Υπάρχει ένα άγχος γιατο πώς μας βλέπουν στο εξωτερικό. Είναιμια ανούσια εμμονή (και τι αλλάζειπρακτικά τώρα που οι «New York Times» μαςχαρακτήρισαν «Σιάτλ των Βαλκανίων»;)αλλά, παρ' όλα αυτά, είναι κάπωςδιασκεδαστική: άλλες φορές οι «ξένοι»βλέπουν πράγματα που εμείς ποτέ δενπροσέξαμε, κι άλλες φορές γράφουν λεςκαι αναφέρονται σε άλλη πόλη. Να λοιπόνμερικά πράγματα που γράφτηκαν φέτοςγια μας (και βρήκα με τη βοήθεια τουgoogle) τον τελευταίο χρόνο. 

1 Η χρονιά ξεκίνησεκαλά, με την αγγλική εφημερίδα «Telegraph»να λέει πως η Θεσσαλονίκη είναι η «coolestnew city break» της Ευρώπης, μιας και η EasyJetξεκίνησε πτήσεις για και από Λονδίνο.(«Η πόλη είναι σαν τη Βαρκελώνη», γράφει,«αλλά αντί για τα τάπας έχει τουςμεζέδες!»)

2Στα τέλη Γενάρη, τοBBC είχε ένα φωτορεπορτάζ με παιδιά πουκρατούν λουλούδια στο λιμάνι της πόλης,τιμώντας έτσι τη μνήμη των Εβραίων τηςπόλης, και όχι μόνο, που χάθηκαν στοΟλοκαύτωμα.

3«Λίγο πριν την άφιξητου Νίμιτς» έγραψε η «Herald Tribune» το Μάρτιο«η Ορθόδοξη Εκκλησία και ένα εθνικιστικόκόμμα έκαναν ξεχωριστές, ειρηνικέςδιαδηλώσεις εναντίον πιθανού συμβιβασμούγια το όνομα της Μακεδονίας».

4Το «IndieWire»γράφει για το Ανοιξιάτικο ΦεστιβάλΝτοκιμαντέρ: εξαιρετική φιλοξενία, θέαστον ωκεανό, ζωηρή διασκέδαση, εκδρομέςσε αρχαιολογικούς θησαυρούς, ένα πανηγύριχαράς... Έτσι είδε ο δημοσιογράφος τηνπόλη και μάλιστα αναρωτιέται πώς μπορείο κόσμος να μπαίνει στα σινεμά για ναδει τα ντοκιμαντέρ, αντί να χαίρεταιέξω τη λιακάδα της πόλης.

5Στα τέλη Μαρτίου η«USA Today» γράφει για τη διαμαρτυρίαΘιβετιανών στην πλατεία Αριστοτέλουςλίγο πριν φτάσει στην πόλη η ΟλυμπιακήΦλόγα. Την ίδια μέρα η κινεζική «ChinaDaily», όλο χαρά, περιγράφει σκηνέςενθουσιασμού - ούτε λόγος για τιςδιαμαρτυρίες.

6Το περιοδικό «New York»κάνει αφιέρωμα στα βιβλιοπωλεία τηςΝέας Υόρκης και εντοπίζει τον πιοεκκεντρικό υπάλληλο στο πρόσωπο τουSam Chekwas, ενός άντρα που μεγάλωσε μεν στηΝιγηρία αλλά αγάπησε τον κλασικόπολιτισμό και τα βιβλία όταν έζησε γιαχρόνια στη Θεσσαλονίκη, σπουδάζονταςΟδοντιατρική (!).

7Φθινοπωρινή Δράσηγια το Περιβάλλον (από το Cleantech): 3.000Έλληνες έστειλαν στον πρωθυπουργό τουςμια ηλεκτρονική κάρτα που δείχνει τηΘεσσαλονίκη και το πώς θα μοιάζει το2050, αν δεν κάνουν κάτι τώρα οι πολιτικοίγια τις κλιματικές αλλαγές...

8Το Νοέμβρη ο «Guardian»,στην ανταπόκρισή του για το ΦεστιβάλΚινηματογράφου τονίζει ότι η Θεσσαλονίκηείναι «σκηνοθετοκεντρική». Μεγάληεντύπωση τους έκαναν τα πορτρέτασκηνοθετών στις σκάλες του Ολύμπιον:«Ούτε ένας ηθοποιός!» γράφει το άρθρο.Ως μεγαλύτερο γεγονός αναφέρεται ηπρεμιέρα του Αγγελόπουλου, την οποία ο«Guardian» ενώνει περίτεχνα με τα επεισόδιαπου γίνονταν την ίδια στιγμή στουςδρόμους της πόλης για την επέτειο τουΠολυτεχνείου.

9Η ιρανική ταινία πουκέρδισε το βραβείο στη Θεσσαλονίκη δενπαίχτηκε ποτέ στο Ιράν (λογοκρισία). Τοδιαβάζουμε στην εφημερίδα «Tehran Times»μαζί με δήλωση του σκηνοθέτη για το πόσοόμορφα αισθάνθηκε όταν είδε την ταινίαμαζί με το κοινό της Θεσσαλονίκης καιπόσο θα ήθελε να ζήσει την ίδια εμπειρίακαι με το κοινό της πατρίδας του.

10Καταστροφή στηΘεσσαλονίκη: Θρηνούν οι ισραηλινέςεφημερίδες (ανάμεσά τους και η «Haaretz»στις 4/12) για την ήττα της ομάδας BneiHasharon από τον Άρη Θεσσαλονίκης. Κατηγορούντη διαιτησία... 

11Τέλος, το τι μεταδίδουνόλοι τώρα για τα επεισόδια το ξέρουμε.Ας κλείσουμε με κάτι απαισιόδοξο γιατου χρόνου. Η Focus News Agency έγραψε στις 19/12ότι το 2009 η ανεργία στην πόλη αναμένεταινα εκτιναχτεί στο 25%.

(Ας ελπίσουμε ότιόλες οι κακές προβλέψεις θα διαψευστούν.Μακάρι το 2009 να γίνει κάποιο θαύμα ή ναπετύχει η κοινωνική εξέγερση. Καλέςγιορτές!)