ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: μπήκα στη θέση σου, και αποφάσισα

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: μπήκα στη θέση σου, και αποφάσισα Facebook Twitter
68


________________
1.


Σε παρακαλώ μην με ειρωνευτείς ή γίνεις κακιά μαζί μου - είμαι πολύ στεναχωρημένη.

Είμαι 25 και συνειδητοποίησα ότι δεν έχω φίλους. Ως τώρα, θες λίγο η σχολή, λίγο η δουλειά, λίγο οι περιστασιακές παρέες, δεν το χα καταλάβει. Τώρα όμως που χάνω σιγά-σιγά την επαφή μου με την οικογένειά μου (για λόγους επαγγελματικούς αλλά και δυστυχώς υγείας), δεν έχω κάποιον να πάρω το σκ, κάποιον για να είμαι μαζί του/της τις γιορτές, μια παρέα να ειδοποιήσω σε περίπτωση ανάγκης. Ναι το ξέρω έχω την οικογένειά μου ως ένα βαθμό, αλλά δεν θα έπρεπε να είχα και φίλους. Όχι μόνο θα έπρεπε, αλλά θα ήθελα κιόλας. Πώς μπορώ να κάνω πραγματικούς φίλους σε αυτήν την ηλικία; Το θεωρείς σχετικά εύκολο/δύσκολο;- Αγάπη

Για άλλους είναι εύκολο, για άλλους είναι δύσκολο. Είναι δύσκολο όταν προσπαθείς, αλλά είναι πανεύκολο όταν συναντήσεις τον σωστό άνθρωπο. Σε άλλες φάσεις της ζωής είναι πιο εύκολο, σε άλλες πιο δύσκολο. Δεν μπορώ να δώσω μια απάντηση που καλύπτει όλες τις περιπτώσεις.


Με παρακαλείς να μην σε ειρωνευτώ και να μην γίνω κακιά, αλλά είναι αδύνατο να μη σε στενοχωρήσω. Αν δεν σου πω αυτό που πιστεύω και σου δώσω μια γενική, ενθαρρυντική απάντηση, τσάμπα ο κόπος και των δυο μας.


Ο λόγος που δεν έχεις φίλους είναι ότι θεωρείς τους φίλους βοηθητικές ρόδες για τη ζωή σου. Τους θέλεις για να τους χρησιμοποιείς όταν τους χρειάζεσαι. «Για να είσαι μαζί τους στις γιορτές, για να ειδοποιήσεις με περίπτωση ανάγκης». Ως τώρα δεν είχες την ανάγκη να δημιουργήσεις φιλικές σχέσεις, γιατί είχες καλύψει αυτό το θέμα με την οικογένεια. Τώρα που η οικογένεια δεν μπορεί να είναι εκεί με τον τρόπο που ήταν – κάτι που θα γινόταν μοιραία και βέβαια, όπως είναι βέβαιο ότι ο ήλιος θα βγει από την Ανατολή – ψάχνεις την επόμενη κατηγορία ανθρώπων που θα σου λύσει το πρόβλημα μοναξιάς, αλλά ανακάλυψες ότι δεν υπάρχει.


Οι φίλοι είναι πολύ πιο περίπλοκη σχέση από την οικογενειακή, επειδή ακριβώς δεν υπάρχει υποχρέωση, παρελθόν γενεών, και άμεση επίβλεψη από τα υπόλοιπα μέλη. Οι φίλοι δεν θα βοηθήσουν επειδή πρέπει κι επειδή το αίμα νερό δεν γίνεται, αλλά επειδή θέλουν. Και για να θελήσει κάποιος να είναι μόνιμα στη ζωή σου, αναλαμβάνοντας την ευθύνη και το ρίσκο του να σου ανοιχτεί, πρέπει να τον έχεις αγγίξει με έναν βαθύ τρόπο. Για να κάνεις «αληθινούς» φίλους, πρέπει να είσαι ένα πρόσωπο που παρουσιάζει ενδιαφέρον, τραβηχτικό, ελκυστικό, πρόθυμο για βοήθεια, με κατανόηση και αγάπη. Ακόμα και αν είσαι, δεν σημαίνει ότι όλοι θα γίνουν φίλοι σου. Με κάποιους δεν θα ταιριάξεις ποτέ, γιατί θα σας χωρίζουν άλλα πράγματα, κοινωνικά, καταγωγής, μόρφωσης, πολιτικής στάσης, χίλια δυο. Επειδή κανείς δεν υποχρεούται να είναι «αληθινός» φίλος, θα πρέπει να τον κερδίσεις, τον καθένα ξεχωριστά, αφιερώνοντας χρόνο, δείχνοντας αληθινό ενδιαφέρον για τη ζωή του και για τις σκέψεις του, επειδή υπάρχει το αληθινό ενδιαφέρον, και όχι επειδή ψάχνεις κόσμο για να παίρνεις τηλέφωνο το Σαββατοκύριακο.


Να γιατί ενοχλούμαι όταν διαβάζω για «αληθινούς» φίλους.


________________
2.


Αγαπητή α,μπα,
δεν είμαι ούτε αριστερή ούτε δεξιά. Μου αρέσει να έχω χρήματα λίγο παραπάνω από τα απαραίτητα, τέλοσπάντων να έχω τόσα όσα να μην πιέζομαι για τα βασικά, να μπορώ να παίρνω δώρα που θέλω στους φίλους μου και αν τύχει να πάω και μια ωραία εκδρομή ή ένα ταξίδι. Από την άλλη η στάση μου στα καθημερινά, είναι κάπως αριστερή. Τι εννοώ. Δε με νοιάζουν τα ακριβά αυτοκίνητα, οι πολυτέλειες σε χαζομάρες, π.χ. τσάντες, ρούχα.. Μου φαίνεται τρελό να δουλεύουν οι άνθρωποι όλη μέρα σε ένα γραφείο ή την Κυριακή. Κι αυτό γιατί γίνονται διαταραγμένοι, ανισόρροποι και αυτό μετακυλίεται στην κοινωνία και την συμπεριφορά τους, ο ένας στον άλλο. Γενικά προφανώς θέλω έναν ιδανικό κόσμο έτσι; Ουτοπία here i come! Φιλιά και σε σένα και στο παρεάκι αναγνωστών!- Ωραίος τύπος

Δεν γίνεται να μην είσαι ούτε αριστερή, ούτε δεξιά. Κάτι είσαι, ακόμα και αν δεν το έχεις σκεφτεί και συνειδητοποιήσει, λόγω των επιρροών που έχεις δεχτεί. Αυτά που θεωρείς αυτονόητα, και δεν σε έχει κάνει ακόμη κανένας να αμφισβητήσεις ώστε να φτάσεις σε σημείο να τα υποστηρίξεις, είναι αυτά που σε κάνουν αριστερή η δεξιά.


