'Να σταματήσει να είναι η Αθήνα μια πόλη που πληγώνει'

'Να σταματήσει να είναι η Αθήνα μια πόλη που πληγώνει' Facebook Twitter
0

'Hταν μία από τις πρώτες και βασικές επιδιώξεις μας. Για να παραφράσω τον ποιητή – να σταματήσει να είναι η Αθήνα μια πόλη που πληγώνει. Η Αθήνα, η δική μας πόλη, ο τόπος των πολιτικών, πολιτισμικών, οικονομικών και ιδεολογικών συγκρούσεων αλλά και ο χώρος των συνθέσεων της πορείας αυτής της χώρας και της μεγάλης, εθνικής μας αφήγησης. Η Αθήνα με το σπουδαίο παρελθόν, το βαρύ πολιτιστικό φορτίο, αλλά το ρευστό και προβληματικό παρόν.

Γι' αυτό και η πρώτη, βασική μου επιδίωξη είναι να φέρουμε τον κόσμο πίσω, να δώσουμε πάλι ζωή στο κατακερματισμένο και, σε πολλές περιοχές, υποβαθμισμένο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Να διασφαλίζουμε και να συμβάλλουμε στη συνεχή ανάδειξη των μοναδικών μνημείων της Ελληνικής Αρχαιότητας και των Μέσων Χρόνων αλλά και να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε τη νεότερη ιστορία της πόλης, την αστική της μνήμη. Να γίνει η Αθήνα μια ισάξια πρωτεύουσα της σύγχρονης Ευρώπης.

Ναι, παραλάβαμε την Αθήνα μια πρωτεύουσα σε κρίση, σε μια χώρα σε κρίση. Και δώσαμε προτεραιότητα στην αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, που υποφέρει από την εντεινόμενη φτώχεια, την παράνομη μετανάστευση, τον κατακερματισμό της κοινωνίας σε διαφορετικές, ετερογενείς ομάδες, αλλά και από την αδιαφορία της πολιτείας για ελεύθερο, προσπελάσιμο χώρο, και που έτεινε να μεταβληθεί από πεδίο συλλογικότητας και συνύπαρξης, σε χώρο σύγκρουσης.

Θέλουμε να δικαιώσουμε το «μαζί», να απογοητεύσουμε τις πάσης φύσεως Κασσάνδρες, εγχώριες και διεθνείς, που στρεβλώνουν την εικόνα της πόλης και της χώρας, εστιάζοντας στα αρνητικά. Γνωρίζοντας ότι, πάνω απ' όλα, οι πόλεις είναι οι άνθρωποι που τις ζουν και τις κατοικούν και ότι απαραίτητη προϋπόθεση και συντεταγμένη για τη διατήρηση και αναβάθμιση του αστικού τοπίου και ιστού είναι η συνοχή του κοινωνικού ιστού. Αλληλεγγύη, συνδρομή και συνύπαρξη με εκείνους που πλήττει η ανεργία, η φτώχεια, με εκείνους που απειλείται η επιβίωσή τους, που πλήττεται η αξιοπρέπειά τους. Αλληλεγγύη και πολιτισμός.

Έχουμε επίγνωση ότι απαιτούνται, εδώ και τώρα, στοχευμένες παρεμβάσεις, προσεκτικά σχεδιασμένες πρωτοβουλίες, ρεαλιστικοί προϋπολογισμοί, αξιοποιήσιμοι πόροι, έργα υλοποιήσιμα και βιώσιμα. Καινοτομία –επίσης– αναζωογόνηση της επιχειρηματικότητας, ανάπτυξη –ναι, ανάπτυξη–, νέες θέσεις εργασίας. Μέγιστη και συνεχής προτεραιότητα στο πράσινο και στην καθαριότητα της πόλης.

Η κρίση που περνάει η Αθήνα επανατοποθετεί την πόλη, τις ανάγκες, τις προτεραιότητες αλλά και τις ευκαιρίες. Το δικό μας στοίχημα, το δικό μας λιθαράκι, είναι η συνέχεια και η ολοκλήρωση της πόλης. Της πόλης που δικαίωσε την επιλογή της ως πρωτεύουσας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Της πόλης που στη διάρκεια της νεότερης ιστορίας της γνώρισε πολλές, συχνά αιφνίδιες και ενίοτε βίαιες αλλαγές και ανακατατάξεις. Της πόλης που πληγώσαμε, αλλά κυρίως αγαπήσαμε και αγαπάμε. Γιατί η αγάπη για την Αθήνα τα εμπεριέχει όλα. Τα εμβληματικά πρόσωπα, τα καθοριστικά γεγονότα, τα ιστορικά μνημεία, τα εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής νεότερα και σύγχρονα κτίρια. Το εύκρατο κλίμα, το μοναδικό φως, τις μυρωδιές, τις παρέες, το «πάμε έξω», το ιδιωτικό και το δημόσιο, τις συγκρούσεις, τον διάλογο, τη σύνθεση. Τις γειτονιές, την αγορά και τις αναρίθμητες ανθρώπινες ιστορίες.

Αυτή η Αθήνα φιλοδοξούμε να γίνει μια πόλη λειτουργική, δυναμική, ασφαλής, καθαρή, πράσινη και ελκυστική. Να ξαναβρεί τη θέση που της αξίζει στην ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα.

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