Απεργία την Πρωτομαγιά

Μια σανίδα κι ένα κουπί

Μια σανίδα κι ένα κουπί Facebook Twitter
0
Μια σανίδα κι ένα κουπί Facebook Twitter
Δεν είναι μόνο η μόδα που το κάνει ξεχωριστό. Είναι η γυμναστική, η θέα του βυθού ή της παραλίας που ίσως να μην έχεις ξαναδεί, η παρέα, η ελευθερία να στέκεσαι πάνω στη θάλασσα στη μέση του πουθενά, η αδρεναλίνη, ο φόβος και πολλά άλλα που ο καθένας μπορεί να βιώσει πάνω σε ένα SUP...

Είναι γνωστό ως Stand Up Paddle, Sup Surf, Sup Boarding, Paddle ή Hoe he'e nalu, όπως το λένε στη Χαβάη, όπου βρίσκονται οι ρίζες του. Το SUP είναι η νέα μόδα στα θαλάσσια σπορ, που λίγο καθυστερημένα έφτασε και στην Ελλάδα. Όσο καλοκαιριάζει, οι παραλίες της Αττικής, τα Νησάκια στη Λούτσα, η Ανάβυσσος και η Βουλιαγμένη γεμίζουν με κόσμο που προσπαθεί να ισορροπήσει πάνω σε πλατιές σανίδες, κρατώντας ένα κουπί. Οι πιο τολμηροί δοκιμάζουν να διανύσουν μεγαλύτερες αποστάσεις, περνώντας από το ένα νησί στο άλλο, ενώ άλλοι επιλέγουν διαλογισμό και yoga πάνω στις σανίδες.

Το μοντέρνο SUP ξεκίνησε από την Πολυνησία και συγκεκριμένα από τη Χαβάη στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Εκπαιδευτές του σερφ δοκίμασαν να χρησιμοποιήσουν κουπιά ενώ στέκονταν όρθιοι πάνω σε λίγο μεγαλύτερες σανίδες του σερφ. Ήταν ένας τρόπος για να επιβλέπουν τους μαθητές τους αλλά και για να πιάνουν πιο εύκολα τα κύματα σε σχέση με τους υπόλοιπους σέρφερ που έκαναν paddling με τα χέρια. Το SUP παρέμενε χαβανέζικη υπόθεση μέχρι και το 2004. Τότε, ο δημοφιλής σέρφερ του Βιετνάμ Rick Thomas έφερε στην Καλιφόρνια μια σανίδα από τη Χαβάη και κάπως έτσι το άθλημα άρχισε σταδιακά να διαδίδεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το καλό με το συγκεκριμένο άθλημα –αυτός είναι και ο λόγος που το κάνει τόσο διαδεδομένο– είναι ότι ο καθένας μπορεί να προσαρμόσει τον βαθμό δυσκολίας του, ανάλογα με το επίπεδο και τις ικανότητές του.


«Αν ανέβεις σε μια σανίδα SUP, σίγουρα θα κολλήσεις... και θα αρχίσεις το κουπί. Δεν είναι μόνο η μόδα που το κάνει ξεχωριστό. Είναι η γυμναστική, η θέα του βυθού ή της παραλίας που ίσως να μην έχεις ξαναδεί, η παρέα, η ελευθερία να στέκεσαι πάνω στη θάλασσα στη μέση του πουθενά, η αδρεναλίνη, ο φόβος και πολλά άλλα που ο καθένας μπορεί να βιώσει πάνω σε ένα SUP. Eίναι το Νο 1 social sport και το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο άθλημα στον κόσμο» λέει ο Μάνος Μαυρομμάτης που είναι SUP surfer και νικητής του Hellenic SUP Cup 2014 στην κατηγορία Fun. Ο Μάνος έκανε την πρώτη του βόλτα πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ άρχισε να ασχολείται πιο εντατικά από τη στιγμή που απέκτησε την πρώτη του σανίδα. Από τότε, με κάθε ευκαιρία προσπαθεί να κάνει κουπί, χειμώνα-καλοκαίρι.

