ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΟΛΕΜΗΣ

Φωνές της Άνδρου

Σελίδες: 208

Εκδόσεις Gutenberg

Τιμή: €15,00

Τα κείμενα αυτά, πρωτοδημοσιευμένα μεταξύ 1998 και 2008, είναι η νοσταλγική μαρτυρία, γλαφυρά διατυπωμένη, του φανατικού Ανδριώτη Αντώνη Πολέμη. Tυπογράφος και έμπορος, βιβλιοχαρτοπώλης και πράκτορας εφημερίδων, προνομιούχος κληρονόμος δύο πλούσιων σε μνήμες οικογενειακών παραδόσεων, συνδυάζει τις αναδρομές στο παρελθόν με τη φιλοπερίεργη και συγκαταβατική ενατένιση ενός κόσμου που αλλάζει άρδην.

 

 

ΚΑΤΑΡΙΝΑ ΧΑΓΚΕΝΑ

Γεύση από κουκούτσι μήλου

Μετάφραση: Γιώτα Λαγουδάκου

Σελίδες: 328

Εκδόσεις Καστανιώτη

Τιμή: €15,00

Ένα βιβλίο που μιλάει για τις αναμνήσεις, τις άλλοτε τρυφερές κι άλλοτε επώδυνες, και για τους ισχυρούς δεσμούς της οικογένειας χωρίς κλισέ, αλλά με ευαισθησία και τρυφερότητα. Το πρώτο μυθιστόρημα της Χάγκενα έγινε best seller κι απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από τον Τύπο, ενώ ο Μάρτιν Βάλζερ το χαρακτήρισε «απολαυστικό».

 

 

MARILYN YALOM

H ιστορία της συζύγου

Μετάφραση: Εύη Κλαδούχου

Σελίδες: 616

Εκδόσεις Άγρα

Τιμή: €22,00

Σε οποιαδήποτε γυναίκα είναι, υπήρξε ή θα υπάρξει παντρεμένη, αυτή η διανοητικά εύρωστη και συναρπαστική ιστορική ανάλυση του γάμου φωτίζει με καινούργιο τρόπο τον θεσμό που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν δεδομένο και που ενδέχεται, πράγματι, να περνά σήμερα την πιο ταραχώδη ανακατάταξή του από την περίοδο της Μεταρρύθμισης.

 

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Alter Ego

Σελίδες: 504

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Τιμή: €17,70

Το βιβλίο φωτίζει άγνωστες πτυχές της λογοτεχνικής δημιουργίας. Ποιες διαστάσεις μπορεί να πάρει στον ψυχικό κόσμο ενός συγγραφέα το λογοτεχνικό alter ego του; Ποιες παγίδες μπορεί να κρύβει το παιχνίδι του ευπώλητου βιβλίου; Πώς μια ιστορία συνωμοσίας μπορεί να αγγίξει τη ζωή του;

 

 

ΣΕΡΓΚΕΪ ΓΕΣΕΝΙΝ, ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΟΦ

H ανιψιά

Kαι άλλα δύο κλασικά ερωτογραφήματα

Μετάφραση: Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης

Σελίδες: 160

Εκδόσεις Καστανιώτη

Τιμή: €8,00

Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι λογοτέχνες ενέδωσαν στον πειρασμό της «πορνογραφίας» κι έγραψαν ερωτικά διηγήματα με μια γλώσσα που δεν υποκύπτει στον πουριτανικό καθωσπρεπισμό, αποδεικνύοντας πως η μεγάλη λογοτεχνία δεν γνωρίζει σύνορα. Εδώ έχουμε τρεις τέτοιες ιστορίες γραμμένες για να ψυχαγωγήσουν και ν’ αποκαλύψουν ότι η υποκρισία κάνει κακό στην ερωτική απόλαυση.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΟΛΛΑΣ

Στον Τόπο

Σελίδες: 88

Εκδόσεις Ίκαρος

Τιμή: €9,00

Ιστορίες γι’ αυτό που λείπει κι αυτό που χάνεται, γι’ αυτό που μένει κι αυτό που περισσεύει, με αίμα που σταματά με τον καπνό και λάσπη που απλώνεται γύρω από τις ψυχές. Στον κόσμο του Δημήτρη Νόλλα οι εικόνες άλλοτε αποκτούν διαύγεια κι άλλοτε αναπαραστούν την πολύπλοκη σχέση των πραγμάτων και των ανθρώπων.