Αυτό που γίνεται, είναι να μην ξέρεις τι σημαίνει το ένα και τι το άλλο. Αριστεροί δεν είναι αυτοί που τους αρέσει να είναι φτωχοί. Αριστεροί δεν είναι αυτοί που δεν τους νοιάζουν τα λούσα. Υπάρχουν άπειροι συντηρητικοί δεξιοί που δεν τους νοιάζουν οι πολυτέλειες. Σημείωσε το παρακάτω, ράψε το σε μαξιλαράκι αν κινδυνεύεις να το ξεχάσεις: υπεράνω χρημάτων είναι μόνο αυτοί που δεν τα χρειάζονται, επειδή τα έχουν.


Όλοι θα θέλαμε έναν ιδανικό κόσμο. Διαφωνούμε έντονα, ενίοτε και σκοτώνουμε ο ένας τον άλλον, επειδή δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στο τι είναι ιδανικό, και ακόμα και όταν συμφωνούμε σε αυτό, στο πώς θα το καταφέρουμε. Τα πράγματα φαίνεται να καταρρέουν, και ο κόσμος δεν ψηφίζει πάντα με πολιτικά κριτήρια, αλλά με ψυχολογικά, παραδοσιακά, διάφορα – πάντως οι ιδεολογίες συνεχίζουν να υπάρχουν, γιατί η Ελλάδα δεν είναι το κέντρο του κόσμου. Η μεγάλη διαφωνία και η διελκυστίνδα που ισχύει σε αυτή την πλευρά της γης είναι σχετικά με το μέγεθος του κράτους, και ποιο είναι αυτό που οδηγεί σε μεγαλύτερη ευημερία των κατοίκων, παράλληλα με καλά νούμερα στα οικονομικά. Μικρό κράτος και ευέλικτό με κίνδυνο να περιθωριοποιούνται οι μειονότητες και τα αδύναμα μέλη, ή μεγάλο ισχυρό κράτος για μεγαλύτερη ασφάλεια των πολιτών, με κίνδυνο την ασυδοσία και την πελατειακή σχέση με τους πολίτες; Οι θέσεις αυτές (που δεν είναι από το 0 μέχρι το 100, δεν πρόκειται για δίλημμα μεταξύ μικροσκοπικού κράτους και τεράστιου κράτους, αλλά περί αναλογίας, και διάφορα κράτη έχουν πάρει διάφορες αποφάσεις με διάφορα αποτελέσματα) συμπληρώνονται και από τη στάση σου στα κοινωνικά θέματα και στην ανοχή σου στο διαφορετικό, σε θέματα θρησκείας, δικαιωμάτων κλπ. Αυτό το παζλ δημιουργεί μια πολιτική στάση.


Αν δεν έχεις άποψη για τα περισσότερα, ή για κάποια, δεν σημαίνει ότι δεν είσαι ούτε δεξιά, ούτε αριστερή. Κάτι είσαι, αλλά με ελλιπή πληροφόρηση. Οπότε σου προτείνω να μην μείνεις στάσιμη στην άποψη «δεν είμαι δεξιά ή αριστερή, απλώς θέλω να ζω καλά», αλλά να συμπληρώσεις τις γνώσεις σου, ώστε να αποκτήσεις άποψη και για τα υπόλοιπα. Προκειμένου να είσαι ενήμερη, και όσο μπορείς, υπεύθυνος πολίτης, ή τουλάχιστον, ενδιαφέρουσα συζητήτρια.

________________
3.


Τι κανεις αγαπητη Λενα οταν εισαι με εναν ανθρωπο (πολλα χρονια) που ειναι καλος, σου φερεται πολυ καλα, τον αγαπας αλλα διαπιστωνεις μετα απο χρονια σχεσης, οτι εχει θεμα με τις επιτυχιες των αλλων? Περναει φαση δυσκολη οικονομικα/επαγγελματικα, αλλα αμπα μου, μου δινει την εντυπωση οτι βγαζει εντονο κομπλεξ και ζηλια, μεχρι και κακια θα ελεγα, για αντρες κυριως, που καταφερνουν πραγματα. Ειδικα αν αυτα τα "πραγματα" συμπιπτουν με αυτα που θα θελε κι εκεινος να κανει, αντιπαθει τους ανθρωπους αυτους. Του εχω πει οτι βγαζει κακια μερικες φορες, αλλα μου λεει οτι απλα ειναι δηθεν ολοι αυτοι, γι αυτο εχει προβλημα μαζι τους, αλλα πως γενικα δε μισει κανεναν ανθρωπο. Με εχει προβληματισει/ ξενερωσει πιο πολυ, το προσφατο περιστατικο που εθαβε σε εμενα κολλητο μου φιλο, για τους παραπανω λογους.
Θα με ενδιεφερε πολυ η οπτικη σου στο θεμα.
Να σαι καλα!- Φιλ φρι του ασκ

Αν και πάντα παραξενεύομαι όταν κάποιος λέει ότι ανακάλυψε κάτι αρνητικό στον σύντροφό του μετά από χρόνια (γιατί κανείς δεν ανακαλύπτει μετά από χρόνια κάτι αναπάντεχα καλό για τον άλλον; Απάντηση: επειδή τα στραβά αποφεύγουμε να τα συνειδητοποιήσουμε), ξέρω ότι γίνεται, επειδή το ακούω επανειλημμένα. Άλλωστε στα δύσκολα φαίνεται ο πραγματικός χαρακτήρας του άλλου, και ίσως τώρα που ο δικός σου περνάει δύσκολη φάση, ήταν μια αφορμή για να τον δεις υπό πίεση.


