Ο Γιάννης Ραζής, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), μας μιλάει για τη «δύναμη» του Μπλε Κάδου και τη συνεχή ανάπτυξη της ανακύκλωσης των συσκευασιών στην Αθήνα:

 


Ίδρυση ΕΕΑΑ

Η EEAA ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2001 από βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις που διαθέτουν συσκευασμένα προϊόντα στην ελληνική αγορά ή κατασκευάζουν συσκευασίες, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή πρακτική και έχοντας ως σκοπό να αυτοδιαχειριστούν βέλτιστα τους οικονομικούς πόρους που είναι υποχρεωμένες να διαθέσουν για την ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας των προϊόντων τους.

 

Πορεία & επιτυχίες Μπλε Κάδου
Μετά από 10 έτη συνεχούς λειτουργίας, και παρά τη δυσμενή οικονομική και κοινωνική συγκυρία που αντιμετωπίζει η χώρα, η ΕΕΑΑ παραμένει σταθερά προσηλωμένη στον βασικό της στόχο:


→για διαρκή προώθηση και ανάπτυξη της ανακύκλωσης συσκευασιών στην Ελλάδα,
→για την ορθή αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας, καθώς και
→για την ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την αξία της ανακύκλωσης.


Μάλιστα, η ανακύκλωση των δημοτικών αποβλήτων, μέσω των έργων Μπλε Κάδων, ακολούθησε ανοδική, τουλάχιστον μέχρι το 2011, πορεία μέσα σε αυτά χρόνια, επιβεβαιώνοντας ότι τα έργα του Μπλε Κάδου αποτελούν την κύρια πηγή αύξησης της ανακύκλωσης για το άμεσο μέλλον και τον βασικό παράγοντα επίτευξης των Εθνικών Στόχων για την ανακύκλωση συσκευασιών.


Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του Συστήματος της ΕΕΑΑ,  κάθε χρόνο διασώζεται από τους χώρους ταφής σχεδόν μισό εκατομμύριο τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών.

 

Δήμοι & Μπλε Κάδος
Τέσσερις στους πέντε καλλικρατικούς ΟΤΑ σε όλη τη χώρα συμμετέχουν στο Σύστημα της ΕΕΑΑ, με αποτέλεσμα τα έργα του Μπλε Κάδου να εξυπηρετούν σχεδόν το 75% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, δηλαδή περίπου 8 εκατομμύρια κατοίκους.

 

Ο Μπλε Κάδος στην Αθήνα
Η συνεργασία της ΕΕΑΑ με τον Δήμο Αθηναίων ξεκίνησε το 2006, ενώ μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει εξοπλίσει τον Δήμο με 6.735 Μπλε Κάδους και με 27 ειδικά απορριμματοφόρα για την εξυπηρέτηση των πολιτών, στηρίζοντας ολοκληρωμένα την ανάπτυξη του προγράμματος ανακύκλωσης στον Δήμο.


Παράλληλα, πραγματοποιείται ειδική ενημερωτική καμπάνια για την ευαισθητοποίηση των δημοτών στο θέμα της ανακύκλωσης, συμβάλλοντας στην ενίσχυση και τη βελτιστοποίηση της ανακύκλωσης συσκευασιών στον Δήμο, ενώ υλοποιούνται -σε συνεργασία πάντα με τον Δήμο- δράσεις, δρώμενα και εκδηλώσεις σε πολυσύχναστα σημεία, προκειμένου οι πολίτες να έρθουν πιο κοντά με την ανακύκλωση και τον Μπλε Κάδο.

 

 

 

 

Χρήση Μπλε Κάδου

 

Οι Μπλε Κάδοι είναι πολύ «επιλεκτικοί» στα υλικά που δέχονται, και έχουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στις παρακάτω συσκευασίες:

 

  • Συσκευασίες από Αλουμίνιο, π.χ. αναψυκτικά, μπίρες κ.ά.

 

  • Συσκευασίες από Λευκοσίδηρο, π.χ. από γάλα εβαπορέ, τόνο, τοματοπολτό κ.ά.

 

  • Συσκευασίες από Πλαστικό, π.χ. μπουκάλια από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, απορρυπαντικά, σαμπουάν, οδοντόκρεμες, πλαστικές σακούλες κ.ά.

 

  • Συσκευασίες από Γυαλί, π.χ. μπουκάλια και βαζάκια από χυμούς ή τρόφιμα, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά κ.ά.

 

  • Συσκευασίες από Χαρτί π.χ. από γάλα, χυμούς, τρόφιμα, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες & Χαρτοκιβώτια π.χ. από ηλεκτρικές συσκευές κ.ά.

 

Για την αποτελεσματική συμμετοχή όλων των πολιτών στην ανακύκλωση στον Μπλε Κάδο αρκούν 5 απλές κινήσεις:

 

1. Διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα απορρίμματα.
2. Αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες από τα υπολείμματα.
3. Διπλώνουμε τα  χαρτοκιβώτια.
4. Ρίχνουμε χύμα τα υλικά συσκευασίας στον μπλε κάδο και όχι μέσα σε δεμένες σακούλες.
5. Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους.

 

Και φυσικά... μεταδίδουμε το μήνυμα της ανακύκλωσης συσκευασιών στους φίλους και γνωστούς μας.

