LIVE!

6 κρασιά για το γιορτινό τραπέζι

Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι Facebook Twitter
Πιστοί στην αναζήτηση της ευδαιμονίας, σε ποιοτικά πλαίσιο, προτείνουμε 6 κρασιά για τις γιορτές, για να τα απολαύσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες του έτους, ο χρόνος επιταχύνεται ραγδαία. Όποιο μήνα κι αν γεννηθήκαμε, οι πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου μάς βρίσκουν μεγαλύτερους και κουρασμένους. Ίσως αυτή να είναι η αιτία μιας σειράς υπερβολών που «επιβάλλονται» τις γιορτές. Η εκούσια λάμψη και υπερβολή δείχνει να λειτουργεί ως εξαγνισμός για τα βάρη που προσθέτει μια χρονιά στην ηλικία μας. 

Εκτός από τα «απαραίτητο πακέτο» –παγέτες, glitter, κόκκινα εσώρουχα–, και στο γιορτινό τραπέζι κυριαρχεί η αμετρία. Είναι οι μέρες του έτους που κάνουμε παύση στην αναζήτηση των γεύσεων –με την έννοια της ανακάλυψης– και ενδίδουμε σε βουλιμικές συμπεριφορές. Το ίδιο ισχύει για την κατανάλωση αλκοολούχων, δυστυχώς και για το κρασί. Η επιλογή συχνά έχει να κάνει με την εικονική πολυτέλεια που απορρέει από φιάλη και ετικέτα, την υψηλή τιμή που προσδίδει κύρος, προσπερνώντας το ενδιαφέρον για το περιεχόμενο, το «ζουμί» που πρόκειται να καταναλώσουμε.

Πιστοί στην αναζήτηση της ευδαιμονίας, σε ποιοτικά πλαίσιο, προτείνουμε 6 κρασιά για τις γιορτές, για να τα απολαύσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

AMAΛΙΑ BRUT 2019

Μαντίνεια Αρκαδίας
Κτήμα Τσέλεπου / Μοσχοφίλερο / 2019

Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αν φλερτάρετε με τις φυσαλίδες και δεν είστε διατεθειμένοι να δαπανήσετε το δώρο σας για μια φιάλη Champagne –το πιο εμπορικό προϊόν στο χώρο του κρασιού, με πάμπολλες ποιοτικές παγίδες– τότε αφεθείτε στα χέρια του Γιάννη Τσέλεπου, γητευτή της ποικιλίας Μοσχοφίλερο. Από το ψυχρό κλίμα της Μαντινείας, ένα πολύπλοκο ξηρό αφρώδες στα πρότυπα της Καμπανίας (δεύτερη ζύμωση στη φιάλη). Ανοιχτό κιτρινοπράσινο χρώμα και έντονο κορδόνι από λεπτές κι επίμονες φυσαλίδες. Πολύπλοκα αρώματα από φλούδες εσπεριδοειδών, αχλαδιού και τριαντάφυλλου, με γοητευτικές νότες ζυμών και μελιού που συμπληρώνονται στον ουρανίσκο από ισορροπημένη οξύτητα και μακρά επίγευση. Ένα premium ελληνικό αφρώδες, που μπορεί να εξελιχθεί υπέροχα σε βάθος χρόνου.

ΣΕΡΙΦΙΩΤΙΚΟ & ΑΣΥΡΤΙΚΟ

Μύκονος (Κυκλάδες)
Μικροοινοποιείο Ξυδάκη / Σεριφιώτικο - Ασύρτικο / 2020

Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Γιώργος Ξυδάκης δημιουργεί κρασιά εξαιρετικά, περιορισμένης παραγωγής, μέσα από την έκφραση πολλών διαφορετικών μικρών αμπελοτεμαχίων και ποικιλιών από το μοναδικό αιγαιοπελαγίτικο μικροκλίμα, πασχίζοντας παράλληλα για την καταγραφή και διάσωση ορισμένων αφανών ποικιλιών που έχουν φτάσει στο όριο της εξαφάνισης. Μετά το Σκαναβής, που παρουσιάσαμε αρχές του περασμένου καλοκαιριού, σειρά έχει το χαρμάνι Σεριφιώτικο με Ασύρτικο, με την εσοδεία του ’20 να δίνει μόνο 120 φιάλες! Το Σεριφιώτικο (70%) προέρχεται από το αμπελοτόπι Τζογάνε, σε ένα από τα ψηλότερα σημεία της Σύρου, από πρέμνα ηλικίας από 70 έως 100+ ετών, και το Ασύρτικο (30%) από τη Μύκονο, από ξερικό αμπέλι 20 ετών. Γίνεται συνοινοποίηση μέσα σε μικρό βαρέλι χρήσης, και ωρίμανση για έξι μήνες με περιοδικές αναδεύσεις. Αρωματικά πολύπλοκο, με έντονα τα χαρακτηριστικά της αιγαιοπελαγίτικης προέλευσής του. Αλμύρα και ώριμο αχλάδι, πλάι σε ιώδιο και γλυκό πορτοκάλι, με  ορυκτές νότες. Στο στόμα πλούσιο, με αποξηραμένα πυρηνόκαρπα, εσπεριδοειδή και μέτρια οξύτητα.

