Όταν οι κερκίδες παίζουν «πολιτική μπάλα»: Από τη Θάτσερ μέχρι την Τουρκία και τη Νίκαια

Όταν οι κερκίδες παίζουν «πολιτική μπάλα»: Από τη Θάτσερ μέχρι την Τουρκία και τη Νίκαια Facebook Twitter
0

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΑΓΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, όπως δυστυχήματα ή φυσικές καταστροφές, συνηθίζεται σε αθλητικές διοργανώσεις να τηρείται ενός λεπτού σιγή. Δεν είναι λίγες οι φορές που αυτή η ενός λεπτού σιγή αντικαθίσταται από πολλών λεπτών κραυγή. Κραυγή στοχευμένη και με πολιτικό πρόσημο.

Μέσα σε λίγες μέρες, τόσο στη χώρα μας όσο και στη γειτονική Τουρκία, δηλαδή σε δύο κράτη που «οδεύουν προς εκλογάς», οι αντιδράσεις στις κερκίδες των γηπέδων σε αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ θύμισαν μια πάγια τακτική κοινωνικών ομάδων όταν επιθυμούν να στείλουν πολιτικά μηνύματα στις κυβερνήσεις τους.

Αφορμή των αντιδράσεων στην Ελλάδα ήταν το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ στην Τουρκία οι κραυγές είχαν ως εφαλτήριο τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

To περιστατικό του γηπέδου της Νίκαιας με το αναρτημένο πανό και το αντικυβερνητικό σύνθημα σε συνδυασμό με την υπερβολική αντίδραση των «αρχόντων» του αγώνα, κομισάριου και διαιτητών, έδωσαν στίγμα. Ακολούθησαν κι άλλα αντίστοιχα περιστατικά σε γήπεδα ποδοσφαίρου. Έπεται όμως των συντονισμένων αντιδράσεων σε τουρκικά γήπεδα εδώ και αρκετές μέρες.

Οι αντιδράσεις στην τουρκική κοινωνία πολλαπλασιάστηκαν μετά τους φονικούς σεισμούς και όσο κι αν η κυβερνητική γραμμή ήταν να ρίξουν την ευθύνη στο «κισμέτ», υπήρξαν και εκείνοι που δεν πείσθηκαν. Και μέσα από την ανωνυμία και τη μαζικότητα της κερκίδας οι Τούρκοι έστειλαν σαφή μηνύματα. Πριν από μία εβδομάδα, στον αγώνα Φενέρμπαχτσε - Κόνιασπορ οι εξέδρες μετατράπηκαν σε σκηνικό διαμαρτυρίας με συνθήματα όπως «να παραιτηθεί η κυβέρνηση».

Όταν οι κερκίδες παίζουν «πολιτική μπάλα»-Από την Θάτσερ μέχρι την Τουρκία και την Νίκαια Facebook Twitter
Πριν από μία εβδομάδα, στον αγώνα Φενέρμπαχτσε - Κόνιασπορ οι εξέδρες μετατράπηκαν σε σκηνικό διαμαρτυρίας. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image

Oπαδοί φώναζαν σε διάφορες στιγμές του αγώνα αντικυβερνητικά συνθήματα, με αποτέλεσμα μάλιστα το κανάλι BeinSports με έδρα το Κατάρ, που μετέδιδε τον αγώνα, να μειώσει την ένταση του ήχου στη μετάδοση. Μετά την αντικυβερνητική διαμαρτυρία στον αγώνα Φενέρμπαχτσε - Κόνιασπορ, παρόμοιες εικόνες καταγράφηκαν και στον αγώνα Μπεσίκτας - Αντάλιασπορ.

Και κάπου εκεί παρενέβη η κυβέρνηση. Υποχρέωσε κάποιες ομάδες να εκδώσουν ανακοινώσεις που τη βολεύουν και σε κάποιες περιπτώσεις απαγόρευσε τη μετακίνηση των οπαδών.

