Είναι κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι άνθρωποι που μόχθησαν για το Σύμφωνο Συμβίωσης εδώ και καιρό. Απ' τον ΣΥΡΙΖΑ ας πούμε είναι η σπουδαία Βασιλική Κατριβάνου. Πιο πολύ απ' όλους όμως, υπεύθυνος για το συγκεκριμένο, μικρό έστω, χάπι εντ είναι ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, που έκανε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πριν από σχεδόν μια δεκαετία...

 

—Αν δεν κάνω λάθος, στη δεκαετία του '80, ήσουν ο πρώτος ανοικτά γκέι άνθρωπος που μίλησε σε εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση. Και την περασμένη εβδομάδα ήσουν ο πρώτος που φιλήθηκες ανοικτά μέσα στην Ελληνική Βουλή...

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1985 φίλε μου, βγήκα στα "Γεγονότα της Χρονιάς" στην κρατική τηλεόραση, εκπομπή του Γιάννη Δημαρά, για να μιλήσω για το hiv/aids που μόλις μας έδειχνε τα δόντια του. Ημουν ο εκλεγμένος εκπρόσωπος του Απελευθερωτικού Κινήματος Ομοφυλόφιλων Ελλάδος (ΑΚΟΕ). Η παρουσία μου εκεί ήταν απολύτως συνειδητή κι απ' την επομένη η ζωή μου άλλαξε. Είμαι βέβαιος όμως πως με μια συνεχή δημόσια παρουσία απ το 1983 που άρχισα να γράφω στο περιοδικό "αμφί" "για την απελευθέρωση της ομοφυλοφιλικής επιθυμίας", άλλαξε και η ζωή πολλών άλλων τους οποίους φρόντισα.

Ήμουν όντως ο πρώτος ομοφυλόφιλος που βγήκε στην ελληνική τηλεόραση να μιλήσει για την ομοφυλοφιλία και τα αιτήματα της πρώτης κοινότητας.
Ενας κύκλος που κλείνει με ένα φιλί που δείχνει την τρυφερότητα που πάντα μου προκαλούσε το θέμα.

 

—Μπορείς να μου πεις πώς βίωσες και τις δύο ιστορικές στιγμές στις οποίες συμμετείχες;

Η πρώτη Χριστουγεννιάτικη "έξοδος" το 1985, τα παλιά τα χρόνια μου φάνηκε σαν τότε που πιτσιρίκι τραγουδούσα στα θέατρα ως μέλος παιδικής χορωδίας. Μου άρεσε, προσπαθούσα να το κάνω καλά, το δούλευα πριν και μετά. Απ' την επόμενη μέρα μου μιλούσαν σαν σε εξωγήινο. Προσπαθώ ακόμη να μην προσγειωθώ.

Η προχτεσινή εμπειρία ήταν πολύ συγκινητική. Δυο όροφοι θεωρείων της Βουλής των Ελλήνων γεμάτων με γελαστά αγωνιστικά παθιάρικα λέφτερα φιλαράκια μου κάθε φύλου με τα δάχτυλα στο σήμα της νίκης και τα μάτια διεσταλμένα αντάμα με την έκφραση της ήρεμης συνείδησης που ανθίζει όταν δεν μπορεί να συγκρατήσει τους χυμούς της, είναι μια αίσθηση που με βρίσκει πολύ ανέτοιμο να την εκφράσω στη μεγαλοσύνη της.
Αισθάνθηκα για μερικές στιγμές όπως ο Διαγόρας στο Στάδιο. Κι έκανα ό τι θα κανε κι εκείνος αν ζούσε σήμερα. Το καταχάρηκα αν κι έκλαψα.
Δούλεψα πολύ διακριτικά για να είναι έτσι σήμερα αυτοί οι σπουδαίοι νέοι ακτιβιστές.

 

Το γεμάτο σεβασμό κι εκτίμηση φιλί μου με τον Νίκο Μυλωνά ήταν μια τρυφερή στιγμή αναγνώρισης μιας πορείας μ' ένα γλυκό και μετρημένο άνθρωπο που με υπομονή κι επιμονή έζησε μαζί μου όλη αυτή τη δημοσιότητα. Του είμαι ευγνώμων και ήθελα να το δουν όλοι για να μαθαίνουν να το κάνουν κι αυτοί.

