«The Bubble» στο Netflix: Με διαφορά ό,τι χειρότερο έχει υπογράψει ο Τζαντ Άπατοου

The Bubble Facebook Twitter
Η Krystal Kris (Iris Apatow, κέντρο) μαζεύει τους συμπρωταγωνιστές της (Pedro Pascal, David Duchovny, Karen Gillan και Keegan-Michael Key) να χορέψουν στο TikTok σε σκηνή της ταινίας. Φωτ.: Laura Radford/Netflix
0

Η συνδρομή του Τζαντ Άπατοου στην αμερικανική κωμωδία του εικοστού πρώτου αιώνα υπήρξε καταλυτική, πλην όμως πιο ποιοτική από τη θέση του παραγωγού. Ως σκηνοθέτης έγραψε και γύρισε μια σειρά από φαρσοκωμωδίες, οι οποίες αφορούν στην πλειονότητά τους τις ερωτικές σχέσεις και διακρίνονται από μια μεγάλη αντίφαση. Ενώ το στοιχείο της ελευθεροστομίας είναι έντονο, με το σεξ και την (κυρίως ανδρική) καφρίλα να προσεγγίζονται απενοχοποιημένα, στο ουσιαστικό μέρος όλες τους καταλήγουν σε ένα συντηρητικό επιμύθιο, κινούμενο αυστηρά εντός των παραδοσιακών αξιών της μέσης αμερικανικής οικογένειας.

Επίσης, όλες τους ανεξαιρέτως είναι τρομερά ανοικονόμητες, υπερβαίνουν τη διάρκεια των δύο ωρών, κάτι που σε έναν αιώνα –και βάλε– σινεμά σπάνια έχει λειτουργήσει προς όφελος της κωμωδίας.

Στο «Trainwreck» η Έιμι Σούμερ έδωσε μια φρεσκάδα αυθορμητισμού που έλειπε από τις τελευταίες ταινίες του, στο «King of Staten Island» η συνεργασία του με ακόμα έναν νεόκοπο κωμικό, τον Πιτ Ντέιβιντσον, δεν είχε εξίσου καλά αποτελέσματα. Και τώρα ο Άπατοου συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Netflix και επιχειρεί να εντάξει σατιρικά στοιχεία στην κωμωδία του. Μόνο που το αποτέλεσμα είναι με διαφορά ό,τι χειρότερο έχει υπογράψει.

Συχνά ο Άπατοου και οι συνεργάτες του έδιναν στους ηθοποιούς το concept μιας σκηνής κι από εκεί και πέρα τους αφήναν να αυτοσχεδιάσουν ασταμάτητα και μετά χρησιμοποιούσαν τα καλύτερα αποσπάσματα στο τελικό cut. Όχι τυχαία, η πιο αστεία ταινία του Άπατοου ήταν το «40 Year Old-Virgin», ακριβώς επειδή το καστ του διέθετε περίσσευμα κωμικού ταλέντου.

Στην ταινία του Netflix ένα τσούρμο σταρ διαφορετικών καταβολών πηγαίνουν στη Μεγάλη Βρετανία για να γυρίσουν το έκτο μέρος ενός franchise με δεινοσαύρους εν μέσω πανδημίας. Η «φούσκα» του τίτλου αναφέρεται στο καλά προστατευμένο περιβάλλον, στο οποίο πρέπει να διαμείνουν οι ηθοποιοί και το συνεργείο για όσο διάστημα κρατούν τα γυρίσματα της ταινίας. Πάνω σ’ αυτό το premise στήνονται μια σειρά από κωμικά σκετσάκια με κύριο χαρακτηριστικό τους την κωμική αστοχία. 

The Bubble Facebook Twitter
Λέσλι Μαν και Ντέιβιντ Ντουκόβνι. Φωτ.: Laura Radford/Netflix

Συχνά ο Άπατοου και οι συνεργάτες του –ο Άνταμ ΜακΚέι πιο πετυχημένα από όλους– έδιναν στους ηθοποιούς το concept μιας σκηνής κι από εκεί και πέρα τους αφήναν να αυτοσχεδιάσουν ασταμάτητα και μετά χρησιμοποιούσαν τα καλύτερα αποσπάσματα στο τελικό cut. Όχι τυχαία, η πιο αστεία ταινία του Άπατοου ήταν το «40 Year Old-Virgin», ακριβώς επειδή το καστ του διέθετε περίσσευμα κωμικού ταλέντου.

