Ευριπίδης Λασκαρίδης: Με νέο πρότζεκτ στην Ελευσίνα

Λασκαρίδης Facebook Twitter
Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης επιλέγει να εξερευνήσει διαφορετικούς τρόπους έκφρασης, πέραν του αμιγώς σκηνικού. Φωτο: Ελίνα Γιουνανλή
0

Το νέο πρότζεκτ του διεθνούς εμβέλειας Ευριπίδη Λασκαρίδη, με τίτλο Κάμαρες, είναι πολυμορφικό πείραμα, στο οποίο ο καλλιτέχνης ανιχνεύει με την ομάδα του νέες παραστατικές φόρμες ανάμεσα στην εικαστική διάσταση των έργων του και τη site specific performance. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του Κέντρου Αγάπης Ελευσίνας «Φιλική Φωλιά».

Συνεχίζοντας την περιοδεία των έργων του Ρέλικ (2015), Τιτάνες (2017) και Ελενίτ (2019) κι έχοντας προσφάτως παρουσιάσει στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου την παράσταση Τουρνέ, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης επιλέγει να εξερευνήσει διαφορετικούς τρόπους έκφρασης, πέραν του αμιγώς σκηνικού.

Στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης, ο δημιουργός και η ομάδα του «καταλαμβάνουν» ένα διώροφο κτίριο της δεκαετίας του ’30, το Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος μαζί με τον προαύλιο χώρο του και το μετατρέπουν σε πεδίο καλλιτεχνικής έρευνας και δοκιμών.

Με βασικό άξονα τη μεταμόρφωση και δρώντας στο μεταίχμιο θεάτρου, χορού και εικαστικών τεχνών, ο Λασκαρίδης δημιουργεί ένα σύμπαν, η πραγματικότητα του οποίου αποκλίνει από οποιαδήποτε γραμμική αντίληψη, εγείροντας τις αισθήσεις, τη φαντασία, αλλά και το χιούμορ τόσο των καλλιτεχνών και ερμηνευτών του, όσο και του κοινού που θα περιηγηθεί μέσα σε αυτό.

Λασκαρίδης Facebook Twitter
Ο δημιουργός και η ομάδα του «καταλαμβάνουν» ένα διώροφο κτίριο της δεκαετίας του ’30, το Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος. Εικόνα: Λουκάς Μπάκας

Η καλλιτεχνική ομάδα του Λασκαρίδη προτείνει θραύσματα του σύμπαντος του δημιουργού –υλικά και χαρακτήρες από το εργαστήρι του– μέσα από έναν παραμορφωτικό καθρέπτη διαρκούς μετάλλαξης.

Οι θεατές κινούνται ημιαυτόνομα στον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο, εξερευνώντας το μεταμορφωμένο πολιτιστικό κέντρο και την αυλή του, ενώ οι ψυχρές του κάμαρες μετατρέπονται σε ένα πολύπλοκο και λεπτομερές terrarium, όπου ο δημιουργός συντονίζει, συμμετέχει, διορθώνει, απαντάει τα μέιλ του ή κάθεται και παρατηρεί τα πλάσματα που έχουν κάνει κατάληψη στο έργο της ζωής του. Σ

το μεταξύ, στον κήπο λειτουργεί ένα περίπτερο που δεν πουλάει τίποτα, ενώ κάτω από μία τέντα κουρδίζεται ένα αναπάντεχο μουσικό ensemble.

Λασκαρίδης Facebook Twitter
Οι θεατές κινούνται ημιαυτόνομα στον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο, εξερευνώντας το μεταμορφωμένο πολιτιστικό κέντρο και την αυλή του. Εικόνα: Λουκάς Μπάκας

Σύλληψη — Σκηνοθεσία: Ευριπίδης Λασκαρίδης

Σε Συνεργασία με τους: [μέσα στο σπίτι] Χρήστο Δεληδήμο (εικαστικός-σκηνογράφος), Ναυσικά Κεκέ (εικαστικός), Παύλο Λυκούδη (χορευτής), Δημήτρη Ματσούκα (ερμηνευτής), Σπύρο Ντόγκα (ερμηνευτής), Ηλία Σκουρλά (εικαστικός), Γιώργο Στενό (μουσικός-σχεδιαστής ήχου), Χρυσάνθη Φύτιζα (ερμηνεύτρια), Κωνσταντίνο Χαλδαίο (εικαστικός-σκηνογράφος) [προαύλιος χώρος] Ειρήνη Μπούνταλη (ηθοποιός) και μουσικό ensemble που αποτελείται από τους: Σίλια Τσιούφη / Colorgraphs, Θάνο λόst / Lost Bodies, Kristof & Κωνσταντίνο Γεωργόπουλο, Γιώργο Στενό & Γιώργο Σταυρίδη

