Όλοι μόνοι στην τελική ευθεία

Όλοι μόνοι στην τελική ευθεία Facebook Twitter
Αυτές τις μέρες συνέχισαν να εργάζονται άοκνα όσοι επιδιώκουν την προσέγγιση Ανδρουλάκη-Τσίπρα, αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και της Ν.Δ., συναντάει τοίχο.
0

ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ, στις συνεντεύξεις που έδωσε αυτό το Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάθε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, για το οποίο πλέον υποστηρίζει ότι είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά στον ίδιο.

Γιατί το κάνει αυτό; Διότι έχει αντιληφθεί πλέον ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης εννοούσε αυτά που από την αρχή έλεγε, ότι δεν πρόκειται να στηρίξει μία συγκυβέρνηση με εκείνον πρωθυπουργό, και δεν είναι απλώς προεκλογική ρητορική για να αυξήσει την διαπραγματευτική ισχύ του, όπως κάποιοι νόμιζαν. 

Στόχος η προσέλκυση των αντι-ΣΥΡΙΖΑ του ΠΑΣΟΚ

Από την άλλη, με το να παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να προσελκύσει τους αντι-ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρους που βρίσκονται εκεί. «Το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη δυστυχώς συμπαρατάσσεται με τον ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, προφανώς, μέσα σε τρεις μέρες. Αν βγαίνουν οι αριθμοί, θα προσπαθήσει να τα βρει με τον κ. Τσίπρα» είπε στην «Καθημερινή».

Με την τακτική αυτή προσπαθεί επίσης να τρομάξει τη βάση του ΠΑΣΟΚ, που σε μεγάλο βαθμό δεν θέλει να δει τον ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέφει. 

Και μπορεί η τακτική αυτή του Μητσοτάκη να φοβίζει κάποιους που ταλαντεύονταν μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, αλλά ίσως και να «ξεφοβίζει» κάποιους που ήταν ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πείθει κάποιους ότι ο Ανδρουλάκης είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Ν. Ανδρουλάκης θεωρεί βέβαιες τις δεύτερες κάλπες, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες αναφέρουν ότι πλέον δεν τον ανησυχούν επειδή εκτιμά ότι θα καταφέρει να κρατήσει το ποσοστό που θα πάρει στις πρώτες. Για να το πετύχει αυτό πιστεύει ότι χρειάζεται δυναμική επίθεση και στους δύο. 

Ο Ν. Ανδρουλάκης θεωρεί βέβαιες τις δεύτερες κάλπες, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες αναφέρουν ότι πλέον δεν τον ανησυχούν επειδή εκτιμά ότι θα καταφέρει να κρατήσει το ποσοστό που θα πάρει στις πρώτες. Για να το πετύχει αυτό πιστεύει ότι χρειάζεται δυναμική επίθεση και στους δύο. 

Προχθές κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι μοιράζει fake news για να φοβίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους και ότι επί δύο εβδομάδες «λασπολογούσε το ΠΑΣΟΚ ταυτίζοντάς το με τον Γιάνη Βαρουφάκη».

«Έφτασε στο σημείο να πει: “Φανταστείτε να είχα να συνεννοηθώ με τον Ανδρουλάκη για τον Έβρο”» ανέφερε. «Απευθύνεται με αυτόν τον απαξιωτικό τρόπο στο ΠΑΣΟΚ που έχτισε τον φράχτη στον Έβρο και στήριξε τα εξοπλιστικά προγράμματα. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας αναρωτιέμαι πώς θα εμπνεύσει το αντιδεξιό μέτωπο με τον κ. Αντώναρο και τα πρώην στελέχη των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτιά του» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απαξιώνοντας την πρόταση (και) του Αλέξη Τσίπρα.