 

Νέα υλικά... από τον Μπλε Κάδο

Αμέσως μετά την προώθηση των υλικών που έχουν ήδη αξιοποιηθεί σε αντίστοιχες ελληνικές βιομηχανίες, η καθεμιά από αυτές -και αναλόγως με τις ανάγκες επεξεργασίας του κάθε υλικού- επεξεργάζεται τα ανακυκλώσιμα υλικά ώστε να επανενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία και να γίνουν και πάλι χρήσιμα προϊόντα.

 

 

Μερικά παραδείγματα επαναχρησιμοποίησης ανακυκλώσιμων υλικών:


Συσκευασίες από  Χαρτί:  μπορεί να ξαναγίνουν  χαρτοκιβώτια
Συσκευασίες από γυαλί: γίνονται νέα μπουκάλια
Συσκευασίες από Αλουμίνιο: γίνονται νέα κουτάκια ή ακόμα και κουφώματα (προφίλ) αλουμινίου για τα σπίτια
Συσκευασίες από Λευκοσίδηρο:  γίνονται προϊόντα χάλυβα
Συσκευασίες από Πλαστικό: σακούλες, βαρέλια,  ακόμα και νήμα ώστε να γίνει μπουφάν (φλις).

 

 

_________________________________________________________________________________

 

 

O Ανδρέας Βαρελάς παρουσιάζει τα οφέλη της συνεργασίας του Δ. Αθηναίων με την ΕΕΑΑ και της ανακύκλωσης για τους Αθηναίους.

 

 

Συμμετέχει ο Δήμος Αθηναίων στην ανακύκλωση των συσκευασιών;
Ο Δήμος Αθηναίων είναι ο μεγαλύτερος Δήμος της Ελλάδας, με αυξημένες ανάγκες για ανακύκλωση. Ο Δήμος έχει μόνιμο πληθυσμό πάνω από 650.000 κατοίκους και αντιμετωπίζει έντονο χωροταξικό πρόβλημα, ενώ κάθε δημοτικό διαμέρισμα παρουσιάζει ξεχωριστές ιδιαιτερότητες, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την ομοιόμορφη εφαρμογή ενός προγράμματος για την ανακύκλωση των συσκευασιών.


Ωστόσο, η υπευθυνότητα, ο επαγγελματισμός και η μεθοδικότητα στο πρόγραμμα ανακύκλωσης μέσω του Μπλε Κάδου συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος στον Δήμο Αθηναίων αλλά και στην ευρεία αποδοχή του από τους κατοίκους της πόλης.


Συνεπώς, τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Αθηναίων εφαρμόζει με επιτυχία ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευασιών που προσαρμόζεται στις τεχνικές ιδιαιτερότητες των περιοχών του Δήμου αλλά και στις αυξημένες ανάγκες των δημοτών μας για ανακύκλωση και για ένα καθαρό περιβάλλον.

 


Ποια είναι τα οφέλη της ανακύκλωσης για τους Αθηναίους;
Τα οφέλη της ανακύκλωσης συσκευασιών είναι πολύ περισσότερα από το προφανές, που είναι η περιβαλλοντική προστασία. Ειδικότερα, η ανακύκλωση:


συμβάλλει στη μείωση του όγκου των αστικών στερεών αποβλήτων
→ συνεισφέρει στην εξοικονόμηση πρώτων υλών κι ενέργειας, παρέχοντας έτσι οικονομικά οφέλη στην ελληνική κοινωνία που σε μεγάλο μέρος τα εισάγει
συμβάλλει στον περιορισμό της περιβαλλοντικής ρύπανσης
δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας

 

 

Ανακυκλώνουν οι Αθηναίοι;
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Συντήρησης Μηχανολογικού Εξοπλισμού του Δήμου Αθηναίων, κατά τους 11 μήνες του 2012:


42.000 τόνοι υλικών συλλέχθηκαν μέσω των Μπλε Κάδων, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά 10.500 δρομολόγια αποκομιδής.


Οι θετικές επιδόσεις του Δήμου Αθηναίων στον τομέα της ανακύκλωσης των συσκευασιών προσφέρουν μόνο αισιοδοξία για το μέλλον της ανακύκλωσης στην πόλη μας αλλά και επιπλέον κίνητρο, προκειμένου ο Δήμος να συνεχίσει με το ίδιο πείσμα την περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος, έχοντας φυσικά την πολύτιμη στήριξη της ΕΕΑΑ.

 

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για το μέλλον της ανακύκλωσης στον Δήμο της Αθήνας;
Λαμβάνοντας υπόψη ότι από την έναρξη του προγράμματος ανακύκλωσης συσκευασιών της ΕΕΑΑ στον Δήμο Αθηναίων η συμμετοχή των πολιτών είναι όλο και μεγαλύτερη, οι προοπτικές στον συγκεκριμένο τομέα είναι ελπιδοφόρες και μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε να στηρίζουμε το σύστημα του Μπλε Κάδου.


Οι πολίτες της Αθήνας δείχνουν, καθημερινά, να εξοικειώνονται με τη χρήση των Μπλε Κάδων. Ως εκ τούτου, θεωρούμε πως ο πήχης της ανακύκλωσης συσκευασιών στον Δήμο Αθηναίων μπορεί να ανέβει ακόμα πιο ψηλά και μαζί με την ΕΕΑΑ δεσμευόμαστε να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

 

 

 

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ΕΕΑΑ μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση www.herrco.gr

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και δράσεις του Δήμου Αθηναίων μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση www.cityofathens.gr