Όπως κάθε σαπουνόπερα που σέβεται τον εαυτό της έτσι και η επιτυχημένη κωμωδία του Σταμάτη Πακάκη «ΤΕΛΕΝΟΒΕΛΑ», επιστρέφει για λίγες παραστάσεις στο μικρό black box του θεάτρου Faust σε κείμενο και σκηνοθεσία Σταμάτη Πακάκη.

 

Μια φορά κι έναν καιρό, στο Μεξικό των 90’s, ζούσε ευτυχισμένη μία ζάμπλουτη θρησκευόμενη οικογένεια, η οποία είχε στην κατοχή της τα γνωστά… ένα ράντσο, μία έπαυλη κι ένα εργοστάσιο. Το εργοστάσιο αυτό κατασκεύαζε αγαλματάκια της Παναγίας της Γουαδελούπης. Ψέματα… της Παναγίας της Μακαρένα. Η οικογένεια αυτή είχε το επώνυμο Rosario, γιατί άραγε; Αρχηγός της δυναστείας των Rosario είναι η χήρα Consuelo Regina Sanchez de Rosario η οποία προστατεύει τον μοναχογιό της Esteban Maria Rosario Sanchez και τον εγγονό της Alejandro Joaquin Rosario Perez με μοναδικό της όπλο την εφευρετικότητά της σε δολοπλοκίες και δολοφονίες με σύμμαχο την Αζτέκικης καταγωγής εσώκλειστη υπηρέτρια της, την κουτσομπόλα Susanita Munitis.

 

Η ‘’ήρεμη’’ ζωή της οικογένειας ταράζεται από δύο γεγονότα που το ένα διαδέχεται το άλλο…  Η δεύτερη γυναίκα του Esteban, η Soledad Katalina Colomer Martinez, είναι μία σφετερίστρια και σα να μην έφτανε αυτό ο νεαρός Alejandro ερωτεύεται μία παρακατιανή ρακοσυλλέκτρια, την πανέμορφη Bonita Dolorez Lopez…

 

Τι θα συμβεί με τη συμβίωση όλων των παραπάνω στην έπαυλη των Rosario; Κάθε ομοιότητα με γνωστές Τελενοβέλες είναι εντελώς σκόπιμη. Παίζουν: Κωνσταντίνα Δαούτη, Σπύρος Ζουπάνος, Τερέζα Καζιτόρη, Σταμάτης Πακάκης, Φανή Παλιούρα, Μαρία Σωτηριάδου, Άρης-Ηλίας Τοπάλογλου.

 

 «ΤΕΛΕΝΟΒΕΛΑ», «Η Αγαπημένη του κυρίου Λιν», μια νέα «Golfώ» και «Ποιος κρατάει το φανάρι»
«Η Αγαπημένη του κυρίου Λιν». Φωτ.: Ελίνα Γιουνανλή

 

Ο κορυφαίος Βέλγος σκηνοθέτης Γκι Κασίερς έρχεται στην Ελλάδα για να σκηνοθετήσει τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στη διάσημη νουβέλα του Φιλίπ Κλοντέλ «Η Αγαπημένη του κυρίου Λιν», από 22 Μαρτίου, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

 

Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους δημιουργούς παγκοσμίως και πρώην Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου Toneelhuis της Αμβέρσας, καθοδηγεί τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στο μοναδικό αισθητηριακό του σύμπαν, με όχημα μια ιστορία βαθιά συγκινητική, για τη διαφορετικότητα, την απώλεια, την προσφυγιά, τη δύναμη της φιλίας και το φως της αισιοδοξίας που ανακαλύπτει ο άνθρωπος κάτω από κάθε δύσκολη συνθήκη.

 

H νουβέλα του Philippe Claudel, την οποία ο σκηνοθέτης αντιμετωπίζει ως μονόλογο, είναι μια βαθιά συγκινητική ιστορία ενός άντρα που αναγκάζεται να δραπετεύσει από τη χώρα του με τη μικρή του εγγονή και να ζητήσει καταφύγιο στην Ευρώπη, χωρίς να καταλαβαίνει τη γλώσσα.  Ο Claudel εξετάζει τη μοναξιά, τη διαφορετικότητα και τη δύναμη της φιλίας, με οξεία διορατικότητα και αισιοδοξία.

