Ο Βρετανός αρχιτέκτονας Νόρμαν Φόστερ θα ανοικοδομήσει ξανά το Χάρκοβο

Ο Βρετανός αρχιτέκτονας Νόρμαν Φόστερ θα ανοικοδομήσει ξανά το Χάρκοβο Facebook Twitter
Το Χάρκοβο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια της εισβολής, με τις οργανώσεις πολιτιστικής κληρονομιάς να προειδοποιούν για "βάρβαρη καταστροφή της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς" στην πόλη. Φωτο: EPA/Andrzej Lange POLAND OUT
0

Ο Βρετανός αρχιτέκτονας Νόρμαν Φόστερ συναντήθηκε με τον δήμαρχο του Χάρκοβο για να συζητήσουν την ανοικοδόμηση της ουκρανικής πόλης μετά τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστη κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.

Ο Φόστερ, ο οποίος ηγείται του μεγαλύτερου βρετανικού αρχιτεκτονικού στούντιο Foster + Partners, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ihor Terekhov στη Γενεύη για να συζητήσουν την "αποκατάσταση της πόλης" στην ανατολική Ουκρανία πριν λίγες εβδομάδες.

"Αναλαμβάνω να συγκεντρώσω τα καλύτερα μυαλά με τις καλύτερες δεξιότητες σχεδιασμού, αρχιτεκτονικής, σχεδιασμού και μηχανικής στον κόσμο για την αναγέννηση της πόλης του Χάρκοβο", δήλωσε ο Φόστερ.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Ian Goldin και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Ed Glaeser, ο Terekhov εξήγησε το όραμά του για το μέλλον της πόλης.

Ο Βρετανός αρχιτέκτονας Νόρμαν Φόστερ θα ανοικοδομήσει ξανά το Χάρκοβο Facebook Twitter
Ο Νόρμαν Φόστερ. Φωτο: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Η πόλη, που βρίσκεται μόλις 40 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα, υπέστη σοβαρές ζημιές από τον ρωσικό στρατό κατά τη διάρκεια της εισβολής.

Ο Φόστερ, ο οποίος προετοίμασε ένα σχέδιο διακήρυξης για την ανοικοδόμηση του Χάρκοβο πριν από τη συνάντηση, εξήγησε ότι το πρώτο βήμα προς την ανοικοδόμηση θα είναι η προετοιμασία ενός masterplan.

"Το πρώτο βήμα θα ήταν ένα masterplan πόλης που θα συνδεόταν με την περιοχή, με τη φιλοδοξία να συνδυάσει την πιο αγαπημένη και σεβαστή κληρονομιά από το παρελθόν με τα πιο επιθυμητά και πιο πράσινα στοιχεία υποδομών και κτιρίων - με άλλα λόγια, να παραδώσουμε την πόλη του μέλλοντος τώρα και να σχεδιάσουμε τη ζωή της δεκαετίες μπροστά", δήλωσε.

Μαζί με εκπροσώπους του Ιδρύματος Norman Foster, ο κορυφαίος αρχιτέκτονας στοχεύει να προσλάβει κορυφαίους διεθνείς και ουκρανούς αρχιτέκτονες και σχεδιαστές για να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση.

"Στο πνεύμα του συνδυασμού της πλανητικής συνείδησης με την τοπική δράση, θα επιδιώξω να φέρω σε επαφή τα κορυφαία ουκρανικά ταλέντα με την παγκόσμια τεχνογνωσία και τις συμβουλές", δήλωσε.

Ο Βρετανός αρχιτέκτονας Νόρμαν Φόστερ θα ανοικοδομήσει ξανά το Χάρκοβο Facebook Twitter
Εικόνες από το βομβαρδισμένο Χάρκοβο.Φωτο: EPA/VASILIY ZHLOBSKY

Το στούντιο του Φόστερ συγκαταλέγεται μεταξύ πολλών αρχιτεκτονικών γραφείων που έχουν αποσυρθεί από έργα στη Ρωσία. "Λυπούμαστε για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και, ως εκ τούτου, έχουμε σταματήσει τις εργασίες σε όλα τα έργα μας στη Ρωσία", ανέφερε ο Φόστερ σε δήλωσή του στις αρχές Μαρτίου.

Το Χάρκοβο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια της εισβολής, με τις οργανώσεις πολιτιστικής κληρονομιάς να προειδοποιούν για "βάρβαρη καταστροφή της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς" στην πόλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατοικίες, νοσοκομεία, σχολεία και κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως μια όπερα, μια αίθουσα συναυλιών και κυβερνητικά γραφεία, έχουν πληγεί από οβίδες. Σε απάντηση, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι οι επιθέσεις αποτελούν εγκλήματα πολέμου.

Η εισβολή ανάγκασε το προσωπικό και τους σπουδαστές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Χάρκοβο να εγκαταλείψουν την πόλη, με τους διευθυντές Iryna Matsevko και Oleh Drozdov να ορκίζονται "να κάνουν μια ισχυρή δήλωση και να παραμείνουν στην Ουκρανία".

