3 παρανοήσεις και ψέματα για την «ανακάλυψη του τάφου του Ιησού»

3 παρανοήσεις και ψέματα για την «ανακάλυψη του τάφου του Ιησού» Facebook Twitter
Οι εργασίες των επιστημόνων του ΕΜΠ στον Πανάγιο Τάφο (DUSAN VRANIC, AP FOR NATIONAL GEOGRAPHIC)
33

Βάλαμε εισαγωγικά για να δείξουμε ότι δεν είναι απαραίτητα αληθινά όσα μεταφέρονται, τονίσαμε πως όλα αυτά που λέγονται βασίζονται στην παράδοση (δηλαδή σε εικασίες). Με πολλή προσοχή παρουσιάσαμε την είδηση των εργασιών συντήρησης στις οποίες συμμετέχει η ομάδα από το ΕΜΠ και διεξάγονται εντός του λεγόμενου "Ναού της Αναστάσεως". 

  

Μια ωραία είδηση, ότι δηλαδή μετακινήθηκε μια μαρμάρινη πλάκα και αποκαλύφθηκε η άλλη από κάτω, μια πέτρινη πλάκα από την εποχή των σταυροφόρων, μετατράπηκε σε «συγκλονιστική ανακάλυψη» και στην «αποκάλυψη για πρώτη φορά του τάφου του Ιησού».

Οι μεταφυσικές αγωνίες της κας Αντωνίας Μοροπούλου, επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ και η συγκλονιστική αίσθηση ότι το μέρος «εκπέμπει το μήνυμα Ανάστασης κι ελπίδας» προκάλεσαν αίσθηση και όχι για επιστημονικούς λόγους. Πάντως για να μην έχουμε σε μερικά χρόνια ένα νέο ελληνικό hoax ότι το 2016 εμείς οι Έλληνες ανακαλύψαμε κάτι τρομερό, ας πω ότι το σημείο που τώρα αποκαλύφθηκε, ήταν προσβάσιμο για πάνω από 9 αιώνες, μέχρι και το 1555 όταν και καλύφθηκε με μια μαρμάρινη πλάκα.

3 παρανοήσεις και ψέματα για την «ανακάλυψη του τάφου του Ιησού» Facebook Twitter

Αν η ίδια η ΕΡΤ παρουσίασε το γεγονός λανθασμένα λέγοντας ότι «Το σημείο ταφής του Ιησού αποκάλυψαν για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» και «Βρέθηκε ο τάφος» λες και έπεσαν τυχαία πάνω του ή λες και τον είχαν χάσει, φαντάζεται κανείς πώς μεταφέρουν την "είδηση" τα χιλιάδες ανυπόληπτα σάιτ και μπλογκ ή τι πιστεύουν πλέον οι πιστοί, που προφανώς και δεν θέλουν να κατανοήσουν ότι άλλο ανακάλυψη κι άλλο αποκάλυψη. 

Το ότι μετά από σχεδόν 500 χρόνια μετακινήθηκε εκείνη η πλάκα που είχε μπει το 1555, είναι ενδιαφέρουσα είδηση κι από μόνη της. Δεν χρειάζονται σάλτσες και ψέματα. Μερικές απ' τις παρανοήσεις ξεκαθαρίζονται στο παρακάτω κείμενο που διάβασα σε σάιτ που ασχολείται συστηματικά με τους μύθους του Χριστιανισμού.

Αποσαφηνίσεις σχετικά με την περιβόητη "ανακάλυψη" του τάφου του Ιησού

Τις τελευταίες ημέρες σύσσωμα τα ελληνικά ΜΜΕ (παραθέτουμε εδώ εντελώς ενδεικτικά και όχι τυχαία το σχετικό άρθρο από την ιστοσελίδα της Δημόσιας ΕΡΤ)

3 παρανοήσεις και ψέματα για την «ανακάλυψη του τάφου του Ιησού» Facebook Twitter
«Το σημείο ταφής του Ιησού αποκάλυψαν για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Έλληνες επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου» λέει η ΕΡΤ!

προβάλλουν μέσα από εκτενή άρθρα και ρεπορτάζ την είδηση για την υποτιθέμενη "ανακάλυψη" ή αποκάλυψη του τάφου του Ιησού, υπερτονίζοντας το γεγονός ότι μία ομάδα επιστημόνων από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο "έφερε για πρώτη φορά στο φως το σημείο ταφής του Ιησού". Ποια, όμως, είναι η αλήθεια αναφορικά με την εν λόγω "ανακάλυψη" και το έργο των Ελλήνων επιστημόνων στα Ιεροσόλυμα;

  

Προσγείωση στην ιστορική (και όχι μόνον) πραγματικότητα 

Η αλήθεια είναι ότι κανένας τάφος του Ιησού δεν ανακαλύφθηκε ούτε αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά αυτές τις μέρες στο Ισραήλ. Οι εργασίες συντήρησης, στις οποίες συμμετέχει η ομάδα από το ΕΜΠ, διεξάγονται εντός του λεγόμενου “Ναού της Αναστάσεως” (ή ναού του Παναγίου Τάφου), που σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση ταυτίζεται με το σημείο σταύρωσης, ταφής και ανάστασης του Ιησού των ευαγγελίων (για την ύπαρξη και δράση του οποίου δεν υπάρχει, ως γνωστόν, κανένα ικανοποιητικό ιστορικό και αρχαιολογικό τεκμήριο).

