Χτες στο ποστ "Η μουσική του Λοϊζου δεν έχει ανάγκη κανέναν Επενδυτή" περιγράψαμε το θέμα με την εφημερίδα και τα ασφαλιστικά μέτρα.

 

Ζήτησα τη γνώμη της Μυρσίνης για να τη βάλουμε στο Lifo.gr και μόλις μου την έστειλε. Δημοσιεύεται πρώτα εδώ.

 

 

 

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ θα κυκλοφορήσει με δύο CD που τιτλοφορούνται Αφιέρωμα στο Λοΐζο. Όλα περιέχουν κυρίως δεύτερες  εκτελέσεις των τραγουδιών του Λοΐζου από ζωντανές εμφανίσεις διάφορων  ερμηνευτών. Δυστυχώς, η ποιότητα τόσο του ήχου όσο και γενικά της έκδοσης  απέχει μακράν από αυτό που ο πατέρας μου είχε συνηθίσει το κοινό του.

 

Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω μιας τελικά παράλογης συνθήκης. Η ΑΕΠΙ έχει δώσει εκ των προτέρων άδεια στον Κόσμο του Επενδυτή να τυπώνει  CD  σε προσφορά.  Αυτό το κάνει  χωρίς να ενημερώνει τα μέλη της τα οποία εκπροσωπεί δηλαδή τους συνθέτες και τους στιχουργούς  για τους όρους με τους οποίους δίνει αυτή την άδεια. Και δυστυχώς  σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία  η κίνηση αυτή της ΑΕΠΙ εκθέτει τα μέλη της σε μεγάλο  κίνδυνο.  Έτσι, έχουμε ένα εξαιρετικά πρωτότυπο φαινόμενο μια οικονομική εφημερίδα - ο Επενδυτής   κερδίζει χρήματα  γιατί κυκλοφορεί με  προσφορά  ένα "αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο" φυσικά χωρίς την άδειά μου. Πρόκειται για μια εντελώς εμπορική και εξαιρετικά φτηνή κυκλοφορία  η οποία έχει τεράστιο περιθώριο κέρδους για την εφημερίδα. Ωστόσο για όλα αυτά όχι μόνο δεν έχουν πάρει την άδειά μου αλλά ούτε καν με έχουν ενημερώσει!

 

Αναγκάστηκα να ζητήσω τη συνδρομή της δικαιοσύνης για να διαπιστώσω ότι οι δημιουργοί είναι με τους δημιουργούς, η ΑΕΠΙ με την ΑΕΠΙ και οι εταιρείες - οι δισκογραφικές  με τα δικά τους συμφέροντα. Ενώ είμαι μέλος της ΑΕΠΙ αυτή  αρνήθηκε να συνδράμει στη δίκη με διάφορες προφάσεις. Η ΕΜΙ που είναι η εταιρεία που ο Λοΐζος έχει εκδώσει σχεδόν όλο του το έργο  μας έστειλε μια τυπική επιστολή που έλεγε περισσότερα από αυτά που ήθελε να αποσιωπήσει.

 

Είναι εξαιρετικά λυπηρό να παλεύεις για το αυτονόητο. Το δικαίωμα της δημοσιότητας  right of publicity  προστατεύεται απόλυτα  στις άλλες χώρες. Αν θέλεις να βγάλεις χρήματα χρησιμοποιώντας  το όνομα κάποιου πρέπει να έχεις την άδειά του αλλιώς  η ενέργειά σου είναι παράνομη. Δυστυχώς εδώ  αυτό δεν ισχύει, με αποτέλεσμα  στη δική μου περίπτωση τουλάχιστον μια εταιρεία να χρησιμοποιεί το όνομα του πατέρα μου και να βγάζει κέρδος εις βάρος του  προσβάλλοντας σοβαρά τη μνήμη του. Καλώ το αναγνωστικό κοινό να μην πέσει στην παγίδα και να μην δεχθεί την προσφορά της εφημερίδας.

 

Μου δίνει ελπίδα ότι έχω λάβει εκατοντάδες μέηλ από φίλους  του έργου του Λοΐζου που εκτός από την ενθάρρυνση που μου δίνουν με διαβεβαιώνουν ότι αυτοί δεν θα αγοράσουν το  CD.  Δυστυχώς το Δικαστήριο έκρινε ότι η  προσφορά της εφημερίδα δεν μπορεί να μη διανεμηθεί, το κόστος θα ήταν ανυπολόγιστο για  την εταιρεία.

 

Κρίμα που ένα τόσο σημαντικό  εργαλείο , όπως το ηθικό δικαίωμα του δημιουργού καταντά στην πράξη να είναι σε τέτοιο βαθμό ψευδεπίγραφο. Ζούμε προφανώς στην εποχή της παντοκρατορίας του παραγωγού και κυρίως του κέρδους.  Η εποχή του Λοΐζου έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Θα κατέθετα  τα όπλα αν το έργο του πατέρα μου δεν είχε τέτοια απήχηση. Αυτό με κάνει να συνεχίζω.

 

Είναι δύσκολο για ένα δημιουργό να τα  βάλει με τέτοιους κολοσσούς. Η ΑΕΠΙ μονοπωλεί το  πεδίο των πνευματικών δικαιωμάτων με εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες από ότι φάνηκε σήμερα στο δικαστήριο, Οι εφημερίδες  εκμεταλλεύονται την αδιαμφισβήτητη  εξουσία τους  και οι δισκογραφικές κοιτάνε πώς θα σωθούν.

 

Με αφορμή αυτή την υπόθεση έπεσαν οι μάσκες, μέσα και έξω από τα δικαστήρια. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλαβαίνουμε τι μας γίνεται και να οργανωνόμαστε για να πετύχουμε το καλύτερο..