Περνώντας από το υπό ανακατασκευή κτήριο Fix στην Συγγρού το οποίο προορίζεται να στεγάσει το μουσείο σύγχρονης τέχνης μου έκανε εντύπωση η υψηλή αστική αισθητική του αρχιτέκτονα και του υπουργείου πολιτισμού.

 

Η πλευρά της Καλλιρόης έχει καλυφτεί στο μεγάλο της μέρος με σιδερένιο πλαίσιο που αποτελεί βάση για πέτρινη πελεκητή επικάλυψη «για να υπάρχει αναγωγή της εξωτερικής μορφής του κτηρίου με τα φυσικά και αισθητικά στοιχεία της κοίτης του Ιλισού», επιπλέον θα είναι πράσινο με μικρή ενεργειακή κατανάλωση.

 

 

 

Το υπέροχο μοντέρνο κτήριο του Ζενέτου, από τα λίγα που περιέσωσαν για λίγες δεκαετίες κατ' ελάχιστο την αισθητική του αστικού τοπίου ανάμεσα σε νέο (νέο) κλασικιστικές μπούρδες και μεταμοντέρνα ικριώματα συνάντησε τον κριτή του. Τον αρχιτέκτονα με το δρεπάνι.

 

 

 

Σαράνταπέντε μάστοροι και εξήντα μαθητάδες

ολημερίς πελέκαγαν και βίδωναν την πετρά

πάνω σε σίδερα βαριά καλογαλβανισμένα

να κάνουν όψη πέτρινη αρχοντοπαινεμενη

 

Σύρε ρε Κίτσο το χορό και εσύ καημένη Γκόλφω

Να'ρθεί κι ο Μις ο Φαν Ντε Ρόε να αλλαξοπιστήσει

Η όψη λοιπόν αυτή έχει υποστεί τρείς διαδοχικές εργασίες, ανακατασκευή της υπεροχής αρχικής όψης, κατασκευή σιδερένιου πλαισίου στήριξης και υποδοχής και πέτρινη επικάλυψη.

 

Χάθηκε μια τίμια και οικονομικά ανεκτή αναπαλαίωση του αρχιτεκτονικού αυτού μνημείου τουλάχιστον εξωτερικά;

 

H όψη της Συγγρού είναι ακόμη καλυμμένη και δεν διακρίνεται, επίσης δεν ανακάλυψα κάποια φωτογραφία στο διαδίκτυο για να εκφέρω άποψη, όποτε επιφυλάσσομαι.

Νίκος Κωνσταντινίδης

Φυσιοδίφης

120413