Αλλά οι οπαδοί δεν έδειξαν να συγκινούνται. Και από το ποδόσφαιρο μετακινήθηκαν στο μπάσκετ. Προ ημερών, στο τελευταίο μέρος της 3ης περιόδου του αγώνα της Euroleague, όπου η Φενέρμπαχτσε υποδέχτηκε την ιταλική Μπολόνια, από την κερκίδα φώναξαν εκ νέου συνθήματα για «παραίτηση κυβέρνησης».

Για την ελληνική πραγματικότητα μπορεί το περιστατικό της Νίκαιας να χαρακτηριστεί μεμονωμένο και να μην τύχει της δέουσας πολιτικής προσοχής. Άλλωστε ανάλογα φαινόμενα είχαν καταγραφεί και στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας με αφορμή την οικονομική κρίση, όταν πανό με πολιτικά συνθήματα εμφανίζονταν κατά κόρον στα ελληνικά γήπεδα.

Στη σημερινή Τουρκία, στον αντίποδα, αφού άρχισαν πάλι οι απαγορεύσεις –που τις έχουν και εύκολες– για να αποσοβήσουν τη διόγκωση του κινήματος των αντιφρονούντων οπαδών, ουδείς γνωρίζει πόσο μπορεί να τραβήξει το σχοινί το καθεστώς Ερντογάν.

Σε κάθε περίπτωση και τα δύο αυτά περιστατικά, καθένα με τη δική του δυναμική, αποδεικνύουν πως ενίοτε η κοινωνία δεν «προσκυνά σώβρακα και φανέλες», όπως διατεινόταν ο Τζίμης Πανούσης, αλλά καρπώνεται την ευκαιρία να μεταδώσει πολυσήμαντα μηνύματα.

Από τη Θάτσερ στην Κύπρο

Όταν οι κερκίδες παίζουν «πολιτική μπάλα»-Από την Θάτσερ μέχρι την Τουρκία και την Νίκαια Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ

Το φαινόμενο των πολιτικών συνθημάτων στα γήπεδα, πάντως, κάθε άλλο παρά καινούργιο είναι.

Κατά την ποδοσφαιρική περίοδο 2011-2012, όταν η κυπριακή ομάδα ποδοσφαίρου του ΑΠΟΕΛ έκανε μια άκρως επιτυχημένη πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ, και έφθανε μέχρι τους «8» της διοργάνωσης, οι οργανωμένοι οπαδοί του, σε όποιο ευρωπαϊκό γήπεδο και αν έδιναν το «παρών», έβρισκαν την ευκαιρία να διαδώσουν το μήνυμα για το διχοτομημένο νησί και εναντίον της τουρκικής κατοχής.

Από τότε η γραμμή της UEFA ήταν κατά των πολιτικών συνθημάτων και είχαν υπάρξει τιμωρίες ομάδων αναφορικά με συνθήματα για την Παλαιστίνη, την Κύπρο, τη Συρία.

Οι πολιτικοί σήμερα εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για να συνδεθούν καθ' οιονδήποτε τρόπο με τη μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων που «κουβαλάει» το ποδόσφαιρο. Για τη συντηρητική κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ωστόσο, οι οπαδοί του ποδοσφαίρου αποτελούσαν απειλή όσο και οι απεργοί συνδικαλιστές, όπως έγραφε σε σχετικό άρθρο ο «Guardian» πριν από αρκετά χρόνια.

Βέβαια, η κατάσταση που επικρατούσε τότε στα βρετανικά γήπεδα απέχει παρασάγγας από τη σημερινή, με τη βία των οπαδών να βγαίνει «πρωταθλήτρια». Η κυβέρνηση Θάτσερ έλεγε τότε πως το ποδόσφαιρο είχε γίνει «θέμα νόμου και τάξης».

