» Είναι ίσως η πιο αιρετική, αλλά οπωσδήποτε και η πιο ενδιαφέρουσα στιγμή του λυρικού θεάτρου φέτος. Ο λόγος για την όπερα Τροβατόρε του Τζουζέπε Βέρντι, την οποία αποφάσισαν να «απαλλάξουν από τις αράχνες της» ο σκηνοθέτης Έκτορας Λυγίζος και ο συνθέτης Χαράλαμπος Γωγιός. Η μουσική διδασκαλία του Γωγιού επιχειρεί να αναδείξει τη λεπτότητα και την ευαισθησία του Βέρντι και η αντισυμβατική σκηνοθεσία του Λυγίζου να αντιμετωπίσει το έργο ως «ζουμερό, σύγχρονο θέατρο». Στο bios στις 9, 11, 14, 16, 18, 21, 23, 25 Μαΐου.
Κατερίνα Ι. Ανέστη

» Περιμένω το 5ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Kινηματογράφου που θα γίνει στην Αθήνα από τις 13-21 Μαΐου κυρίως στον κινηματογράφο Τριανόν αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης. Το φεστιβάλ φιλοξενεί αφιερώματα σε εμβληματικά ονόματα του πρωτοποριακού κινηματογράφου, όπως η πολυβραβευμένη εικαστικός, περφόρμερ και κινηματογραφίστρια Valie Export. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε - εκτός από το κινηματογραφικό αφιέρωμα-, και μια έκθεση για τη σημαντική καλλιτέχνιδα αλλά και μια διάλεξη από την ίδια. Άλλοι καλλιτέχνες των οποίων οι ταινίες θα προβληθούν είναι οι Germaine Dulac, Helke Sander, Laura Mulvey, Udi Aloni. Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει το αφιέρωμα Masters of Dutch Experimental Cinema αλλά και εκείνο στην ελληνική πρωτοπορία. Στο επόμενο τεύχος περισσότερες λεπτομέρειες.
Μιχάλης Μιχαήλ

» Περιμένω τη φετινή Art Athina που θα φιλοξενηθεί από τις 22 μέχρι τις 25 Μαΐου στις εγκαταστάσεις της Helexpo στο Μαρούσι. Αυτήν τη φορά 56 ελληνικές και ξένες γκαλερί συμμετέχουν στο basic plan, ενώ στο υπόγειο γκαράζ στην έκθεση που επιμελείται η Μαρίνα Φωκίδη, εκτός από επιλογές από το νέο αίμα της ελληνικής εικαστικής σκηνής, θα υπάρχουν κάθε μέρα και live εμφανίσεις μουσικών και γκρουπ της ελληνικής σκηνής και DJ sets. Συμμετέχουν νέα και «παλιότερα» ονόματα: από τους Mary and The Boy μέχρι τους Paranormal Patrol.
Μαρία Παππά

» Ο Θεατρικός Οργανισμός Νέος Λόγος, που κλείνει 11 χρόνια στο ελληνικό θέατρο, απέκτησε επιτέλους δική του στέγη. Το Στούντιο Μαυρομιχάλη βρίσκεται στα Εξάρχεια, στην οδό Μαυρομιχάλη 134, σε μια γειτονιά που ήταν κάποτε θεατρικό στέκι (με τον Τεχνοχώρο, το Πολύτεχνο και το Θέατρο Φούρνος, το μόνο που υπάρχει ακόμα), και ήρθε η ώρα να ξαναγίνει. Ο Νέος Λόγος θα στεγαστεί σ’ ένα πρώην τυπογραφείο χωρητικότητας ως και 70 ατόμων. Το καινούργιο θέατρο διαθέτει εξαιρετικό τεχνικό εξοπλισμό, είναι ευέλικτο στη διάταξη της σχέσης σκηνής-θεατών και έτοιμο να φιλοξενήσει κάθε είδους «άστεγους» καλλιτέχνες, του θεάτρου και όχι μόνο. Περιμένω με ανυπομονησία την παράσταση που θα το εγκαινιάσει, στις 15 Μαΐου, με το έργο του Μάρτιν Κριμπ Όλο και λιγότερες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, σε μετάφραση Χριστίνας Παγκουρέλη και σκηνοθεσία Φώτη Μακρή.
Μυρτώ Αθανασοπούλου