 

—Πώς αποφάσισες να κάνεις την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο; Τι ήλπιζες τότε ότι θα συμβεί;

Αποφάσισα αφού το συζήτησα με τον φίλο μου καθηγητή Παναγιώτη Δημητρά του ΕΠΣΕ (Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι για τα ανθρώπινα δικαιώματα), και με τον Νίκο Μυλωνά φυσικά, σαν το μόνο βήμα που θα επέβαλε δημοσιότητα ζύμωση ευρεία συζήτηση και τολμηρά αποτελέσματα. Ήμουν βέβαιος πως θα κερδίζαμε αν και στα 7 χρόνια μέχρι τη δίκη πολλές φορές ανησύχησα για την τύχη της.
Ήμουν βέβαιος πως θα ταν μια μεγάλη χαρά για τους λοατκι στην Ελλάδα. Και να που ήταν.
Δεν έχω αυταπάτες για τη σπουδαιότητα ενός Συμφώνου Συμβίωσης. Θεωρώ βαθιά αναξιοπρεπές να συζητάμε σοβαρά στα 2015 σε μια χώρα της ΕΕ νόμο για να μπορούν δυο άνθρωποι του ίδιου φύλου να ρυθμίζουν την κοινή ζωή τους. Βαθιά προσβλητικό.
Ο Σύριζα και οι πάρα πολλοί φίλοι που ήξερα τόσα χρόνια απ τον χώρο αυτό, άλλα συζητούσε και άλλα είχε αποφασίσει. Είχα την εντύπωση πως όταν σέβεσαι έναν άνθρωπο και τον θεωρείς ισότιμο κι ελεύθερο στην κοινωνία σου, δεν το κάνεις με εξαιρέσεις, μα άδειες ζώνες, με ένοχα κενά.

 

Την ώρα που η Σ. Βούλτεψη ζητά τη σύλληψή του, ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος λέει... ///
Φωτ.: Menelaos Myrillas / SOOC

 

—Τι περίμενες απ' τον Σύριζα;
Πίστευα πως ο Σύριζα θα πρότεινε στη Βουλή τον πολιτικό γάμο, την παιδοθεσία, το σεβασμό στην έκφραση της ταυτότητας φύλου την κατάργηση των ρατσιστικών αναφορών στους λοατ, τη σεξουαλική αγωγή στα σχολεία, το χωρισμό κράτους-Εκκλησίας.
Αντί γι αυτά έχουμε ένα γάμο light, με κενά και αποσιωπήσεις και ντροπές.
Όμως είναι για τη φοβική και μη ανεκτική κοινωνία μας, που γνωρίζω στο πετσί μου για πολλούς λόγους, ένα μεγάλο και σπουδαίο συμβολικό βήμα.
Από "ανώμαλο σεξ πίσω απ τους θάμνους" γινόμαστε "Οικογένεια". Κλείνουν στόματα που κανονικά θα πρεπε να μαθαίνουν απ' το σχολείο το δημόσιο λόγο τα κόμματα και τους θεσμούς, τις εκκλησίες και τα ΜΜΕ. Ολα αυτά δεν κάνουν τη δουλειά τους.
Στο περιβάλλον αυτό, το Συμφωνάκι μας είναι σπουδαίο.
Η ιστορία θα το πιστώσει στον Συριζα με ό τι αυτό σημαίνει γι αυτόν και τη σχέση του με τις ατομικές ελευθερίες στο μέλλον.

 

—Μετά την πρώτη δικαίωση, εκατοντάδες ζευγάρια κάναμε νέα προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γνωρίζοντας ότι θα υπήρχε δικαίωση. Πιστεύεις ότι η επικείμενη νέα καταδίκη έπαιξε ρόλο στην ψήφιση του Συμφώνου;

Κάθε καταδίκη του ΕΔΔΑ δημιουργεί πονοκέφαλο στις Κυβερνήσεις και υποχρεωτική συμμόρφωση. Είναι βέβαιο και ειπώθηκε από πλείστους βουλευτές πως η καταδίκη επιτέλεσε πολύ σοβαρό λόγο για την πρόταση της Κυβέρνησης όπως και κάθε Κυβέρνησης. Ο Σύριζα όφειλε και ως ένα βαθμό είχε ήδη πρόταση εναλλακτική.