Η οπτική μου για το θέμα έχει σημασία; Εσύ είσαι μαζί του. Φαίνεται ότι τώρα κατάλαβες ότι όταν νιώθει αποτυχημένος, έχει τάση να γίνεται μικρόψυχος. Αυτό είναι ένα ακόμα κομμάτι του παζλ που τον συμπληρώνει, το οποίο σου ήταν κρυμμένο. Το πόσο μεγάλο είναι, και πόσο αλλοιώνεται η συνολική του εικόνα, είναι κάτι πολύ δικό σου. Προβληματίστηκες, ξενέρωσες, λογικό, αλλά ή θα το δεχτείς, ή δεν θα το δεχτείς. Αν δεν το δεχτείς, θα είναι επειδή αυτό το χαρακτηριστικό σου φαίνεται απαγορευτικό για να συνεχίσεις να είσαι μαζί του. Αν το δεχτείς, δεν σημαίνει ότι θα το αγνοήσεις ή θα το χρυσώσεις. Μπορείς να προσπαθήσεις να τον βοηθήσεις, ή και όχι, αναλόγως με τη σχέση σας και τη δουλειά που είσαι πρόθυμη να κάνεις γι' αυτή. Αν αποφασίσεις ότι θέλεις να στηρίξεις και να βοηθήσεις, μην επισημαίνεις το λάθος (ότι βγάζει κακία, το ξέρει πολύ καλά), αλλά κάνε τις κατάλληλες ερωτήσεις ώστε να πει μόνος του γιατί αντιδρά έτσι.


________________
4.


Αγαπητη Λενα,νομιζω οτι χρειαζομαι τη γνωμη σου οπωσδηποτε.
Τις τελευταιες 2 εβδομαδες βρισκομαι πραγματικα σε μια αρνηση για τα παντα,για τη σχολη,για καφεδες,για ποτε και το μονο που θελω ειναι να καθομαι σπιτι ολη μερα αγκαλια με τις σειρες μου.Δεν ξερω αν εχει καποια απιρροη σε αυτο οτι εχω εδω και κανενα μηνα που χωρισα απο αρκετα μεγαλη σχεση(αν και δεν με επηρεασε καθολου αυτο).Παντα ημουν ατομο που εβγαινα και περνουσα καλα και ημουν με το χαμογελο στα χειλη χωρις να με νοιαζουν τα οσα προβληματα ειχα αλλα τωρα κατι δεν παει καλα.Υπαρχει αμεση λυση στο προβλημα μου πιστευεις?(Η γνωμη σου θα ηταν αρκετα χρησιμη πιστευω)- ΜελαγχολικοςΔ

Μου φαίνεται πολύ δύσκολο να μην έχεις επηρεαστεί καθόλου από τον χωρισμό, ειδικά μετά από μεγάλη σχέση. Αν μη τι άλλο, αν δεχτούμε ότι ψυχολογικά δεν επηρεάστηκες καθόλου (μα είναι δυνατόν; Ακόμα και αν ήταν εντελώς δική σου πρωτοβουλία, θα μπορούσες να νιώθεις ανακούφιση, χαρά, δεν ξέρω. Το τίποτα μου φαίνεται ύποπτο), έχει αλλάξει η καθημερινότητά σου. Έχασες μια σταθερή παρέα, ένα τηλέφωνο, μια καθημερινή επαφή.


Πιστεύω ότι ήταν παροδικό αυτό που έγραψες, δύο εβδομάδες δεν είναι τίποτα, αλλά αν συνεχίζεται μέχρι τώρα, ή αν είναι ακόμη χειρότερο, θα χρειαστεί να αναζητήσεις βοήθεια.


________________
5.


αγαπητή α μπα, έχεις διαβάσει το alienist του Carr; Σε ρωτώ γιατί έχω παρατηρήσει πως έχουμε κοινό γούστο στα βιβλία της τάξεως του 88.6% περίπου. Αν και πρέπει να είμαι στην μειοψηφία όσων προτιμούν την Μυστική Ιστορία από την Καρδερίνα.

ΥΓ. γιατί δεν μπορώ να βρω άτομα να συζητώ για βιβλία;- reader without a cause

Δεν το έχω διαβάσει, ευχαριστώ για την πρόταση, τη σημείωσα ήδη, και παρεμπιπτόντως, κι εγώ θέλω προτάσεις για διάβασμα παιδιά, αν πιστεύετε ότι ταιριάζουν τα γούστα μας. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις άτομα που διαβάζουν, ακόμα πιο δύσκολο, να βρεις άτομα που τους αρέσουν τα ίδια βιβλία, είναι σπάνιο σαν τον έρωτα. Όταν βρίσκονται τέτοιοι άνθρωποι τυχαία και το ανακαλύπτουν, δεν γίνεται κάτι μαγικό; Μπορούμε να το κάνουμε εδώ, στα σχόλια. Και με την ευκαιρία, έχω ένα βιβλίο να προτείνω, το Barefoot to Avalon του David Payne, δεν είναι αριστούργημα, αλλά έχει μερικά πολύ καλά σημεία, και τώρα διαβάζω το In a Dark, Dark Wood της Ruth Ware. Είμαι κάπου στη μέση, και φαίνεται πολύ ωραίο θριλεράκι.

