Όταν η συζήτηση έρχεται στο παγωτό, θυμάμαι μια χειμωνιάτικη βόλτα στο Μιλάνο. Περπατώντας στα γραφικά σοκάκια στο κέντρο της πόλης μαγεύτηκα για άλλη μια φορά από τις εντυπωσιακές πολύχρωμες τζελατερίες με τα παγωτά-«βουνά». Ελκυστικά, απολύτως λαχταριστά σε όλα τα χρώματα και τις γεύσεις, κυριαρχούσαν στα ψυγεία-βιτρίνες. Το απόλυτο ντεκόρ. Θα δοκιμάσω ένα χωνάκι στο χέρι, σκέφτηκα. Η επιλογή δύσκολη. Κατέληξα σ' ένα παγωτό σοκολάτα. Το ειδικό κουτάλι του παγωτού εισέβαλε απαλά μέσα στον λιμπιστικό «λόφο» σοκολάτας και κάθισε ηδονικά πάνω στο χωνάκι. Σαν βασιλιάς. Του άξιζε και λίγη σος καυτής σοκολάτας και ένα ράντισμα από καβουρντισμένο αμύγδαλο. Ή να το φας με όλη την «εξάρτυση» για να έχεις φουλ ενοχές θερμίδων ή μην το φας καθόλου. Πράγματι, στην Ιταλία, όπως διαπίστωσα, εκτιμούν τα τζελάτι τους όλο το χρόνο. Τα βρίσκεις σε κάθε γωνιά του δρόμου. Οι Ιταλοί είναι μυημένοι και τα τιμούν ανεξαρτήτως εποχής.

Τι γίνεται όμως εδώ; Όχι πολύ παλαιότερα, όταν «έβγαινε το λουκέτο» από τα ψυγεία των παγωτών, έδινε το σινιάλο ότι ξεκίνησε η καλοκαιρινή σεζόν. Το παγωτό αντιμετωπιζόταν μάλλον σαν αναψυκτικό. Μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να διαδίδεται η απόλαυση του παγωτού ανεξαρτήτως με το πού θα κινηθεί ο υδράργυρος. Αρκετά εστιατόρια προτείνουν στις λίστες των επιδορπίων τους παγωτά με δημιουργική προσέγγιση. Και εκτός από τις παραδοσιακές πιάτσες, νέα «παγωμένα» στέκια ξεφυτρώνουν με χειροποίητη προσέγγιση και αλυσίδες καταστημάτων. Μάλλον το παγωτό κατακτά έδαφος και στη χώρα μας.

Για να κρατήσουμε και τα προσχήματα, πριν αποκαλύψουμε τις καλύτερες διευθύνσεις παγωτών της πόλης, ας μάθουμε το βασικό ιστορικό trivia του παγωτού. Οι Κινέζοι κρατούν τα σκήπτρα της ανακάλυψης του παγωτού. Η συνταγή ήταν ελαφρώς βρασμένο ρύζι, μυρωδικά και γάλα, που τα τοποθετούσαν στο χιόνι για να πήξει. Αυτή ήταν η αρχή, πριν περάσουν στα πρώτα παγωμένα γλυκά που βασίζονταν στους χυμούς φρούτων και δεν ήταν παρά σορμπέ και γρανίτες. Τη γλυκιά παγωμένη ιδέα μετέφεραν οι Μογγόλοι στην Ινδία και από εκεί μεταπήδησε στο Αφγανιστάν. Σε ένα από τα ταξίδια του ο Μάρκο Πόλο έφερε και τη «συνταγή» των παγωμένων φρούτων μαζί με γάλα που έκανε ντεμπούτο στην Ιταλία. Αργότερα, το 16ο αιώνα, ο σουλτάνος της Κωνσταντινούπολης δεν έμεινε εκτός παιχνιδιού, γεμίζοντας τις αποθήκες του με χιόνι για να παγώνει τα σερμπέτια του. Οι πρώτες αναφορές για αληθινά παγωτά, με γλυκιά κρέμα, μας μεταφέρουν στη Γαλλία και στην Ιταλία όπου το παγωμένο επιδόρπιο απολάμβαναν μόνο οι πλούσιοι. Στη Ρώμη ένας γιατρός ανακάλυψε το 1560 τη μέθοδο της κατάψυξης. Αυτή η εφεύρεση απογείωσε και την παραγωγή του παγωτού. Η επιτυχία του καλού παγωτού οφείλεται στην κρέμα, που σε συνδυασμό με τη διαδικασία με την οποία φτιάχνεται αποκτά την απαλή και βελούδινη υφή. Τα φρέσκα φρούτα του χαρίζουν γεύση. Η θερμοκρασία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την απόλαυσή του. Κάθε υπερβολή μειώνει την πραγματική αξία. Η γευστική διάσταση του παγωτού γίνεται αντιληπτή στο στόμα όταν δεν είναι πολύ παγωμένο.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Βάρσος της Κηφισιάς. Σταθερή αξία από το 1892. Ξυπνά παιδικές μνήμες με το παραδοσιακό καϊμάκι παγωτό του από πρόβειο γάλα. Γευστικά είναι και τα παγωτά από φρούτα εποχής.

Κανάκης, Ν. Φιλαδέλφεια. Διάσημος για την παραδοσιακή συνταγή του στο καϊμάκι που συνοδεύεται και με εκμέκ αλλά και για πιο μοντέρνες παγωτοαπολαύσεις όπως σοκολάτα πορτοκάλι.