Μια σανίδα κι ένα κουπί Facebook Twitter
Το Hellenic SUP Cup αποτελείται από μια σειρά αγώνες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με τελικό σταθμό τη διάσχιση του ιστορικού Ισθμού...


Tον ρωτάω αν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται. «Το SUP είναι αρκετά εύκολο, αρκεί να έχεις τον σωστό εξοπλισμό και κάποιον να σου μάθει. Έχω δει πολλούς να δυσκολεύονται αρκετά στην πρώτη επαφή. Το μόνο που χρειάζεται είναι εξοικείωση με το κουπί και η ισορροπία πάνω στη σανίδα. Με τη σωστή καθοδήγηση μέσα σε λίγες ώρες μπορείς να κάνεις μια ευχάριστη βόλτα. Μπορεί όμως να γίνει και αρκετά δύσκολο, αν υπερεκτιμήσεις τις δυνατότητές σου και πολύ περισσότερο τις καιρικές συνθήκες. Η θάλασσα θέλει πάντα προσοχή. Το καλό με το συγκεκριμένο άθλημα –αυτός είναι και ο λόγος που το κάνει τόσο διαδεδομένο– είναι ότι ο καθένας μπορεί να προσαρμόσει τον βαθμό δυσκολίας του, ανάλογα με το επίπεδο και τις ικανότητές του. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις και περιορισμοί. Είναι ένα άθλημα για όλους, μικρούς, μεγάλους, άντρες, γυναίκες και παιδιά όλων των ηλικιών και όλων των επιπέδων. Η φυσική κατάσταση δεν είναι απαραίτητη για να ξεκινήσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τη βελτιώσεις, αφού το SUP μπορεί να γυμνάσει όλο το σώμα σου ευχάριστα, κάνοντας μια μικρή βόλτα, μαυρίζοντας, νιώθοντας το νερό στα πόδια σου».


Για τον λόγο αυτό το SUP φαίνεται να αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς. Ακόμα και όσοι κάνουν extreme sports, όπως wind ή kite surf, καταφεύγουν σε αυτό τις flat days, δηλαδή τις μέρες που δεν έχει αρκετό κύμα. Όταν έχει άπνοια, οι σέρφερ αναγκάζονται να περάσουν αρκετές ώρες έξω από το νερό, περιμένοντας τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Έτσι, οι περισσότεροι το ξεκινούν επειδή βαριούνται, αλλά στην πορεία ανακαλύπτουν ότι είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος εκγύμνασης, καθώς βελτιώνει τη φυσική τους κατάσταση και την ισορροπία τους.

Μια σανίδα κι ένα κουπί Facebook Twitter
Πρόκειται για κλασικές ασκήσεις yoga, οι οποίες δεν γίνονται πια σε στρώμα αλλά σε σανίδες μέσα στη θάλασσα...


Στην Ελλάδα έφτασε μόλις πριν από μερικά χρόνια, το 2009, από τον Γιώργο Κονταρίνη και την ομάδα του, που ξεκίνησαν να εισάγουν σανίδες από τη Χαβάη. Στην αρχή, παρά τις προσπάθειές τους να το διαδώσουν και να το αναπτύξουν, δεν είχε μεγάλη αποδοχή, ούτε καν από πολλούς σημερινούς SUPers. Το 2012 άρχισε να γίνεται γνωστό, με τον πρώτο αγώνα διάσχισης του Ισθμού της Κορίνθου, με 60 περίπου συμμετοχές. Τα τελευταία τρία χρόνια η εταιρεία Forward είναι ο διοργανωτής του Hellenic SUP Cup, που πέρσι έφτασε τις 172 συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.


