Trojena Facebook Twitter
Trojena: Ένα θέρετρο σκι και υπαίθριων δραστηριοτήτων 60 τετραγωνικών χιλιομέτρων που πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2026. Φωτ.: Courtesy of Neom

Χειμώνας στην καρδιά της ερήμου

0

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει τους Ασιατικούς Χειμερινούς Αγώνες του 2029 στο θέρετρο Trojena, το οποίο σχεδιάζεται από τα αρχιτεκτονικά γραφεία Zaha Hadid Architects, UNStudio, Aedas, LAVA και Bureau Proberts ως μέρος της τεχνητής πόλης Neom.

Οι Ασιατικοί Χειμερινοί Αγώνες του 2029 θα διεξαχθούν στο θέρετρο 60 τετραγωνικών χιλιομέτρων που πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2026 ως μέρος του Neom, μιας περιοχής με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπό ανάπτυξη στη Σαουδική Αραβία.

«Η Trojena θα διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για χειμερινή ατμόσφαιρα στην καρδιά της ερήμου και αυτοί οι Χειμερινούς Αγώνες θα είναι ένα πρωτοφανές παγκόσμιο γεγονός», εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Neom, Nadhmi al-Nasr.

Το θέρετρο προορίζεται για υπαίθριο σκι όλο τον χρόνο και χτίζεται περίπου 50 χιλιόμετρα από την ακτή του Κόλπου της Άκαμπα, σε μια ορεινή περιοχή με υψόμετρα που κυμαίνονται από 1.500 μέτρα έως 2.600 μέτρα.

Η Trojena θα διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για χειμερινή ατμόσφαιρα στην καρδιά της ερήμου και αυτοί οι Χειμερινούς Αγώνες θα είναι ένα πρωτοφανές παγκόσμιο γεγονός.

Το θέρετρο σχεδιάστηκε από τη LAVA, η οποία έχει επίσης σχεδιάσει ένα κτίριο σε σχήμα σήραγγας που περιγράφεται ως ένα «φουτουριστικό, διπλωμένο, κάθετο χωριό».

Trojena Facebook Twitter
Χτίζεται περίπου 50 χιλιόμετρα από την ακτή του Κόλπου της Άκαμπα, σε μια ορεινή περιοχή με υψόμετρα που κυμαίνονται από 1.500 μέτρα έως 2.600 μέτρα. Φωτ.: Courtesy of Neom

Δίπλα στο θέρετρο θα υπάρχει μια τεχνητή λίμνη γλυκού νερού που σχεδιάστηκε από το Bureau Proberts, ενώ το στούντιο Zaha Hadid Architects ανέλαβε άλλα στοιχεία του σχεδιασμού.

Η Aedas σχεδιάζει το ίδιο το χιονοδρομικό κέντρο, ενώ το UNStudio θα δημιουργήσει μια σειρά από βίλες σε πίστες σκι.

Το θέρετρο, που θα περιλαμβάνει περισσότερα από 3.600 δωμάτια και 2.200 κατοικίες, είναι μία από τις δέκα περιοχές που αναπτύσσονται ως μέρος της Neom. Θα συνδεθεί με τη μεγάλη πόλη The Line, που αποκαλύφθηκε φέτος, ένας οριζόντιος ουρανοξύστης που πρόκειται να φιλοξενήσει εννέα εκατομμύρια ανθρώπους.

Trojena Facebook Twitter
Θα είναι η πρώτη τοποθεσία στη χώρα όπου θα μπορεί κάποιος να κάνει υπαίθριο σκι καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Φωτ.: Courtesy of Neom
Trojena Facebook Twitter
Το κτίριο σε σχήμα σήραγγας που περιγράφεται ως ένα «φουτουριστικό, διπλωμένο, κάθετο χωριό». Φωτ.: Courtesy of Neom
Trojena Facebook Twitter
Η τεχνητή λίμνη γλυκού νερού που σχεδιάστηκε από το Bureau Proberts. Φωτ.: Courtesy of Neom
Trojena Facebook Twitter
Φωτ.: Courtesy of Neom
Trojena Facebook Twitter
Φωτ.: Courtesy of Neom
Trojena Facebook Twitter
Φωτ.: Courtesy of Neom
Trojena Facebook Twitter
Φωτ.: Courtesy of Neom
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Λούκα Γκουαντανίνο και ο Στέφανο Μπάισι ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη Zara Home

Design / Ο Λούκα Γκουαντανίνο και ο Στέφανο Μπάισι ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη Zara Home

Ο Ιταλός σκηνοθέτης και ο αρχιτέκτονας και production designer συνυπογράφουν ένα πρότζεκτ που αντιμετωπίζει το interior design ως κινηματογραφική εμπειρία. Η συλλογή, που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2026, περιλαμβάνει περίπου 140 κομμάτια ένδυσης, επίπλωσης και αντικειμένων, ενώ οι ευρύτερες κατηγορίες της ξεπερνούν τα 200 προϊόντα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η «Φούσκα» φιλοδοξεί να γίνει το καλύτερο περιοδικό κόμικς του γαλαξία

Design / Η «Φούσκα» φιλοδοξεί να γίνει το καλύτερο περιοδικό κόμικς του γαλαξία

Ο Γιάννης Ιατρού και ο Ίωνας Αγγελής πήραν το ρίσκο να εκδώσουν ένα νέο ανεξάρτητο, τετραμηνιαίο περιοδικό, στις σελίδες του οποίου θα συναντώνται Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, όπως ο Μίλο Μανάρα και ο Σιντάρο Κάγκο. Ο Γιάννης Ιατρού εξηγεί γιατί αποφάσισε να επενδύσει σε ένα έντυπο σε εποχές που αυτό δοκιμάζεται, και μιλάει για το πώς οραματίζεται το μέλλον των κόμικς στην Ελλάδα.
M. HULOT
Ένα άλλο .sympan στον Πειραιά