 

 

ΕΥΗ ΣΚΟΥΛΗΚΑΡΗ

Σχισμένα λόγια σε χαρτί

Σελίδες: 64

Εκδόσεις Λογείον

Τιμή: €10,20

«Με-λί με-θύ-σι / βοή-του νου. / Νυχτερινά φύλλα /

πάντα / τριάντα / σαν αργύρια. / Κάλπικα. / Τραγούδι

πένθιμο / Λουλούδι ψεύτικο / κόκκινο / τόσο / από

κλάμα. / Σαν δάκρυ στεγνό. / Ξηλώνω / -ατάκτως- /

φευγάτες ευχές. / Ασάλευτοι χάρτες. /

 

 

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ

Σύγχρονα ψυχοπαιδαγωγικά προβλήματα: Ο εκφοβισμός στα ελληνικά σχολεία

Σελίδες: 381

Εκδόσεις Gutenberg

Τιμή: €26,00

Το βιβλίο απευθύνεται σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί για φαινόμενο του εκφοβισμού στα σχολεία. Το εύληπτο ύφος γραφής του αλλά και το είδος των πληροφοριών που περιλαμβάνει το καθιστούν ένα βιβλίο που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον ενός ευρύτερου αναγνωστικού κοινού.

 

ΓΙΩΤΑ ΓΟΥΒΕΛΗ

Το κεντρί της πεταλούδας

Σελίδες: 464

Εκδόσεις Διόπτρα

Τιμή: €16,00

Το 2005 ένας φόνος θα επηρεάσει μια κλειστή κοινωνία. Τα κίνητρά του βρίσκονται στο παρελθόν τριών γυναικών, βαθιά κρυμμένα όσο κι οι ψυχές τους… Η σύζυγος, η αδερφή, η ερωμένη… Τρεις γυναίκες στα άκρα. Στο νέο συγκλονιστικό βιβλίο της Γουβέλη υφαίνονται ιστορίες που θα μπορούσαν να είναι κομμάτια της δικής σου ζωής.

 

 

SANDRO PENNA

Ο σκονισμένος ποδηλάτης

Μετάφραση: Ερρίκος Σοφράς

Σελίδες: 142

Εκδόσεις To Ροδακιό

Τιμή: €19,17

Στο βιβλίο αυτό ο Ερρίκος Σοφράς μεταφράζει 81 ποιήματα από το έργο του σπουδαίου ποιητή Σάντρο Πέννα, που ήταν ολιγογράφος: μόνο 450 ποιήματα και δύο συλλογές διηγημάτων. Αποτελεί καρπό της πολύχρονης συγκέντρωσης και αγάπης του μεταφραστή στο έργο του Ιταλού ποιητή, συνιστώντας θερμή «δεξίωση» του Πέννα στην ελληνική γλώσσα.

 

 

ΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Εναντίον

Σελίδες: 32

Εκδόσεις IANOS

Τιμή: €4,50

«Είμαι εναντίον των βραβείων γιατί μειώνουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Βραβεύω σημαίνει αναγνωρίζω την αξία κάποιου κατωτέρου μου και κάποτε θα πρέπει να απαλλαγούμε από τη συγκατάβαση των μεγάλων. Παίρνω βραβείο σημαίνει παραδέχομαι πνευματικά αφεντικά και κάποτε θα πρέπει να διώξουμε τα αφεντικά από τη ζωή μας».

 

 

ΕΜΙΛ ΖΟΛΑ

Οι ώμοι της μαρκησίας

Μετάφραση: Φοίβος Ι. Πιομπίνος

Σελίδες: 177

Εκδόσεις Ίκαρος

Τιμή: €13,00

Ανθολόγηση δεκατεσσάρων αφηγημάτων του Εμίλ Ζολά που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά, σε μια προσπάθεια να φωτιστεί μια σχετικά άγνωστη για το ευρύ κοινό πτυχή της λογοτεχνικής δραστηριότητας του νατουραλιστή συγγραφέα, η ενασχόλησή του με το διήγημα και τη νουβέλα.

