H Γαλλίδα κεραμίστρια και graphic designer που έχει ερωτευτεί την Αθήνα Facebook Twitter
«Είχα μάθει να στρεσάρομαι πολύ και να εφευρίσκω ένα κάρο υποχρεώσεις. Τώρα νιώθω πιο χαλαρή. Μπορώ πια να πω "όχι" με μεγαλύτερη ευκολία».

H Γαλλίδα κεραμίστρια και graphic designer που έχει ερωτευτεί την Αθήνα

0

Γεννημένη στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι η Diane Alexandre ανατράφηκε αγαπώντας την Ελλάδα. H μητέρα της τής διάβαζε την Οδύσσεια και ο παππούς της την πήγαινε να βλέπει τις αρχαιότητες στο Λούβρο. Αφού σπούδασε σύγχρονη λογοτεχνία, ιστορία της τέχνης και επικοινωνία, ειδικεύτηκε στον σχεδιασμό ταυτότητας προϊόντων πολυτελείας και ξεκίνησε να εργάζεται στον τομέα του σχεδιασμού σε διαφημιστικά γραφεία, καθώς και luxury brands – ανάμεσα σε άλλα και για την Hermès.

Μέχρι που μετά από μια δεκαετία δουλειάς πάνω στον σχεδιασμό λογότυπων άρχισε να λαχταρά περισσότερα από τη ζωή. Εκείνη την εποχή έγιναν πολλές αλλαγές στη ζωή της: χώρισε από τον πρώην σύζυγό της, εγκατέλειψε τη θέση της σε ένα παριζιάνικο γραφείο σχεδιασμού και άρχισε να ψάχνει τον βαθύτερο εαυτό της. Και τότε ήταν που συνάντησε έναν Έλληνα, τον Θεόδωρο Ψυχογιό, έναν δραστήριο καλλιτέχνη γνωστό ως Theopsy, που της έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση.

«Αρχίσαμε να σχεδιάζουμε μαζί, καταλήγοντας μετά από μερικούς μήνες να κάνουμε μια κοινή έκθεση, την MythoErotics, στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες και έπειτα στο Παρίσι. Στο μεταξύ επισκεπτόμουν πολύ συχνά στην Αθήνα και τις Κυκλάδες και μετά από λίγο, δεν ήθελα να ξαναφύγω από την Ελλάδα» λέει η ίδια.

Η πρώτη της εντύπωση από την Αθήνα ήταν ότι είναι μια πόλη ζεστή, φασαριόζα, ζωντανή, εκλεκτική, γεμάτη μουσικές αλλά και πολύ φιλόξενη. «Έφτασα στις αρχές Ιουνίου και πέρασα μια ολόκληρη εβδομάδα γυρνώντας τους δρόμους τη νύχτα σε κατάσταση χαράς και έκστασης πριν φύγω για τα νησιά. Ένιωσα ότι η ζωή είχε ξεκινήσει ξανά για μένα».

Όλα συμβαίνουν με πολύ διαφορετικό τρόπο από ό,τι στο Παρίσι. Οι άνθρωποι έχουν τη δική τους αίσθηση του χρόνου, κανείς δεν φαίνεται να βιάζεται πάρα πολύ, ορισμένα καταστήματα κλείνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είχα μάθει να στρεσάρομαι πολύ και να εφευρίσκω ένα κάρο υποχρεώσεις.


Στην Αθήνα έμαθε να αγαπά τον ρυθμό της πόλης. «Όλα συμβαίνουν με πολύ διαφορετικό τρόπο από ό,τι στο Παρίσι. Οι άνθρωποι έχουν τη δική τους αίσθηση του χρόνου, κανείς δεν φαίνεται να βιάζεται πάρα πολύ, ορισμένα καταστήματα κλείνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είχα μάθει να στρεσάρομαι πολύ και να εφευρίσκω ένα κάρο υποχρεώσεις. Τώρα νιώθω πιο χαλαρή. Μπορώ πια να πω "όχι" με μεγαλύτερη ευκολία. Δεν πιέζω τα πράγματα, ούτε τα εμποδίζω να συμβούν. Ακολουθώ τη ροή τους. Επιπλέον λατρεύω την "laisser-aller" αρχιτεκτονική της πόλης. Έχω μάθει να αγαπώ και την ιδιαιτερότητα της κάθε περιοχής, είτε είναι ήσυχη και καθαρή ή ακατάστατη και πολύχρωμη».