Άκυρο και στους δύο από Ανδρουλάκη

Όλοι μόνοι στην τελική ευθεία Facebook Twitter
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βλέπει τη διελκυστίνδα στο κόμμα του, όπου κάποια στελέχη τραβάνε το σχοινί προς τη Ν.Δ. και κάποιοι προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Φωτ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Αυτές τις μέρες συνέχισαν να εργάζονται άοκνα όσοι επιδιώκουν την προσέγγιση Ανδρουλάκη-Τσίπρα, αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και της ΝΔ, συναντάει τοίχο. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βλέπει τη διελκυστίνδα στο κόμμα του, όπου κάποια στελέχη τραβάνε το σχοινί προς τη Ν.Δ. και κάποιοι προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο μόνος τρόπος να κρατήσει το κόμμα του ενωμένο είναι να μην πάει πουθενά και να μη συνεργαστεί με κανέναν σε αυτήν τη φάση. «Καταλαβαίνω ότι ο κ. Μητσοτάκης ήθελε ένα άλλο ΠΑΣΟΚ. Ένα “εύκολο” ΠΑΣΟΚ, έναν “στρατηγικό σύμμαχο”» είπε ο Ανδρουλάκης, αλλά δεν θα τους κάνει την χάρη να έχει το κόμμα του έναν αρχηγό δεκανίκι.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ γιατί δεν θέλει την αναγέννησή του, καθώς προτιμάει τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο βολικός αντίπαλος, αφού χάρη σε αυτόν, όπως λέει, δεν αποτελεί ήδη παρελθόν. «Αν δεν ήταν ο κ. Τσίπρας αξιωματική αντιπολίτευση, ήδη η κυβέρνησή του θα αποτελούσε παρελθόν υπό το βάρος των σκανδάλων των τελευταίων μηνών» είπε χαρακτηριστικά σε μία ομιλία του, και την εκτίμηση αυτή, άλλωστε, έχουν και πολλοί αναλυτές. Ότι δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης άντεξε, επειδή ο Αλέξης Τσίπρας αδυνατεί να ανακτήσει την αξιοπιστία του και να πείσει ότι άλλαξε. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντάει και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από τότε που διαπίστωσε ότι δεν ανταποκρίνεται ούτε στο φλερτ του Τσίπρα, άρχισε να τον παρουσιάζει μέσα από τα φιλικά του ΜΜΕ ως εκβιαζόμενο. «Ποιος είναι ο “πιασμένος” και ο “εκβιαζόμενος”;» αναρωτήθηκε ο Ανδρουλάκης. «Είναι αυτός, που ο κολλητός του καταδικάστηκε 13-0 από το Ειδικό Δικαστήριο, αλλά αντί να τον στείλει σπίτι του, τον έχει να κοσμεί τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ».

Αντιπαράθεση για την «Αλλαγή»

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να πείσει τον Ανδρουλάκη μέχρι και «Συμβόλαιο για την Αλλαγή» ονόμασε το πρόγραμμα του, χρησιμοποιώντας λέξεις που έχουν ταυτιστεί με το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ‘80 κι ελπίζοντας ότι αυτό θα κάνει την προσέγγιση ευκολότερη. Ωστόσο, μόνο εκνευρισμό προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ και επιθέσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ. 

«Η Αλλαγή δεν είναι απλά μια λέξη προς πάσα χρήση» τους απάντησε ο Ανδρουλάκης. «Έχει περιεχόμενο με το οποίο αντιστοιχίζονται γενιές Ελλήνων, που με την ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ έκαναν πράξη τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως το ΑΣΕΠ και το ΕΣΥ, την ανοδική κοινωνική κινητικότητα με ευκαιρίες προκοπής στους πιο αδύναμους, την ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη. Το έργο, η ιστορία και η κοινωνική ρίζα είναι αυτά που κάνουν το ΠΑΣΟΚ να διαφέρει».

Debate vs. κοστολόγηση 

Όλοι μόνοι στην τελική ευθεία Facebook Twitter
Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τις προσωπικές επιθέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις προσκλήσεις για debate. Φωτ: EUROKINISSI

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τις προσωπικές επιθέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις προσκλήσεις για debate, διαμαρτυρόμενος που δεν έγινε δεκτό το αίτημά του: «Ο κ. Μητσοτάκης απέφευγε σαν το διάολο το λιβάνι να έρθει σε ένα debate των δυο μας. Δέχτηκε να βρεθούμε οι έξι πολιτικοί αρχηγοί, νομίζοντας ότι θα καταφέρει να κρυφτεί πίσω από τους άλλους τέσσερις. Στην πρώτη ζόρικη ερώτηση όμως έπαθε τρικυμία και… μαρτύρησε δίχως ξύλο μονάχος του. Ομολόγησε το μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών και τον βιασμό της Δημοκρατίας» είπε από το Αγρίνιο εχθές.

Στο επιτελείο του Μητσοτάκη απαντάνε ότι ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί να γίνει debate και μεταξύ τους μόνο, αν η χώρα πάει σε δεύτερες κάλπες, και κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτοί δεν τολμούν να αποδεχθούν τη δική τους πρόταση να πάνε όλα τα κόμματα τα οικονομικά τους προγράμματα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να τα κοστολογήσουν. 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Σε δημοσκόπηση που έγινε μετά το debate των 6 πολιτικών αρχηγών, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η MARC έβγαλε πρώτη τη Ν.Δ. με διαφορά  6,7% μονάδων. Όσον αφορά τα ποσοστά, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 33,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,9%, το ΠΑΣΟΚ 9,1%, το ΚΚΕ 6,1%, η Ελληνική Λύση 3,4%, το ΜέΡΑ25 3,3%, η Πλεύση Ελευθερίας 1,7%, η ΝΙΚΗ 1,4% και το ΕΑΝ 1,2%. (Έκπληξη ήταν η άνοδος του κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, καθώς και το άγνωστο, μέχρι πρότινος, κόμμα Νίκη που εμφανίστηκε στις αυθόρμητες απαντήσεις των ψηφοφόρων στις δημοσκοπήσεις πριν από μία εβδομάδα κι έκτοτε καταγράφει άνοδο).

