Πριν από μερικούς μήνες είχαμε γράψει για την καμπάνια που έκανε ο φωτογράφος Michael Stokes μέσω του Kickstarter για να κυκλοφορήσει το λεύκωμά του. Μάζεψε τα χρήματα (περισσότερα κι από όσα χρειαζόταν, και γι' αυτό δώρισε και 20.000 δολάρια σε φιλανθρωπική οργάνωση που βοηθά τραυματισμένους στρατιώτες) και το βιβλίο εμφανίστηκε στα βιβλιοπωλεία στα μέσα του προηγούμενου μήνα. 

 

 

Το πρώτο μοντέλο του φωτογράφου Michael Stokes ήταν ο Αμερικανός βετεράνος Alex Minsky ο οποίος είχε χάσει το πόδι του το 2009 σε μια επιχείρηση το Αφγανιστάν.

 

Προτού ο Μinsky ποζάρει για το φακό του Stokes είχε περάσει 47 μέρες σε κώμα και υπέφερε από σοβαρά εγκαύματα και τραυματισμούς σε όλο του το σώμα. Όταν συνήλθε, έπεσε σε βαριά κατάθλιψη και είχε αποτραβηχτεί εντελώς από τον περίγυρό του και την κοινωνική ζωή.

 

 

Μοναδική του συντροφιά ήταν το αλκοόλ το οποίο κατανάλωνε κλεισμένος στο σπίτι, προσπαθώντας να ξεπεράσει το σοκ ξέροντας πως θα περνούσε την υπόλοιπη ζωή του ακρωτηριασμένος. Μετά από λίγο καιρό αποφάσισε πως αυτό έπρεπε να αλλάξει και βρήκε διέξοδο στο γυμναστήριο, στο οποίο ξόδευε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Όταν ο Michael Stokes τον πλησίασε και του πρότεινε να κάνει φωτογράφηση μόδας, θεώρησε πως ήταν απλά ένα κακόγουστο αστείο. Ο φωτογράφος όμως σοβαρολογούσε και έδειχνε αδιάφορος που το μοντέλο του θα πόζαρε εκθέτοντας το ακρωτηριασμένο του σώμα.

 

Ο Minsky ήταν ο πρώτος που τόλμησε και έγινε θρύλος. Ξεκίνησε καριέρα, έγινε το πρόσωπο της χρονιάς, βρέθηκε καλεσμένος σε εκπομπές και οι φωτογραφίες του έκαναν το γύρο του κόσμου. Δεν ήταν όλα τα σχόλια θετικά, αλλά οι χιλιάδες άνθρωποι που αντιμετώπιζαν την ίδια κατάσταση αισθάνθηκαν ανακούφιση και πήραν θάρρος. Στα χρόνια που ακολούθησαν δεκάδες βετεράνοι πολέμου βρήκαν έμπνευση από το πρώτο πρότζεκτ, βρέθηκαν στο στούντιο του φωτογράφου και επέλεξαν να εκθέσουν τις πληγές τους και το σώμα τους. Αν και οι περισσότεροι ήταν άντρες, ανάμεσά τους υπήρξαν και γυναίκες.