Στάνη στον Πειραιά. Παράδοση πολλών χρόνων με το μαστιχωτό παγωτό καϊμάκι σε ποτήρι γαρνιρισμένο με μπόλικο γλυκό βύσσινο αλλά και δυνατό εκμέκ καϊμάκι.

Γιώργος στη Ν. Σμύρνη. Με ιστορία δεκαετιών, φημίζεται για το λαχταριστό εκμέκ καϊμάκι, πλήρως ευθυγραμμισμένο με την πολίτικη συνταγή.

Τούλα στο Παγκράτι. Ένα ζαχαροπλαστείο που διατηρεί την πολίτικη παράδοση από το 1960 και προσφέρει καταπληκτικό καϊμάκι. Τη φήμη έχει αποκτήσει για το παγωτό... μουστάρδα, που έχει λανσάρει με την αποκλειστική συνταγή του από το 1967.

Χαρά στην Πατησίων. Η χαρά του παγωτού. Χρόνια τώρα το ζαχαροπλαστείο αυτό έχει μεγαλώσει γενιές με τα παγωτά του. Πληθωρικά παγωτά με πολλές και διαφορετικές γεύσεις. Την παράσταση κλέβει το παγωτό σικάγο με παρφέ σοκολάτα.

Aqua Marina στη Βουλιαγμένη. Με θέα τη θάλασσα, το παγωτό σικάγο με παρφέ σοκολάτα -λιπαρή σε ιδανικές αναλογίες-, σαντιγί, σιρόπι σοκολάτας και καβουρντισμένα αμύγδαλα δαιμονίζει μικρούς και μεγάλους.

Ραβάνης στην Αγ. Μαρίνα Ηλιούπολης. Φέρνει τη φήμη του αλλά και το παγωτό του από το χωριό Μουσουνίτσα στα Βαρδούσια. Παγωτό από φρέσκο πρόβειο γάλα σαν αυτό που τρώγαμε παιδιά. Εξαιρετικά είναι και τα παγωτά με γεύση σοκολάτα, φράουλα και βανίλια.

Παπατσάκωνας στη Γλυφάδα. Η παραδοσιακή συνταγή του παππού επιμένει στο καϊμάκι με μαστίχα Χίου. Ακόμη, παγωτό φιστίκι και παγωτό με γεύση καραμέλας.

Παυλίδης, στην Κατεχάκη. Γεύσεις παραδοσιακές, με το παγωτό καϊμάκι σε πρώτο πλάνο.

ΜΟΝΤΕΡΝΑ

Ανεμώνη στη Γλυφάδα. Ένα ζαχαροπλαστείο που δημιουργεί τα δικά του παγωτά και σορμπέ με ωραία υφή και υλικά. Μεγάλη ποικιλία σε γεύσεις φρούτων αλλά και σοκολάτας.

FRESH, Γλυφάδα, Κολωνάκι, Ερυθραία. Τα παγωτά του φημισμένου ζαχαροπλαστείου έχουν την υπογραφή του διάσημου Alain Chartier, κορυφαίου Glacier (παγωτοποιός) στη Γαλλία. Επαναφέρει το αληθινό παγωτό των παιδικών χρόνων με βάση τα φρέσκα φρούτα και τις καλύτερες ποιότητες σοκολάτας. Εξαιρετικά παγωτίνια σε ποικιλία γεύσεων, σορμπέ και ice cream desserts όπως προφιτερόλ, τιραμισού και παγωμένη τάρτα σοκολάτας η οποία συνοδεύεται με παγωτό μάνγκο.

La Cigale στην Ερυθραία. Παγωτό παρφέ ντελικάτο και πλούσια γεύση.

Zillion's στην Ν. Ερυθραία. Η υπερβολή στη μονάδα μέτρησης (Zillions = ένας απίστευτα μεγάλος αριθμός) δηλώνει την πρόθεση του για ποικιλία χειροποίητων παγωτών.

Kayak. Μοντέρνα παγωτά με απροσδόκητες γεύσεις και ποικιλία που ανανεώνεται συνεχώς. Τα βρίσκεις σε διάφορα ζαχαροπλαστεία.

ΤΖΕΛΑΤΕΡΙΕΣ

Δωδώνη. Από τις μεγαλύτερες αλυσίδες παγωτού. Σταθερή αξία. Από κλασικές γεύσεις μέχρι παγωτό γιαούρτι και ανεπανάληπτο σορμπέ μάνγκο.

Παγωτομανία. Ξεκίνησε από του Ψυρρή και έχει σήμερα αλυσίδα με 12 μαγαζιά στην Αθήνα. Παγωτά φρέσκα παρατίθενται σε λαχταριστά «βουνά» στις βιτρίνες των ψυγείων. Παγωτά σε τεράστια ποικιλία γεύσεων, χρωμάτων και συνδυασμών.

Patagonia στο Παγκράτι. Με ποικιλία τουλάχιστον 60 διαφορετικών παγωμένων γλυκών γεύσεων.

Sweet Italian Flavour στο Παγκράτι. Προσφέρει μια ενδιαφέρουσα παλέτα γεύσεων με μοντέρνα προσέγγιση.

Haagen-Dazs. Αλυσίδα παγωτών με υπέροχες γεύσεις όπως strawberry cheese cake με ολόκληρα κομμάτια φράουλας.

Cremeria Vienna. Αλυσίδα με ιταλικό διαβατήριο που επεκτείνεται συνεχώς. Παραγωγή του παγωτού μέσα στα καταστήματα και μεγάλη ποικιλία γεύσεων.