H Γαλλίδα κεραμίστρια και graphic designer που έχει ερωτευτεί την Αθήνα Facebook Twitter
Πορσελάνινο τοτέμ κουκουβάγια.
H Γαλλίδα κεραμίστρια και graphic designer που έχει ερωτευτεί την Αθήνα Facebook Twitter
Το άλογο, έκφραση της τιμιότητας και της δύναμης.

Η Diane μένει πια μόνιμα εδώ, με κάποια διαλείμματα που επισκέπτεται το Παρίσι. Ξυπνάει καθημερινά πολύ νωρίς και πηγαίνει κατευθείαν στον λόφο του Φιλοπάππου με τα δύο σκυλιά της για μια μεγάλη βόλτα με τα πόδια. «Δεν μπορώ να ξεκινήσω τη μέρα μου δίχως αυτή την ιεροτελεστία. Χρειάζομαι να κουνήσω το σώμα μου, να ανέβω ψηλά, να μυρίσω τα δέντρα, να αγγίζω το γρασίδι, να πω ένα "γεια!" στις χελώνες του λόφου και να στρέψω για λίγο το βλέμμα μου προς τη θάλασσα» λέει.

Στη συνέχεια πηγαίνει στο Sealed Earth, το στούντιο κεραμικής στο οποίο εργάζεται και περνάει τη μέρα της δουλεύοντας ανάμεσα σε φίλους καλλιτέχνες. Εκεί, κάνει και μαθήματα κεραμικής σε αρχάριους (ο καινούριος κύκλος θα ξεκινήσει από τον Νοέμβριο) ενώ παράλληλα εργάζεται πάνω στα προσωπικά της έργα.

«Προετοιμαζόμουν για μια προσωπική έκθεση γλυπτικής η οποία είχε προγραμματιστεί για τα μέσα Ιουνίου στην γκαλερί της Ελένης Μαρνέρη αλλά αναβλήθηκε λόγω του Covid-19 για το επόμενο έτος. Το θέμα είναι ένα πάνθεον των δικών μου θεοτήτων, το οποίο επεξεργάζομαι με κόκκινο πηλό. Έχω δημιουργήσει επίσης τη συλλογή μου Talismans & Totems: την κουκουβάγια, η οποία συμβολίζει για μένα τη μητρότητα, τον σκαραβαίο, που ενσωματώνει την αναγέννηση, και το άλογο, έκφραση της τιμιότητας και της δύναμης, τα οποία κανείς μπορεί να τα φορά ή να τα έχει ως αντικείμενα στο σπίτι του. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, αλλά και σε δύο μπουτίκ που μου αρέσουν πολύ: το Liberta Store και το Heroes στην Πλάκα. Εκτός από αυτά έχω δημιουργήσει και μια συλλογή από πορσελάνινα αντικείμενα και γλυπτά, σε συνεργασία με έναν από τους κορυφαίους κοσμηματοπώλες της Αθήνα, που σύντομα θα αποκαλυφθεί».

H Γαλλίδα κεραμίστρια και graphic designer που έχει ερωτευτεί την Αθήνα Facebook Twitter
H Diane στο Sealed Earth, το στούντιο κεραμικής στο οποίο εργάζεται και περνάει τη μέρα της δουλεύοντας ανάμεσα σε φίλους καλλιτέχνες.