Όπως θυμίζει ο «Guardian» με αφορμή μια σειρά από τραγικά δυστυχήματα, ελήφθησαν κάποια μέτρα με την «επώνυμη κάρτα φιλάθλου» έως και με την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών. Σύμφωνα με την έκθεση του λόρδου Τέιλορ που ακολούθησε, οι μέθοδοι ελέγχου του πλήθους από την αστυνομία ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Η κρίση εμπιστοσύνης που προέκυψε από την αντιπαράθεση για το ποδόσφαιρο εκείνη την εποχή οδήγησε σε μικρής κλίμακας εκδοτική έκρηξη, καθώς ένας μικρός αριθμός οπαδών άρχισε να εκδίδει τα δικά του περιοδικά, με σκοπό να έρθει σε επαφή με άλλους οπαδούς του ποδοσφαίρου σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι ήταν εξίσου δυσαρεστημένοι για του ίδιους λόγους. Αυτό συνοδεύτηκε από την εμφάνιση πολιτικοποιημένων ομάδων οπαδών. Μια τέτοια ομάδα στο Λίβερπουλ ίδρυσε την Ένωση Φιλάθλων Ποδοσφαίρου (FSA), η οποία γρήγορα εξελίχθηκε σε εθνική ομάδα πολιτικής πίεσης.

Ζήτημα, επομένως, παραμένει αν οι αντιδράσεις στα γήπεδα μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για μια περαιτέρω οργάνωση ή αν θα εκλείψουν όταν πάψουν να υπάρχουν τέτοιου είδους αφορμές.

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν τη φώναζαν «Κλουροκέρατη» τη γίδα χωρίς λόγο

Ηχητικά Άρθρα / Δεν τη φώναζαν «Κλουροκέρατη» τη γίδα χωρίς λόγο

Τα «Τετράδια ενός βοσκού» είναι ένα βιβλίο που καταγράφει, σε μορφή ημερολογίου, τον βιολογικό κύκλο ενός κοπαδιού στην περιοχή της Τσαπουρνιάς. Ο τρόπος με τον οποίο δίνονταν ονόματα στις γίδες και τις προβατίνες αποτελεί μέρος της προφορικής παράδοσης των Ελλήνων κτηνοτρόφων — μιας παράδοσης που πλέον έχει χαθεί.
M. HULOT
Λειψυδρία στα νησιά: Μια δυστοπική και πανάκριβη πραγματικότητα

Radio Lifo / Λειψυδρία στα νησιά: Μια δυστοπική και πανάκριβη πραγματικότητα

Η Ντίνα Καράτζιου συνομιλεί με τον Νάσο Στασινάκη, καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, γι’ αυτό το φαινόμενο της νησιωτικής χώρας, που πλέον δεν είναι εποχικό αλλά παγιώνεται χρόνο με τον χρόνο.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Κάποιες αγροτικές επιδοτήσεις έγιναν Porsche Cayenne στο Κολωνάκι»

LiFO politics / «Κάποιες αγροτικές επιδοτήσεις έγιναν Porsche Cayenne στο Κολωνάκι»

Ο Βάιος Γκανής, ένας από τους πιο γνωστούς προέδρους αγροτικών συλλόγων της χώρας, εξηγεί στο Lifo Politics και στη Βασιλική Σιούτη το πώς στήθηκε η απάτη του ΟΠΕΚΕΠΕ και περιγράφει το πελατειακό σύστημα που τροφοδοτείται από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις του αγροτικού τομέα και τα ευτράπελα της ελληνικής αγροτικής πολιτικής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Το νέο νομοσχέδιο και η 13ωρη εργασία: Θα εργαζόμαστε μέχρι εξαντλήσεως;

Radio Lifo / Το νέο νομοσχέδιο και η 13ωρη εργασία: Θα εργαζόμαστε μέχρι εξαντλήσεως;

Τι ακριβώς αλλάζει στην καθημερινότητα των εργαζομένων με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που παρουσίασε πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, Ανδρέα Στοϊμενίδη, τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, το οποίο προβάλλεται από την πολιτική ηγεσία ως μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού, ενίσχυσης των εργαζομένων και απλοποίησης των διαδικασιών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Τι οδηγεί τους ανθρώπους στον ρατσισμό»