________________
6.


Αγαπητή Α, μπα,
Με το φίλο μου είμαστε μαζί έξι χρόνια και τυγχάνουμε συνάδελφοι. Τελειώνουμε και οι δύο τα διδακτορικά μας τώρα, που έχουν παραπλήσιο θέμα και αλληλοσυμπληρωματική αποστολή. Ο φίλος μου το τελευταίο διάστημα έχει κολλήσει κάπως γιατί δεν του πηγαίνουν τα πράγματα όπως τα ήθελε -κάτι που συνέβη και σε μένα πέρσι, επομένως μπορώ να καταλάβω τη σχεδόν αυτιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Έκανα αυτόν τον πρόλογο για να μπω στο ψητό με κάποια δεδομένα για την κρίση σου. Λοιπόν, πριν μια εβδομάδα πήγαμε στην Κωνσταντινούπολη για ένα τριήμερο συνέδριο, αλλά αποφασίσαμε να μη μείνουμε μαζί, καθώς εγώ ήθελα να φιλοξενηθώ από μια καλή μου φίλη που ζει εκεί για να μπορέσω να τη δω έστω και ελάχιστα το βράδυ, ενώ εκείνος θα έμενε με δυο άλλους συναδέλφους που παρακολουθούσαν επίσης το συνέδριο. Κάθε βράδυ λοιπόν που τελείωνε η ημερίδα, εγώ έφευγα μόνη μου προς έναν πραγματικά μακρινό προορισμό, σε μία πόλη που δεν ήξερα με σύμμαχο το χάρτη, κι ο φίλος μου πήγαινε στο διπλανό ξενοδοχείο με τους συναδέλφους μιλώντας για το πρόβλημά του. Το δικό μου πρόβλημα είναι ότι κανένα βράδυ δε με πήρε τηλέφωνο να δει αν έφτασα καλά, σ' ένα μέρος που ακούγεται πως δεν είναι και το ασφαλέστερο για μια μόνη γυναίκα. Εγώ, να σημειώσω, γενικά δε φοβάμαι να κυκλοφορώ και στην Αθήνα που ζούμε δε ζήτησα ποτέ κάποιου είδους προστασία. Αλλά ας επανέλθω στην Κωνσταντινούπολη. Το τελευταίο πρωί και ενώ περίμενα σε μια ερημιά λεωφορείο για να πάω στο χώρο του συνεδρίου, απειλήθηκα από κάποιον με σουγιά, αλλά γλύτωσα τον τραυματισμό γιατί πέρασε από μηχανής άσχετο λεωφορείο στο οποίο έσπευσα να μπω. Το αποτέλεσμα ήταν να φτάσω τρεις ώρες αργότερα στο συνέδριο, με το φίλο μου να μη με ρωτάει καν πώς τό 'παθα και καθυστέρησα έτσι. Όταν γυρίσαμε του είπα τα παράπονά μου για την έλλειψη νοιαξίματος από πλευράς του, αλλά με αντιμετώπισε εγωκεντρικά, λέγοντάς μου ότι είχε αφοσιωθεί πλήρως στις συζητήσεις με τους συναδέλφους για το πρόβλημά του και δεν είχε μυαλό για οτιδήποτε άλλο. Πρόσθεσε μάλιστα πως είμαι μεγάλο κορίτσι και δεν τον έχω συνηθίσει σε τέτοια. Και ξαναλέω, ρε α, μπα μου, την καταλαβαίνω τη μονομανία που τον έχει πιάσει εξαιτίας της πίεσης που τρώει, αλλά απογοητεύτηκα πάρα πολύ που έχουμε χάσει κάποια στοιχειώδη πράγματα που φτιάχνουν μια συναισθηματική σχέση. Νιώθω ότι το διδακτορικό μας έχει φάει τη ζωή. Πες μου τη γνώμη σου, δώσε μου λίγο κουράγιο. Όλη την εβδομάδα σκέφτομαι την έλλειψη ενδιαφέροντος του προηγούμενου τριημέρου και έχω σκαλώσει. –

Δεν μπορώ να βρω αρκετά καλή δικαιολογία για τη στάση του, πολύ λυπάμαι, δεν ξέρω πώς να σου δώσω κουράγιο. Δεν υπάρχει διδακτορικό που δικαιολογεί αδιαφορία για επίθεση με σουγιά – για οποιονδήποτε, από ανθρώπινο ενδιαφέρον, πόσο μάλλον για τον άνθρωπό σου. Δεν εννοώ ότι πρέπει να τον ξεγράψεις το επόμενο δευτερόλεπτο, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι κάτι που πρέπει να λάβεις πάρα πολύ σοβαρά υπόψη σου, να μην το ξεχάσεις, και να μην το δικαιολογήσεις. Σημείωσε το ως κρατούμενο, και όταν περάσει η κρίση που περνάει, επανεξετάζεις τη σχέση που έχετε, το επίπεδο επικοινωνίας και συναισθηματικού δεσίματος, με καθαρό μυαλό και μάτια ανοιχτά.


Νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να ξανασυζητηθεί, όχι ως κατηγορία και δίκη, αλλά για να εκφράσεις την απογοήτευσή σου και να του δώσεις μια ευκαιρία να καταλάβει τι έγινε. Αν και πάλι δεν καταλάβει, και σε πατρονάρει με το 'μεγάλο κορίτσι', θα χρειαστεί να πάρεις αποφάσεις, συνυπολογίζοντας τη συνολική σας σχέση, εννοείται.


Σε καμία περίπτωση δεν φταίει το διδακτορικό που σας έχει φάει τη ζωή. Την τρώει τη ζωή, και σε κάνει αντικοινωνικό, αλλά δεν είναι η πηγή. Είναι ο καταλύτης, για να βγουν άλλα στοιχεία στην επιφάνεια. Κι εσύ διδακτορικό κάνεις, αλλά επικοινωνείς με τον αφαλό σου.

________________
7.

Γειά σου! Πρόσφατα επισκεφθήκαμε με τον άντρα μου έναν ξάδελφό του και τη γυναίκα του στο μαιευτήριο όπου έφεραν στον κόσμο το πρώτο τους παιδάκι. Όταν μπήκαμε στο δωμάτιο, είδαμε τη λεχώνα να θηλάζει το μωρό της κι έτσι της είπαμε ότι θα βγαίναμε έξω και θα ερχόμασταν αργότερα. Εκείνη μας είπε όχι δεν πειράζει, περάστε. Κι έτσι πλησιάσαμε. Εκείνη την ώρα ήταν ολόκληρο το ένα στήθος έξω και το μωρό βρισκόταν ακριβώς από κάτω, έκανε προφανώς ένα διάλειμμα μέχρι να συνεχίσει ξανά ο θηλασμός. Εκείνη την ώρα ένιωσα σα να βλέπαμε σχεδόν γυμνή την κοπέλα, αισθάνθηκα άβολα και της είπα άσε καλύτερα, θα έρθουμε αργότερα, πήρα τον άντρα μου και φύγαμε. Να σημειώσω ότι ζήτημα να την έχω δει 10 φορές στη ζωή μου και ίσως για αυτό ένιωσα άβολα να μοιραστώ τόσα πολλά μαζί της! Μπήκα για λίγο στη θέση της και σκέφτηκα ότι εάν ήμουν στη θέση της δε θα αισθανόμουν άνετα να θηλάσω μπροστά σε κόσμο (εκτός από τον άντρα μου). Εσένα ποια είναι η γνώμη σου; Δεν είναι λίγο "περίεργο" να γίνεται ο θηλασμός μπροστά σε τρίτους όταν είναι απλά γνωστοί;- Κική

