Αυτές τις ημέρες, συζητιέται έντονα η «απόφαση του Μητροπολίτη Πειραιώς να δώσει τελεσίγραφο σε τροφίμους του Γηροκομείου να το εγκαταλείψουν, επειδή καπνίζουν». Θα ήμασταν μαζί του αν το πρόβλημα ήταν για τους εσωτερικούς χώρους, όμως από ο,τι φαίνεται, θα εκδιωχθούν ακομα και όσοι καπνίζουν σε εξωτερικούς, ανοιχτούς χώρους. 

 

Γράφει ο Νίκος Σταθούλης:

Ο Σεραφείμ Πειραιώς διώχνει απο το γηροκομείο Πειραιά, 32 τρόφιμους γεροντάκια απο 75 έως 93 ετών επειδή είναι καπνιστές. Είναι σκληρό να βλέπεις ένα γεροντάκι 93 χρόνων, φτωχό, να κλαίει γιατί δεν έχει που να μείνει.

 

Ο Μητροπολίτης Σεραφείμ διώχνει απ' το Γηροκομείο Πειραιά δεκάδες ηλικιωμένους 75 έως 93 ετών - επειδή καπνίζουν;!

 

Ο αντικαπνιστικός νόμος για τους κλειστούς δημόσιους χώρους ΠΡΕΠΕΙ να εφαρμοστεί πανελλαδικά, και δεν εφαρμόζεται ούτε στο ελάχιστο. Είναι στα αλήθεια ομως ανθρωπιστική και κυρίως Χριστιανική λύση το να πεταχτούν στο δρόμο δεκάδες ηλικιωμένοι πένητες (φτωχοί); Και θα έδιωχνε πραγματικά ο Μητροπολίτης Σεραφείμ κόσμο απο το Γηροκομείο επειδή κάπνισαν τσιγάρο στην αυλή;

 

Το LIFO.gr επικοινώνησε με το Γηροκομείο Πειραιώς από προχτες Παρασκευή, ζητώντας την άποψη των υπευθύνων του, καθώς και κάποιο σχόλιο για τα δημοσιεύματα σχετικά με την εκδίωξη των ηλικιωμένων καπνιστών, αλλά μέχρι στιγμής δε λάβαμε απάντηση. Εννοείται πως εφόσον μας έρθει σχόλιο ή απάντηση απο το Γηροκομείο, θα το αναρτήσουμε άμεσα στο παρόν ποστ.

*Πρόσφατα το Γηροκομείο Πειραιώς ήταν ξανά στις ειδήσεις, εξαιτίας επώνυμης καταγγελίας πως οι πραγματικοί φτωχοί δεν έχουν πια θέση εκεί και πως η διαμονή εκεί πλέον κοστίζει απο 1.500 ευρώ το μονόκλινο μέχρι 750 ευρώ σε δωμάτια με τρία ή τέσσερα κρεβάτια. Αυτό συμφωνα με κάποιους θα εξηγούσε την εκδίωξη φτωχών που δεν πληρώνουν για τις κλίνες τους, ώστε να νοικιαστούν τα δωμάτια με υψηλότατες τιμές.  

 

Η εφημερίδα Κοινωνική, δημοσίευσε τις προάλλες και την επώνυμη καταγγελία αλλά και την απάντηση του Γηροκομείου.

 

Παραθέτουμε αρχικά την καταγγελία του κ. Δεβούρου:

«Από πολλά χρόνια το «Άσυλο Πενήτων» έχει διαγραφεί ακόμα και από τον τίτλον που κοσμεί την είσοδον αυτού, το δε απαράδεκτα δυσάρεστο είναι ότι έχουν καταργηθεί – εξαφανιστεί όλες οι θέσεις των πενήτων, οι οποίοι με τη σημερινή δύσκολη κατάσταση, πρώην νοικοκυραίοι ζουν στους δρόμους.

