Ζελένσκι: Το πρώτο φορτίο εξαγωγών σιτηρών δεν είναι «τίποτα», η οικονομία είναι σε κώμα

Ζελένσκι: Το πρώτο φορτίο εξαγωγών σιτηρών δεν είναι «τίποτα», η οικονομία είναι σε κώμα	Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: ΕΡΑ
0

Τη σημασία του πρώτου φορτίου εξαγωγών σιτηρών από τη χώρα του μετά την εισβολή της Ρωσίας υποβάθμισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι μετέφερε ένα μικρό μέρος της σοδειάς που πρέπει να πουλήσει το Κίεβο ώστε να βοηθήσει να διασωθεί η διαλυμένη οικονομία του.

Οι δηλώσεις αυτές, μέσω βιντεοσύνδεσης με φοιτητές στην Αυστραλία, έγιναν καθώς ολοκληρώθηκε η επιθεώρηση του πλοίου στην Τουρκία προτού συνεχίσει προς τον τελικό του προορισμό στον Λίβανο βάσει μια συμφωνίας που έχει σκοπό να μετριάσει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Το πλοίο, το Razoni, αναχώρησε από το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα μεταφέροντας 26.527 τόνους καλαμποκιού στην Τρίπολη του Λιβάνου, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την εξαγωγή σιτηρών και λιπασμάτων – μια σπάνια διπλωματική επιτυχία σε έναν παρατεταμένο πόλεμο φθοράς.

Όμως ο Ζελένσκι, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος μέχρι να ξεκαθαρίσει αν θα ακολουθήσουν και άλλα φορτία εξαγωγής σιτηρών.

«Μόλις πρόσφατα, χάρη στον ΟΗΕ σε σύμπραξη με την Τουρκία, είχαμε ένα πρώτο πλοίο με φορτίο σιτηρών, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα ακόμη. Όμως ελπίζουμε πως είναι μία τάση που θα συνεχιστεί», είπε στους φοιτητές.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ουκρανία πρέπει να εξαγάγει το λιγότερο 10 εκατ. τόνους σιτηρών ώστε να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα το οποίο ανέρχεται σε 5 δισ. δολάρια τον μήνα.

Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως τρία πλοία μπορούν να αναχωρούν καθημερινά από ουκρανικά λιμάνια μετά την αναχώρηση του Razoni, ενώ ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας δήλωσε πως άλλα 17 πλοία έχουν φορτωθεί με αγροτικά προϊόντα και περιμένουν το πράσινο φως για να αποπλεύσουν.

«Ο πόλεμος ... σχεδόν σκοτώνει την οικονομία. Είναι σε κώμα», είπε ο Ζελένσκι. «Ο αποκλεισμός των λιμανιών από τη Ρωσία είναι μεγάλη απώλεια για την οικονομία.»

Ο Ζελένσκι έχει προειδοποιήσει κατ' επανάληψη πως η Μόσχα μπορεί να προσπαθήσει να εμποδίσει τις εξαγωγές παρότι υπέγραψε τη συμφωνία τον περασμένο μήνα.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Διεθνή / Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί τον Αύγουστο στον σταθμό Gravelines, όπου η αιφνίδια εμφάνιση ενός τεράστιου σμήνους μεδουσών είχε προκαλέσει προσωρινή παύση της παραγωγής
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Διεθνή / ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Η ιδέα περιορισμού της οπλοκατοχής θεωρείται ιστορικά «κόκκινη γραμμή» για τους Ρεπουμπλικανούς, καθώς πολλά στελέχη και οργανώσεις υπέρ της οπλοκατοχής αντιτίθενται ακόμη και σε νόμους που αφαιρούν τα όπλα από άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Διεθνή / Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει επίσημα τα σεξουαλικά εγκλήματα της Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου 2023 - Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη, ενώ επιζώντες αποκαλύπτουν σοκαριστικές μαρτυρίες βιασμών και βασανιστηρίων
LIFO NEWSROOM
Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Διεθνή / Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Η Τσεχία εγκρίνει την αγορά 44 αρμάτων Leopard 2A8 από τη Γερμανία αξίας 1,4 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τον στρατό της και προετοιμάζοντας την αντικατάσταση παλαιού εξοπλισμού μετά την κρίση στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Διεθνή / Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Ο Φρανσουά Μπαϊρού αναμένεται να χάσει την πρωθυπουργία, αλλά η τελευταία του μάχη για το Ελιζέ και η στρατηγική του κατά του χρέους μπορεί να αλλάξουν τα πολιτικά δεδομένα της Γαλλίας το 2027
LIFO NEWSROOM