Εκτός από τις κεραμικές της δημιουργίες όμως η Diane ανέπτυξε μέσω του συντρόφου της και μια αγάπη για την ναυπηγική. «Πριν από τρία καλοκαίρια, ο Θεόδωρος μού είπε μια μέρα: "ας μπούμε στο Πρέβελη και ας πάμε να κάνουμε κάμπινγκ στην Ανάφη για λίγες μέρες". Έβαλα βιαστικά σε μια τσάντα ένα μαγιό και ένα φόρεμα, ξεχνώντας να πάρω οτιδήποτε άλλο μαζί μου. Κατέληξα να περάσω τρεις εβδομάδες, κάτω από ένα σεντόνι που στερεώσαμε ανάμεσα σε δύο βράχους, στην παραλία της Καταλιμάτσας. Εκεί ζούσα με τον ηλιακό κύκλο, κουτρουβαλούσα στη θάλασσα με το που ξυπνούσα νωρίς το πρωί και αισθανόμουν ότι είμαι πιο ζωντανή από ποτέ. Ήμασταν ο ένας το μαξιλάρι του άλλου, διηγηθήκαμε ιστορίες αντί να διαβάζουμε τις ειδήσεις, μαζεύαμε λουλούδια σαν μικρά παιδιά. Στην Ανάφη ήταν που έφτιαξα και μερικά από τα πρώτα μου κεραμικά αντικείμενα. Επίσης, κάναμε ουσιαστικές φιλίες και τελικά αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε το μικρό μας καΐκι για δύο σεζόν εκεί».

Και κάπως έτσι δημιούργησαν από κοινού τη δική τους μικρή ναυτιλιακή εταιρεία, την Le Marin Bleu, μέσα από την οποία δίνουν ξανά ζωή σε εγκαταλελειμμένα καΐκια, γεφυρώνοντας τον κοσμοπολιτισμό με το γαλάζιο του Αιγαίου, την τέχνη με την καθημερινότητα, την παραδοσιακή τεχνογνωσία κατασκευής καϊκιών με την σύγχρονη οικολογική τεχνολογία.

Η Diane Alexandre συμμετέχει στην έκθεση «Ancient Vibes in Contemporary Ceramics» στο Μοn Coin Studio στο Μοναστηράκι.

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελένη Βερναδάκη: Η κορυφαία Ελληνίδα κεραμοπλάστρια σε μια σπάνια συνέντευξη με τη LIFO

Οι Αθηναίοι / Ελένη Βερναδάκη: Η κορυφαία Ελληνίδα κεραμοπλάστρια σε μια σπάνια συνέντευξη με τη LIFO

Γεννήθηκε στην Κρήτη το 1933 και ζει στην Αθήνα. Τα τελευταία πενήντα περίπου χρόνια δούλευε, αν όχι στο πιο όμορφο, τουλάχιστον σε ένα από τα ομορφότερα εργαστήρια κεραμικής της χώρας, που σχεδίασε για εκείνην ο Τάκης Ζενέτος. Σίγουρα είναι η πλέον αναγνωρισμένη προσωπικότητα του καιρού μας σε αυτόν τον κλάδο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Στον Πύργο της Τήνου, το μοναδικό χωριό των μαρμαρογλυπτών

Φωτογραφία / Στον Πύργο της Τήνου, το μοναδικό χωριό των μαρμαρογλυπτών

Μια Αμερικανίδα δημοσιογράφος, η Σάρα Σούλη, και ένας επίσης Αμερικανός φωτογράφος, ο Μάρκο Αργκουέλο, επισκέφθηκαν τον Πύργο και κατέγραψαν τη μαγεία αυτού του συναρπαστικού τόπου. Μιλήσαμε με την Σάρα Σούλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σπίτι με εκατοντάδες φυτά που όλα έχουν τη θέση τους