Το «μπαίνω στη θέση του άλλου», είναι αρκετά πιο περίπλοκο, και πολύ πιο δύσκολο από αυτό που έκανες. Οι άλλοι πάρα πολύ σπάνια εστιάζουν εκεί που εστιάζουμε εμείς, και όλοι πιστεύουν ότι το πιο σημαντικό είναι αυτό που βλέπουν οι ίδιοι ως πιο σημαντικό – που είναι αυτό που αφορά πιο άμεσα τους ίδιους, φυσικά. Αυτό είναι η πηγή όλων των παρεξηγήσεων.


Θα σου πω μια πιθανή εξιστόρηση του περιστατικού από τη μεριά της φρέσκιας μαμάς.


«Όταν γέννησα το παιδί μου ήμουν παραληρηματική από την ευτυχία μου. Ούτε που θυμάμαι ποιος ήρθε να με δει στο μαιευτήριο, τι μου είπαν, και τι τους είπα».


68

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Δεν μπορώ να μη σχολιάσω τώρα που αναφέρθηκε ο Στιγκ Λάρσον (το Μιλλένιουμ όντως καταπληκτικό) ότι η περίπτωσή του επιβεβαιώνει όσα λέει η Λένα για το γάμο. Δεν ήταν παντρεμένος με την επί δεκαετίες σύντροφό του και όταν πέθανε την επιτυχία του Μιλλένιουμ καρπώθηκαν οικονομικά ο πατέρας και ο αδερφός του που δεν μιλιόντουσαν. Η σύντροφός του δεν δικαιούνταν και δεν πήρε τίποτα.
Αγαπητή Λένα και αναγνώστες,σε μια προσπάθειά μου να διευρύνω τους αναγνωστικούς μου ορίζοντες και να μη διαβάζω μόνο Ευρωπαίους και Αμερικανούς συγγραφείς, επέλεξα να διαβάσωΤο σπίτι του τεμένους του Καντέρ Αμπντολάχ και Στον ίσκιο της ροδιάς του Ταρικ Αλι, και τα δύο εξαιρετικά. Το πρώτο πραγματεύεται την επανάσταση κατά του σάχη στο Ιράν από το ισλαμικό καθεστώς του αγιατολάχ Χομεϊνί και το δεύτερο την επανάκτηση των ισπανικών εδαφών που ήταν στα χέρια των Αράβων για αιώνες το 1500.Άλλα ωραία αναγνώσματα που έχω να προτείνω είναι: - Ο αφρός των ημερών - Μπορίς Βιαν.Ένας κόσμος ανάλαφρος, παιχνιδιάρικος, με τζαζ υπόκρουση, μισός πραγματικός και μισός παραμυθένιος. Ένας κόσμος όπου οι ήχοι ενδέχεται να είναι υγροί σαν φιλί σαλιγκαριού, τα χέλια δείχνουν σαφή προτίμηση στην οδοντόκρεμα με γεύση ανανά και ο Ζαν-Πολ Σαρτρ μεταμφιέζεται σε Ζαν-Σολ Παρτρ. Διασκεδαστικό και γλυκόπικρο.-Έθιμα Ταφής - Hannah Kent.Η ιστορία μιας γυναίκας που καταδικάστηκε σε θάνατο και η ζωή της στα αγροτόσπιτα της παγωμένης Ισλανδίας του 1820. Αληθινή ιστορία. Δεν το βρήκα εντελώς αντάξιο του πάταγου που έκανε αλλά είναι σίγουρα αξιόλογο.-Σκηνές από το βίο του Ματίας Αλμοσίνο - Ισίδωρος Ζουργός.Αυτό το αγάπησα. Ακολουθείς τον Ματίας και τη ζωή του και κάνεις ένα ταξίδι στην Ευρώπη του 17ου αιώνα. Βενετία, Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη κλπ. σε μια εποχή όπου διαφαίνεται η σύγκρουση του παλιού με το καινούριο, η σύγκρουση των προκαταλήψεων και των θρησκευτικών δεισιδαιμονιών με την επιστημονική γνώση. Πραγματικά πολύτιμο βιβλίο, τόσο λόγω του απολαυστικού τρόπου γραφής του Ζουργού, όσο και λόγω όλων αυτών των γνώσεων και «εμπειριών» που αποκομίζεις! Το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να σου κάνει μόνο ένα βιβλίο είναι το ταξίδι στο χρόνο.-Ο άνθρωπος στο ψηλό κάστρο - Philip Dick.Το ερώτημα "τι θα είχε γίνει αν είχε κερδίσει η Γερμανία τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο" είναι αρκετό για να σε ιντριγκάρει από μόνο του, πόσο μάλλον όταν συνδυάζεται με τη χαοτική μυθοπλασία του Ντικ.Άλλες προτάσεις:- Ένα κάποιο τέλος, Julian Barnes.- Το αστείο, Milan Kundera.- Ταξίδι στην άκρη της νύχτας, Louis-Ferdinand Céline.Λένα, εννοείται να κάνεις goodreads για όλους τους λόγους που ανέφερε η AllesGoed. Σου επιτρέπει να έχεις και λίστα με τα βιβλία που θέλεις να διαβάσεις, έτσι όταν κάτι κεντρίζει το ενδιαφέρον σου το μαρκάρεις και δεν υπάρχει περίπτωση να το ξεχάσεις στο μέλλον. Έχεις πρόσβαση σε χιλιάδες reviews φίλων σου και αγνώστων και παράλληλα μπορείς να γράφεις και δικά σου reviews. Έχω καθιερώσει να γράφω reviews για αρκετά βιβλία και με βοηθάει στο να θυμάμαι τη γενική αίσθηση και τα πιο σημαντικά πράγματα που μου άφησε ένα βιβλίο. Παράλληλα ευχαριστιέμαι και να τα γράφω και να τα μοιράζομαι! Ελπίζω να σε πείσαμε.