Design / Ένα άλλο .sympan στον Πειραιά

Ένα καφενείο με ψάθινες καρέκλες μιας άλλης εποχής, μια αυλή με ασβεστωμένα παρτέρια και βασιλικούς, και κάμαρες που μοιάζουν να έχουν βγει από μυθιστόρημα του Καραγάτση: ένα παλιό βιομηχανικό κτίριο στο λιμάνι αποκτά νέα ζωή, συνδυάζοντας το design, την τέχνη και τη φιλοξενία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ένα σπίτι-καταφύγιο

Design / Ένα σπίτι που έχει φτιαχτεί κομμάτι κομμάτι

Το διαμέρισμά της Ειρήνης Παχυγιάννη στο κέντρο είναι γεμάτο αντικείμενα από ταξίδια, vintage κομμάτια και έπιπλα από την πλατεία Αβησσυνίας, τα οποία δημιουργούν έναν χώρο όπου συνυπάρχουν διαφορετικές εποχές και ιστορίες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι γεμάτο φίλους και μουσική

Design / Ένα σπίτι που σε ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο

Το διαμέρισμα της Κατερίνας Κασιμάτη στο Παγκράτι έχει αντικείμενα από κάθε γωνιά της γης: ένα χειροποίητο κομμάτι από το Ουζμπεκιστάν, ξυλόγλυπτα από τη Βραζιλία, λαϊκή τέχνη από την Κούβα και χάρτες για να ονειρεύεται τα επόμενα ταξίδια της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η έκθεση «Αδύναμα Έργα» για τον αρχιτέκτονα Χρήστο Παπούλια

Design / Χρήστος Παπούλιας: Ο αρχιτέκτονας που οραματίστηκε ένα μουσείο πάνω στην Ακρόπολη

Σχεδίασε ένα μουσείο πάνω στον βράχο της Ακρόπολης, συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις και συνεργάστηκε με σημαντικούς καλλιτέχνες. Η έκθεση «Αδύναμα έργα» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, μέσα από το πολύτιμο αρχείο του, φωτίζει τη διαδρομή και τις ιδέες ενός αντισυμβατικού στοχαστή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Υφαίνοντας στα Ανώγεια

Design / Ανώγεια: Κτίρια και υφαντά μιλούν για την ιστορία του τόπου

Στο Περαχώρι των Ανωγείων, βρίσκεται το εργαστήρι υφαντικής της Αγάπης Σμπώκου, υπόδειγμα σχεδιασμού, χωρίς περιττά φτιασιδώματα. Η αρχιτεκτονική εδώ ακολουθεί το πνεύμα του τόπου και των ανθρώπων του: λιτή, ουσιαστική, με μια εσωτερική αξιοπρέπεια που δεν χρειάζεται να φωνάζει.
ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΣΓΟΥΡΙΔΗ
Ένα σπίτι που θα ζήλευαν μέχρι κι αυτοί που δεν διαβάζουν

Design / Ένα σπίτι που θα ζήλευαν μέχρι κι αυτοί που δεν διαβάζουν

Το διαμέρισμα του Γιώργου Γεωργακόπουλου και της Φωτεινής Καπίρη στην πλατεία Αμερικής έχει κάτι βαθιά καλλιτεχνικό στον πυρήνα του. Σε ένα σπίτι του 1963, έργα τέχνης, παλιά έπιπλα και αντικείμενα με οικογενειακή ιστορία συνδυάζονται με σύγχρονες παρεμβάσεις, δημιουργώντας έναν χώρο που διατηρεί ζωντανή τη μνήμη της παλιάς Αθήνας.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που ζει στη σκιά ενός μαύρου χεριού

Design / Ένα σπίτι που ζει στη σκιά ενός μαύρου χεριού

Το διαμέρισμα του αρχαιολόγου-εικαστικού Διονύση Παππά στην πλατεία Βικτωρίας είναι ένα ιδιαίτερο σύμπαν, όπου όλα, τα φυτά, τα έργα τέχνης, ακόμα και ο ήλιος, λειτουργούν με έναν δικό τους, αρμονικό ρυθμό, που εύκολα σε παίρνει μαζί του.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι με μποστάνι και εμμονή με τη χαρά της ζωής

Design / Ένα σπίτι με μποστάνι και εμμονή με τη χαρά της ζωής

Η φωτογράφος και εικαστικός Μαρία Μαυροπούλου ζει στο Κρυονέρι, σε ένα σπίτι όπου η βλάστηση μοιάζει να εισβάλλει στον χώρο και όπου πρωταγωνιστούν οι γάτες, οι φωτογραφίες κι ένα κανονικό μποστάνι.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που σώζει την παλιά ομορφιά του

Design / Ένα σπίτι τόσο όμορφο που δεν περιγράφεται με λόγια

Το κομψό νεοκλασικό του αρχιτέκτονα Αλεσάντρο Νταβίντ, κάτω από την Ακρόπολη, σε ταξιδεύει, χωρίς πολλή προσπάθεια, στη Βραζιλία, στον Λίβανο, στη Ρωσία, στη Βιέννη, στην Ιταλία και στην Κωνσταντινούπολη.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