 

—Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε συγγνώμη απ' τους ομοφυλόφιλους που αργοπόρησε να φέρει το Σύμφωνο. Τι πιστεύεις για αυτό;

Πιστεύω πως ο Αλέξης Τσίπρας καταλάβαινε τι έλεγε όταν ζήτησε συγγνώμη για την αργοπορία. Ζήτησε συγγνώμη απ τους λοατκι ως θεσμός. Το εκτίμησα, αν και τα άλλα κόμματα δεν το εννοούν.

 

Την ώρα που η Σ. Βούλτεψη ζητά τη σύλληψή του, ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος λέει... ///
Το πρώτο φιλί με τον Ντάνιελ πριν από 20 χρόνια

 

—Πόσο ρόλο έπαιξαν αυτά που έγιναν μετά την κηδεία του Μηνά Χατζησάββα;

Η υπόθεση Μηνά Χατζησάββα ήταν μια γλυκιά υπενθύμιση ενός χρόνιου προβλήματος που δεν κρατιόταν άλλο.

 

—Πώς ήταν η εμπειρία στα θεωρεία της Βουλής, πριν την ψηφοφορία, όταν άκουγες τους βουλευτές να παίρνουν θέση; Ποιες ομιλίες ξεχώρισες;

Είναι αναντίρρητα τραγική εμπειρία η ακρόαση των περισσότερων βουλευτών για το θέμα. Δεν γνωρίζουν ούτε τη διαφορά ομόφυλου κι ομοφυλόφιλου. Αποφεύγουν όλη τη ζωή τους να προφέρουν τη λέξη. Ηταν θλιβερό. Ελάχιστες αξιοπρεπείς ομιλίες από ήδη γνωστούς μετροεπείς ομιλητές. Συνήθως αριστερούς, με χειρότερους τους ΧΑ ΚΚΕ και ΑνΕλ. Οι ΧΑ που μας έβλεπαν στα θεωρεία για πολλές πολλές ώρες νόμιζα πως έκαναν έξτρα προσπάθεια να μας προσβάλουν και να μας βρίσουν δημόσια. Το έβλεπαν όλοι. 

Δεν θέλω να αδικήσω όσους έκαναν προσπάθεια ν αρθρώσουν έναν αξιόπιστο λόγο, που ήταν ακόμη κι απ τη ΝΔ αλλά κυρίως από Ποτάμι κι από Πασόκ, Δημάρ κι Ένωση Κεντρώων... Θα σταθώ όμως με σεβασμό στην παρουσία της Κυρίας Κατριβάνου που ξεπέρασε την εαυτή της κατά πολύ, σίγουρα με τη βοήθεια μιας χούφτας άξιων συνεργατών.

 

Η αγάπη και το μίσος των ανθρώπων είναι ένα Σκωτσέζικο ντους που έχω μάθει ν απολαμβάνω μ' εγκαρτέρηση. Η αγάπη ειδικά είναι αναγκαία και λυτρωτική.

 

—Σου έκανε εντύπωση πως βουλευτές που είναι ευρέως γνωστό (όχι από παραδοχή τους) πως είναι γκέι απείχαν και δεν ψήφισαν ούτε ναι ούτε όχι;

Οι κρυφοί ομοφυλόφιλου λεσβίες κτλ όταν είναι δημόσια πρόσωπα μου προκαλούν ακατάσχετη λύπη.

 

—Πώς ένιωθες κατά την ώρα της ψηφοφορίας, καθώς ήταν πασιφανές ότι το Σύμφωνο περνάει;

Την ώρα της ανακοίνωσης του αποτελέσματος της ψηφοφορίας απ τον Αντιπρόεδρο Γ Βαρεμένο τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης ένιωθα όπως όταν μετράς αντίστροφα για να ρθει ο καινούριος χρόνος. Χαίρεσαι ελπίζεις και έχεις υπόψη σου πως μπορεί κι όλα να πάνε σκατά.
Ήξερα πως το νέο Σύμφωνο θα με πληγώνει αλλά είναι η μικρή κατάκτηση που θα μας μάθει όλους μας πώς θα κατακτήσουμε τα μεγάλα κι αυτονόητα.