Οι χαρακτήρες που εμφανίζονται από τα έργα Ρέλικ (2015), Τιτάνες (2017) και Ελενίτ (2019) καθώς και κάποια εκθέματα κοστουμιών, είναι είτε δοκιμές, είτε ολοκληρωμένα έργα του σχεδιαστή κοστουμιών Άγγελου Μέντη.

Συνεργάτης Αρχιτέκτονας: Λουκάς Μπάκας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιωάννα Παπακώστα
Εκτέλεση Παραγωγής Φωτογραφικών Πορτρέτων: Δήμος Κλιμενώφ
Φωτογράφος Πορτρέτων: Ελίνα Γιουνανλή
Τεχνικός Διευθυντής: Κωνσταντίνος Μαργκάς
Ηχολήπτης Προαύλιου Χώρου: Γιώργος Χανός
Υπεύθυνος Παραγωγής: Νίκος Μαυράκης – TooFarEast
Βοηθός Παραγωγής: Αριστείδης Κρεατσούλας
Μια ανάθεση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Ένα έργο του Ευριπίδη Λασκαρίδη και της Ομάδας OSMOSIS
Μια συμπαραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με την Ομάδα OSMOSIS
Χώρος: Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος (Ίωνος Δραγούμη 37, Ελευσίνα)
Ημέρες: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 20, 21 & 22 Ιανουαρίου 2023
Ώρες: 20:30, 20:45, 21:00, 21:15

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευριπίδης Λασκαρίδης

PORTRAITS 2022 / Ευριπίδης Λασκαρίδης: «Η ρευστότητα του φύλου των χαρακτήρων μου συμβαίνει χωρίς να τη σκέφτομαι»

Το είδος της παράστασης που κάνει ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, κάτι μοναδικά δικό του μεταξύ θεάτρου και χορού, που κατηγοριοποιήθηκε διεθνώς με το όνομά του και έφερε το αβανγκάρντ σε μεγάλες σκηνές, γνωρίζει τεράστια επιτυχία, καλλιτεχνική και εμπορική, σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα άφυλα, αλλόκοτα πλάσματά του, που ορίζουν ξανά το queerness, είναι αστεία και σπαρακτικά μαζί, ένα μοντέρνο είδος θεάτρου με αλήθεια, χιούμορ και συγκίνηση.
M. HULOT
«Τουρνέ» του Ευριπίδη Λασκαρίδη: Αυτό το Παρασκευοσάββατο η Μικρή Επίδαυρος θα σειστεί από τα γέλια

Θέατρο / «Τουρνέ» του Ευριπίδη Λασκαρίδη: Ένας ξεκαρδιστικός φόρος τιμής στη θεατρική μας κληρονομιά

Στο νέο του έργο, που παρουσιάζεται σήμερα και αύριο στη Μικρή Επίδαυρο, ο ιδιοφυής καλλιτέχνης εντάσσει για πρώτη φορά τον λόγο στην καλλιτεχνική του γλώσσα, σχολιάζοντας μοναδικά τη θεατρική μας κληρονομιά – και τη θεατρική μας παράνοια.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα 95 της, η Λουίζ Μπουρζουά χαρτογράφησε το σώμα της μέχρι τη «μυρωδιά του κυνηγημένου ζώου»

Πολιτισμός / Η Λουίζ Μπουρζουά χαρτογράφησε το σώμα της μέχρι τη «μυρωδιά του κυνηγημένου ζώου»

Η BnF και το Κέντρο Πομπιντού ενώνουν για πρώτη φορά τις συλλογές τους σε μια έκθεση που διατρέχει σχεδόν επτά δεκαετίες σχεδίων και χαρακτικών της Μπουρζουά, με κέντρο το «Extreme Tension» του 2007.
THE LIFO TEAM
Η Εύα Γκονζαλές δεν ήταν απλώς η μαθήτρια του Μανέ

