Στο κτήμα Σάντριγχαμ, στο Νόρφολκ, αναμένεται να περάσει -για ακόμη μία χρονιά- τις χριστουγεννιάτικες διακοπές της η βρετανική βασιλική οικογένεια.
Ο πρώην σεφ της βασίλισσας Ελισάβετ, Ντάρεν ΜακΓκρέιντι, που υπηρέτησε στο παλάτι για 15 χρόνια και στη συνέχεια μαγείρεψε για την πριγκίπισσα Νταϊάνα, περιγράφει πώς ήταν πραγματικά τα Χριστούγεννα πίσω από τις κουρτίνες του Οίκου των Ουίνδσορ.
Χριστούγεννα: Ένα τελετουργικό πρωινό
Σύμφωνα με τον ΜακΓκρέιντι, το πρωινό για τους άνδρες της οικογένειας ήταν παραδοσιακό: αυγά, μπέικον, λουκάνικα και μανιτάρια. Ο πρίγκιπας Φίλιππος προτιμούσε να συνοδεύει το πιάτο του με μοσχαρίσιους ή χοιρινούς νεφρούς. Οι γυναίκες της οικογένειας, αντίθετα, έπαιρναν το πρωινό τους στα δωμάτια, με το μενού να απαρτίζεται από φρούτα.
Με την επιστροφή από την καθιερωμένη λειτουργία, το μενού ξεκινούσε με καναπεδάκια και κατέληγε στο πιο τυπικό βρετανικό χριστουγεννιάτικο γεύμα: ψητή γαλοπούλα, με συνοδευτικά όπως ψητά λαχανικά, πατάτες, γκρέιβι, πουρέ και σάλτσα από βακκίνια (κράνμπερι).
Η πουτίγκα ετοιμαζόταν έναν χρόνο πριν, για να «ωριμάσει» και να πάρει τη βαθιά γεύση που απαιτείται. Όσον αφορά για το τι δεν τρώει, παραδοσιακά, η βασιλική οικογένεια, παρότι δεν υπήρχαν «απαγορευμένα» φαγητά, τηρούνταν ένας άγραφος κανόνας: Όχι σκόρδο και όχι κρεμμύδι, επειδή η βασίλισσα τα θεωρούσε «αντικοινωνικά».
«Δεν επιτρεπόταν να πάει τίποτα στραβά», θυμάται ο πρώην σεφ. Το μενού ήταν το ίδιο κάθε χρόνο, όλα προετοιμάζονταν εκ των προτέρων και ακόμη και τα φρούτα της τραπεζαρίας επιλέγονταν ένα προς ένα.
Με πληροφορίες από ΟΚ Magazine