Σακς.
THE LIFO TEAM