Η Νορβηγία θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση της UNRWA

Η Νορβηγία δεν αναστέλλει τη χρηματοδότηση στην UNRWA Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Image
0

Η Νορβηγία θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση της UNRWA, της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες παρά τις πληροφορίες για εμπλοκή εργαζομένων της στην επίθεση της Χαμάς στον Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

«Η Νορβηγία αποφάσισε να συνεχίσει τη χρηματοδότησή της UNRWA», ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρθ Άιντε και πρόσθεσε πως «ενώ συμμερίζομαι την ανησυχία που έχουν προκαλέσει οι πολύ σοβαρές καταγγελίες για ορισμένα μέλη του προσωπικού της UNRWA, προτρέπω τους άλλους δωρητές να αναλογιστούν τις ευρύτερες συνέπειες της μείωσης της χρηματοδότησης της UNRWA, αυτή την περίοδο της ακραίας ανθρωπιστικής συμφοράς. Δεν θα πρέπει να τιμωρήσουμε συλλογικά εκατομμύρια ανθρώπους».

«Πρέπει να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ του τι μπορεί να έχουν κάνει κάποιοι και του τι αντιπροσωπεύει η UNRWA, υπογράμμισε ο επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας και τόνισε ότι «ο λαός της Γάζας έχει επείγουσα ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας και δεν πρέπει να πληρώσει το τίμημα για τις ενέργειες άλλων».

Η «αποχώρηση» της Δύσης από τη στήριξη στην UNRWA

Το Ισραήλ κατηγόρησε την Παρασκευή υπαλλήλους της UNRWA ότι συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο έδαφός του και αμέσως αρκετές χώρες έσπευσαν να αναστείλουν τις χρηματοδοτήσεις τους προς τον οργανισμό.

Μεταξύ των χωρών αυτών οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Αυστραλία, η Ιταλία, η Φινλανδία και η Βρετανία. Η UNRWA έσπευσε να απομακρύνει τους εργαζόμενους για τους οποίους ακούστηκε ότι είχαν εμπλοκή με τη Χαμάς και δεσμεύτηκε να διενεργήσει έρευνα για να διαλευκανθεί η υπόθεση. Τόνισε ότι όποιος εμπλέκεται θα λογοδοτήσει.

Για παραβίαση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης έκανε λόγω ειδική εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ σχολιάζοντας την ανακοίνωση των χωρών που διέκοψαν την χρηματοδότηση ενώ πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή της αναστολής της χρηματοδότησης της UNRWA μπορεί να παραβιάζει και την Διεθνή Σύμβαση περί γενοκτονίας.

Με πληροφoριες του Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM
«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει εκατοντάδες περιστέρια που είχαν κατακλύσει μία πολυκατοικία

Διεθνή / Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει περιστέρια γιατί είχαν κατακλύσει ολόκληρη πολυκατοικία

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από την οργή των ενοίκων της πολυκατοικίας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ζούσαν μία «κόλαση» από τα φτερά και τα περιττώματα
LIFO NEWSROOM
«Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Διεθνή / «Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Ο 34χρονος, που έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είχε φυτέψει «υλικά» στον εγκέφαλό του και ότι αυτοί τον «έλεγχαν» τη στιγμή της επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Διεθνή / Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Οι γαλλικές αρχές εκφράζουν ανησυχία ότι οι επιθέσεις αυτού του τύπου, αν και συμβολικές, αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τις εσωτερικές εντάσεις και να διχάσουν την κοινή γνώμη
LIFO NEWSROOM