Η πολύ κακή κριτική για την «αγαπημένη κακή ελληνική ταινία όλων των χρόνων του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.»
«Τον ήρωα, τον χλευάζει μια αδιευκρίνιστης ταυτότητας-προέλευσης αλλά ξεκαρδιστικής υπερβολής Σατανική Σκρόφα (η προσωποποίηση της Τρόικας; Φοβάμαι να συλλογιστώ)»

 

Το 2012, ο Μανώλης Βαμβούνης έγραψε κριτική για ένα ελληνικό φιλμ που είδε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τις προάλλες ο σκηνοθέτης του φιλμ -που προφανώς δεν ανέχεται την κακή κριτική- του ζήτησε να αποσύρει το παλιό αυτό κείμενο. 

 

Έχω γράψει πολλές φορές για το Streisand Effect: Όταν η Barbra Streisand απαγόρευσε στα ΜΜΕ να γράψουν για ένα μάλλον ασήμαντο θέμα (μια βίλα της) για το οποίο δεν είχαν καν σκοπό να πολυγράψουν, όλα τα μίντια ενδιαφέρθηκαν κι η βίλα της έγινε πρώτο θέμα.

 

Έτσι κι εδώ, από εκεί που ελάχιστοι είχαν διαβάσει την κριτική του 2012, τώρα που την ξαναέβαλε ο Βαμβούνης στο Facebook του μαζί με την απειλή του σκηνοθέτη, όλοι άρχισαν να μιλούν για το Kame Koummando. 

 

«Με απείλησαν σήμερα με ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ για να κατεβάσω από το μπλογκ μια κριτική ελληνικής ταινίας τετραετίας. Το οποίο φυσικά σημαίνει, καιρός να revisit και να κάνετε όλοι share παρακαλώ την αγαπημένη κακή ελληνική ταινία όλων των χρόνων του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης» έγραψε, δίνοντας και το λινκ της κριτικής του, και χιλιάδες άνθρωποι τη διάβασαν, μοιράστηκαν το στάτους του και γενικά πληροφορήθηκαν για μια γνώμη που αλλιώς θα παρέμενε ξεχασμένη...

 

 

Ο Βαμβούνης δεν είναι φυσικά ο μόνος που δεν ενθουσιάστηκε με την ταινία, που έχει βαθμολογία κάτω από 5 στο IMDB. Ο Μανώλης Κρανάκης είχε γράψει στο Flix τότε:

 

[...] Ευτυχώς. η ευχάριστη έκπληξη είναι πως το «Kame Koummando» είναι τόσο κακό που ακόμη και για να γελάσεις μαζί του πρέπει απλά, όσο διαρκεί αυτή η αποθέωση του απόλυτου τίποτα συν μια σειρά από αφόρητα νεοχιπχοπ ελληνικά άσματα, να θυμηθείς κάποιο ανέκδοτο που σου έχουν πει πρόσφατα.

Οι έννοιες «κακοφτιαγμένο», «κακοπαιγμένο», «μη σκηνοθετημένο», «μη σινεμά» αποκτούν εδώ άλλο νόημα καθώς το «Kame Koummando» όχι απλά δεν είναι αλλά δεν μπορεί και να είναι τίποτα από αυτό που υποσχόταν πριν την προβολή του και - ξανα, ευτυχώς - τίποτα απ' όσα «επικίνδυνα» πράγματα μοιάζει να πρεσβεύει ως διεξόδους από την σημερινή κρίση που ακόμη ένα κακό επακόλουθό της είναι ότι γεννάει απόπειρες ταινιών σαν αυτήν.

 

Μπορείτε να απολαύσετε την Πολύ Κακή Κριτική του Βαμβούνη καθώς και φωτογραφίες της ταινίας, στο λινκ #tiff53 Kame Koummando που δίνει ο Μανώλης στο status του. Και μπορείτε να ψάξετε να δείτε -νόμιμα φυσικά- το φιλμ για να δείτε αν συμφωνείτε ή όχι. 

 

 

 (Όποιος το έχει δει, ας μοιραστεί την εμπειρία του στα σχόλια).