Το «Βubble» έχει ταλαντούχους ηθοποιούς, με κάποιους από αυτούς να διαθέτουν κωμικό timing – η Κάρεν Γκίλαν πρέπει να αποκτήσει σύντομα ένα κωμικό πρωταγωνιστικό όχημα της προκοπής. Κωμικούς, όμως, με αυτοσχεδιαστικές ικανότητες επιπέδου Στιβ Κάρελ δεν έχει και αν υπάρχει κάποιος που να τις πλησιάζει, είναι η Κέιτ ΜακΚίνον, η οποία δυστυχώς εμφανίζεται για λίγο μέσω zoom.

Όσο για τα ενδοβιομηχανικά σατιρικά βέλη του σεναρίου που σκάρωσε ο Άπατοου, είναι πράγματα που έχουμε δει ξανά, πολύ πιο καυστικά και σε πολύ πιο αστεία εκδοχή – αν ο υπογράφων δεν έπρεπε να παρακολουθήσει το «Bubble» ολόκληρο, θα το είχε κλείσει στο σαραντάλεπτο και θα έβαζε να ξαναδεί το «Tropic Thunder». 

Το μεγάλο πρόβλημα του έργου, βέβαια, ίσως να είναι το timing. Ο Γούντι Άλεν στο «Crimes and Misdemeanors» έλεγε ότι η κωμωδία ισούται με την τραγωδία συν τον χρόνο, εννοώντας πως όλα τα γεγονότα μπορούν να γίνουν κωμικά, όταν έχει περάσει μια σχετική χρονική απόσταση από την επέλευσή τους.

The Bubble Facebook Twitter
Η Carol (Karen Gillan) τσεκάρει το κινητό της ενώ ο Gunther (Harry Trevaldwyn) της κάνει τεστ για κορωνοϊό στο «The Bubble». Φωτ.: Laura Radford/Netflix

Από μια πλευρά μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι είναι πολύ νωρίς για να γυρίζεται μια κωμωδία για την πανδημία του κορωνοϊού πλήρως αποκομμένη από την τραγική του διάσταση. Από την άλλη, ίσως είναι και πολύ αργά για να γίνονται αστεία για τα μέτρα προστασίας και την καραντίνα – η κουλτούρα των memes παρήγαγε πολύ καλύτερη κωμωδία σχετικά με αυτό το ζήτημα. Και έπειτα, ίσως και να μην είναι ποτέ η κατάλληλη στιγμή για να γυριστεί μια κωμωδία που σου ζητά να συμπονέσεις χολιγουντιανούς σταρ που έπρεπε να περάσουν την καραντίνα τους σε πλουσιοπάροχα δωμάτια με όλες τις παροχές και τις ανέσεις, τουλάχιστον όχι χωρίς την αιχμηρότητα και την απαραίτητη δοσολογία αυτοσαρκασμού.

Ναι, κάποιος χαρακτήρας μέσα στο φιλμ αναφέρεται στο εν λόγω προνόμιο, όταν ένας σταρ ωρύεται, μα είναι ένα στιγμιότυπο φτιαγμένο για να ξεμπερδέψει με τη συγκεκριμένη ένσταση, το οποίο αναιρείται εμφατικά από το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας. Μιας ταινίας που σε κάνει να πιστεύεις ότι ο δημιουργός της ζει στη δική του «φούσκα», αποκομμένος από την πανδημική εμπειρία του περισσότερου κόσμου. Και από το χιούμορ.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΕΜΠΤΗ 31/03- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-«Bad Vegan»: Η σοκαριστική, γεμάτη δόξα, απάτη και φυγή, ιστορία της βίγκαν βασίλισσας της Νέας Υόρκης

Ηχητικά Άρθρα / «Bad Vegan»: Η σοκαριστική, γεμάτη δόξα, απάτη και φυγή, ιστορία της βίγκαν βασίλισσας της Νέας Υόρκης

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αφηγείται την ιστορία της Sarma Melngailis –και του ωμοφαγικού εστιατορίου της Pure Food and Wine– που από την κορυφή της νεοϋορκέζικης εστίασης βρέθηκε στις φυλακές του Rikers Island.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η «Κιούκα» η «ελληνική ταινία της χρονιάς»;

The Review / Τι είναι αυτό που κάνει την ταινία «Κιούκα» να συζητιέται τόσο;