 

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΣΑΡΗΣ

Προσκέφαλο με φύλλα λεμονιάς

Σελίδες: 16

Εκδόσεις Κίχλη

Τιμή: €2,50

Ένα βιβλίο που γεννήθηκε από τη βαθιά, βιωματική σχέση του συγγραφέα με το νησί της Τήνου. Πρόκειται για ένα αφήγημα που μιλάει για τον θάνατο μέσα από την κατάφαση της ζωής, που μας προτρέπει, σύμφωνα με τη ρήση της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, «να περάσουμε στον θάνατο με τα μάτια ανοιχτά».

 

 

ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΦΡΑΝΖΕΝ

Η εικοστή έβδομη πολιτεία

Μετάφραση: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

Σελίδες: 656

Εκδόσεις Ψυχογιός

Τιμή: €17,91

Το Σεντ Λούις υποδέχεται τη νέα επικεφαλής της αστυνομίας στην περιοχή, ενώ μερικές εξέχουσες προσωπικότητες της κοινωνίας βρίσκονται μπλεγμένες σε μια πολιτική συνωμοσία που απλώνει τα πλοκάμια της σε κάθε αθέατη πτυχή του δημόσιου βίου. Ένα μυθιστόρημα που αποκαλύπτει τις μυστικές ζυμώσεις σε μια συνηθισμένη αμερικανική μητρόπολη, εκθέτοντας το αμερικανικό όνειρο ως γνήσιο τρόμο και μαύρη, σκοτεινή κωμωδία.

 

 

ΓΙΩΡΓΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ

Διασυρμός

Σελίδες: 183

Εκδόσεις Εστία

Τιμή: €11,00

Διασυρμός: ένα μυθιστόρημα αντίστασης στη φθορά των αξιών. Διασυρμός: ο λυρισμός μιας γενιάς που έζησε μες στην Ποίηση και τη Μουσική. Διασυρμός: από το πάθος της μέθης, στη μέθη του πάθους.

 

ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ

Σε βρίσκει η ποίηση

Σελίδες: 32

Εκδόσεις Κίχλη

Τιμή: €7,50

H ποιητική αυτή σύνθεση εντάσσεται στην κατηγορία των ποιημάτων ποιητικής. Στις εννέα ενότητες που απαρτίζουν το έργο ο ποιητής επικεντρώνεται στα σημεία εκείνα όπου διασταυρώνονται η ζωή και η ποίηση, έστω και φευγαλέα, είτε εν θερμώ, όταν έρχεται αντιμέτωπος με τα μικρά ή τα μεγάλα.

 

 

ΠΑΛΙΓΓΙΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ο Αλμπέρ Καμύ και η εποχή του

Οι αντινομίες του παραλόγου και το πνεύμα της εξέγερσης

Σελίδες: 365

Εκδόσεις Οδός Πανός

Τιμή: €18,00

«Το θέμα του βιβλίου που κρατάτε στα χέρια σας είναι η έκθεση των ιστορικών και φιλοσοφικών δυνάμεων που σμίλεψαν το έργο του μεγάλου Γάλλου λογοτέχνη διανοητή, βάσει των στοιχείων που καθόρισαν τη

μορφή του, και τα οποία εγγράφονται στους δύο ολοκληρωμένους κύκλους: τον κύκλο του Παραλόγου και τον κύκλο της Εξέγερσης».

 

 

ARNALDUR INDRIDASON

H σιωπήτουτάφου

Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής

Σελίδες: 336

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Τιμή: €15,50

Ενώ ο μελαγχολικός επιθεωρητής Έτλεντουρ παλεύει να σταματήσει την πλήρη κατάρρευση της οικογένειάς του, η υπόθεση που αναλαμβάνει φέρνει στην επιφάνεια πολλές άλλες ιστορίες οικογενειακού πόνου, θυμού, βίας και φόβου, συγκάλυψης και ντροπής. Ακόμα και τα μυστικά που θάβονται δεν μπορούν να μείνουν κρυμμένα για πάντα.

 

 

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ

Πάνω κάτω η Πατησίων

Οι όψεις της μοναξιάς της Κατερίνας Γώγου και 20 μελοποιημένα ποιήματά της

Σελίδες: 98

Εκδόσεις Οδός Πανός

Τιμή: €19,17

«Η Κατερίνα ήταν σαν όλους τους ανθρώπους: Πονούσε, φοβόταν, αγαπούσε, εξοργιζόταν, δινόταν, πλήγωνε και πληγωνόταν. Όμως, όλα σε βαθμό υπερθετικό. Η ευαισθησία και η σκληρότητα, η οργή και το έλεος, ο εγωισμός και η ανιδιοτέλεια ήταν τα απρόβλεπτα εναλλασσόμενα πρόσωπα της Κατερίνας. Απρόβλεπτη, αυτό νομίζω πως είναι ό,τι πιο χαρακτηριστικό μπορεί να πει κανείς για εκείνη».