 

—Έτσι όπως το βλέπω, το πολυφωτογραφημένο φιλί σου με τον Νίκο Μυλωνά στο θεωρείο, ήταν το κορυφαίο σημείο μιας ακτιβιστικής πορείας δύσκολης αλλά τελικά επιτυχημένης. Ήταν προσχεδιασμένη συμβολική κίνηση; Πώς ένιωσες εκείνη τη στιγμή;

Το γεμάτο σεβασμό κι εκτίμηση φιλί μου με τον Νίκο Μυλωνά ήταν μια τρυφερή στιγμή αναγνώρισης μιας πορείας μ' ένα γλυκό και μετρημένο άνθρωπο που με υπομονή κι επιμονή έζησε μαζί μου όλη αυτή τη δημοσιότητα. Του είμαι ευγνώμων και ήθελα να το δουν όλοι για να μαθαίνουν να το κάνουν κι αυτοί.
Ήταν μια ιδέα της Ελίζας Γκορόγια που μου πήρε μερικά δευτερόλεπτα να συμφωνήσω. Το είχε μελετήσει κι οι φωτογράφοι απέναντι το απέδειξαν.
Σκέφτηκα πως αφού είχα κάνει φωτογράφηση μ' ένα άλλο φιλί με τον Ντάνιελ μου, 20 χρόνια πριν και μας τίμησαν πολλά εφηβικά δωμάτια, θα ήταν χρήσιμο να 'χουν και μια ώριμη εικόνα για τα χρόνια που έρχονται και μας μεγαλώνουν.
Ενιωσα πολύ τρυφερά κι υπεύθυνα για την ιεροσυλία των κορυφαίων θεωρείων της Δημοκρατίας.

 

Την ώρα που η Σ. Βούλτεψη ζητά τη σύλληψή του, ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος λέει... ///
Ο Γ.Β. (τρίτος από αριστερά) τη δεκαετία του '90

 

—Θεωρείς ότι η εκκλησία με τον σκληρό της λόγο των τελευταίων ημερών έπεισε ή γελοιοποιήθηκε;

Έχω πολλούς φίλους που θρησκεύονται και συμμερίζονται τη γνώμη μου πως η υστερία ορισμένων Μητροπολιτών δεν κάνει καλό σε κανένα. Αλλά η Χριστιανική Εκκλησία έχει πολλά κεφάλαια που πρέπει να δει σοβαρά αν θέλει να ζει στις καρδιές των ανθρώπων. Δεν το κάνει. Ο διαχωρισμός κράτους-Εκκλησίας είναι πιο επίκαιρος από ποτέ και είναι κρίμα που η Κυβέρνηση Συριζα υποτάχτηκε.

 

—Να φανταστώ ότι σε έψαξαν για να σε ευχαριστήσουν πολλοί άνθρωποι την επόμενη μέρα, ε;

Η αγάπη και το μίσος των ανθρώπων είναι ένα Σκωτσέζικο ντους που έχω μάθει ν απολαμβάνω μ' εγκαρτέρηση. Η αγάπη ειδικά είναι αναγκαία και λυτρωτική. Δεν έχω λόγια για την ευαισθησία των φίλων που μου γράφουν. Είμαι απλά ευγνώμων κι εύχομαι στα νεότερα παιδιά να ζήσουν να το γευτούν.

 

—Μήπως ξέρεις από πότε θα είναι ενεργός ο νόμος; Τον θέλω για κάτι ;)

Ο νόμος πήρε ήδη ΦΕΚ 4356/2015 είναι μέρος της ζωής μας και περιμένει τις πρώτες μέρες που θα δουλεύουν οι Συμβολαιογράφοι για να εφαρμοστεί.

 

Την ώρα που η Σ. Βούλτεψη ζητά τη σύλληψή του, ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος λέει... ///
Φωτ.: Menelaos Myrillas / SOOC

 

—Και μετά το Σύμφωνο, τι;

Το μετά το Σύμφωνο είναι στα χέρια μιας μεγάλης και σπουδαίας ομάδας νέων ανδρών γυναικών κι ό,τι άλλο θέλουν να λέγονται, που έχουν πλέον βήμα και καρδιά και κοινό ν αναπτύξουν τα όνειρά τους.
Όνειρα που καταλαβαίνω απόλυτα παρ' όλα τα χρόνια που μας χωρίζουν από τότε.

Είμαι πάντα στη διάθεσή τους απ' τη θέση ενός δικαιωμένου φίλου, τους/τις θαυμάζω τους ζηλεύω και τους αγαπώ πολύ.

Τους λέω με όση δύναμη μπορώ πως αξίζει τον κόπο η περιπέτεια!