 

Το «Άσυλο Πενήτων» λειτουργούσε με τον υπ" αριθμόν 270/5101891 κανονισμόν. Εις το ανωτέρω ίδρυμα εγκατασταθεί τότε και το «Ρωμανίδειον» γηροκομείο εις ιδιαίτερον τμήμα διατηρώντας το δικαίωμα φιλοξενίας είκοσι (20) τροφίμων γερόντων και πάντοτε εις το μέλλον με τον αυτόν αριθμό τροφίμων. Εις τον κανονισμό, τον οποίον επίσης σας αποστέλλω μαζί με την παρούσα, αναφέρονται τα πάντα τα σχετικά με τας ανάγκας λειτουργίας του.

 

Από πολλά χρόνια το «Άσυλο Πενήτων» έχει διαγραφεί ακόμα και από τον τίτλον που κοσμεί την είσοδον αυτού, το δε απαράδεκτα δυσάρεστο είναι ότι έχουν καταργηθεί – εξαφανιστεί όλες οι θέσεις των πενήτων, οι οποίοι με τη σημερινή δύσκολη κατάσταση, πρώην νοικοκυραίοι ζουν στους δρόμους. Οι δε θέσεις των τροφίμων σήμερα από πλευράς κόστους έχουν ως εξής: Η Α θέση 1.500 ευρώ σε δωμάτιο με μια κλίνη και η εσχάτη 750 ευρώ για δωμάτιο με τρεις ή τέσσερις γέροντες ή γερόντισσες εις έκαστον.

 

Εις το αρχικό κτήριο του «Άσυλου Πενήτων» έχουν προστεθεί τέσσερις καινούργιοι όροφοι από δύο δωρητάς, ανά δύο ορόφους έκαστος, ο Ν. Κρητικός και ο Σ. Κομνηνόν.

 

Εις το παρελθόν και διά των εφημερίδων είχα προσπαθήσει να εξασφαλισθούν θέσεις για τους πένητας απευθυνθείς προς τον σημερινό μητροπολίτη κ. Σεραφείμ, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Επιστολάς έχω αποστείλει, επίσης, προς τον μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, του οποίου η φιλανθρωπική δράσις αξιοθαύμαστη και έχει συγκινήσει το πανελλήνιον.

 

Να ληφθεί δε υπ" όψιν ότι προσέφερε ολόκληρον την εκκλησιαστική περιουσίαν δια τους δυστυχούντας Έλληνες. Εκτός δε αυτού, ιδίαν επιστολήν απέστειλα προς τον υπουργό Υγείας κ. Α. Ξανθόν.

 

Ευελπιστώντας ότι θα συγχωρήσετε την καθυστερημένη παρούσαν μου, η οποία δεν έχει κανέναν άλλον λόγον εκτός της απλής συγχύσεως, και θα δημοσιεύσετε αυτήν εις την έγκριτον εφημερίδα σας.

Μετά τιμής,

Ο υπέργηρος

Κωνσταντίνος Δημ. Δεβούρος

Κάτοικος Πειραιώς»

 

Η απάντηση της Διοίκησης του Γηροκομείου

«Ύστερα από αναληθές δημοσίευμα – επιστολή που υπογράφει ο κ.Κωνσταντίνος Δημ.Δεβούρος, κάτοικος Πειραιά – τα κίνητρα του οποίου θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν είναι ιδιοτελή – θεωρούμε υποχρέωσή μας να προβούμε στην παρούσα ενημέρωση, προς αποκατάσταση της αλήθειας, σχετικά με τους σκοπούς και τους στόχους του Γηροκομείου Πειραιώς, το οποίο από πολλών ετών, είναι ένα από τα στολίδια της πόλης μας με τεράστιο κοινωνικό έργο και προσφορά στους γέροντες συνανθρώπους μας.

 

Σας ενημερώνουμε ότι το Γηροκομείο Πειραιώς «Άσυλο πενήτων Βασιλείου Αθανασίου Πρωθιερέως» είναι Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο ιδρύθηκε το 1891 (ΦΕΚ 276/5-10-1891) από τον Πρωθιερέα Βασίλειο Αθανασίου.

 

Στο συγκεκριμένο Γηροκομείο, Πρόεδρος του οποίου είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, παρέχεται πλήρης περίθαλψη ηλικιωμένων συνανθρώπων μας, πτωχών και αναξιοπαθούντων γερόντων, τόσο από τον Πειραιά, όσο και από την ευρύτερη περιοχή.