 

 

MARIO LEIS

Ο Νίτσε και οι γυναίκες της ζωής του

Μετάφραση: Ηλίας Κρίππας

Σελ ίδες: 192

Εκδόσεις Μελάνι

Τιμή: €15,00

Μέσα από την αλληλογραφία του Νίτσε, ο αναγνώστης βλέπει αυτό τον μείζονα στοχαστή της παγκόσμιας φιλοσοφίας, γυμνό από τον βαρύ θεωρητικό οπλισμό του, να καταγίνεται με τα απλά και ασήμαντα, να διστάζει στις σχέσεις του με τις γυναίκες, να τρομάζει, να ερωτεύεται και να μισεί, πάντα αμέτρως και παράφορα.

 

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ

Άψινθος

Σελίδες: 48

Εκδόσεις Μελάνι

Τιμή: €9,00

Πρόκειται για μια ποιητική σύνθεση με δύο ενότητες. Στην πρώτη ενότητα το χθες με το σήμερα εναλλάσσονται, μέσα σε μια ατμόσφαιρα ενός επικείμενου ή συντελεσθέντος κατακλυσμού. Στη δεύτερη ενότητα κυριαρχεί η ανάκληση αγαπημένων προσώπων –τεθνεώτων και ζώντων– σε έναν προσωπικό, εξομολογητικό τόνο.

 

JAMIE OLIVER

15λεπτα Γεύματα

Σελίδες: 288

Εκδόσεις Διόπτρα

Τιμή: €29,50

Στο βιβλίο θα βρείτε συνταγές από ολόκληρο τον κόσμο, με την προσωπική σφραγίδα του Jamie Oliver. Οι συνταγές αυτές δοκιμάστηκαν από μάγειρες, εφήβους και συνταξιούχους, μέχρι πολυάσχολες μαμάδες και «πνιγμένους» μπαμπάδες, οι οποίοι έδειξαν την ίδια ενθουσιώδη ανταπόκριση. Η συμβολή όλων αυτών των ανθρώπων ξεχωριστά βοήθησε να πάρουν οι συνταγές τη σημερινή τους μορφή. Δοκιμάστε τες!

 

ΕΛΕΝΗ-ΑΝΝΑ ΧΛΕΠΑ

Τα βυζαντινά μνημεία στη νεότερη Ελλάδα. Ιδεολογία και πρακτική των αποκαταστάσεων, 1833-1939

Σελίδες: 256

Εκδόσεις Καπόν

Τιμή: €39,40

Tο βιβλίο πραγματεύεται το θέμα της πρόσληψης και της αντιμετώπισης των βυζαντινών μνημείων στην πρώτη εκατονταετηρίδα από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Εξετάζει αντιπροσωπευτικές επεμβάσεις αποκατάστασης βυζαντινών μνημείων στην Ελλάδα και αναλύει κριτικά τις θεωρητικές αναστηλωτικές αρχές και τις πρακτικές που υιοθετήθηκαν, στηριζόμενο σε πλούσιο αρχειακό υλικό, που δημοσιεύεται για πρώτη φορά.

 

 

ΚΑΡΛΟΣ ΡΟΥΙΘ ΘΑΦΟΝ

Αιχμάλωτος του ουρανού

Μετάφραση: Κατερίνα Ρούφου

Σελίδες: 384

Εκδόσεις Ψυχογιός

Τιμή: €15,93

Βαρκελώνη 1957. Ο Ντανιέλ είναι μόνος του στο μαγαζί όταν μπαίνει ένας μυστηριώδης άντρας που θέλει να αγοράσει μια μοναδική εικονογραφημένη έκδοση του «Κόμη του Μόντε Κρίστο». Στο βιβλίο γράφει: «Για τον Φερμίν Ρομέρο ντε Τόρες, που επέστρεψε από τους νεκρούς και κρατάει το κλειδί του μέλλοντος». Μια ιστορία προδοσίας, που σηματοδοτεί την επιστροφή ενός θανάσιμου εχθρού.