Το εχω λατρεψει, το facebook των βιβλιοφιλων! Θα πρεπει βεβαια να προειδοποιήσω ότι η δημιουργία λογαριασμού αρχικά είναι χρονοβόρα αφου καλείσαι να εισάγεις όσα βιβλία έχεις διαβάσει και να τους δώσεις και μια βαθμολογία (1 εως 5 αστέρια). Έχει όμως πλάκα και είναι και vanity boosting, "κοίτα να δεις έχω διαβάσει 500 βιβλία, άτιμο kindle αν δεν υπήρχες θα είχα την βιβλιοθήκη των ονείρων μου".Μετά έχει ακόμα πιο πολύ πλάκα. Αφού διαβάζοντας, ας πούμε, την κριτική ένος έτερου βιβλιόφιλου πας και πατάς το κουμπάκι compare books το οποίο σου λέει τι ποσοστό βιβλίων έχετε κοινά και απο τα κοινά τι ποσοστό παρόμοιας βαθμολογίας και σου την δίνει και αναλυτικά. Έτσι ξέρεις με ποιον έχεις κοινά γούστα και ποιού η γνώμη σε βοηθά να βρείς το επόμενο αγαπημένο. Για να μην πούμε για το newsfeed των φίλων βιβλιόφιλων, τις προειδοποιήσεις όταν ένας αγαπημένος σου συγγραφέας εκδίδει καινούριο πόνημα καθώς και τις σπάνιες αλλά αληθινές ευκαιρίες να συμμετάσχεις σε συνέντευξη αγαπημένου συγγραφέα!Oρκίζομαι δεν έχω μετοχές στο goodreads ;)
Εγώ έχω να πω ότι δεκτά μεν τα σχόλια για το privacy και την ησυχία της λεχώνας, αλλά από την πλευρά του επισκέπτη που με όλη του την καρδιά και συγκίνηση ξεκινάει να συναντήσει ένα αγαπημένο του πρόσωπο και το νεογέννητο μωρό του και έρχεται αντιμέτωπος με μια (αγνώριστη) ξινή λεχώνα που τον αντιμετωπίζει σα λεπρό μην τυχόν και της αγγίξει το μωρό και της το μολύνει....λες....ε αϊ στο διάολο κι εσείς και τα μωρά σας, και δεν ξαναπατάς σε μαιευτήριο ever. Σόρυ.
Κανείς δε μίλησε για privacy της λεχώνας. Τώρα, όσο για το ξινή και αγνώριστη.....Χεστήκαμε κι η βάρκα γέρνει. Λυπάμαι που στο λέω, αλλά το μωρό είναι ΚΑΙ των 2, όχι μόνο του αγαπημένου σου προσώπου, που όπως καταλαβαίνω τυγχάνει να είναι ο πατέρας στην περίπτωση αυτή. Όταν έρθει εκείνη η ώρα και δεις πώς είναι να είσαι δίπλα σε έναν άνθρωπο που είτε έκανε 5 και βάλε ώρες να γεννήσει, είτε υπέστη χειρουργείο (καισαρική) και έχει ράμματα στη μήτρα και στην κοιλιακή χώρα τότε ξαναμίλα. Κάποτε πρέπει και να ξεκουραστείς από όλη αυτή τη διαδικασία και εκτός αυτού: μάντεψε τι ΔΕ χρειάζεται ένα νεογέννητο που δεν έχει προλάβει να θηλάσει για να πάρει αντισώματα.
εχω διαβάσει πολύ καλές κριτικές και ξέρω ότι είναι πολύ γνωστός στην αμερική ο τζον τσίβερ. λένα ή οι άλλοι σχολιαστές είναι καλός; να τον διαβάσω; ποιό είναι το καλύτερό του;; είχα διαβάσει σε μια κριτική ότι θυμίζει το μαντ μεν και από τότε μου μεινε... καμιά γνωμη;
#5Λοιπόν Αμπα εγώ δεν έχω διαβάσει ποτέ Μπουκάι (πρώτη φορά μάλιστα άκουσα αυτό το όνομα εδώ μέσα) και λάτρεψα την Καρδερίνα (η Μυστική Ιστορία είναι μέσα στην καρδιά μου αλλά βρήκα την Καρδερίνα πιο ολοκληρωμένο έργο από πολλές απόψεις). Τα λέω αυτά για να πάρεις στα σοβαρά την πρόταση μου, χαχαχα.Διαβάζω αυτή τη στιγμή ένα βιβλίο που εκδόθηκε το 2000 στην Αμερική, οπότε μπορεί και να το έχεις διαβάσει, εμένα τώρα έπεσε στα χέρια μου. Είναι το In the Fall του Jeffrey Lent και εκδόθηκε στα Ελληνικά από την Ωκεανίδα το 2002 (με τίτλο Φθινόπωρο). Αφορά 3 γενιές μιας αμερικανικής οικογένειας ξεκινώντας από τον αμερικανικό εμφύλιο Βορείων-Νοτίων και τη σχέση μαύρων-λευκών (με διαφυλετικούς γάμους στην οικογένεια). Είναι υπέροχα γραμμένο, αντιγράφω από το οπισθόφυλλο: Είναι ένα άγριο και απόλυτα ρεαλιστικό τοπίο της Αμερικής κι ένα αξέχαστο πορτραίτο της αμερικανικής οικογένειας.
Δεν το έχω διαβάσει, μου θυμίζει ένα άλλο που έχω διαβάσει με το ίδιο θέμα (άλλωστε είναι άπειρα τα βιβλία με αυτό το θέμα) που τώρα δεν μπορώ να θυμηθώ με τίποτα. Ευχαριστώ πολύ για την πρόταση, το σημείωσα κι αυτό!