 

Στο συμβούλιο μετέχουν, μεταξύ άλλων, δύο μέλη τα οποία ορίζονται από την εκάστοτε δημοτική αρχή του Πειραιά, ενώ όλα τα μέλη της Εφορείας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ανιδιοτελώς, χωρίς αντιμισθία, αποζημίωση ή άλλη παροχή.

 

Αξίζει να θυμίσουμε επίσης ότι το Γηροκομείο Πειραιώς εποπτεύεται από την Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, και δεν επιχορηγείται από το Ελληνικό Δημόσιο ή άλλον Δημόσιο Οργανισμό αντιθέτως φορολογείται (ΕΝ.Φ.Ι.Α, φόρο εισοδήματος κλπ).

 

Το Γηροκομείο Πειραιώς λειτουργεί, κατά κοινή ομολογία, υποδειγματικά παρέχοντας υπηρεσίες στους τροφίμους του με όλες τις δυνατές ανέσεις. Οι υπηρεσίες προσφέρονται από το προσωπικό με ιδιαίτερη αγάπη, στοργή και αφοσίωση, σε ατμόσφαιρα οικογενειακής ζεστασιάς και θαλπωρής, ώστε οι τρόφιμοι να νιώθουν χαρούμενοι και ασφαλείς.

 

Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται περίπου 200 ηλικιωμένοι Τρόφιμοι εκ των οποίων οι περίπου 80 είναι κατάκοιτοι, ενώ οι 50 άποροι. Σημειώνουμε ότι το κόστος κάθε ηλικιωμένου ανέρχεται περίπου στα 1.300 ευρώ μηνιαίως.

 

Τα έσοδα του Γηροκομείου Πειραιώς προέχονται κυρίως από δωρεές ανώνυμων και επώνυμων αδελφών μας, οι οποίοι έχουν ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για την λεγόμενη «τρίτη ηλικία». Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μεγάλος αριθμός τροφίμων, καταβάλλει χαμηλά τροφεία που καλύπτουν ένα μικρό μέρος του κόστους διαμονής τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, δεδομένων και των άσχημων οικονομικών συνθηκών την εργώδη προσπάθεια από τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του ιδρύματος για τη διατήρηση των συνθηκών διαβίωσης και εξυπηρέτησης των τροφίμων.

 

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, καλείται κάθε ενδιαφερόμενος να διαπιστώσει το αληθές των γραφομένων, επισκεπτόμενος οποιαδήποτε στιγμή το Γηροκομείο Πειραιώς και διαβεβαιώνουμε πως αφενός θα απολαύσει την φιλοξενία από τους εργαζομένους και το διοικητικό προσωπικό, αφετέρου θα αισθανθεί της αγάπη και την οικογενειακή ατμόσφαιρα και θα γίνει ο καλύτερος πρεσβευτής της κοινωνικής αυτής προσπάθειας. Επίσης, στη διάθεση όλων βρίσκονται και οι θετικές και επαινετικές εκθέσεις των φορέων της πολιτείας μας».

 

 

UPDATE 27/9/2016: 

To Γηροκομείο δεν μας απάντησε ποτέ, όμως όπως με πληροφόρησε αναγνώστης, ο Μητροπολίτης Πειραιώς έδωσε τη δική του απάντηση, που βρήκα δημοσιευμένη στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ:

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Μία φοβερή παθογένεια της εποχής μας είναι να συμπλέκεται η εμπάθεια και η κακότητα με το θράσος της αγνοίας, η ανευθυνότητα με την έπαρση και την προκατάληψη. Όλα αυτά χαρακτηρίζουν όλους όσους έσπευσαν με περισσό θράσος να ψέξουν την απόφαση του Δ.Σ. του Γηροκομείου Πειραιώς να απαγορεύσει τόσο στους φιλοξενουμένους σε Αυτό, όσο και στους εργαζομένους κατά το ωράριον εργασίας τους την χρήση καπνικών προιόντων (κάπνισμα) και την χρήση οιασδήποτε εστίας φωτιάς (αναπτήρες - σπίρτα).