Ο ναός κατασκευάστηκε κατά τον 4ο μεταχριστιανικό αιώνα από τη μητέρα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, Ελένη, στην οποία κάτω από αδιευκρίνιστες, και πολύ περίεργες η αλήθεια (βλ. σχ. την εξιστόρηση του μοναχού Γεώργιου, “Περί της ευρέσεως του σταυρού – 110.620.12), συνθήκες, υποδείχθηκε από τους εκεί επισκόπους το σημείο των παθών του Ιησού το 327 μ.α.χ.χ (300 δηλαδή χρόνια μετά τα υποτιθέμενα γεγονότα που περιγράφονται στα ευαγγέλια). Διασώζεται, μάλιστα, η μαρτυρία, ότι για να χτιστεί ο χριστιανικός ναός με έξοδα της Ελένης, απομάκρυναν από το χώρο τα ερείπια (και το άγαλμα) ναού της Αφροδίτης, γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτηματικά, μιας και οι Εθνικοί δεν συνήθιζαν να ανεγείρουν τους ναούς τους επάνω σε προγενέστερα ταφικά  μνημεία.

3 παρανοήσεις και ψέματα για την «ανακάλυψη του τάφου του Ιησού» Facebook Twitter
Οι εργασίες των επιστημόνων του ΕΜΠ στον Πανάγιο Τάφο (DUSAN VRANIC, AP FOR NATIONAL GEOGRAPHIC)

Οφείλουμε, λοιπόν, να διευκρινίσουμε, ότι δεν υπάρχει κανένα απτό ιστορικό και αρχαιολογικό δεδομένο το οποίο να καταδεικνύει ότι ο Ιησούς μαρτύρησε και τάφηκε στο συγκεκριμένο σημείο. Όσο για το σημείο της υποτιθέμενης ταφής, αυτό -από τον 4ο αιώνα και εξής- παρέμενε επί αιώνες προσβάσιμο για τους πιστούς, έως το 1555, έτος κατά το οποίο καλύφθηκε από μία μαρμάρινη πλάκα.

Τις τελευταίες ημέρες και εξαιτίας απαραίτητων εργασιών συντήρησης κόστους 3 εκατομμυρίων ευρώ (την οποία έχει αναλάβει η ομάδα από το ΕΜΠ), μετακινήθηκε η μαρμάρινη πλάκα, αποκαλύφθηκε μία άλλη, πέτρινη (από την εποχή των σταυροφόρων), ενώ ακριβώς από κάτω υπάρχει η πέτρινη κοίτη που κατά την παράδοση  τοποθετήθηκε το σώμα του νεκρού Ιησού. Καμία, λοιπόν, σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη δεν έχει συμβεί, τίποτε το καινούργιο ή συνταρακτικό που αλλάζει την ιστορία δεν ήρθε στο φως. Πρόκειται απλώς για εργασίες συντήρησης ενός τόπου, στον οποίο εντελώς αυθαίρετα τοποθετείται κατά παράδοση η ταφή ενός ομιχλώδους ιστορικά προσώπου.

Όταν μια εργασία συντήρησης “βαφτίζεται” ιστορική ανακάλυψη

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πώς πέρα από τους κενού περιεχομένου τίτλους αρκετών ΜΜΕ, αλγεινή εντύπωση προκαλούν και οι δηλώσεις καθηγητών και εκπροσώπων της επιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ, που αποτελούν… βούτυρο στο ψωμί των αδαών -στις περισσότερες των περιπτώσεων- δημοσιογράφων, που κάνουν πλέον λόγο για έναν… ζωντανό -και με επιστημονική βούλα- νεοανακαλυφθέντα τάφο:

«Βιώνουμε μοναδική εμπειρία φέροντας ταυτόχρονα μεγάλο βάρος ευθύνης. Δίπλα στον Πανάγιο Τάφο, στο πλαίσιο του έργου, έχει στηθεί ένα διεπιστημονικό εργαστήριο. Επιθυμούμε η τεκμηρίωση που θα ανακοινώσουμε να γίνει κτήμα όλου του κόσμου. Αυτό που μας συγκλονίζει όλους είναι ότι ο Τάφος του Ιησού είναι ένας τάφος ζωντανός. Εκπέμπει το μήνυμα της Ανάστασης και της ελπίδας κι είναι εκείνο που μας επηρέασε και μπορέσαμε να δουλέψουμε», επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αντωνία Μοροπούλου, επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ. Ο λόγος της ξεχειλίζει από… επιστημονικότητα!

*Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει. Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφερόμαστε μόνο για τα χειροπιαστά, πραγματικά γεγονότα της εργασίας συντήρησης τα οποία διαστρεβλώθηκαν ή/και επινοήθηκαν από τα διάφορα υπερενθουσιώδη ρεπορτάζ. 

33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