 

Ακροβατώντας ανάμεσα στην τεχνολογική αρτιότητα της παράστασης και την απλότητα της προσωπικής αφήγησης, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, που υπογράφει και την απόδοση του έργου, μάς μυεί σε μια προσωπική σκηνική πρόταση που αφήνει πίσω της την παντοδυναμία της φόρμας, φωτίζοντας το ζωτικό περιεχόμενο της ιστορίας, επιστρέφοντας έτσι στη ρίζα του θεάτρου, που δεν είναι άλλη από την καθαρή αφήγηση, με κάθε τρόπο και κάθε σκηνικό μέσο.

 

 «ΤΕΛΕΝΟΒΕΛΑ», «Η Αγαπημένη του κυρίου Λιν», μια νέα «Golfώ» και «Ποιος κρατάει το φανάρι»
Golfώ. Φωτ.: Βill Patrick

 

Μία διαφορετική ανάγνωση του αγαπημένου βουκολικού κωμειδυλλίου του Σπυρίδωνα Περεσιάδη σκηνοθετεί ο Γρηγόρης Καραντινάκης στο Θέατρο 104 από τις 9 Μαρτίου.

 

Εν μέσω πολλών παρτίδων γκόλφ, δύο Λόρδοι περιηγητές προσπαθούν να καταλάβουν αν οι ψυχές συναντώνται για κάποιο λόγο και αν όντως υπάρχει η παντοτινή αγάπη.

 

Δημιουργώντας ένα μη προβλέψιμο εικαστικό και στυλιστικό περιβάλλον η παράσταση προσγειώνει το κοινό, σε μία άχρονη ανάγνωση της ιστορίας αγάπης του Τάσου και της Γκόλφως. Η κοινωνία θέλησε να τους εμποδίσει με υπαρκτούς οικονομικούς περισπασμούς και στερεοτυπικά διλήμματα.

 

Το άδοξο φινάλε του έρωτα τους ανέδειξε την αγάπη τους ως απόλυτη έκφραση ρομαντισμού, οδηγώντας τους ήρωες στη μετά θάνατον συνύπαρξη. Τι θα γινόταν όμως, αν είχαν μία δεύτερη ευκαιρία;

 

Παίζουν: Λευτέρης Βασιλάκης, Μαρία Δαμασιώτη, Ηρώ Κισσανδράκη, Γιώργος Κοσκορέλλος

 

 «ΤΕΛΕΝΟΒΕΛΑ», «Η Αγαπημένη του κυρίου Λιν», μια νέα «Golfώ» και «Ποιος κρατάει το φανάρι»
Ποιος κρατάει το φανάρι. Φωτ.: Γ. Σπανός

 

«Ποιος κρατάει το φανάρι», έχει τίτλο η Θεατρική ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, μια πρωτότυπη δράση επιστρέφει από τον Δήμο Αθηναίων στην Τεχνόπολη στις 27 & 28 Μαρτίου 2024.

 

Τι ονειρευόταν ο Γάλλος επιχειρηματίας του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας; Ποιες ήταν οι συνθήκες εργασίας για τους εργάτες; Αλήθεια, δούλευαν στο εργοστάσιο γυναίκες; Τι δουλειά είχε ένας γιατρός στο εργοστάσιο; Ποιο ήταν το καθιερωμένο δρομολόγιο ενός φανοκόρου; Η ευρηματική και ιδιαίτερα επιτυχημένη θεατρική ξενάγηση «Ποιος κρατάει το φανάρι» επιστρέφει στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στις 27 και 28 Μαρτίου με δύο διπλές βραδινές ξεναγήσεις, στις 19:00 και στις 20:30, προσκαλώντας τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν ένα σπάνιο βιομηχανικό μνημείο και την ιστορία του με διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο.

 

Μέσα από μια πρωτότυπη θεατρική διαδρομή με ξεναγό τον ηθοποιό-ερμηνευτή Χρήστο Χριστόπουλο από την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι», οι επισκέπτες θα κινηθούν στους βιομηχανικούς χώρους, θα ταξιδέψουν στις εποχές και θα ανακαλύψουν βιωματικά την ιστορία του παλιού εργοστασίου και τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, ζωντανεύοντας τις μνήμες των ανθρώπων που συνέδεσαν τη ζωή τους με το εργοστάσιο και την περιοχή του Γκαζοχωρίου.

 

Η θεατρική ξενάγηση είναι σχεδιασμένη σύμφωνα με τις τεχνικές του museum theater και απευθύνεται σε ενήλικο κοινό. Ανακαλύψτε την ιστορία του εργοστασίου που έδωσε φως και ενέργεια στην Αθήνα για σχεδόν 130 χρόνια με τον πιο συναρπαστικό τρόπο.

 

Οδηγός Θεάτρου