Αν και η τριχόπτωση είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο, παρ’ όλα αυτά δεν παύει να μας αγχώνει. Και μπορεί τώρα το φθινόπωρο να είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε τα φύλλα των δέντρων να πέφτουν, όμως δεν είμαστε τόσο ψύχραιμοι όταν βλέπουμε τις τρίχες των μαλλιών μας στο πάτωμα. Σε γενικές γραμμές χάνουμε κατά μέσο όρο 50 τρίχες την ημέρα, οι οποίες όμως αντικαθίστανται από νέες. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όμως όπως είναι το φθινόπωρο, το άγχος, η κόπωση, ή ακόμα και κάποια ασθένεια, η τριχόπτωση μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρή. Στην περίπτωση αλωπεκίας, τα μαλλιά που πέφτουν δεν αντικαθίστανται.

 

Εμείς συμβουλευτήκαμε έναν ειδικό και του κάναμε τρεις βασικές ερωτήσεις έτσι ώστε να μάθεις και εσύ τα βασικά πράγματα για την τριχόπτωση και την αντιμετώπισή της.

 

- Είναι συνηθισμένο να συμβουλεύεται κανείς δερματολόγο για την τριχόπτωση;

Καθημερινά έχουμε ασθενείς που μας συμβουλεύονται για την τριχόπτωση και τη θεραπεία της…

Αυτό οφείλεται πολλές φορές στην αύξηση της φυσιολογικής τριχόπτωσης, η οποία επηρεάζει πιο πολύ τις γυναίκες κατά την περίοδο του φθινοπώρου και της άνοιξης, οπότε και αυξάνεται ο αριθμός επισκέψεων στους δερματολόγους. Άλλος ένας λόγος που έρχονται σε εμάς είναι όταν αρχίζει να εμφανίζεται αλωπεκία, μια κατάσταση που δυσκολεύονται να αποδεχθούν κυρίως οι νεαροί άνδρες. Η τριχόπτωση δημιουργεί πάντοτε μια κάποια ανησυχία στους ασθενείς μας.

 

- Πώς αντιμετωπίζετε την τριχόπτωση εκτός της αλωπεκίας;

Ξεκινώ προτείνοντας αναλύσεις αίματος στους ασθενείς μου (επίπεδα σιδήρου και θυρεοειδικών ορμονών).

Για αρχή εξηγώ τον μηχανισμό τριχόπτωσης, μια και είναι πολύ σημαντικό να καθησυχάσω τους ασθενείς μου. Τις πιο πολλές φορές για τη θεραπεία της τριχόπτωσης η πρότασή μου είναι συμπληρώματα διατροφής (θειούχα αμινοξέα όπως ταυρίνη, κυστίνη) τα οποία μπορεί να περιορίσουν χρονικά την περίοδο της τριχόπτωσης. Και φυσικά πάντα επιλέγω προϊόντα που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στη θεραπεία κατά της τριχόπτωσης

 

- Πώς αντιμετωπίζετε την αρχή της αλωπεκίας;

Προτείνω πάντα ορμονικές εξετάσεις στους ασθενείς μου

Με τον τρόπο αυτό, σε περίπτωση που υπάρχει κάποια ανωμαλία, μπορούμε να δώσουμε μια ορμονική θεραπεία. Στις μέρες μας, υπάρχουν θεραπείες οι οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν την τριχόπτωση στους άνδρες. Τοπικά, χρησιμοποιώ λοσιόν με minoxidil (5%). Κάτι άλλο που έχω επίσης χρησιμοποιήσει είναι το finasteride, αγωγή από το στόμα, που είναι συνήθως αποτελεσματική. Αυτές είναι βέβαια μακροχρόνιες αγωγές. Ο ασθενής δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σταματήσει τη θεραπεία, γιατί θα συνεχίσει να χάνει τα μαλλιά του. Καμία από τις παραπάνω αγωγές δεν καλύπτεται από την ιατροφαρμακευτική ασφάλιση.