1
Μιγκέλ ντε Θερβάντες: Δον Κιχώτης
εκδ. Εξάντας

Το απόλυτο αριστούργημα του ευρωπαϊκού λόγου που γέννησε τη μοντέρνα λογοτεχνία. Ο Θερβάντες επινόησε σχεδόν όλα τα μέσα της σύγχρονης αφήγησης, πλέκοντας μια αμίμητη ιστορία χαρακτήρων, περιστάσεων και συγκινήσεων. Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική κατανόηση του φαινόμενου της λογοτεχνίας από όποιον δεν έχει διαβάσει τον Δον Κιχώτη.

2

Έντγουιν Ά. Άμποτ: Flatland
εκδ. Αιώρα

Περιήγηση σε έναν κόσμο δύο διαστάσεων, που δέχεται επίσκεψη από ένα «υπερφυσικό» ον τριών διαστάσεων. Ένα αλληγορικό μυθιστόρημα-σταθμός που συνδυάζει την πολιτική σάτιρα με τη φιλοσοφία και τα μαθηματικά.

3

Εμμανουήλ Ροΐδης: Πάπισσα Ιωάννα
εκδ. Μεταίχμιο

Το πιο αστείο μυθιστόρημα που διάβασα ποτέ μου. Αμίμητη σάτιρα που κόβει σαν ξυράφι, αριστοτεχνικότατη χρήση της ελληνικής γλώσσας που σε κάνει να μετανιώνεις που δεν γράφουμε σήμερα στην καθαρεύουσα, ανατρεπτικό χιούμορ χωρίς όρια, το έργο αυτό του Ροΐδη παραμένει αξεπέραστο στην ελληνική λογοτεχνία.

4

Κάρολος Δαρβίνος: Η Καταγωγή των Ειδών

Το βιβλίο που πριν από εκατό πενήντα χρόνια έβαλε τα θεμέλια στην κατανόηση του φαινομένου της ζωής. Χάρη στο Δαρβίνο η ανθρωπότητα ανακάλυψε πώς, ξεκινώντας από έναν κοινό πρόγονο πριν 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια, η φύση δημιούργησε και δημιουργεί την ποικιλομορφία των ειδών

5

Μπαρούχ Σπινόζα: Ηθική
εκδ. Δωδώνη

Το κορυφαίο έργο του τεράστιου αυτού Ολλανδού φιλόσοφου κι επαναστάτη προέβλεψε πριν από τρεις αιώνες τις ανακαλύψεις που κάνουν σήμερα οι νευροεπιστήμες για το νου και τα συναισθήματα. Ταυτόχρονα, πρόσφερε μια σφαιρική κοσμοθεωρία μέσα στην οποία μπορεί να συμπαραταχθούν η επιστήμη με την αναζήτηση της προσωπικής ευτυχίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.