Design / Ένα σπίτι με εκατοντάδες φυτά που όλα έχουν τη θέση τους

Το διαμέρισμα του εικαστικού Αργύρη Αγγελή είναι γεμάτο φυτά και ετερόκλητα στοιχεία. Ο ίδιος λέει ότι o εκλεκτικισμός -το mix 'n' match, όπως θα λέγαμε σήμερα- είναι το κλειδί των επιλογών του στη διακόσμηση.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
“Ο κόσμος της φιλοξενίας είναι ένας κόσμος χωρίς σύνορα”: όλα όσα έγιναν στη δεύτερη διοργάνωση του HOTEL EXPERIENCE το διήμερο 18&19 Οκτωβρίου 2025 στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Design / Πώς το Hotel Experience μεταμόρφωσε την Τεχνόπολη σε ατμοσφαιρική ξενοδοχειακή εμπειρία

Με συμμετοχή 8000 επισκεπτών, 120 ομιλητών και 70 εταιρειών υλικών και κατασκευής, το Hotel Experience ανέδειξε την ελληνική φιλοξενία ως διεθνή συζήτηση, όπου η αρχιτεκτονική και η επενδυτική στρατηγική συνυπάρχουν στο ίδιο τραπέζι.
LIFO NEWSROOM
Το ταξίδι του Δημήτρη Πικιώνη από τη Μαδρίτη στην οδό Πειραιώς 

Design / Χάρη στον Δημήτρη Πικιώνη ο δρόμος προς την Ακρόπολη είναι ένα έργο τέχνης

Μια νέα έκθεση για τον Δημήτρη Πικιώνη στο Μουσείο Μπενάκη αποκαλύπτει τη σπουδαιότητα αυτού του εμπνευσμένου Έλληνα εικαστικού, αρχιτέκτονα, στοχαστή και όσα του οφείλουν η Αθήνα και οι σύγχρονοι Έλληνες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπίτι που χρειάζεται περισσότερους τοίχους

Design / Ένα σπίτι που χρειάζεται κι άλλους τοίχους για τους πίνακες του ιδιοκτήτη

Ο αρχιτέκτονας και visual artist Αλέξανδρος Μαγκανιώτης μένει στη Γλυφάδα, σε μια οικογενειακή πολυκατοικία. Το διαμέρισμά του έχει τόσα έργα που μοιάζει με δική του, ατομική έκθεση, την οποία ανανεώνει συνεχώς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ο Gustaf Westman σχεδιάζει viral αντικείμενα που φτάνουν την ντοπαμίνη στα ύψη

Design / Ο Gustaf Westman σχεδιάζει viral αντικείμενα που φτάνουν την ντοπαμίνη στα ύψη

Πιάτα, φλιτζάνια, βάζα και λάμπες που σε κάνουν να θες να τους τραπεζώσεις όλους. Έντονα, χαριτωμένα, λαχταριστά αντικείμενα που μετατρέπουν το τραπέζι σου σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία ευτυχίας.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δημήτρης Αντωνακάκης: «Η Αθήνα χρειάζεται γενναίες αποφάσεις»

Οι Αθηναίοι / Δημήτρης Αντωνακάκης: «Η Αθήνα χρειάζεται γενναίες αποφάσεις»

Ως παιδί, σχεδίαζε δρόμους στην άμμο. Αργότερα, υπερασπίστηκε την αρχιτεκτονική ως τέχνη ζωής. Με τη σύντροφο και συνεργάτιδά του Σουζάνα έζησαν μια ζωή όπου το «εγώ» έγινε «εμείς», μέχρι την απώλειά της που τον σημάδεψε βαθιά. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Mattias Adolfsson: «Η έμπνευση με χτυπάει σαν κεραυνός, από το πουθενά»

Design / Mattias Adolfsson: Μιλώντας με έναν κορυφαίο εικονογράφο της εποχής

Δυο-τρεις κουβέντες με τον διακεκριμένο Σουηδό γραφίστα και εικονογράφο, έναν από τους «υψηλούς προσκεκλημένους» του φετινού 7ου LAComicsFestival, που θα γίνει στη Λάρισα από τις 5 ως τις 7 Σεπτεμβρίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