Το Hellenic SUP Cup αποτελείται από μια σειρά αγώνες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με τελικό σταθμό τη διάσχιση του ιστορικού Ισθμού. Ο αγώνας, τόσο λόγω του επιβλητικού τοπίου όσο και της ιστορικής σημασίας της διώρυγας, έχει γίνει πόλος έλξης και για πολλούς paddlers από το εξωτερικό, ενώ κάθε χρόνο οι συμμετοχές αυξάνονται. Νικητής είναι ο paddler που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς, ανάλογα με τη θέση τερματισμού του, στο σύνολο των αγώνων. Οι αγώνες, βέβαια, πέρα από το έντονο αθλητικό ύφος που έχουν, δεν παύουν να είναι μια μεγάλη γιορτή ανάμεσα σε λάτρεις του SUP. Ο επόμενος θα γίνει στο Πόρτο Ράφτη στις 21 Ιουνίου 2015.

Μια σανίδα κι ένα κουπί Facebook Twitter
Ο Μάνος Μαυρομμάτης έκανε την πρώτη του βόλτα πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ άρχισε να ασχολείται πιο εντατικά από τη στιγμή που απέκτησε την πρώτη του σανίδα. Από τότε, με κάθε ευκαιρία προσπαθεί να κάνει κουπί, χειμώνα-καλοκαίρι...


Παράλληλα με την άνθηση του αθλήματος στην Ελλάδα, διαδίδονται και οι νέες δραστηριότητες που είναι σχετικές με αυτό, όπως η SUP-yoga. Πρόκειται για κλασικές ασκήσεις yoga, οι οποίες δεν γίνονται πια σε στρώμα αλλά σε σανίδες μέσα στη θάλασσα. Όλο και περισσότερα workshops πραγματοποιούνται σε νησιά κοντά στην Αττική, όπως η Τζια, η Αίγινα και η Εύβοια, με ασκήσεις αναπνοής, ισορροπίας και transitions. Είναι ένας διαφορετικός τρόπος διαλογισμού ή μια νέα μόδα;


«Πιστεύω ότι πάνω στο SUP τα ερεθίσματα που λαμβάνει κάποιος από τη μητέρα φύση (είτε σε θάλασσες, είτε σε λίμνες ή ποτάμια) είναι τόσο πολλά, που σίγουρα θα τον κάνουν να ξεχάσει τυχόν προβλήματα και έννοιες. Δεν ξέρω αν αυτό είναι διαλογισμός, αλλά σίγουρα είναι μια καλή ψυχοθεραπεία που μας κάνει να ξεφεύγουμε για λίγο και να χαλαρώνουμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Σε πολλές κουλτούρες ανά τον κόσμο το υγρό στοιχείο θεωρείται μέσο χαλάρωσης. Ίσως αυτή την αίσθηση χαλάρωσης θέλησαν κάποιοι να τη συνδυάσουν και με τη γιόγκα. Κάπως έτσι ίσως να ξεκίνησε το SUP-yoga. Το σίγουρο είναι ότι κάνοντας μια άσκηση πάνω σε SUP, είτε είναι yoga, pilates ή γυμναστική με λάστιχα, ο βαθμός δυσκολίας γίνεται μεγαλύτερος, αφού πρέπει να λάβεις υπόψη και τον παράγοντα της ισορροπίας. Τώρα, αν αυτές οι παραλλαγές γυμναστικής είναι μόδα ή όχι, δεν το ξέρω. Μας δείχνει όμως τις δυνατότητες που έχει το SUP γενικότερα».

Μια σανίδα κι ένα κουπί Facebook Twitter
Ακόμα και όσοι κάνουν extreme sports, όπως wind ή kite surf, καταφεύγουν σε αυτό τις flat days, δηλαδή τις μέρες που δεν έχει αρκετό κύμα...


Επόμενοι αγώνες του 5th Hellenic SUP Cup 2015:
21 Ιουνίου, Πόρτο Ράφτη
19 Ιουλίου, Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο
20 Σεπτεμβρίου, Λούτσα
8 Νοεμβρίου, Ισθμός


www.sups.gr

Διάφορα
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