Όλοι μόνοι στην τελική ευθεία Facebook Twitter
Πηγή: Πρώτο Θέμα
  Ολοι μόνοι στην τελική ευθεία Facebook Twitter
Εκτίμηση με αναγωγή επί των αναποφάσιστων

Σε άλλη, πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της PRORATA για την Εφημερίδα των Συντακτών η πρόθεση ψήφου για τη Νέα Δημοκρατία είναι 31,5% και προηγείται με 4,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι στο 27%. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο 9,5%, το ΚΚΕ στο 7%, το ΜέΡΑ25 στο 3,5% και η Ελληνική Λύση στο 3%.

  Ολοι μόνοι στην τελική ευθεία Facebook Twitter
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η κρίση με το Ιράν απειλεί ενέργεια, τρόφιμα και τιμές;

Οπτική Γωνία / Πώς η κρίση με το Ιράν απειλεί ενέργεια, τρόφιμα και τιμές;

Είναι ρεαλιστικό ένα διπλωματικό φρένο αυτήν τη στιγμή ή η κλιμάκωση θεωρείται πιθανή; Η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Μαρία Γαβουνέλη, απαντά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πίτερ Φράνκοπαν: «Ποιος νοιάζεται για την Ευρώπη;»

Οπτική Γωνία / Πίτερ Φράνκοπαν: «Ποιος νοιάζεται για την Ευρώπη;»

Ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς της εποχής μας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και βραβευμένος συγγραφέας, μιλά για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και εξηγεί γιατί επιβιώνουν ακόμη οι θεοκρατίες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πογκρόμ εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Πογκρόμ εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Oι επιθέσεις σε παλαιστινιακές κοινότητες της Δυτικής Όχθης, χριστιανικές και μη, προκαλούν τις αντιδράσεις, ακόμα και την κατακραυγή επιφανών Ισραηλινών, ωστόσο οποιαδήποτε προσπάθεια μένει χωρίς αποτέλεσμα.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η γεωλογική αποθήκη CO2 του Πρίνου και μια κοινωνία που βράζει

Ρεπορτάζ / «Πρίνος CO2»: Αναγκαία πράσινη επένδυση ή έργο υψηλού ρίσκου;

Το έργο αποθήκευσης άνθρακα προωθείται ως κρίσιμη υποδομή για την κλιματική μετάβαση, με τη στήριξη της πολιτείας και της Ε.Ε. Γιατί προκαλεί, όμως, αντιδράσεις και επιστημονικές επιφυλάξεις για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αύξηση του κατώτατου μισθού στη σκιά των υποκλοπών και του φιάσκου της αίθουσας για τη δίκη των Τεμπών

Βασιλική Σιούτη / Η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι υποκλοπές και η δίκη των Τεμπών

Η πίεση από την οικονομική πραγματικότητα, το φιάσκο της αίθουσας για τη δίκη των Τεμπών και οι εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο πραγματικός λόγος για την ακατανίκητη έλξη που ασκούσε ο Έπσταϊν

Οπτική Γωνία / Ο πραγματικός λόγος για την ακατανίκητη έλξη που ασκούσε ο Έπσταϊν

Οι περισσότεροι πλούσιοι δεν γίνονται πλουσιότεροι από τις φορολογικές διευκολύνσεις, όσο σκανδαλώδεις κι αν είναι, αλλά επειδή συναναστρέφονται μεταξύ τους σε κλειστούς κύκλους.
THE LIFO TEAM
Πάπας Λέων ΙΔ΄, ο σθεναρός αντίπαλος του Τραμπ

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Πάπας Λέων ΙΔ΄, ο σθεναρός αντίπαλος του Τραμπ

Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο Πάπας δεν θα παρευρεθεί στον εορτασμό της 4ης Ιουλίου, αν και του έγινε επίσημη πρόσκληση από την αμερικανική κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας τη διαφαινόμενη ρήξη του με τις πρακτικές του Πλανητάρχη.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χάμπερμας και η ήττα της σκέψης

Οπτική Γωνία / Ο Χάμπερμας και η ήττα της σκέψης

Ο φιλόσοφος αφήνει πίσω έναν κόσμο που μοιάζει με εφιαλτική αντιστροφή όσων επιθύμησε μέσα και έξω από τη θεωρία. Σαν να κέρδισε τη μακροβιότητα για να αντικρίσει την έκταση των δικών του και των δικών μας απωλειών.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