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την ταινία «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού» του 31χρονου Κωστή Χαραμουντάνη. Πώς καταφέρνει το όραμα ενός millennial σκηνοθέτη να ξεχωρίζει στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά — και γιατί αξίζει την προσοχή μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Οθόνες / Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Με αφορμή την έξοδο του «Oh, Canada» στις εγχώριες αίθουσες, ανατρέχουμε στο σύνολο της καριέρας ενός σταρ που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένο, ίσως επειδή όσα κάνει στην οθόνη φαντάζουν τόσο ανεπιτήδευτα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ως άλλος Αμερικανός στο Παρίσι του ’60, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με τη φετινή του συμμετοχή, το ασπρόμαυρο «Nouvelle Vague», αποτίνει φόρο τιμής στον θρυλικό auteur του γαλλικού Νέου Κύματος, υπενθυμίζοντάς μας την τέχνη (και το θράσος) της νεότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Οθόνες / Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Ο Θοδωρής Σελέκος μεγάλωσε στο Νέο Ηράκλειο και ασχολείται με τον κινηματογράφο . Στα πρώτα του βήματα ήταν μέρος της κολεκτίβας ATH KIDS. Έχει σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ για καλλιτέχνες όπως ο Ethismos, ο Saske, οι Sworr και διαφημιστικά για brands όπως η Muerte Inc. Παλιότερα άκουγε περισσότερη hip-hop μουσική. Τώρα ακούει jazz και soul. Η πρώτη ταινία μικρού μήκους του ονομάζεται «Can you water a garden with tears?». Του αρέσει η ησυχία και οι αργές ταινίες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Κάννες 2025 / Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά σφοδρή κριτική κατά της αμερικανικής πολιτικής, μια μικρή γαλλική ταινία εγκαινίασε το φεστιβάλ, ενώ οι λαμπερές σταρ υποχρεώθηκαν να περιορίσουν τις ημίγυμνες εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι τελοσπάντων αυτός ο Λεός Καράξ;

Οθόνες / Λεός Καράξ: Ποιος είναι ο σκηνοθέτης του Holy Motors;

«Δεν είμαι εγώ», δηλώνει ο ασυμβίβαστος Γάλλος δημιουργός στον τίτλο της φιλμικής του αυτοβιογραφίας, εντείνοντας το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του και προσθέτοντας ακόμη μία ψηφίδα σε ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό work in progress.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Μυθολογίες / «Όποτε θέλω να κλάψω, βλέπω το The Hours»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Το πρώτο ερωτικό σκίρτημα ήρθε με το Persona του Μπέργκμαν. Όταν είδε το Happy Together του Wong Kar-Wai, ήθελε να ουρλιάξει. Τα παθιασμένα συναισθήματα έχουν τον πρώτο λόγο στην κινηματογραφική λίστα του ηθοποιού και σκηνοθέτη.
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
movies

Οθόνες / Η Σταχτοπούτα αλλιώς και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το διάσημο παραμύθι γίνεται ταινία τρόμου, εφηβικά δράματα και η καινούργια σκηνοθετική δουλειά του διεθνούς φήμης Έλληνα διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Φαίδων Παπαμιχαήλ: «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Pulp Fiction / «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Με αφορμή τη νέα του ταινία, ο σημαντικός διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Φαίδων Παπαμιχαήλ αφηγείται στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο τη συναρπαστική διαδρομή της ζωής του από τα πρώτα του βήματα μέχρι τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

Daily / El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

«Ο κοσμοναύτης του απείρου» έκανε πρεμιέρα πριν από μερικές μέρες, σε μια μεταφορά αντάξια του θρύλου που συνοδεύει τόσο το έργο όσο και τον δημιουργό του, ο οποίος βρήκε τραγικό τέλος στα χέρια της αργεντινής χούντας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Πόσο θα τα έσπαγε/γαμάτη θα ήταν μια θρησκεία με θεό τον Νίκολας Κέιτζ»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Ναταλίας Σουίφτ / «Αν μοιραστώ μαζί σου την ταινία που αγαπάω, μόνο αγάπη έχω να σου δώσω»

Μυθολογίες / «Φαντάζεστε μια θρησκεία με θεό τον Κέιτζ;»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Ναταλίας Σουίφτ

Από το After Hours του Σκορσέζε, που την απελευθέρωσε, μέχρι τη Γλυκιά Συμμορία του Νικολαΐδη, που τη σημάδεψε με τη μουσική της, η ηθοποιός μοιράζεται μια ετερόκλητη κινηματογραφική λίστα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