Πολιτισμός / Εύα Γκονζάλες: Η ζωγράφος που έμεινε στη σκιά του Μανέ επιστρέφει στο Παρίσι

Το Petit Palais αφιερώνει στην Εύα Γκονζάλες την πρώτη μεγάλη αναδρομική τέτοιας κλίμακας από το 1885, με περίπου 100 έργα που επαναφέρουν στο προσκήνιο μια ζωγράφο η οποία έμεινε έξω τόσο από τον μύθο του Μανέ όσο και από τον επίσημο κανόνα του ιμπρεσιονισμού
THE LIFO TEAM
Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ και ο Wu Guanzhong «συναντιούνται» για πρώτη φορά στο Χονγκ Κονγκ

Πολιτισμός / Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ ανακάλυψε στην κινεζική ζωγραφική ότι μια εικόνα μπορεί να περιέχει χρόνο

Μια νέα έκθεση στο Χονγκ Κονγκ φέρνει το έργο του δίπλα στον Wu Guanzhong και αποκαλύπτει δύο αντίστροφες διαδρομές ανάμεσα στην κινεζική ζωγραφική και τον ευρωπαϊκό μοντερνισμό.
THE LIFO TEAM
Μετά το «NAZA», Ισραηλινοί κινηματογραφιστές μιλούν για αυτολογοκρισία, απειλές και έναν χώρο που στενεύει

Πολιτισμός / Μετά το «NAZA», Ισραηλινοί κινηματογραφιστές μιλούν για αυτολογοκρισία, απειλές και έναν χώρο που στενεύει

Η επίθεση κατά των δημιουργών του βραβευμένου στη Βενετία «NAZA» άνοιξε μια μεγαλύτερη συζήτηση στο ισραηλινό σινεμά: σκηνοθέτες και δημοσιογράφοι περιγράφουν ένα περιβάλλον όπου η πολιτική κριτική μπορεί να τους κοστίσει ακόμη και τη προσωπική τους ασφάλεια.
THE LIFO TEAM
Τρεις γκέι άνδρες, ο Λόρκα και σχεδόν ένας αιώνας ισπανικής ιστορίας: Το «La Bola Negra» κέρδισε το Τορόντο

Πολιτισμός / Τρεις γκέι άνδρες, ο Λόρκα και σχεδόν ένας αιώνας ισπανικής ιστορίας: Το «La Bola Negra» κέρδισε το Τορόντο

Το queer έπος των Los Javis πήρε το μεγάλο βραβείο κοινού του TIFF, λίγους μήνες μετά τη βράβευσή του στις Κάννες και ενώ έχει ήδη επιλεγεί για να εκπροσωπήσει την Ισπανία στα Όσκαρ.
THE LIFO TEAM
Πρίσλεϊ Γκέρμπερ: «Προσεύχομαι να είναι η τελευταία φορά» – Η ανάρτηση για την απεξάρτηση πριν από τον θάνατό του

Διεθνή / Πρίσλεϊ Γκέρμπερ: «Προσεύχομαι να είναι η τελευταία φορά» – Η ανάρτηση για την απεξάρτηση πριν από τον θάνατό του

Λίγους μήνες πριν πεθάνει στα 27 του, ο γιος της Σίντι Κρόφορντ είχε δημοσιοποιήσει τη θεραπεία του με ιμπογκαΐνη για τον εθισμό του και είχε γράψει για τον φόβο, την ανάγκη να αφήσει τον έλεγχο και την προσπάθεια να «βρει ξανά τον δρόμο προς τον εαυτό του».
THE LIFO TEAM
Το χωριό όπου ο Σέρτζιο Λεόνε γύρισε το «Κάποτε στη Δύση» πωλείται για 1,6 εκατ. ευρώ

Πολιτισμός / Το χωριό όπου ο Σέρτζιο Λεόνε γύρισε το «Κάποτε στη Δύση» πωλείται για 1,6 εκατ. ευρώ

Είναι το κινηματογραφικό χωριό που γεννήθηκε από τα σκηνικά του «Κάποτε στη Δύση» και όπου ο Πέδρο Αλμοδόβαρ επέστρεψε δεκαετίες αργότερα για τους «Παράξενους Δρόμους της Ζωής».
THE LIFO TEAM