PHILIA ΑΜΦΟΡΕΑΣ

Κοκκάρι Σάμου
Philia Culinary Winery / Μοσχάτο (μικρόρωγο) / 2021

Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Σάμος, το νησί του Πυθαγόρα, παράγει το κορυφαίο Μοσχάτο στη Μεσόγειο – γι’ αυτό άλλωστε εδώ και πολλές δεκαετίες διατηρεί εξαγωγικούς δεσμούς με τη Γαλλία. Μετά σχεδόν έναν αιώνα προστατευτισμού (νόμος περί αναγκαστικότητας του 1934) προς το Συνεταιρισμό, απελευθερώθηκε η παραγωγή και εμφιάλωση από άλλα οινοποιεία. Έτσι σήμερα έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα ξηρού Μοσχάτου από νέους οινοποιούς, όπως αυτό της Νίκης και του Βασίλη. Τρύγος τη νύχτα για την καλύτερη φαινολική ωριμότητα, παραμονή για 30 ημέρες με τα στέμφυλα σε πήλινο αμφορέα, διαδικασία οινοποίησης με τη δύναμη της βαρύτητας. Αρώματα αποξηραμένου ροδάκινου και τροπικών φρούτων, με νότες τριαντάφυλλου και βασιλικού. Αισθητή οξύτητα, ελαφρά τανικό με μακρά επίγευση. Γαστρονομικό και ευωδιαστό πορτοκαλί κρασί.

ΛΗΜΝΙΩΝΑ ΓΚΟΥΤΣΙΔΗ

Δίκαια Έβρου
Αμπελώνες Γκουτσίδη / Λημνιώνα / 2022

Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Από το τριεθνές του Έβρου (Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία), μια επίμονη γυναίκα αμπελουργός και οινοποιός εκπλήσσει ευχάριστα με το αποτέλεσμα των κόπων της. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες 75 στρεμμάτων της Μάρως Γκουτσίδη εκτείνονται πάνω σε λόφους όπου βρίσκονται αρχαίοι θρακικοί τύμβοι, γι’ αυτό και ονομάζονται “τούμπες αμπελώνων Δικαίων”· τόπος ιδιαίτερης ομορφιάς. Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι πρόσφυγες που έφτασαν στην περιοχή προερχόμενοι από την Ανατολική Ρωμυλία, μετέφεραν κλήματα από τους τόπους τους και, μαζί με αυτά, την αγάπη τους για την αμπελοκαλλιέργεια και το κρασί. Η ανερχόμενη ερυθρή ποικιλία Λημνιώνα έχει λαμπερό πορφυρό χρώμα, βοτανικά αρώματα με νύξεις φρούτων του δάσους, γεμάτο σώμα, αισθητή οξύτητα, βελούδινες τανίνες και φίνα επίγευση.

ΜΑΝΔΡΙΝΟΣ

Άβδηρα Ξάνθης
Κτήμα Σγουρίδη / Μαυρούδι / 2022 

Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο ιδιόκτητος βιολογικός αμπελώνας της οικογένειας Σγουρίδη εκτείνεται στους λόφους της περιοχής Αβδήρων, στα παράλια της Θράκης, πλάι στη λιμνοθάλασσα της Λαφρούδας. Ο μύθος θέλει με Μαυρούδι να μέθυσε τον Κύκλωπα ο πολυμήχανος Οδυσσέας, και σήμερα η αρχαία ερυθρή ποικιλία αναβιώνει στη γενέθλια γη. Βαθύχρωμη και ζωηρή ποικιλία, με την οινοποίηση του δραστήριου οινολόγου Σπύρου Ζουμπούλη να αποδίδει μια πιο κοσμοπολίτικη έκφραση. Αρωματικά κυριαρχούν το δαμάσκηνο και η ώριμη φράουλα, με πλούσια γεύση, βελούδινες τανίνες και μπαχαρένιες νότες στην επίγευση.

ΑΧΕΡΩΝ

Σκιλλουντία Ηλείας 
Οινοποιία Μαρκόγιαννη / Κολλινιάτικο / 2021

Κρασιά για το γιορτινό τραπέζι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η ανάδειξη σπάνιων και αφανών ποικιλιών της δυτικής Πελοποννήσου και η διαρκής προσπάθεια ποιοτικής βελτίωσης των κρασιών, αποτελεί προτεραιότητα για την οικογένεια Μαρκόγιαννη. Ξεχωρίσαμε και προτείνουμε το περιορισμένης κυκλοφορίας ερυθρό από αυτόριζα κλήματα 40 ετών της σπάνιας αρκαδικής ποικιλίας Κολλινιάτικο, με το μεγαλύτερο μέρος του κρασιού να έχει ωριμάσει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Γενναιόδωρα αρώματα φρούτων του δάσους και λεβάντας, με νότες λευκού πιπεριού, κανέλας και βανίλιας. Μεγάλη συμπύκνωση, πυκνές τανίνες, αισθητή οξύτητα, αναζωογονητική επίγευση με μπαχαρένιες νότες. Άρτιο, ισορροπημένο και απολαυστικό ερυθρό.

Ολοκληρώνοντας, είναι απαραίτητο να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι, όταν πρόκειται να οδηγήσουμε, δεν καταναλώνουμε σταγόνα οινοπνευματωδών. Ιδιαίτερα τις ημέρες των γιορτών υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, και χρειάζεται να γίνει συνείδηση ότι κάποιος περιμένει να επιστρέψουμε σπίτι υγιείς.

Γεύση
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