Η L' OREAL και η UNESCO εορτάζουν την 15η επέτειο του προγράμματος “Για τις Γυναίκες και την Επιστήμη”, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να αλλάξουν το πρόσωπο της επιστήμης.

Η Τελετή απονομής βραβείων και υποτροφιών 2013 σε 5 ξεχωριστές γυναίκες επιστήμονες και νεαρές ερευνήτριες

Στην τελετή απονομής Βραβείων 2013, το πρόγραμμα L'Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες και την Επιστήμη εόρτασε τη 15η επέτειό του παρουσία τηςIrinaBokova, Γενικής Διευθύντριας της UNESCO, και του Jean-Paul Agon, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της L'Oréal και Πρόεδρου του Ιδρύματος L'Oréal.

 

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου της Σορβόννης: σε αυτή ακριβώς την αίθουσα, η Marie Curie παρέδωσε στις 5 Νοεμβρίου 1906 το εναρκτήριο μάθημα φυσικής της.

 

15 χρόνια δέσμευσης, 15 χρόνια αριστείας

Έχοντας ιδρυθεί το 1998, το πρόγραμμα είναι το μοναδικό του είδους του και τιμά κορυφαίες γυναίκες, η έρευνα των οποίων συμβάλλει στην επιστημονική πρόοδο. Το έργο τους είναι αφιερωμένο στην καλύτερη κατανόηση μίας ευρείας γκάμας πεδίων, από την εμβάθυνση των γνώσεών μας για την κλιματική αλλαγή και την ανάπτυξη νέων ενεργειακών πηγών, μέχρι την επέκταση των γνώσεών μας για τον ανθρώπινο οργανισμό και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

 

 

Ακλόνητη στήριξη σε κάθε στάδιο της επιστημονικής σταδιοδρομίας

Η πρωτοτυπία και η δύναμη αυτού του προγράμματος έγκεινται στη δέσμευση του για τη στήριξη των γυναικών σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους. Κάθε χρόνο, πέντε βραβευμένες, μία από κάθε μία από τις πέντε ηπείρους, τιμώνται με το βραβείο για την επιστημονική αριστεία τους. Από το 1998, το πρόγραμμα έχει τιμήσει 77 γυναίκες, δύο εκ των οποίων στη συνέχεια κέρδισαν και το Βραβείο Νόμπελ, η Καθηγήτρια Elizabeth Blackburn και η Καθηγήτρια AdaYonath.

 

Το πρόγραμμα βοηθά επίσης νεαρές γυναίκες που παρακολουθούν διδακτορικά ή μεταδιδακτορικά προγράμματα να συνεχίσουν το έργο τους μέσω Διεθνών Υποτροφιών που τους προσφέρουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε αναγνωρισμένου κύρους ιδρύματα εκτός των χωρών τους.

Τα τελευταία 15 χρόνια, το πρόγραμμα επέτρεψε σε 195 υπότροφες να προαγάγουν την έρευνά τους και να δημιουργήσουν δίκτυα εντός της επιστημονικής κοινότητας

 

Επιπλέον, κάθε θυγατρική της L'Oréal ανά τον κόσμο υποστηρίζει ένα τοπικό πρόγραμμα Για τις Γυναίκες και την Επιστήμη.Στην Ελλάδα, ήδη έχουν βραβευτεί 20 Ελληνίδες Ερευνήτριες με το Ελληνικό Βραβείο L'Oréal-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη! Το Βραβείο αυτό πέρα από την ηθική αναγνώριση έχει και οικονομική υποστήριξη με 10.000 ευρώ στην κάθε μια!

 

 

Συνολικά, περισσότερες από 1700 γυναίκες έχουν στηριχθεί από το πρόγραμμα L'Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες και την Επιστήμη, σε σχεδόν  110 χώρες.

Προσφέροντας δημοσιότητα και στήριξη σε γυναίκες που ασχολούνται με την επιστημονική έρευνα, η L'Oréal και η UNESCO έχουν αναλάβει τη συνεχή δέσμευση να αλλάξουν το πρόσωπο της επιστήμης. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί πηγή κινητοποίησης και έμπνευσης για νεαρές επιστήμονες που θα αλλάξουν τον κόσμο του αύριο.