7Αν και ποτέ δε θα ήμουν κατά του δημόσιου θηλασμού δεν είχα κάτσει να σκεφτώ το θέμα αυτό προτού πετύχω το εξής περιστατικό οπότε και η άποψή μου διαμορφώθηκε πλήρως. Δούλευα σ' ένα κατάστημα όταν ήρθε μία πελάτισσα με το μωρό της σε αυτό το είδος μαντηλιού/μάρσιπου -δεν ξέρω πως λέγονται- που το συγκρατεί μπροστά στο στήθος της. Όταν το μωρό έκανε να κλάψει η κυρία απλά ξεκίνησε το θηλασμό και παρότι εμείς προτείναμε είτε να καθίσει στην καρέκλα του μαγαζιού, είτε, αν θέλει, να πάει στον πίσω χώρο, σαν αποθήκη, όμορφα διαμορφωμένος και μακριά απ' την κοινή θέα φυσικά αρνήθηκε και δεν έκατσε πάνω από μισό λεπτό στην καρέκλα, σηκώθηκε συνέχισε να θηλάζει και να κάνει τα ψώνια της. Σε μια κοινωνία που η θέα του θηλασμού είναι ταμπού θα υπήρχαν οι εξής επιλογές: α)το μωρό να κλαίει στην περισσότερη διάρκεια της βόλτας, β)όταν το μωρό κλάψει η μητέρα να διακόψει τη βόλτα και να γυρίσει άρον άρον σπίτι, γ)η μητέρα να μη βγαίνει απ' το σπίτι για όσο καιρό θηλάζει, δ)να μειωθεί η διάρκεια του θηλασμού για τους παραπάνω πρακτικούς λόγους.Αντί για όλα αυτά, βέβαια, το μωρό έμεινε χορτάτο και ευχαριστημένο, η δε μαμά συνέχισε να δοκιμάζει σκουλαρίκια
Πρόσφατα διάβασα και το Χιονάνθρωπο και τη Λεοπάρδαλη. Είναι καλογραμμένα βιβλία κατά την ταπεινή μου άποψη και ευχάριστα, σε κρατάνε στο στόρυ, αλλά όχι κ πολύ πρωτότυπα. Δεν με ενθουσίασαν πολύ. Του Stieg Larsson η τριλογία ήταν μακράν καλύτερη.
Έχω διαβάσει τη Λεοπάρδαλη. Δεν ξέρω για πρωτοτυπία αυτό που με ενόχλησε λίγο ήταν ο χαρακτήρας και ο τρόπος παρουσίασης του πρωταγωνιστή. Είχε όλα αυτά τα κλισέ του "άντρα του πολλά βαρύ", που είναι γυμνασμένος, όχι πολύ όμορφος αλλά γοητευτικός γιατί αυτοί αρέσουν στις γυναίκες (του '50), που κάνει τις βλακείες του, παίρνει όμως την ευθύνη για να καλύψει τους συναδέλφους του, είναι και τίμιος και φεύγει για να μην πληγώσει την ανυπεράσπιστη γυναίκα κι άλλα τέτοια που είναι σαν να βγήκαν από μπατσοταινία του hollywood
Δεν είναι απαραίτητο να είσαι ούτε "δεξιά" ούτε "αριστερή" (άσε που θα μπορούσες να ήσουν και κέντρο). Αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορείς ταυτόχρονα να είσαι πολιτικοποιημένη, αντίθετα μάλλον. Βέβαια, η άποψη πως πρέπει να "είσαι" κάτι, δηλαδή να ταυτίζεσαι με αυτό το κάτι, είναι πολύ διαδεδομένη στην Ελλάδα. Όλοι θέλουν να ξέρουν τί "είσαι" και τί ψήφισες για να σε κατατάξουν σε ένα στρατόπεδο και να επαναλάβουν για χιλιοστή φορά τα κοινότοπα επιχειρήματά τους. Αυτό όμως σε καμμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο. Αυτονόητα πράγματα που έχουν ειπωθεί εδώ και δεκαετίες:"Aς πάρουμε τη διαμάχη ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά. Στις ήμερες μας έχει χάσει το νόημα της. Όχι επειδή δεν υπάρχει υλικό, για να τροφοδοτηθεί μια πολιτική διαμάχη, και μάλιστα μια πολύ σοβαρή διαμάχη. Αλλά επειδή τόσο η Δεξιά όσο και η Αριστερά, λίγο έως πολύ, λένε τα ίδια πράγματα. " http://www.lifo.gr/team/politismos/59608
#2Οι ιδεολογίες στις μέρες μας κ ειδικά στην Ελλάδα έχουν γίνει κουρελόχαρτο κ γαιτανάκια από πολλούς ενώ δεν θα έπρεπε κατα τη γνώμη μου, η Λένα σου δίνει μια πολύ καλή συμβουλή, να ενημερωθείς κ να γίνεις πολύ καλή συνομιλήτρια.#6Είναι πολύ άσχημο κ προσβλητικό αυτό που έκανε ο φίλος σου, ειλικρινά δεν έχω ξανακούσει κάτι παρόμοιο, εύχομαι επειδή έχει περάσει καιρός από τότε που έστειλες την ερώτηση να έχεις ξεκαθαρίσει την σχέση σου κ να μην αναλώνεσαι σε τέτοια ερωτήματα.#1Κ γω αγαπητή φίλη δεν έχω μεγάλο κύκλο φίλων, κυρίως γιατί ένα μεγάλο κομμάτι αυτών βρίσκεται στο εξωτερικό όμως θα συμφωνήσω με την Λένα κ εγώ αυτό προσπαθώ να κάνω, με αυτά τα βήματα που σου προτείνει πορεύομαι κ ίσως δημιουργήσω νέους φίλους!ήδη βασικά συμβαίνει....