Το Γηροκομείο Πειραιώς είναι Ν.Π.Ι.Δ., ένα πρότυπο κοινωνικό ίδρυμα με ιστορία 125 χρόνων, καταξιωμένο στην πόλη του Πειραιώς, που συνδιοικείται από τον εκάστοτε Μητροπολίτη Πειραιώς και τον Δήμο Πειραιώς και προσφέρει χωρίς καμμία κρατική επιχορήγηση ένα εξαίρετο κοινωνικό έργο. Η Γεν. Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής με την υπ' αριθμ. 3349/1-3-2016 έκθεσή της, αναφέρει ως παρατηρήσεις – συμπεράσματα τα ακόλουθα : «Το Γηροκομείο Πειραιώς αποτελεί μια Μονάδα που λειτουργεί άψογα, με οργάνωση και υπευθυνότητα, παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες και ευχάριστη διαμονή στους ηλικιωμένους. Μιλήσαμε με τους περιθαλπόμενους, οι οποίοι εξέφρασαν θετικά σχόλια για τη διαμονή τους εκεί.

Οι χώροι είναι καθαροί και περιποιημένοι, η διατροφή είναι προσεγμένη ενώ παράλληλα τα πιστοποιητικά υγείας των εργαζομένων είναι σε ισχύ.». Το Γηροκομείο έχει λάβει συνεχή βραβεία για την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών του και ελέγχεται από την Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων της Περιφέρειας Αττικής και έχει πλήρη ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

Κάθε χρόνο γίνεται εκπαίδευση από το Πυροσβεστικό Σώμα, των υπαλλήλων του Ιδρύματος, για την αντιμετώπιση πυρκαιάς και έχουν τοποθετηθεί υπερσύγχρονα συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης. Η εντολή όμως του Διοικητού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πειραιώς είναι - κατόπιν ενός λυπηρού συμβάντος που αντιμετωπίστηκε άμεσα - να μην υφίσταται η παραμικρά εστία χρήσεως πυρός εντός του χώρου του Ιδρύματος, διότι αφ' ενός μεν η πρόληψις είναι καλυτέρα της αντιμετωπίσεως, ενός τόσο σοβαρού προβλήματος και αφ' ετέρου στο Ίδρυμα φιλοξενούνται 200 περιθαλπόμενοι Γέροντες εκ των οποίων οι 80 κατάκοιτοι και επομένως σε περίπτωση πυρκαιάς είναι ευνόητες οι συνέπειες.

Επομένως εφαρμόζοντας την εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το Δ.Σ. έλαβε την απόφαση να μην επιτρέπει πλέον σε κανένα περιθαλπόμενο, το κάπνισμα και τη χρήση εστίας φωτιάς και το ίδιο διά τους εργαζομένους κατά την διάρκεια της εργασίας των, όχι για να τηρήση «αυστηρά» τον ισχύοντα αντικαπνιστικό Νόμο, αλλά για να μην υφίσταται η παραμικρή υπόνοια κινδύνου για τους φιλοξενουμένους 200 Γέροντας, επειδή δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν να επιτηρή επί 24ώρου βάσεως τους φιλοξενουμένους παρ' ότι έχει δομή διοικήσεως και φροντίδος υψηλής ποιότητος με 65 εργαζόμενους.

Το Δ.Σ. του Ιδρύματος που αφιλοκερδώς προσφέρει την διακονία του αγωνιζόμενο στην εποχή της κρίσεως, να αντιμετωπίσει χωρίς καμμία βοήθεια ούτε από το Κράτος, ούτε από το Δήμο Πειραιώς, ο οποίος παρ' ότι συνδιοικεί το Ίδρυμα, έχει να καταβάλη τις υποχρεώσεις του από το έτος 1955, αναμένει ευγενείς κρίσεις για το έργο του και όχι ύβρεις και συκοφαντίας. Τελικά βέβαια το Δ.Σ. έχει την ηθική και ποινική ευθύνη των διακοσίων φιλοξενουμένων και όχι κάθε ανεύθυνος επικριτής.

Δυστυχώς όμως η κακεντρέχεια και η εμπάθεια πρυτανεύουν στην εποχή μας.
Διά το Δ.Σ.
Ο Π Ρ Ο Ε Δ Ρ Ο Σ Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι ΤΗ Σ

+ ο Πειραιώς ΣΕΡΑΦΕΙΜ