Ο Μάρσαλ ΜακΛούαν ήταν ίσως ο σημαντικότερος θεωρητικός που ασχολήθηκε με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

 

Ο Καναδός φιλόσοφος (1911-1980) πιέστηκε να γράφει με το δεξί χέρι, όμως στην εφηβεία του ακολούθησε τη φύση του κι έγινε ένας απενοχοποιημένος αριστερόχειρας.

 

 

Με το αριστερό έγραψε και το προφητικό του βιβλίο The Medium is the Massage (1967), στο οποίο υποστήριξε πως το Μέσο είναι το Μήνυμα και πως τα ηλεκτρονικά μέσα θα μετατρέψουν τη Γη σ’ ένα ‘πλανητικό χωριό’ (με την κακή έννοια).

 

Αν ζούσε ακόμη, αυτές τις μέρες θα γινόταν 100 χρονών.

 

...................................................................................................................

 

ΓΟΥΝΤΙ ΑΛΛΕΝ + ΜΑΡΣΑΛ ΜΑΚΛΟΥΑΝ

 

 

 

[Και μια περιγραφή, via.]

Στην περίφημη σκηνή του Νευρικού Εραστή (Annie Hall) του Γούντυ Άλλεν, ο πρωταγωνιστής (ο ίδιος ο Άλλεν) περιμένει σε μια μεγάλη ουρά μπροστά σε ένα κινηματογράφο μαζί με τη φίλη του (Νταϊάν Κίτον) και εκνευρίζεται καθώς αναγκάζεται να ακούει τις μπουρδολογίες για τον Φελίνι και τον Μπέκετ ενός τύπου που στέκεται ακριβώς από πίσω του στην ουρά: «Θα πάθω εγκεφαλικό!» λέει στην Κίτον.

 

Ο τύπος όμως συνεχίζει τις μπαρουφο-αναλύσεις του για τον Μάρσαλ ΜακΛούαν μέχρι που ο Γούντυ αγανακτισμένος στρέφεται προς την κάμερα για να αναρωτηθεί τι θα πρέπει να κάνει όταν είναι αναγκασμένος να ανέχεται τις βλακείες κάποιου σε παρόμοιες περιστάσεις. Ο άλλος διαμαρτύρεται έντονα λέγοντας ότι έχει δικαίωμα να διατυπώνει την άποψή του και στο κάτω-κάτω διδάσκει ένα σχετικό μάθημα στο Πανεπιστήμιο Columbia και γνωρίζει πολύ καλά το έργο του ΜακΛούαν! «Α, ναι;» απαντάει ο Γούντυ, «ωραία, γιατί τυχαίνει να έχω εδώ τον ίδιο τον ΜακΛούαν!»

 

Φυσικά εμφανίζεται ο ΜακΛούαν στην οθόνη και εξευτελίζει τον τύπο: «Δεν έχεις ιδέα για το έργο μου! Είναι εντυπωσιακό και μόνο το γεγονός ότι σε προσέλαβαν να διδάξεις οτιδήποτε..». Ο Γούντυ ξαναστρέφεται στην κάμερα και μονολογεί: «Μακάρι και η πραγματική ζωή να ήταν έτσι..»