«Οι ληστές» του Φρίντριχ Σίλλερ παρουσιάζονται από το ΚΘΒΕ στο Βασιλικό Θέατρο, μέσα από τη σύγχρονη σκηνοθετική ματιά του Ακύλλα Καραζήση.

 

Πρόκειται για το πρώτο θεατρικό έργο του Φρίντριχ Σίλλερ, του μεγάλου ρομαντικού ποιητή της γερμανικής λογοτεχνίας.

 

«Οι Ληστές» είναι ένα έργο -σταθμός στην παγκόσμια δραματουργία, ένα κείμενο- σκάνδαλο, όπως χαρακτηρίστηκε, την εποχή που γράφτηκε - στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα-,  ένα  «επαναστατικό παραμύθι» που αντανακλά το ξέσπασμα της οργής για την κοινωνική αδικία και ανισότητα. Το έργο, μέσα από τις πολιτικές αναφορές του, μας προκαλεί να αναμετρηθούμε με τους προβληματισμούς του σε κάθε εποχή, καθώς τα θέματα που θίγει, όπως, η σύγκρουση της λογικής με το συναίσθημα, η ασυμμετρία ισχύος μέσα στην κοινωνία, η σχέση του νόμου με την ελευθερία, ισχύουν πάντα.

 

Ο Φραντς Μορ, ο μικρότερος γιος του Μαξιμίλιαν Μορ, είναι ένας αδίστακτος ευγενής που επιθυμεί να καταχραστεί τα δικαιώματα του μεγαλύτερου αδελφού του, Καρλ, συκοφαντώντας τον στον πατέρα τους, με πλαστά στοιχεία και ανυπόστατες κατηγορίες. Ο χαρισματικός Καρ, ο αγαπημένος γιος του γέρου Μορ, με την ελεύθερη φύση και την επαναστατική του ιδιοσυγκρασία, πληροφορείται από τον αδελφό του ότι ο πατέρας του τον αποδιώχνει. Απελπισμένος από την εξέλιξη αυτή συγκεντρώνει μια ομάδα ληστών και αποφασίζει να ζήσει εκτός νόμου στο δάσος. Μέχρι που μαθαίνει την προδοσία του αδελφού του και αποφασίζει να πάρει εκδίκηση.

 

Οι Ληστές είναι το πρώτο έργο του Schiller και ίσως το λιγότερο γερμανικό. Το έγραψε όταν ήταν 19 χρονών. Στο πρωτόλειο αυτό́ έργο του συνδυάζει το κλασικό μοτίβο της οικογενειακής τραγωδίας με το άλλο μεγάλο δράμα των νεότερων χρονών: την Επανάσταση.

 

Παίζουν:  Χαρά Γιώτα, Κωστής Καπελλίδης, Φαμπρίτσιο Μούτσο, Γιάννης Σύριος, Χρίστος Νταρακτσής,  Φωτεινή Τιμοθέου, Έφη Σταμούλη, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Γιώργος Κολοβός, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου, Μάρα Τσικάρα, Ηλέκτρα Καρτάνου,  Λωξάνδρα Λούκας, Ευανθία Σωφρονίδου. Μουσικοί επί σκηνής: Αλίκη Μάρδα (βιολοντσέλο), Κατερίνα Ταντανόζη (τρομπέτα).

 

«Οι ληστές», «Μυστήριο 203 Resonances» και ο «Ο Μικρός Έγιολφ» 
Μυστήριο 203 Resonances στο Σινέ Ελευσίς

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την Παρασκευή 8 Μαρτίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στον Πολυχώρο Πολιτισμού Σινέ Ελευσίς το «Μυστήριο 203 Resonances», μία συναυλία με τις Λυδία Λινάρδου και Ηρώ Μενέγου.

 

Μία περιπλάνηση στις νοητές μουσικές πόλεις των αντιθέσεων μέσα από επιλεγμένα έργα του 21ου αιώνα για δύο πιάνα. Ανάμεσά τους μία νέα ανάθεση, μία μεταγραφή ενός κοντσέρτου, μία μεταγραφή ενός έργου για τέσσερα χέρια, μουσικό θέατρο, κίνηση και λόγος. Μία διαδρομή μέσα από την ώριμη γλώσσα των συνθετών υπό την ματιά του νεοσύστατου ντουέτου.

 

Με αφετηρία την πόλη Άντρια από το βιβλίο “Αόρατες πόλεις” του Italo Calvino, οι ερμηνεύτριες παρατηρούν τη σύνδεση των έργων με ορισμένες από τις ιδιαίτερες πόλεις του συγγραφέα. Όπως κάθε πόλη γεννιέται η μία μέσα από την άλλη, έτσι και στα μουσικά κείμενα τα ποικίλα μοτίβα αντικατοπτρίζονται μεταξύ των δύο οργάνων δημιουργώντας αντηχήσεις. Ρυθμοί, μελωδικές γραμμές, διευρυμένες τεχνικές, βήματα και λόγος σε ένα κυνηγητό μουσικών θεμάτων, άλλοτε απομακρυσμένων και άλλοτε ρεαλιστικών, προκαλούν την αίσθηση ενός αέναου παλμού που διαστέλλεται και αμβλύνεται.

 

Ένα οδοιπορικό σε πόλεις αόρατες και πραγματικές, πόλεις φιλόξενες και περίεργες, πόλεις με αποκρυπτογραφημένους χάρτες και μυστικές διαδρομές που ζωντανεύουν στα χέρια των δύο νέων ερμηνευτριών, πόλεις σταθμοί στην πορεία της σύγχρονης μουσικής.

 

«Οι ληστές», «Μυστήριο 203 Resonances» και ο «Ο Μικρός Έγιολφ» 
«Ο Μικρός Έγιολφ». Φωτ: Πάτροκλος Σκαφίδας

 

Η Ομάδα Θεάτρου X-ACT ART παρουσιάζει την παράσταση «Ο Μικρός Έγιολφ» του Χένρικ Ίψεν στο «Από Μηχανής» Θέατρο σε σκηνοθεσία Γιώργου Χαρατζά, Κορίνας Χρυσάιδου.

 

Έχοντας ως επίκεντρο τη σχέση ενός συγγραφέα με τη σύζυγό του και την ετεροθαλή αδελφή του, «Ο Μικρός Έγιολφ» σκιαγραφεί το σπαρακτικό πορτραίτο μιας οικογένειας αντιμέτωπης με το γκρέμισμα όλων της των ψευδαισθήσεων.

 

Μια βαθιά διερεύνηση της κτητικής, μονομανούς αγάπης και της τυφλής εγωκεντρικής προσήλωσης σε έναν απόλυτο σκοπό, ένα δοκίμιο πάνω στις έννοιες του καθήκοντος και της ενοχής, της τιμωρίας και του ελέους.

 

Η κατάρρευση της πλάνης, που αγκαλιάζει ολόκληρο τον κόσμο τους, οδηγεί τα πρόσωπα του έργου να συνειδητοποιήσουν ότι η εγκατάλειψη των ονείρων και η παραδοχή της πτώσης ανοίγουν το δρόμο για την ανάσταση και τη λύτρωση.

 

Παίζουν: Κορίνα Χρυσάιδου, Γιώργος Χαρατζάς, Τίνα Βασιλοπούλου, Κωνσταντίνος Εξαρχόπουλος, Γιάννης Ανδριόπουλος.

Οδηγός Θεάτρου