Άκου την επιστήμη / «Ο ρατσισμός γεννιέται από την ανάγκη να νιώθουμε ανώτεροι» 

Πώς διαμορφώνεται η λογική «εμείς και οι άλλοι»; Πού οφείλεται η ανάγκη του ανθρώπου να ανήκει; Γιατί ακόμη κυριαρχούν οι εθνοτικές διακρίσεις; Και πόσο ελεύθερο είναι τελικά το άτομο όταν ψηφίζει; Η καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Βίκυ Φούκα, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η μεταπολεμική τάξη καταρρέει και το διεθνές σύστημα θυμίζει ζούγκλα»

LiFO politics / «Η μεταπολεμική τάξη καταρρέει και το διεθνές σύστημα θυμίζει ζούγκλα»

«Ο κύριος ωφελημένος από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι η Κίνα και ο κύριος χαμένος είναι η Ευρώπη». Ο καθηγητής Στρατηγικής, Αθανάσιος Πλατιάς, συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για «τη συμμαχία του Δράκου και της Αρκούδας», για το χάσμα με την Τουρκία, για την ελληνική στάση και το κεντρικό πρόβλημα της χώρας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η σκληρή αλήθεια για την εφηβική μπάντα Protest March

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την εφηβική μπάντα Protest March

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την απίστευτα feel-good ιστορία τριών εφήβων στη δεκαετία του '80, που σήμερα, 40 χρόνια μετά, ανακάλυψαν ότι τα παιδικά όνειρά μπορεί να πραγματοποιηθούν με τον πιο ανέλπιστο τρόπο
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Γιώργος Λιάνης: «Έβγαλα χρήματα που δεν φαντάζεστε, όμως είμαι φτωχός»

Lifo Videos / Γιώργος Λιάνης: «Έβγαλα χρήματα που δεν φαντάζεστε, όμως είμαι φτωχός»

Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός μετρά εξήντα χρόνια πορείας και αποκαλύπτει, για πρώτη φορά, άγνωστες πτυχές της ζωής του, από τον Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι τον Στέλιο Καζαντζίδη και από τα παρασκήνια της εξουσίας μέχρι τις πιο προσωπικές του ήττες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορούν άτομα με αναπηρία να εκπαιδεύσουν την τεχνητή νοημοσύνη;

Ζούμε, ρε! / Μπορούν άτομα με αναπηρία να εκπαιδεύσουν την τεχνητή νοημοσύνη;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος φιλοξενούν τον Βασίλη Γιαννακόπουλο, Chief Marketing Officer του μη κερδοσκοπικού οργανισμού SciFY, σε μια συζήτηση για ένα φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα που  ανοίγει νέους ορίζοντες.
THE LIFO TEAM
«Νιώθω δικαιωμένος που έφυγα από το σπίτι μου»

Lifo Videos / «Νιώθω δικαιωμένος που έφυγα στα 15 από το σπίτι μου»

Όταν μιλά για τη μουσική του, τον ενοχλεί που πολλοί στέκονται μόνο στην αναπηρία του ή στην ταυτότητά του ως Ρομά. Ο Βαλάντης Σταμούλης, όμως, θέλει με την ιστορία του να δώσει ελπίδα σε όσους αισθάνονται πως όλα είναι εναντίον τους.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
«Η Αθήνα έχει κολλήσει σε μια κλιματική παγίδα»

Radio Lifo / «Η Αθήνα έχει κολλήσει σε μια κλιματική παγίδα»

Καύσωνες, θερμική καταπόνηση και διαρκής απειλή πυρκαγιών: η πρωτεύουσα δοκιμάζεται ξανά και ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, εξηγεί γιατί αυτή η κατάσταση δεν είναι πια προσωρινή.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Lifo Videos / Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας, γνωστός και ως «αναρχικός φιλόσοφος», μιλά χωρίς ωραιοποιήσεις για την πολιτική που έχει καταντήσει λογιστική διαχείριση και για την ακροδεξιά που ολοένα περισσότερο θυμίζει θρησκευτική δεισιδαιμονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