 

***

 

Το σχόλιο του Γρηγόρη για τη Βούλτεψη:

 

...Κυρία Σοφία(ξέρει αυτή),
Προτίθεμαι ν απολογηθώ για ένα φιλί αγάπης στο θεωρείο της Βουλής των Ελλήνων τα ξημερώματα της 23 Δεκεμβρίου 2015. Ενα φιλί που δεν είναι σαφές πως παραβιάζει το άρθρο 56/7 του Κανονισμού καθόσον αυτός αναφέρεται ρητά σε "εκδηλώσεις επιδοκιμασίας αποδοκιμασίας" και προβλέπει απομάκρυνση
Το φιλί αυτό ήταν εκδήλωση αγάπης προς το πρόσωπο που φιλούσα και σας διαβεβαιώ πως τη στιγμή εκείνη, 02 20 τα ξημερώματα μετά από 16 ώρες στην αίθουσα της ολομέλειας, και με το σύνολο των παρόντων βουλευτών να χειροκροτεί τα θεωρεία των ενθουσιασμένων παιδιών, είμαστε στον κόσμο μας με αφορμή βέβαια το νέο νόμο.
Θα ήθελα ωστόσο να γνωρίζετε πως ήταν η συμπυκνωμένη έκφραση μιας προσπάθειας που έκανε μια χούφτα άνθρωποι που θα ήθελα επίσης να φιλώ όλους και όλες εκεί και τότε.
Ωστόσο περνούσαν σαν σε ταινία απ τα μάτια μας 32 χρόνια οργανώσεις άρθρα συζητήσεις αποδοκιμασίες σεμινάρια δημόσιες εμφανίσεις τηλεόραση ραδιόφωνο εφημερίδες περιοδικά αργότερα εκπαίδευση διαδίκτυο εκπομπές αμαρτωλά πάρτυ συνεντεύξεις διαλέξεις απειλές εκβιασμοί νυχτέρια ταξίδια σ όλο το κόσμο λόμπινγκ πορείες διαδηλώσεις αντάρα βρισιές δικαστήρια απειλές ξύλο προσωπική έκθεση προσβολές επιδοκιμασίες δάκρυα σιωπές ειρωνείες αλλά και αγκαλιές και αγάπη, κυρίως αυτή.

Προτίθεμαι όμως να σας ζητήσω ευγενικά ν απολογηθείτε κι εσείς για πολύ περισσότερα που δεν επισείουν κατ αρχήν απομάκρυνση απ τη Βουλή.
Μπήκατε στην ολομέλεια την ημέρα εκείνη κατά το μεσημέρι, παρελάσατε και αποσυρθήκατε πριν εκδηλωθεί κάποια κίνηση στα γεμάτα θεωρεία και κατόπιν δεν ήλθατε να ψηφίσετε.
Να σας υπενθυμίσω πως ο λαός σας πληρώνει για να ψηφίζετε ή να απέχετε αιτιολογημένα. Να σας θυμίσω πως επρόκειτο για ένα θέμα σχέσεων αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων που απασχόλησε και την Κυβέρνησή σας το 2008.
Τότε Κυρία μου, με τον νόμο που ψηφίσατε εκθέσατε τη χώρα μας στην καταδίκη του Ευρωπαικού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης και τη διασύρατε στα μάτια των δημοκρατικών πολιτών όλου του κόσμου για ρατσισμό.
Αν δεν ήμουν απασχολημένος με την επόμενη ημέρα ενός νέου νόμου που δημιουργεί στην καρδιά των ανθρώπων ζεστασιά θα σας έλεγα κι άλλα.
Θα σας έλεγα πως με την πολιτική που ψηφίζατε στην ίδια αυτή αίθουσα τόσα χρόνια, φέρατε τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής της φτώχειας και της δυστυχίας απ την οποία δεν ξέρω πόσες προσπάθειες θα πρέπει να γίνουν(όχι από σας βέβαια) για να βγούμε απ τα σκατά.
Για την περίπτωσή σας αυτή αρμόδιος δεν είναι ο φρούραρχος της Βουλής των Ελλήνων που όπως φαίνεται είχε το συγκεκριμένο πρωί σαφέστερη ανάμνηση ενός φιλιού αγάπης από εσάς, αλλά το παρδαλό κατσίκι!
Φιληθείτε