#4:Από την περιγραφή που δίνεις,είναι προφανές ότι ο χωρισμός σε επηρέασε.Ακόμα και θετικά να σε επηρέασε,να αισθάνεσαι πχ ότι σου έφυγε ένα βάρος,μπορεί αυτή η απομόνωση που περιγράφεις να είναι ο τρόπος σου να "γιορτάζεις" το χωρισμό.Μένοντας επιτέλους λίγο μόνος δηλαδή.Σε κάθε περίπτωση,το να κλειστείς σπίτι σου για δύο ή τρεις βδομάδες,δεν το θεωρώ κακό.Ούτε χρειάζεται να νιώθεις πως κάτι δεν πάει καλά μ'εσένα επειδή δε νιώθεις καλά για λίγες μέρες.Όλοι πέφτουμε ενίοτε στην μαύρη τρύπα για λίγο και κανείς δεν είναι στα high του συνέχεια!Λίγο λίγο θα δεις ότι θα επανέρχεσαι.Τώρα,αν δεις ότι αυτή η άρνηση που λες επηρεάζει πχ τον ύπνο σου ή τις διατροφικές σου συνήθειες και παρατείνεται πολύ σε διάρκεια τότε,ναι,πρέπει να μιλήσεις με κάποιον ειδικό.
#7: Νομίζω ότι εδώ υπάρχουν δύο προβλήματα:α) Η 7, δεν ήθελε ο άντρας της να βλέπει μία γυμνόστηθη γυναίκαβ) Είναι από αυτές που στα αποδυτήρια των γυμναστηρίων, ντρέπονται να γδύνονται μπροστά στις άλλες γυναίκες και τους φαίνεται περίεργο που κάποιες το κάνουν - "Μα κάτσε, ούτε 12 δευτερόλεπτα δε με ξέρει!"
#6"Πρόσθεσε μάλιστα πως είμαι μεγάλο κορίτσι και δεν τον έχω συνηθίσει σε τέτοια."-"... αμαν ρε αγάπη μου πως κανεις έτσι, και ξέρω και πόσο drama queen εισαι, καμιά λεπιδουλα τοσο δα θα ητανε και το κάνεις θέμα. Το νυχοκόπτη του έβγαλε ο άνθρωπος, θα τον ενοχλούσε καμιά παρανυχίδα κ εσύ αμέσως να παρεξηγήσεις την κατάσταση. Κ σταμάτα να πηδάς μέσα σε διερχόμενα λεωφορεία λες κ είσαι ο Μπρους Γουίλις. Ωρίμασε γιατί με αποσυντονίζεις. Ρε εδώ ο κόσμος (μου) καίγεται..."Η Α,μπα; σήμερα τα σπα... 7 στα εφτα
#2: Δεν είμαι ούτε αριστερή, ούτε δεξιά, αλλά είμαι Ωραίος Τύπος. Αυτό κατάλαβα από την ερώτηση (που δεν υπήρχε)... Δεν ανήκω πουθενά και είμαι γαμάτη.
Αυτό το ταμπού με τον θηλασμό πρέπει να σταματήσει κ σύντομα μάλιστα...Το αν μια μητέρα θα νιώσει άνετα να θηλάσει το μωρό τους ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ με τον ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ παρών είναι δικό της θέμα κ μόνο. Όποιος δεν μπορεί να βλέπει, θίγεται ή θεωρεί ότι θα είχε άλλη συμπεριφορά σε αντίστοιχη περίπτωση είναι δικό του πρόβλημα. Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να αναγκάζονται μητέρες κ βρέφη να πηγαίνουν σε τουαλέτες ή να βάζουν ολόκληρη κελεμπία πάνω στο μωρό μην φανεί η ρώγα και πωπω ζημιά που θα πάθει ο κόσμος να την δει...Και όταν το παιδί σου πεινάει ή θέλει παρηγορία μέσω θηλασμού ούτε υπολογίζεις ποιός είναι μπροστά, ούτε το που βρίσκεσαι. Το τι θα πει κ θα σκεφτεί ο καθένας είναι πολύ λίγο, τιποτένειο μπροστά στο παιδί σου και τις ανάγκες του.
Τhumbs up :) Να προσθέσω επίσης ότι τυπικά το στήθος δεν είναι αναπαραγωγικό όργανο, οπότε δε δικαιολογείται ο οποιοσδήποτε σκανδαλισμός των πληθών όταν είναι εκτεθειμένη μία ρώγα, ειδικά δε αν αυτή η ρώγα και η θηλή που τη συνοδεύει τρέφουν ένα μωρό.
#6: Τί είναι αυτό που μόλις διάβασα; Πολύ θα ήθελα να σου δώσω κουράγιο, αλλά δεν με βοηθάνε τα γεγονότα. Ο τύπος θαλασσοπνίγεται μέσα στη φαντασιακή σούπα του εγώ του και εσύ του λες πραγματικές ιστορίες με επιθέσεις στην ερημιά και σουγιάδες. Αν δεν το κατάλαβες, με την απάντησή του έφτυσε στα μούτρα σου λιγάκι από τη σουπίτσα του. Προσωπικά, μου έκανε τρομερά άσχημη εντύπωση, δεν έχω λόγια.
Γιατί ρε παιδιά; Η κοπέλα δηλαδή τι είναι που φέρθηκε σαν άβγαλτο μαθητούδι; Πας σε μια ξένη χώρα στην οποία οι γυναίκες ακόμα στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα και επιμένεις να πηγαίνεις ολομόναχη μια μεγάλη διαδρομή, μέσα στη νύχτα, σε μια κακόφημη περιοχή. Το επιλέγεις. Δεν σε αναγκάζει κανείς. Γιατί ο άλλος πρέπει να σε προστατέψει; Και γιατί πρέπει να πέσει στα πατώματα επειδή έγινε αυτό που ήταν αναμενόμενο να γίνει, αλλά τελικά τη γλίτωσες και είσαι ασφαλής; Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω.
#2, νομίζω ότι απλά είσαι κλεισμένη στο μικρόκοσμο σου. Άνοιξε τα μάτια σου και ψάξε. Για μένα αριστεροί ειναι αυτοί που ειναι πιο ανεκτικοί στη διαφορετικότητα, νοιάζονται για τους ανθρώπους, πιστεύουν στο κράτος πρόνοιας και δεν κυκλοφορούν απαραίτητα με ταγάρια!