Ο Βρετανός αρχιτέκτονας Νόρμαν Φόστερ θα ανοικοδομήσει ξανά το Χάρκοβο Facebook Twitter
Εικόνες από το βομβαρδισμένο Χάρκοβο. Φωτο: EPA/ROMAN PILIPEY
Ο Βρετανός αρχιτέκτονας Νόρμαν Φόστερ θα ανοικοδομήσει ξανά το Χάρκοβο Facebook Twitter
Εικόνες από το βομβαρδισμένο Χάρκοβο. Φωτο: EPA/VASILIY ZHLOBSKY
Ο Βρετανός αρχιτέκτονας Νόρμαν Φόστερ θα ανοικοδομήσει ξανά το Χάρκοβο Facebook Twitter
Εικόνες από το βομβαρδισμένο Χάρκοβο. Φωτο: EPA/VASILIY ZHLOBSKY
Ο Βρετανός αρχιτέκτονας Νόρμαν Φόστερ θα ανοικοδομήσει ξανά το Χάρκοβο Facebook Twitter
Εικόνες από το βομβαρδισμένο Χάρκοβο. Φωτο: EPA/Andrzej Lange POLAND OUT
Ο Βρετανός αρχιτέκτονας Νόρμαν Φόστερ θα ανοικοδομήσει ξανά το Χάρκοβο Facebook Twitter
Εικόνες από το βομβαρδισμένο Χάρκοβο. Φωτο: EPA/ROMAN PILIPEY
Ο Βρετανός αρχιτέκτονας Νόρμαν Φόστερ θα ανοικοδομήσει ξανά το Χάρκοβο Facebook Twitter
Εικόνες από το βομβαρδισμένο Χάρκοβο. Φωτο: EPA/SERGEY KOZLOV
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένας πύργος από χαλκό θεωρείται το ωραιότερο έργο της μακράς καριέρας του αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ

Design / Ένας πύργος από χαλκό θεωρείται το ωραιότερο έργο του αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ

Το στούντιο αρχιτεκτονικής που διευθύνει, το Foster + Partners, σχεδίασε ένα γεωμετρικό μπλοκ γραφείων για τη Ρωσική Εταιρεία Χαλκού στην πόλη Γεκατερίνενμπουργκ, που είναι και το πρώτο έργο του στη Ρωσία.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φωνές Δικαίωσης»: Το ντοκιμαντέρ για τη χρόνια κακοποίηση ανήλικων αθλητριών παρουσιάζεται απόψε στο κοινό

Πολιτισμός / «Φωνές Δικαίωσης»: Το ντοκιμαντέρ για τη χρόνια κακοποίηση ανήλικων αθλητριών παρουσιάζεται απόψε στο κοινό

Το ηχητικό ντοκιμαντέρ που διακρίθηκε στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης καταγράφει το τραύμα, τον αγώνα και τη δικαίωση των θυμάτων κακοποίησης του προπονητή Τάε Κβο Ντο στην Ηλιούπολη
LIFO NEWSROOM
Πέθανε ο θρυλικός σκηνοθέτης της όπερας Pierre Audi σε ηλικία 67 ετών

Πολιτισμός / Πέθανε ο θρυλικός σκηνοθέτης της όπερας Pierre Audi σε ηλικία 67 ετών

Ο κορυφαίος Γαλλο-Λιβανέζος καλλιτεχνικός διευθυντής, επιμελητής και σκηνοθέτης υπήρξε απόλυτα αφοσιωμένος στην τέχνη του και άφησε ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στον κόσμο της όπερας, της μουσικής και του θεάτρου.
LIFO NEWSROOM
Η «Ανδρομάχη» της Μαρίας Πρωτόπαππα στην Επίδαυρο

Πολιτισμός / Η «Ανδρομάχη» της Μαρίας Πρωτόπαππα στην Επίδαυρο

Στη δραματουργική και σκηνοθετική προσέγγιση της «Ανδρομάχης» από τη Μαρία Πρωτόπαππα, η Ερμιόνη και η Ανδρομάχη αντιπροσωπεύουν τα ιδεώδη των χωρών τους, ενώ ο Μενέλαος και ο Πηλέας την πολιτική και την εξουσία
LIFO NEWSROOM
Τιμοτέ Σαλαμέ: Ο ηθοποιός αποσπά υψηλή διάκριση από την Ιταλική Ακαδημία Κινηματογράφου

Πολιτισμός / Τιμοτέ Σαλαμέ: Ο ηθοποιός αποσπά υψηλή διάκριση από την Ιταλική Ακαδημία Κινηματογράφου

Ο Τιμοτέ Σαλαμέ έχει επανειλημμένα εκφράσει τον θαυμασμό του για την Ιταλία και τον πολιτισμό της, ενώ έχει συνεργαστεί με Ιταλούς σκηνοθέτες και έχει συμμετάσχει σε ταινίες που γυρίστηκαν στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Η Ρουθ Αζάουα επιστρέφει στο Σαν Φρανσίσκο της μέσα από μια αναδρομική έκθεση

Πολιτισμός / Η Ρουθ Αζάουα «επιστρέφει» στο Σαν Φρανσίσκο της μέσα από μια αναδρομική έκθεση

Το έργο και η ζωή μιας από τις πιο επιδραστικές καλλιτέχνιδες του 20ού αιώνα, που μετέφρασε τα τραυματικά βιώματά της σε τέχνη από σύρμα, ξετυλίγεται μέσα από την έκθεση του Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο
LIFO NEWSROOM