Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στη Θεσσαλονίκη έγιναν πολλά ωραία πράγματα: από το Μικρό Σχολείο των WHY NOT (καταπληκτική ιδέα) και την Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, μέχρι αυτό εδώ:

 

Ο Λευκός Πύργος Αλλιώς!

 

Την δράση που ενσωμάτωσε τον Λευκό Πύργο σε μια μεγάλη φωτεινή κορνίζα.

 

 

Αντιγράφω από την parallaxi:

 

Καθώς ο Μάιος προχωρά, το Made in Thessaloniki#2, η μεγάλη δράση του Θεσσαλονίκη Αλλιώς της Parallaxi, που επιχειρεί φέτος μια σειρά μεγάλες και μικρές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο της Θεσσαλονίκης συνεχίζεται. Αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν η ώρα της παρέμβασης στο δρόμο ήπιας κυκλοφορίας της Φιλικής Εταιρίας, έναν από τους πιο ενδιαφέροντες μικρούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, που καταλήγει στο Λευκό Πύργο. Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνεργαστήκαμε με τους Beforelight. Κατά τη διάρκεια του πρώτου Θεσσαλονίκη Αλλιώς, τον Ιούνιο του 2010, αλλάξαμε την όψη της οδού Ερνέστου Εμπράρ στα Άνω Λαδάδικα, με την παρέμβαση "το Φωτιστικό σου Αλλιώς". Κατά τη διάρκεια εκείνης της δράσης συλλέξαμε παλιά φωτιστικά που δεν χρησιμοποιούνται πια και φωτίσαμε με κείνα έναν αδιάφορο δρόμο που σε κείνον έλαχε να φέρει το όνομα του σπουδαίου πολεοδόμου που άλλαξε την όψη της Θεσσαλονίκης, μετά την πυρκαγιά του 1917. Η επιτυχία εκείνης της φωτιστικής εγκατάστασης ήταν μεγάλη και οι beforelight την επανέλαβαν το χειμώνα που μας πέρασε στην οδό Πιτάκη του Ψυρρή στην Αθήνα.

 

Ο Λευκός Πύργος Αλλιώς!

 

 

OH MY CAD

Ποια είναι η διάμετρος του Λευκού Πύργου;
Ποιο είναι το ύψος του σημαντικότερου μνημείου της Θεσσαλονίκης;
Οι Beforelight πήραν χάρακα και μολύβι, μέτρησαν τις διαστάσεις του και δημιιούργησαν μια φωτιστική εγκατάσταση στη Φιλικής Εταιρείας, την οδό που "καδράρει" το σύμβολο-μνημείο της πόλης. Στα πλαίσια της δράσης «Θεσσαλονίκη Αλλιώς - Made in Thessaloniki 2», που διοργανώνει το περιοδικό Παράλλαξη, η ομάδα Beforelight επεμβαίνει στο νέο πεζόδρομο, παίζοντας με την προοπτική του σε σχέση με το Λευκό Πύργο.

 

Ο Λευκός Πύργος Αλλιώς!


Χρησιμοποιώντας την τέχνη της ψευδαίσθησης στην οπτική αντίληψη, σε συνδυασμό με τη φωτιστική τεχνολογία των LED, η ομάδα τοποθετεί τρισδιάστατα στο χώρο τις διαστάσεις του μνημείου ως φωτεινές γραμμές και αριθμούς. Η ανάγνωσή τους είναι δυνατή από ένα και μοναδικό σημείο θέασης στο δρόμο, το οποίο σηματοδοτείται και καλεί τον επισκέπτη να σταθεί εκεί. Η γειτονιά, μετά τη φωτιστική παρέμβαση, κοιτάζει το μνημείο κάτω από το νυχτερινό ουρανό... αλλιώς! Για τους επόμενους έξι μήνες κατεβείτε τη Φιλικής Εταιρίας το βράδυ με τα μάτια ψηλά και σταθείτε λίγο μετά τη Μητροπόλεως. Για πρώτη φορά ο Λευκός Πύργος θα σας αποκαλυφθεί στις πραγματικές του διαστάσεις! Απο χθες βράδυ, οι φωτογραφίες που βγαίνουν οι άνθρωποι, με θέα το μεγάλο φωτεινό Γάμα στη Φ. Εταιρίας, θα στολίσουν τα οικογενειακά άλμπουμ του μέλλοντος...

 

Ο Λευκός Πύργος Αλλιώς!

 

Ο Λευκός Πύργος Αλλιώς!

 

Η ομάδα!
H ομάδα BEFORELIGHT σχηματίστηκε για να πειραματιστεί με το φως. Τα μέλη της έχουν καταπιαστεί με τον αρχιτεκτονικό και το θεατρικό φωτισμό, αλλά η ομάδα, αναζητώντας νέους τρόπους για να αποδώσει τη δυναμική εμπειρία του φωτός, έχει ως κύρια δραστηριότητα τις εικαστικές εγκαταστάσεις και τα αστικά δρώμενα. Οι BEFORELIGHT έχουν κάνει φωτιστικές παρεμβάσεις στο δημόσιο αστικό χώρο πόλεων όπως η Αθήνα, Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, τα Χανιά και το Rotterdam. Η πιο πρόσφατη δημόσια δράση τους ήταν η συμμετοχική φωτιστική εγκατάσταση στην οδό Πιττακη στην Αθήνα.
Επιπλέον, έχουν παρουσιάσει το έργο τους στη 2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο Πεδίο Δράσης Κόδρα, στο Video Art Athens, στο Street Cinema του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στη Νύχτα Μουσείων του Ρότερνταμ, στο καφέ του Μουσείου Μπενάκη, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη (στα πλαίσια της Νύχτας Μουσείων της Αθήνας) και στο φουαγιέ του Μουσείου Ακρόπολης.

Το έργο των BEFORELIGHT περιλαμβάνει τη σύλληψη, το σχεδιασμό και την εφαρμογή φυσικού και τεχνητού φωτισμού, με στόχο να ενθαρρύνει τη συμμετοχή και τη διάδραση του κοινού με το φως, σε μια διαδικασία όπου η ιδιαιτερότητα του τόπου και ο πειραματισμός στην χρήση φωτιστικών μέσων αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες.

 

 

Ο Λευκός Πύργος Αλλιώς!

 

 

Beforelight μέλη είναι οι: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Δήμητρα Αλουτζανίδου, Χριστίνα Αμπατζίδου, Κωνσταντίνα Ευαγγέλου, Κέλλυ Εφραιμίδου, Δημήτρης Θεοχαρούδης, Μαρία Λαζαρίδου, Βασίλης Ντόβρος, Ειρήνη Στείρου.

*Οι φωτογραφίες του Λευκού Πύργου και το πορτρέτο των Beforelight είναι του Θανάση Σταθόπουλου