Συνέντευξη Τύπου για το Φεστιβάλ Αθηνών
Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη, Πέμπτη 14/04/2011

Hταν η έκτη συνεχής χρονιά που ο Γιώργος Λούκος παρουσίασε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών στο Μουσείο Μπενάκη (είναι μια παράδοση που δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια). Πρώτα μίλησε, όπως συνηθίζεται άλλωστε, ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ζήτησε από την παλαιότερη γενιά να δείξει κατανόηση, αν δεν δει το όνομά της στο Φεστιβάλ. «Κανείς δεν αμφισβητεί την ποιότητά σας» είπε, περνώντας το μήνυμα σε ορισμένους εκπροσώπους της, για να πάρει μετά τον λόγο ο Γιώργος Λούκος και να παρουσιάσει το πρόγραμμα μπροστά από τις αφίσες του φεστιβάλ, που φέτος άφησαν μάλλον θετικές εντυπώσεις (είναι, εξάλλου, η τρίτη χρονιά που έγιναν σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών). Το πρόγραμμα είναι κάπως πιο μαζεμένο σε σχέση με άλλες χρονιές, κάτι όχι και τόσο τυχαίο, εάν σκεφτεί κανείς ότι ο προϋπολογισμός έχει περικοπεί σημαντικά. Πρόπερσι η επιχορήγηση ήταν 5 εκατ. ευρώ, πέρσι 4 εκατ. και φέτος 3,2.

Από το μεγάλο πρόγραμμα του Φεστιβάλ ξεχωρίσαμε τη Λούλου (δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα χώρος και ημερομηνία) σε σκηνοθεσία Μπομπ Ουίλσον (και μουσική Λου Ριντ, παρακαλώ). Η πρωταγωνίστρια Άνγκελα Βίνκλερ, που θα υποδυθεί τη λάγνα Λούλου, έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές, ενώ highlight του Φεστιβάλ θα είναι και οι Ναυαγοί της τρελής ελπίδας, το καινούργιο έργο της Αριάν Μνουσκίν (10-12/6, 15-19/6). Το πρόγραμμα της Επιδαύρου έχει λιγότερες παραστάσεις από άλλες χρονιές, αν κι έχει μια παράσταση που αναμένεται να σπάσει τα ταμεία. O Κέβιν Σπέισι θα παίξει τον Ριχάρδο Γ’ στις 28- 29/7 σε σκηνοθεσία Σαμ Μέντες, μετά την επιτυχία του The winter’s tale πρόπερσι με με τον Ίθαν Χοκ (η παραγωγή, όπως διευκρίνισε ο Γιώργος Λούκος, απέφερε έσοδα της τάξης των 650.000 ευρώ, χάρη στα «κοριτσάκια που αγαπούσαν τον Ίθαν Χοκ»). Ο Αντώνης Αντύπας θα σκηνοθετήσει τη Μήδεια με την Αμαλία Μουτούση στον ομώνυμο ρόλο (22-23/7). Ξεχωρίζει, επίσης, ο Ηρακλής Μαινόμενος του Ευριπίδη σε παραγωγή του Εθνικού Θέατρου και σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού. Στη Μικρή Επίδαυρο μάς άρεσε που έχουν προγραμματιστεί οι συναυλίες της Μonika (1-2/7), της Γαλάνη με τον Vassiliko (15-16/7) και το αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο (22-23/7). Φέτος, είναι η χρονιά των θεατρικών μονολόγων - όπως αστειεύτηκε ο Γιώργος Λούκος, «κοστίζουν λιγότερο». Θα δούμε μονολόγους από τη Ρούλα Πατεράκη μέχρι τη Φιλαρέτη Κομνηνού, ενώ πολύ ενδιαφέρουσες δείχνουν και οι Πολεοδομές - πέντε παραστάσεις από νεανικούς πειραματικούς θιάσους που θα γίνουν σε απρόσμενα μέρη (ταράτσες, αυλές κ.λπ). Γενικώς, δεν λείπουν οι πειραματισμοί. Στον χώρο της Kunsthalle, στο Μεταξουργείο, η Θέμις Μπαζάκα και η Μαρίνα Φωκίδη επιμελούνται ένα πρότζεκτ με θέμα τον αποχαιρετισμό, στο οποίο είκοσι ηθοποιοί θα συνεργαστούν με είκοσι εικαστικούς. Στα εικαστικά, φέτος θα γίνει η πρώτη συνεργασία του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με το Φεστιβάλ Αθηνών. Ο Αμερικανός εικαστικός Doug Aitken θα κάνει περφόρμανς σε ένα πλοίο που θα είναι αραγμένο αρχικά στο Λιμάνι του Πειραιά (16-17/6) και ύστερα σε αυτό της Ύδρας (19-20/6), ενώ ο πολιτιστικός οργανισμός Atopos θα παρουσιάσει την έκθεση «Τέρατα και σημεία στη μόδα».

Δεν έλειψαν και οι κουβέντες για τα οικονομικά. Ο Γιώργος Λούκος διευκρίνισε πως παρέλαβε το Φεστιβάλ το 2006 με χρέος 7.200.00 ευρώ, για να φτάσει σήμερα να μη χρωστάει ούτε ένα. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, πως οι εκ- δηλώσεις του δεν θα είναι μόνο καλλιτεχνικά αλλά και εμπορικά πετυχημένες. Πέρσι, άλλωστε, έκοψε περισσότερα εισιτήρια από ποτέ.